No a to je právě má představa, v nepřízni počasí koukat v teple a udělat si pár snímků planet. I když budu GO-TO ovládat dálkově a montáž bude ustavena,tak to takto není možné? Rád bych znal názory znalých, protože si myslím, že tohle zajímá nejen mě, ale spoustu dalších začínajících. Neustále uvádím, že je mým snem a cílem pozorovat planety a mít možnost ovládání a pozorování + focení na dálku. Jaké vybavení mi s tímto pomůže? Hledám, kde můžu a tyto prakt. zkušenosti nikde moc nejsou prezentovány. NEchám se rád poučit než dělat chyby a kupovat techniku, tu pak zase prodávat. To je přece smyslem tohoto diskuz. fóra.Psion píše: ↑06. 05. 2026, 12:21Nějak si neumím tento styl pozorování představit. Budeš 30 minut běhat kolem dalekohledu, ustavovat a ladit planetu do malého zorného pole kamery a pak půjdeš domů a budeš na ní koukat na monitoru a to samé dělat s každou další planetou? Chápu to u DSO, když kamera s velkým zorným polem najede na objekt, udělá si plate solving a pak několik hodin fotí a vzdáleně kontroluješ průběh snímání apod. no nevím, ale třeba to takhle s planetami někdo dělá.satellite22 píše: ↑05. 05. 2026, 22:47 Můžu se zeptat jakou máte astrokameru a na co ji používáte? Dávám si všechny informace dohromady včetně miniPC. Chtěl bych koukat vzdáleně na tabletu s Androidem popř. nb s Linux Mintem a také dálkově ostřit. Zajímají mě především planety, Měsíc a Slunce a také bych je rád fotil. Vůbec nevím zda mono či color a chlazenou či nechlazenou. Na cestě ke mě už je objednaný Celestron XLT C-8S TUBUS SCT 8" a montáž Sky-Watcher HEQ-5 PRO. Děkuji
Napájení astro výbavy
- satellite22
- Věk: 61
Re: Napájení astro výbavy
Sky-Watcher HEQ-5 PRO SynScan GoTo, Celestron XLT C-8S (203/2032mm),okulár Baader 8-24mm HYPERION IV Click Zoom SET (2.25x Barlow),zrcátko GSO zenitové pro SCT 2" dielektricky pokovené.
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Ta představa focení planet je dost naivní, proto nejsou ty zkušenosti prezentovány. Drtivá většina nováčků si nenechá poradit a koupí techniku, kterou budou zase prodávat, tak to tu chodí....satellite22 píše: ↑06. 05. 2026, 19:21 .... tyto prakt. zkušenosti nikde moc nejsou prezentovány. NEchám se rád poučit než dělat chyby a kupovat techniku, tu pak zase prodávat. To je přece smyslem tohoto diskuz. fóra.
- satellite22
Díky za odpověď, která mi moc nepomohla se v tom zorientovat. Našel jsem pěkné povídání o kamerách ZWO pro planetární snímkování i DSO, snad to někomu pomůže.
https://astroforumspace.com/best-zwo-ca ... otography/
Pokud by někdo měl prakt. radu jaký ovládací comp. - zda ZWO mini/plus nebo mini PC s win či PIC, budu moc rád.
https://astroforumspace.com/best-zwo-ca ... otography/
Pokud by někdo měl prakt. radu jaký ovládací comp. - zda ZWO mini/plus nebo mini PC s win či PIC, budu moc rád.
Sky-Watcher HEQ-5 PRO SynScan GoTo, Celestron XLT C-8S (203/2032mm),okulár Baader 8-24mm HYPERION IV Click Zoom SET (2.25x Barlow),zrcátko GSO zenitové pro SCT 2" dielektricky pokovené.
A nestálo by za to pořídit si pro začátek nějaký vhodný pozorovací dalekohled a nejdříve se seznámit s astronomií jako takovou a pozorováním planet?
Se zkušenostmi vše další pak půjde mnohem snadněji…
Se zkušenostmi vše další pak půjde mnohem snadněji…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- satellite22
Jinak zde #6405 jsem uvedl, že mám předvybráno, nikoliv definitivně vybráno. A uvedl jsem také, že mě zajímá planetární snímkování. Doporučen mi byl Celestron - viz dokaz AI - dokonce přímo od tebe. Klidně bych to změnil. Nyní už jen ten zbytek. Snad se s tím prokoušu.
Omlouvám se, nevšiml jsem si, že máš již objednáno…
Doporučuji tou sestavou nejdříve především pozorovat, osahat si ji, jak to v reálu celé funguje.
Pak začít snímky s velkým polem (s reduktorem), kde to je jednodušší, jak píše Psion. Až bude tohle nějak poloautomaticky fungovat k tvé spokojenosti, tak jít na prodloužení ohniska a snímání planet.
Doporučuji tou sestavou nejdříve především pozorovat, osahat si ji, jak to v reálu celé funguje.
Pak začít snímky s velkým polem (s reduktorem), kde to je jednodušší, jak píše Psion. Až bude tohle nějak poloautomaticky fungovat k tvé spokojenosti, tak jít na prodloužení ohniska a snímání planet.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
A hlavně to celé poskládat tak, aby tam bylo minimum nutné kabeláže - jednodušší poskládání a řešení při otáčení dalekohledu.
- satellite22
Ok, nějaký nápad, čím to řídit? Jsem schopen jít cestou klidně i Raspberry Pi 5, protože v ASIAIR PRO/PLUS se používá hardware založeny na Raspberry Pi 4B. Na něm ZWO provozuje vlastní uzavřený operační systém. Není to běžný Raspberry Pi OS, kam se nahraje vlastní software (jako Stellarmate nebo AstroBerry).
Čo tak skúsiť poštudovať rôzne fóra aké sú možnosti, okrem iného aj toto je tu o tých veciach popísané dosť?satellite22 píše: ↑06. 05. 2026, 20:46 Ok, nějaký nápad, čím to řídit? Jsem schopen jít cestou klidně i Raspberry Pi 5, protože v ASIAIR PRO/PLUS se používá hardware založeny na Raspberry Pi 4B. Na něm ZWO provozuje vlastní uzavřený operační systém. Není to běžný Raspberry Pi OS, kam se nahraje vlastní software (jako Stellarmate nebo AstroBerry).
Riadiť to ide prakticky čímkoľvek, rúčkou, RPi, Win, Linux, Mac, ESP32, Android...
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
AI doporučila ten lepší ze dvou dalekohledů, to je vše. Jupiter bude v ohnisku tvého dalekohledu velký zhruba 0,35 mm pro představu, tedy moc toho na něm vidět nebude a na kameře bude např. něco takového:satellite22 píše: ↑06. 05. 2026, 20:13 Jinak zde #6405 jsem uvedl, že mám předvybráno, nikoliv definitivně vybráno. A uvedl jsem také, že mě zajímá planetární snímkování. Doporučen mi byl Celestron - viz dokaz AI - dokonce přímo od tebe. Klidně bych to změnil. Nyní už jen ten zbytek. Snad se s tím prokoušu.
- Přílohy
-
- Jupiter.png (19.9 KiB) Zobrazeno 320 x
Na to komplexní řízení a kabeláž sestavy je ideální návštěva na MHV. Tam mají lidé tohle pořešeno a více různými způsoby. Je nejrychlejší cesta, jak nasát informace a zkušenosti.
- satellite22
Právě, že se koukám i jinde a tyto možnosti jsou, ovšem která je optimální ohledně toho řízení. To se mi zatím nepodařilo dohledat.
Všude, kde jsem co četl se doporučovalo na planety ne apochromát (vada, hmotnost při větší apertuře - dopor. 150mm a více) a naopak co největší ohnisko a apertura 200mm zlatý střed. Tak z těchto všech informací jsem vycházel.
Všude, kde jsem co četl se doporučovalo na planety ne apochromát (vada, hmotnost při větší apertuře - dopor. 150mm a více) a naopak co největší ohnisko a apertura 200mm zlatý střed. Tak z těchto všech informací jsem vycházel.
- satellite22
No a jak se jim to tedy podařilo se stejným OTA zde:
- satellite22
Dalekohled Celestron 8SE, montáž SAL-33, kamera ZWO 585MC Pro, zvětšovač TeleVue 2x.
- satellite22
Slova autora:
Jupiter jako na dlani
Tohle není snímek z nějakého teleskopu nebo obřího dalekohledu, ale čerstvý úlovek z našeho nového pozorovacího domečku u nás v Hradci Králové. No uznejte, není to krása? Takhle se nám Jupier předvedl 7. března 2026. Během pouhé hodiny (21:06–22:07) již můžete krásně vidět, jak se planeta pootočila – Jupiter je totiž nejrychleji rotující planeta naší soustavy!
HPHK / Marek Tušl
Jupiter jako na dlani
HPHK / Marek Tušl