astronomie na vysoké škole

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
TomasN

Příspěvek od TomasN »

Monika Ch. napsal: Asi nejsem sama, kdo přemýšlí, kam po devítce. Napadl mě gympl, že bych někdy později zkusila i astronomii. Ale časem jsem si uvědomila, že nevím, jestli bych to zvládla, tak bych zkusila chemii a astronomii bych se věnovala jako koníčku. Docela mě to štve a tak by mě zajímal váš názor. Já vím, takových lidí by se našlo hodně a určitě tohle téma smažete, ale já bych ráda znala jen váš názor...Něco takového se tady už probíralo - a docela obsáhle. Dovolil jsem si tenkrát nedoporučit MFF těm, com jim matika a fyzika "moc nejde". :o) Nemyslím, že se to změnilo.

Není špatné si přečíst článek "Jak se stát astronomem - zájemcům o studium astronomie".
astrofoto.unas.cz

Na každou otázku existuje jednoduchá snadno pochopitelná nesprávná odpověď.
eastman

Příspěvek od eastman »

Risben napsal: Také je velký rozdíl, když si z koníčka uděláte zaměstnání. Dosti často se pak stává, že to už člověka tak nebaví, když musí. Tak radím volit uváženě ;)
Risben
Souhlasím, navíc i na poli "amatérské" astronomie se dá něco dokázat viz třeba Kamil Hornoch ;)
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
ohaj

Příspěvek od ohaj »

Menší množství "pozorovací astronomie" se vyučuje po teoretické i praktické stránce také na ČVUT, fakulta stavební, obor Geodézie a kartografie, s možností další specializace ve vyšších ročnících. Nicméně zejména Matematiku, Teorii chyb, Vyrovnávací počet, Transformace souřadných systémů, pohyb družic v gravitačním poli, Dálkový průzkum Země a podobné předměty budeš muset mít velmi oblíbené. (Jinak to bude trápení, jak profesorů, tak studentů )
triedr 10x50, SW N150/1200
astropintr

Příspěvek od astropintr »

čauky, nechci nic radit, takže řeknu jen svůj připad....
Také mně astronomie moc učarovala. Bohužel jsem však zjistil, že opravdu není lehké uplatnění na trhu práce. Zvolil jsem proto jiný obor a to optika. Je to moc zajímavá disciplína a navíc to má blízko k astronomii.
Doporučím Ti jediné. Zkus na střední škole dělat SOČ (Středoškolská odborná činnost). Ta Tě naučí, jak vystupovat na veřejnosti, jak obhájit svoji vlastní práci. Pomůže Ti to i na vysokou školu hlavně při přijímacích zkouškách.
Na vysoké škole je na kurzu optiky celý základní kurs fyziky, který stejně musí zvládnout každý astronom. No a není problém si udělat pak doktorát přímo z astronomie, jak se o to pokouším já.
Takže doporučuji nějaký atraktivní obor fyziky, od kterého je to jen krůček k astronomii.
;)
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Nightshadow

Příspěvek od Nightshadow »

Já osobně studuji Geodézii na střední škole a tento obor je v podstatě aplikovaná matika a fyzika, plus je to taky dost o práci na PC a dalších technologií(GPS). S klidným srdcem doporučuji, sám to chci dál studovat na ČVUT.
SW ED 80/600 Pro, Canon EOS 350D
Vlastimil Vojáček (máčka)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlastimil Vojáček (máčka) »

No já jsem MatFyzák a na tuhle školu jsem šel právě kvůli studiu astronomie... První tři roky se tu studuje obecná fyzika (tzn. základní obory fyziky) a až na magisterském studiu (čtvrťák, páťák) si člověk vybere svůj obor(třeba tu astronomii)... Jak tu už bylo řečeno, matfyz to je hodně matiky, ještě víc fyziky a oba tyto obory jsou hodně vzdálené tomu co se děje na střední... ale pokud člověk nemá základy ze střední tak se tu dlouho neudrží.. škola to není zrovna lehká, ale udělat se dá i když člověk není zrovna žádný génius (já se tu zatím držím ::))... Joo ale co budu dělat po škole, to je zatím ve hvězdách ;D Tak se du na ně mrknout, třeba mi něco řeknou(pokud neumrznu)!
NWT 256/1200, NWT114/900, Malokuk, Skymaster 15*70
http://www.vlastimilvojacek.cz
karel.mokry

Příspěvek od karel.mokry »

TomasN napsal: Není špatné si přečíst článek "Jak se stát astronomem - zájemcům o studium astronomie".
to je stejny text jako
http://www.astro.cz/rady/dotazy/jak_se_stat_astronomem
jen si dovolim male upozorneni - prvni link (ten na astro.cz/cz/faq/) prestane v dohledne dobe fugnvoat - po nekolika letech doslo na astro.cz ke zmene red. systemu a nektere adresy se zmeni. Veskery obsah je ale stale dostupny - na vice-mene stejnem miste (logicky), jen pod upravenou adresou. Zachovat puvodni adresy by bylo dost tezke.
css94381672

Příspěvek od css94381672 »

já furt nevím, co řešíte :)

...tak mrknu na skripta a vidím:
hezký skripta jsou na http://www.inf.upol.cz/skripta/ (zkuste třeba diferenciální počet)

sbírka příkladů na
http://www.kolej.mff.cuni.cz/~lmotm275/ ... -milos.pdf

atd. To samý na jiné věci...na netu je toho spousta (stačí zadat do googlu inurl:skripta a pak dotaz ještě nějak více specifikovat...) Co se týče skript do fyziky, tak mám v krásných pdf tady http://www.nva.cz/200/Fyzika/Fyzika?osCsid=5,
...ale nevím, jak to dostat na net (ani jestli by tím nebyly porušeny nějaký práva) ...ale je to v pohodě....lehčí než ty matematický skripta.
Vlastimil Vojáček (máčka)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlastimil Vojáček (máčka) »

sbírka příkladů na
http://www.kolej.mff.cuni.cz/~lmotm275/ ... -milos.pdf joo Miloš Zahradník, tak to je kapitola sama pro sebe ;D z lineární algebry jsem u něj udělal dvě zkoušky, a to je fakt mazec...:o kdo nezažil nepochopí..
ty jeho skripta z algebry k těmto příkladům jsou asi tím nejlepší na vystrašení případných zájemců o MatFyz ;D
NWT 256/1200, NWT114/900, Malokuk, Skymaster 15*70
http://www.vlastimilvojacek.cz
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Já jsem zase absolvent Geodézia a kartografie na ČVUT. Mohu sdělit, že astronomie, kvůli které jsem tam šel ( obávaje se MFF ??? ), tam je poskrovnu a navíc vše ve speciální formě malých pasáží potřebných pro geodézii. Kdo tam hledá astronomii jako takovou, nenajde nic, jako jsem nenašel já ???, Alespoň diplomku jsem mohl udělat na téma z astronomie-tam jsem se trošku zahojil, ale to už byl konec školy..... Tento obor má jedinu výhodu - je to uznatelný druh vzdělání pro profi astronoma - tedy co vím....Dlouholetý řed. hvězdárny ve ValMezu pan Maleček byl geodet a dosud současný řed. hradecké hvězdárny pan Hovorka taky...Homer
PetrKubala

Příspěvek od PetrKubala »

Souhlasím s tím, že studium astronomie a astrofyziky je velmi vzdáleno představám uchazečů. Já osobně s menšími či většími úspěchy studuji astrofyziku na FPF SLU v Opavě, kdyby se tam někdo chystal, mohu poradit. Jinak nesouhlasím s tím, že volba střední školy je nějak klíčová. Dokonce si myslím, že volit střední školu kvůli tomu, že dotyčný chce poté pokračovat v astrofyzice je téměř nebezpečné. Jasně je asi horší vystudovat obchodní akademii nebo školu kde je minimum matematiky a fyziky, ale jinak je to jedno. Ze svého okolí vím, že i sebevětší fandové astronomie, hluboce přesvědčení o tom, že po střední půjdou na astronomii, dnes již nejen, že astronomii nestudují, ale dokonce se ji už ani nevěnují. Na střední člověk prochází obdobím, kdy přicházejí jiné zájmy a záliby a astronomie ustupuje....když už ale přesto někdo chce na astronomii, měl by si zjistit předem o co jde. Představy, že se tam bude učit jen o hvězdičkách a pozorovat dalekohledem nejsou správné. Jinak já sám mám strojní průmyslovku ;)
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Absolvoval jsem, je to už dávno, MFF. Po čtyřech semestrech bylo třeba rozhodnout se pro specializaci. Astronomie se však v tom roce neotvírala. Při zpětném pohledu nemohu říci, že bych toho kdy litoval - zůstala mi jako věčný koníček. Astronomie má svoje zvláštní kouzlo a jak tu už v některých příspěvcích zaznělo, stát se profesí, mohla by o ně přijít.
Karel
cocky

Příspěvek od cocky »

Debata vyznívá skepticky, totiž že patnáctiletí by měli hledat profesionální uplatnění v něčem jiném, než astronomií. Když jsem studoval na matfyzu, tak astronomie se otvírala jen jednou za 2-3 roky pro dva posluchače. Za "skutečnou" fyziku byly považovány takové disciplíny jako pevné látky nebo vakuová fyzika. Nakonec šla velká část vystudovaných fyziků k počítačům, protože pro ně v oboru nebylo místo ... Za čtyřicet let se všechno změnilo, dnes je astronomie "velká fyzika", tečou do ní srovnatelné peníze, jako např. do fyziky vysokých energií či fyziky plasmatu. Svět je otevřený, nevím proč by se mladý člověk v tomto oboru nemohl uplatnit - konkurence je ovšem velká.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
TomasN

Příspěvek od TomasN »

cocky napsal: Debata vyznívá skepticky, totiž že patnáctiletí by měli hledat profesionální uplatnění v něčem jiném, než astronomií. Já jsem asi četl jinou debatu :o) - zatím se tady psalo, že na studium astro...... to chce nemít problémy s matikou a fyzikou. Takže si dovolím tvrdit, že debata vyznívá realisticky ;o)
astrofoto.unas.cz

Na každou otázku existuje jednoduchá snadno pochopitelná nesprávná odpověď.
css94381672

Příspěvek od css94381672 »

cocky napsal: Nakonec šla velká část vystudovaných fyziků k počítačům, protože pro ně v oboru nebylo místo ...to je taky otázka: Proč si nevystudovat koníčka a nepracovat pak jakkoliv jinak? Slyšel jsem, že matfyzáci (jakýkoliv) jdou nadračku... (nicméně bylo to od učitelů na matfyzu ;))

TomasN napsal: se tady psalo, že na studium astro...... to chce nemít problémy s matikou a fyzikou.P.S. na našem gymplu existují jedinci, kteří mají ze semináře matiky za čtyři a z matiky za jedna ..přitom prozatím jsme v semináři více méně jen opakovali, nic nového nebrali...ale prostě jinej učitel...
tekže je otázka, co to znamená "nemít problémy s matikou"
Odpovědět