Přechod na Dobson 10"
Re: Přechod na Dobson 10"
Pokud je možné si vybrat, tak za mě určitě ten 2 rychlostní výtah.
SW ED100/f9 Pro, Celestron CG5, EQStarEQ5
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Nez mit spousty dotazu a doplnujicich otazek na vyber, mozna by bylo lepsi se zucastnit nejakeho srazu a tam si to vyzkouset v ramci moznosti. V rijnu je MHV a tam te techniky bude ... Co se tyce pojezdu v osach, proslo mi rukami docela dost ruznych dobsonu a nejlepsi byly (jsou) u Tauruse. Jenze bohuzel to jsme v jine cenove relaci.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
SW ED100/f9 Pro, Celestron CG5, EQStarEQ5
Díky, pánovi jsem napsal, odkud je. Vypadá zajímavě, cena velmi příznivá.
Ještě k ohniskům okulárů. Myslím, že ty okuláry budou dobře fungovat i s ohniskem 1500 mm (zvětšení 107x a 230x jsou pro průměr 300 mm skoro ideální). Jak myslíš, že ti u ohniska 1200 rozhodí zoom?
No vybíral jsem je k ohnisku 1200, kde mi vyhovují. Třeba dvojitá hvězdokupa mi na 14mm vejde krásně celá. S ohniskem 1500 už ve 14mm budu více nazoomovaný a přijdu o kus oblohy. A mám strach, že tu 6,5mm už potom skoro nevyužiju, pokud nebude luxusní seeing. Nebo se obávám zbytečně?
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
A jak se zoomuje s pevnym ohniskem okularu ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
Možná jsem to špatně napsal. Se 14mm okulárem už neuvidím tolik oblohy, co momentálně a budu tedy příliš přiblížen (nazoomován). Ne že proběhne zoomování jako takové.
Podle výpočtu co mi udělala AI se z pokrytí 0,95 úhlového stupně stane 0,76 úhlového stupně...

Podle výpočtu co mi udělala AI se z pokrytí 0,95 úhlového stupně stane 0,76 úhlového stupně...
Tak 1200/1500 x 0,95 je i bez AI rovno 0,76 

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
To ano, to je když máš 3 údaje a ne dva. Ai mi vypočítala údaj 0,95 i 0,76 zároveň. Neměl jsem výpočet, kolik úhlových stupňů vidím... 

Jen ta AI počítala z jiných parametrů okuláru, než udává výrobce. Takže ty hodnoty budou cca 0,9° a 0,72° ( a vždy to je jen trojčlenka
)

lepší rada žádná než špatná
Už není, včera jsem si ho odvezl jakožto svůj první kousek. Dalekohled parádní, pán moc ochotný a vstřícný. Momentálně jsem v procesu výběru a nákupů okulárů, což bude na dýl. Jinak 10" scopů je ale v nabídce nyní více, mě se ale u tohoto líbila kompaktnost v rozloženém stavu a celkově mě asi láká více jak klasické trubky, navíc je to ruční práce..starkx.cz píše: ↑07. 09. 2025, 07:59 Jeden zajimavý "kousek" je aktuálně v nabídce na zdejším bazaru:
viewtopic.php?t=37627
Dobson NiteLite 10" https://telescopes.nitelite.eu/cz/dalekohledy.htm
Gratuluji k nákupu. Také mne zaujal, ale pán byl od Tábora a tam se mi nechtělo...
Ať dělá radost!

Díky moc! A chápu, já si musel dojet z Prahy, to ještě celkem šlo...
Dobson NiteLite 10" https://telescopes.nitelite.eu/cz/dalekohledy.htm