Tomek již není mezi námi.
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Znal jsem Tomka skoro rok. Moc casu jsme spolu nestravili, ale ty chvile pro me byly velice prijemne a prinosne. Diky za ne, Tome!
Skoda, ze jich bylo tak malo...
Skoda, ze jich bylo tak malo...
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Veľmi ma táto správa šokovala...Písala som s Tomom viac ako dva roky, ale žiaľ, nikdy som nemala šancu stretnúť sa s ním osobne...Bude mi veľmi chýbať...Bol to velmi dobrý chlapec nadaný pre astronómiu... :'(
"Verejnosť často nechápe, čo za podujatie je veda. Mne to pripomína, akoby sme kráčali v Kolumbových šľapajách" Tod Lauer&&
Je to veľmi smutné. Tomka som osobne nepoznal, ale videl som jeho výsledky a bol to naozaj dobrý pozorovateľ. Je smutne, že sa takéto veci stávajú tak mladým ľuďom. Stále mi z toho nie je dobre. Úprimnú sústrasť.
Dominik
Dominik
-
Monika Ch.
Když jsem si to přečetla, nemohla jsem tomu uvěřit. Tady na fóru nejsem moc dlouho, zatím jsem nikoho nepoznala osobně, ale i tak mě to moc mrzí. Určitě to byl skvělý člověk, i co se astronomie týče.
Upřímnou soustrast rodině a známým...
Upřímnou soustrast rodině a známým...
Přeju Tomkovi tam nahoře stále jasnou oblohu plnou jasných hvězd!!
Osobně jsme se neznali ale velmi čile jsme si dopisovali jak po mejlu tak Icq.Byl to první človíček který mě požádal zda by si mohl dát odkaz na mé stránky na svoje!!! Jsem z toho v šoku!!!Upřímnou soustrast všem pozůstalím a přátelům.
Bíba 75
P.s. Byl to nadějný astronom, tací by tu měli být co nejdéle!!Je to nespravedlivé!
:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(
Osobně jsme se neznali ale velmi čile jsme si dopisovali jak po mejlu tak Icq.Byl to první človíček který mě požádal zda by si mohl dát odkaz na mé stránky na svoje!!! Jsem z toho v šoku!!!Upřímnou soustrast všem pozůstalím a přátelům.
Bíba 75
P.s. Byl to nadějný astronom, tací by tu měli být co nejdéle!!Je to nespravedlivé!
:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
-
LbA
Nemám slov.Je mi tak divne pri srdci.Nestihol som sa s Tebou spoznať osobne.Plánovali sme sa stretnúť pri pive ale nestihol som to....
Cez icq som s Tebou vedel dlhé hodiny rozprávať o všeličom.Napr aj o pozorovaní premenných hviezd....Plánovali sme aj spoločne pozorovanie na Kolonici. Nemám slov kua.Prečo mladí a talentovaní ľudia tak skoro odídu tam kde nie je návrat?
Nech Ti je zem ľahká.Nech tam kde si máš ten najlepší ďalekohľad s tými najlepšimi okularmi....Odpočívaj v pokoji ...Plačem ...:'(
Cez icq som s Tebou vedel dlhé hodiny rozprávať o všeličom.Napr aj o pozorovaní premenných hviezd....Plánovali sme aj spoločne pozorovanie na Kolonici. Nemám slov kua.Prečo mladí a talentovaní ľudia tak skoro odídu tam kde nie je návrat?
Nech Ti je zem ľahká.Nech tam kde si máš ten najlepší ďalekohľad s tými najlepšimi okularmi....Odpočívaj v pokoji ...Plačem ...:'(
Akorát jsem se vrátil z dovolené a první odkaz, který otevřu na fóru, hned takový šok.
Tomáše jsem znal hlavně z vyprávění nejvíce od Cassiho, jeho výsledky pozorování přes newtona 76 byly úžasné a letos jsem se sním měl osobně potkat.
Nevěřím, nechápu, nevím co říci............
Risben
Tomáše jsem znal hlavně z vyprávění nejvíce od Cassiho, jeho výsledky pozorování přes newtona 76 byly úžasné a letos jsem se sním měl osobně potkat.
Nevěřím, nechápu, nevím co říci............
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Copak o to, vy jste smutní, že jste se s ním znali. Já jsem ale ztratil velmi perspektivního spolupracovíka. Takoví lidé, jako byl on, se těžko nahrazují.
V. K.
V. K.
Také jsme se osobně neznali. Nemůžu ale nevzpomenout Vaška, který nás podobně mladý opustil minulý rok před jednou s astronomických expedicí. Když se takto mladý člověk zajímá o astronomii znamená to, že jeho mysl je otevřená a srdce veliké. Je mi to moc líto...
R110/660, CG5 GT, Triedr WO 8x42
-
LbA
VK napsal: Copak o to, vy jste smutní, že jste se s ním znali. Já jsem ale ztratil velmi perspektivního spolupracovíka. Takoví lidé, jako byl on, se těžko nahrazují.
V. K.aj ja som s ním chcel nadviazať spoluprácu.Hľadám pozorovateľov premenných hviezd.A .... nemám slov...
V. K.aj ja som s ním chcel nadviazať spoluprácu.Hľadám pozorovateľov premenných hviezd.A .... nemám slov...
LbA napsal:
aj ja som s ním chcel nadviazať spoluprácu.Hľadám pozorovateľov premenných hviezd.A .... nemám slov...
Tak pokud hledáš skutečně pozorovatele proměnných hvězd - tedy lidi, kteří by Ti dodávali data - tak v ČR existuje početná a odborně zdatná Sekce proměnných hvězd ČAS, http://var.astro.cz . Tato sekce byla dokonce vedením ČAS (jmenovitě Pavlem Suchanem) v listopadu 2006 ve Valašském Meziříčí kladně hodnocena. Označil ji za druhou nejpočetnější a první nejodbornější organisační složku ČAS. Takže v SPPH ČAS si určitě vybereš ;) Moje slova může potvrdit RNDr. Ladislav Hric, který byl na konferenci přítomen jako zástupce Slovenska.
Situace v planetách je nesrovnatelně horší. Planetáři žádnou sekci ČAS nemají. Nemají ani pracovní skupinu ČAS (něco jako sekce, ale "bez administrativy").
V. K.
aj ja som s ním chcel nadviazať spoluprácu.Hľadám pozorovateľov premenných hviezd.A .... nemám slov...
Tak pokud hledáš skutečně pozorovatele proměnných hvězd - tedy lidi, kteří by Ti dodávali data - tak v ČR existuje početná a odborně zdatná Sekce proměnných hvězd ČAS, http://var.astro.cz . Tato sekce byla dokonce vedením ČAS (jmenovitě Pavlem Suchanem) v listopadu 2006 ve Valašském Meziříčí kladně hodnocena. Označil ji za druhou nejpočetnější a první nejodbornější organisační složku ČAS. Takže v SPPH ČAS si určitě vybereš ;) Moje slova může potvrdit RNDr. Ladislav Hric, který byl na konferenci přítomen jako zástupce Slovenska.
Situace v planetách je nesrovnatelně horší. Planetáři žádnou sekci ČAS nemají. Nemají ani pracovní skupinu ČAS (něco jako sekce, ale "bez administrativy").
V. K.
Nerad se tím chlubím, ale navzdory svému nízkému věku mám už docela zkušenosti s úmrtími astronomů ve svém okolí: r. 1998 zemřel RNDr. Jaroslav Pícha (1921 - 1998 ), přední český meteorolog, zakladatel české ozonometrie a dlouholetý ředitel ČHMÚ v Hradci Králové. R. 2000 Ing. Václav Hübner, astronom-amatér z Vysokého Mýta (1922 - 2000). R. 2006 tragicky zemřel Miroslav Řepka, astronom-amatér z Kočí u Chrudimi. A teď Tomáš Havlík.
Proč o tom píšu. Myslím si, že když to byl člověk, za kterým něco zůstalo, mohl by o něm vyjít článek třeba v Kosmických rozhledech.
Necítím se ale příliš kompetentní tento článek napsat, protože jsou lidé, kteří ho určitě znali lépe a delší dobu. Možná by taky bylo vhodné, aby článek napsalo víc lidí. Lépe se tak ubráníme nadbytku nostalgie a lépe zvolíme formu.
O dr. Píchovi a ing. Hübnerovi vyšly články. Tomek by si to podle mě taky zasloužil.
V. K.
Proč o tom píšu. Myslím si, že když to byl člověk, za kterým něco zůstalo, mohl by o něm vyjít článek třeba v Kosmických rozhledech.
Necítím se ale příliš kompetentní tento článek napsat, protože jsou lidé, kteří ho určitě znali lépe a delší dobu. Možná by taky bylo vhodné, aby článek napsalo víc lidí. Lépe se tak ubráníme nadbytku nostalgie a lépe zvolíme formu.
O dr. Píchovi a ing. Hübnerovi vyšly články. Tomek by si to podle mě taky zasloužil.
V. K.
-
PetrKubala
VK napsal: Nerad se tím chlubím, ale navzdory svému nízkému věku mám už docela zkušenosti s úmrtími astronomů ve svém okolí: r. 1998 zemřel RNDr. Jaroslav Pícha (1921 - 1998), přední český meteorolog, zakladatel české ozonometrie a dlouholetý ředitel ČHMÚ v Hradci Králové. R. 2000 Ing. Václav Hübner, astronom-amatér z Vysokého Mýta (1922 - 2000). R. 2006 tragicky zemřel Miroslav Řepka, astronom-amatér z Kočí u Chrudimi. A teď Tomáš Havlík.
V. K.Klidně napište, uveřejním v IAN.....
V. K.Klidně napište, uveřejním v IAN.....
Smutná zpráva. Často jsem prohlížel výsledky jeho pozorování (zváště kresby). Mj. proto, že jsme stejného věku a jeho práce pro mě byla (stále je a bude) velkou inspirací. Osobně jsem jej bohužel nepoznal.
Upřímnou soustrast všem blízkým
Upřímnou soustrast všem blízkým
PetrKubala napsal:
Klidně napište, uveřejním v IAN.....
Rád bych ten článek uveřejnil také na stránce Astronomického klubu Pardubice, http://www.astroklubpce.com/clanky/clanky-c.htm .
V. K.
Klidně napište, uveřejním v IAN.....
Rád bych ten článek uveřejnil také na stránce Astronomického klubu Pardubice, http://www.astroklubpce.com/clanky/clanky-c.htm .
V. K.