Úplné zatmění Měsíce 7. 9. 2025
Re: Úplné zatmění Měsíce 7. 9. 2025
Počasí nebylo ideální, tak jen takove pokus s digizrcnou.
C8SE,SS50,Mak 127 AZ-GTI,Bino 20x80,12x60,10x50,8x42ED
Jelikož byl Měsíc při východu nad obzor již celý v zemském stínu, nebyl prakticky vidět.
Napadlo mě, že by v infračerveném světle mohl být i přesto zachytitelný.
Vyjel jsem do Lužických hor a nafotil východ Měsíce nad turistickou chatou na jižním vrcholu hory Hvozd, jež je 6,5km daleko.
Měsíc nenápadně proklouzl mezi mraky.
Napadlo mě, že by v infračerveném světle mohl být i přesto zachytitelný.
Vyjel jsem do Lužických hor a nafotil východ Měsíce nad turistickou chatou na jižním vrcholu hory Hvozd, jež je 6,5km daleko.
Měsíc nenápadně proklouzl mezi mraky.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Pěkné! Dobrý nápad s IR světlem. Mě taky trochu zaskočilo, že trvalo dost dlouho, než jsem dokázal Měsíc najít nad obzorem. Původně jsem si myslel, že ho uvidím vycházet spoza horizontu.
Výstup ze stínu Země:

Výstup ze stínu Země:

Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
U nás počasí přálo, ale bojoval jsem s technikou a hlavně zpracováním, protože jsem po hromadě marných pokusu musel všechno zarovnat ručně a není to úplně dokonalé.
- Přílohy
-
- Moon_Eclipse.png (770.07 KiB) Zobrazeno 1025 x
AZ-GTiX
Levenhuk R80 ED
-------------
EOS600D
ASI662MC
Levenhuk R80 ED
-------------
EOS600D
ASI662MC
To si myslelo hodně lidí.
Já čekal že Měsíc nebude vizuálně vůbec vidět.
Předem jsem věděl, kde bude Měsíc vycházet při pohledu z místa, jež je snad nejvýše položeným místem v Lužických horách, kam lze legálně dojet autem 630mnm. A evidentně to nenapadlo jen mě.
Hned po mě a vedle mě zaparkovalo auto, a pán a paní vybaveni triederem šly také vyhlížet Měsíc. Paní se mě jen tak mimochodem optala, jestli vím kam mám koukat.
No a zatím co jsem viděl Měsíc projít do mraků na obrazovce foťáku a složil dalekohled, oni opodál pořád stáli a pořád vyhlíželi Měsíc.
Cestou z pět o kus níže jsem potkal asi deset lidí, kteří také pořád vyhlíželi.
No a když se Měsíc vyhoupl nad mraky, tak teprve začala pěkná podívaná.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Zdravím, přidám něco z Jablonce...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Parádní nápad s tím IR, taky jsem věděl, že ho neuvidíme ani dalekohledem, ale jsem hlupák, že to IR mě nenpadlo.
Videjko z Jablonce se mi líbí. Známe se?
Videjko z Jablonce se mi líbí. Známe se?
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Díky... a osobně se neznáme, ale byl jsem třeba na akci Den a noc na Jizerce a viděl nějaké tvé přednášky 

- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Pár fotek je zde: https://www.planetariumjh.cz/aktualne/v ... -i117.html.
Jinak na hvězdárně v Jindřichově Hradci bylo veřejné pozorování a byla plná kopule a terasa lidí. Občas jsme dalekohledy přetočily na Saturn.
Jinak na hvězdárně v Jindřichově Hradci bylo veřejné pozorování a byla plná kopule a terasa lidí. Občas jsme dalekohledy přetočily na Saturn.
- DejvStorm
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Pěkné fotky. Já se až dnes dokopal k tomu zpracovat i zbytek fotek a udělat z toho takovou nějakou koláž vývoje i s trochou okecu k tomu 
Vše je to focené přes malý refráček TS APO Photoline 80/560 mm a kamerou ZWO ASI585MC. Abych neměl pak přepálené snímky částečné fáze, ale porát bylo vidět část Měsíce ve stínu, tak jsem hodně zvedl gammu a snímal vše v režimu 16 bit/kanál. Každý snímek vznikal ze sekvence 30s videa s následným skládáním jako u planet apod.
Moc pěkné bylo to postupné objevování se už zatměného Měsíce na ještě světlé obloze, kdy to nejdřív byla celkem duchařina, ale pak byl čím dál tím zřetelnější. Na tu fázi konce úplného zatmění jsme se těšil nejvíc a byla tu z toho pozorovací akce pro několik spolubydlících. Pro tu vizuální čumendu jsem na tubusu měl nahozený ještě druhý malý refráček TS 60/234. Zajímalo mě srovnání vizuálu a toho, co ukáže kamera na displeji notebooku. Je fajn, že tu počasí vyšlo fakt parádně a bylo jasno a dobrá průzračnost vzduchu, ač celou dobu nad JZ poměrně dost vysoko nad obzor strašila i celkem hustá vysoká.

Vše je to focené přes malý refráček TS APO Photoline 80/560 mm a kamerou ZWO ASI585MC. Abych neměl pak přepálené snímky částečné fáze, ale porát bylo vidět část Měsíce ve stínu, tak jsem hodně zvedl gammu a snímal vše v režimu 16 bit/kanál. Každý snímek vznikal ze sekvence 30s videa s následným skládáním jako u planet apod.
Moc pěkné bylo to postupné objevování se už zatměného Měsíce na ještě světlé obloze, kdy to nejdřív byla celkem duchařina, ale pak byl čím dál tím zřetelnější. Na tu fázi konce úplného zatmění jsme se těšil nejvíc a byla tu z toho pozorovací akce pro několik spolubydlících. Pro tu vizuální čumendu jsem na tubusu měl nahozený ještě druhý malý refráček TS 60/234. Zajímalo mě srovnání vizuálu a toho, co ukáže kamera na displeji notebooku. Je fajn, že tu počasí vyšlo fakt parádně a bylo jasno a dobrá průzračnost vzduchu, ač celou dobu nad JZ poměrně dost vysoko nad obzor strašila i celkem hustá vysoká.