Omegon RC16" , aneb nejdražší DoDo v mém životě
Re: Omegon RC16" , aneb nejdražší DoDo v mém životě
Normálně to má 38 kg, ale tento konkrétní kus byl kupován jako sestava i s montáží, takže místo klasické losmandí lišty tam byl 190x350x30 mm neodlehčený 8 kg plocháč s rybinou. Bylo to tedy nějakých 44 kg. Po odlehčení a přefrézování jsem asi na standartní váze, ale chystám se vyhodit ten ocelový válec a nahradit ho 7mm silným válcem z pěnové gumy, kterou používám roky na rosnice. Je dostatečně tuhá a perfektně izoluje. Tím se dostanu o 4 kg níž, ale stejně to na montáž sám už nedám. Už navrhuji speciální vozík s výtahem, který mi to umožní a nebudu muset otravovat souseda. Ve hře je i druhé stanoviště, protože pokud se RC osvědčí, rád bych si ho nechal jako hlavní teleskop. Optika se jeví jako dobrá, ale o tom, že je to čistý křemen mám silnou pochybnost. Ty tři větráky vzadu napovídají, že výrobce ví víc, než říká a vidím, jak se to s klesající teplotou trochu rozjíždí. Nechci jim křivdit, ale mám křemenné kónické 300mm zdrcadlo od TS v Newtonu a to se ani nehne.
Tak na závěr "čínské epopeje" surový zmenšený stack z Asiair 20 x 180s. Pointace 50/F4 s ASI174. Na 3m ohnisko nebude asi 3.6 mikronů ASI2600MC ideální, ale zatím jsem spokojen a hlavně šťasten, že jsem problém vyřešil, protože jsem přesvědčený, že většina těch ság o nezkolimovateném RC16 na CN má stejnou příčinu. GSO by měla stydět.
Začíná se zatahovat, tak to balím a jdu spát.
Dnes se mi bude usínat o dost lépe než dny předchozí.
Začíná se zatahovat, tak to balím a jdu spát.
Dnes se mi bude usínat o dost lépe než dny předchozí.
- Přílohy
-
- Stacked20_M 51_180.0s_Bin1_gain100_20260411-230626_-19.5C.jpg (322.32 KiB) Zobrazeno 283 x
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Zajimave ze treba optika je ok a "mechanika od vyrobce" takhle je vypustena do sveta. Co mne ale taky zaujalo, to uz neni o mechanice toho RC, ohniskem 200mm lze slusne upointovat 3.6m ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Jednak jsem si spletl pointer. Tohle je 60/F4, ty menší mám na RASA a pak f je 3250 mm. Je to F8. Nicméně pokud není vítr, což včera byl, tak to i bez proti závaží těch 40kg pointuje pod 1". Včera tam ale byly citelné výkyvy od nárazů větru. Ony ty otevřené konstrukce mají výhodu v menší ploše, do které se vítr opírá a hlavně na konci, kde je rameno nejdelší. N300 s plným tubusem by se včera provozovat nedala. Na malé HD montáži jsem včera fotil s Meade 14"/F8 a ta byla s pointerem 50/F4 a ASI290 v BIN2. Byla ale více v závětří, takže tam výkyvy od větru byly minimální. Tady hraje velkou roli bezvůlovost harmonických montáží. Ty se pointují mnohem snáz než šnekové, kde je vůle už z principu. Nicméně na AMP 140/F7 s QHY minicam8 mám OAG a i když graf pointace vypadá skoro stejně, výrazně vzrostla ostrost snímků, takže OAG určitě není k zahození.
- midars
- Věk: 71
- Kontaktovat uživatele:
Hloupý dotaz - kde je to kupované ? Domnívám se, že třeba TS si to snad hlídá. Jsem naivní ?
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Netuším, nejsem první majitel. Prý někde v Německu. Protože jsem o tomto teleskopu uvažoval už dříve, pečlivě jsem pročítal zahraniční AF a vláken typu " RC16 nelze zkolimovat" a pod. tam bylo dost. Už mi pár desítek teleskopů rukama prošlo a pár desítek jsem jich postavil, ale i když člověk občas narazí na něco, kdy si musí zaťukat na čelo, ty základní pravidla u zrcadlových teleskopů dodržuje snad každý. I ten začátečník, než se pustí do stavby, si zjistí, co je základ úspěchu. Tento výrobek je špatně navržen už v samotním konceptu. Nosná deska primáru je málo tuhá, i když jsem včera při testech teleskop překlápel ze strany na stanu a žádný vliv na obraz vidět nebyl. Přesto bych jí udělal 20mm silnou. 10 držáků primáru je přece blbost i teoreticky. I polovina je dostačující, ale hlavně tady nebyl prostor pro vymezení mezery mezi držákem a zrcadlem. 1.5mm silný korek doléhající na velké ploše nemá žádnou pružnost. Zrcadlo musí být uloženo tak, aby se neposouvalo, ale dalo se s ním otočit. Bez zvětšení děr pro šrouby o 1mm, se po dotažení zrcadlo okamžitě skříplo. Horní příchytky jsou vyřešeny dobře, ale ten, kdo to montoval je tak přitlačil na zrcadlo, že v korku zustal 0.5mm prolis od okraje zrcadla. To je strašné. Všichni víme, jak malá síla stačí, aby se zrcadlo zdeformovalo a objevil se astigmatismus.
Sekundár uložili ještě hůř. Tam se divím, že při -10°C zrcadlo neprasklo, když jsem tubus musel zahřát na 45 °C, abych z něj zrcadlo vytlačil. To je opět zcela principielní chyba. Dnes se všechno dělá na CNC a jak to někdo zadá, tak to ta mašina sype ven. Eloxování taky pár setin mm přidá, takže i s tím se musí při návrhu počítat. Tady zkrátka výrobce konstrukčně selhal a věřím tomu, že ty nezkolimovatelné RC16 trpí těmi stejnými neduhy, které měl ten můj. Někteří prodejci kontrolují refráky. To je snadná věc, když mají vybavení, ale tyhle velké teleskopy asi nekontroluje nikdo. Já jsem nenašel na GSO RC16 pozitivní recenzi. Všichni hlásili jen problémy.
Každého asi napadne, tak proč sis to blbe kupoval, ale já mám problémy rád a odstranit je mi přináší stejné uspokojení, jako práce s teleskopem pod noční oblohou.
Sekundár uložili ještě hůř. Tam se divím, že při -10°C zrcadlo neprasklo, když jsem tubus musel zahřát na 45 °C, abych z něj zrcadlo vytlačil. To je opět zcela principielní chyba. Dnes se všechno dělá na CNC a jak to někdo zadá, tak to ta mašina sype ven. Eloxování taky pár setin mm přidá, takže i s tím se musí při návrhu počítat. Tady zkrátka výrobce konstrukčně selhal a věřím tomu, že ty nezkolimovatelné RC16 trpí těmi stejnými neduhy, které měl ten můj. Někteří prodejci kontrolují refráky. To je snadná věc, když mají vybavení, ale tyhle velké teleskopy asi nekontroluje nikdo. Já jsem nenašel na GSO RC16 pozitivní recenzi. Všichni hlásili jen problémy.
Každého asi napadne, tak proč sis to blbe kupoval, ale já mám problémy rád a odstranit je mi přináší stejné uspokojení, jako práce s teleskopem pod noční oblohou.
Podle mne je tohle ohnisko s kamerami s 3,75um pixely zásadní problém. Reduktor nebo kamera s většími pixely by to sice s nemalými náklady řešila, ale pak se naskýtá otázka, proč nedat komakorektor na Newton 1:5. Binování u toho RC sice zdánlivě pomůže, ale přínos větších pixelů nebo reduktoru je výraznější. Bez toho mi potom tento RC v téhle velikosti , a vůbec do našich podmínek nějak nedává dostatečný smysl.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Svatá pravda, jenže dokud to nezkusíš, tak nevíš. Zatím nejlepších výsledků dosahuju s N300/F4 s IMX585, ale člověk si říká, co kdyby. Ono to ale včera stálo za vohno. Písek ze Sahary a ještě řídká vysoká oblačnost. Když jsem pak probíral jednostlivé snímky, některé vypadaly fakt dobře a Meade 14" /F8 na kterou jsem jel vedle s ASI2600MM měla podobný rozptyl kvality jedn. snínků. Víš, že se říká, průměr ničím nenahradiš a N400 bych už nezvládl tuplem. To nemluvím o větru, který mi tu vane skoro pořád. RC je přece jen lepší koncept. Nemá komu a i s zklenutí pole je na APSC přijatelné. FF jsem zatím netestoval. To až se zase na chvíli vyčasí. Mám široký výběr kamer, tak zkusím Lepus , nebo něco jiného na APSC a uvidím, jestli najdu vhodnou kombinaci. Kolega fotí na Moravě na CDK500 a naprostá pohoda. Z jednoho testu se závěry dělat nedají. Mám FF ASI128MC s 6 mikronovými pixely, tak další test bude s ní.