BDP SCOPOS ED APO 66/400mm

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
mkcz
Věk: 59

Příspěvek od mkcz »

MP napsal: Cena tech Petzvalu je opravdu prijemna. Jen k te barevne vade : Petzval korigovany na tri vlnove delky nikdy nebude, protoze zkratka konstrukce pana Petzvala je korigovana na dve vlnove delky. Zato ma kvalitni kresbu v sirokem poli, prostou rady jinych vad. Je to zkratka klasicky fotograficky objektiv - vpredu je achromaticky dublet a vzadu dalsi dublet ve funkci rovnace pole. Takze apochromaticky Petzval je nesmysl - to uz neni Petzval. Ale s pouzitim ED skel muze byt barevna vada klidne na urovni nejakeho "klasickeho" apochromatu.

S klesajici cenou techto konstrukci bych jim asi dal prednost pred triplety. K tomu tripletu je potreba nejaky ten rovnac pole. Ja montuji za 3cockovy Megrez 80II ED jeste 3cockovy APO reduktor/rovnac, takze mam pred chipem celkem 6 cocek, ktere jsou nachylne na presnou souosost i dodrzeni vzdalenosti, coz neni tak jednoduche, kdyz ten druhy triplet neni integrovan v tubusu, ale je zasunut ve vytahu. Takovy Sonnar 300/4 ma vsech tech 6 cocek v jednom pevnem tubusu, ale zase nepouziva ED skla, takze i pri tech 6 cockach ma viditelnou barevnou vadu. U ED Petzvalu se svetelnosti kolem f/6 a nizsi pritom barevna vada videt neni ( viz. napr. refraktory TeleVue ), pole je rovne a geometrie zajistena.

Termín APO u ED objektivů jsem nezavedl já ale výrobci. Byl bych raději pro třeba ED ACHRO :), když už. Takže pokud jsem mluvil o korekci pro tři vlnové délky, tak jsem měl raději mnohem delším ale správnějším vyjádřením napsat "objektiv konstrukce Petzval, u které je použitím ED optických skel dosaženo ohledně chromatické aberace její minimalizování na vizuálně téměř nepostřehnutelnou úroveň".

Omlouvám se MP a děkuji za briskní korekturu.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
mkcz

Příspěvek od mkcz »

MMys napsal:

To jsem četl taky, jenom si nějak nedokážu představit, že jde s dubletem při f/6.5 (nebo f/6 ?, kolik to má vlastně průměr, někde se píše 66, někde 62mm ?) udělat rovné pole ve formátu APS-C.

Bohužel jsem nikde nenalezl ukázkové snímky. Je to moc nové. Jsem ochotný to v Supře půjčit a otestovat, ať to víme. Zítra můžu zavolat Honzovi Zahajskému. Teď mi to nebere.
To by bylo fajn Martine. Bohužel teď jsem se díval na stránky Supry a má tam napsáno, že od 21. do 26. je na dovolené a nebude k zastižení na mobilu ani na e-mailu.
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

mkcz napsal:

To by bylo fajn Martine. Bohužel teď jsem se díval na stránky Supry a má tam napsáno, že od 21. do 26. je na dovolené a nebude k zastižení na mobilu ani na e-mailu.
To to vysvětluje. Tož počkáme. Týden nic neznamená. Stejně je hnusně :-(
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MP

Příspěvek od MP »

mkcz napsal:
Omlouvám se MP a děkuji za briskní korekturu.Neni zac se omlouvat a nebylo to mysleno jako korektura, jen doplneni. Jinak jsem si vzpomnel, jak mi J.Zahajsky tlumocil zkusenosti nejakeho uzivatele ( uz jsem bohuzel zapomnel, jakeho ) 66mm ED Petzvala od WO : barevnou vadu to pry vubec nema, resp. neni pozorovatelna. Konkretne Honza rikal : "Vypada to, jako by to bylo EDcko", na coz jsem reagoval : "Vzdyt na to take pisou, ze je to EDcko". Toz tak.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
mkcz

Příspěvek od mkcz »

MP napsal:
Neni zac se omlouvat a nebylo to mysleno jako korektura, jen doplneni. Jinak jsem si vzpomnel, jak mi J.Zahajsky tlumocil zkusenosti nejakeho uzivatele ( uz jsem bohuzel zapomnel, jakeho ) 66mm ED Petzvala od WO : barevnou vadu to pry vubec nema, resp. neni pozorovatelna. Konkretne Honza rikal : "Vypada to, jako by to bylo EDcko", na coz jsem reagoval : "Vzdyt na to take pisou, ze je to EDcko".   Toz tak.

No to si právě nejsem jistý, že ten Petzval je EDčko. Kéž by to tak bylo; v tom případě bych za cenu OTA 8860,- Kč neváhal.
Jinak link je:

http://www.telescope-service.com/scopos ... Observer62

Tam to ale není výslovně uvedeno, že to je ED. Je tam F520/D62, 4 elements, High resolution a F/8.4 a to je vše.
MP

Příspěvek od MP »

mkcz napsal:
No to si právě nejsem jistý, že ten Petzval je EDčko.
U Scoposu to TS nepise, ale WO u ZenithStaru ano :
http://www.williamoptics.com/wo_shop/ca ... cts_id=194
A jsou skoro zadarmo ( zlevnene pod 200 USD ). Ja si ale pockam, az budou delat aspon 80mm ;)
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Když se ale podíváš na ukázkové snímky Petzvalu u WO, tak je to opravdu slabé. Za něco asi může i fotograf, ale zákadní vady optiky tam jsou ukázkově. Ty snímky mě teda napřesvědčují o kvalitě.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
KoMar
Věk: 55

Příspěvek od KoMar »

Ty dalekohledy konstrukce Petzval jsou dva různý:

SCOPOS Observer 62 (Semi APO 62/520mm)

a William Optics ZenithStar 66 Petzval ED Semi-APO (66/400mm)

galerie fotek z WO 66/400 je třeba tady:
http://williamoptics.com/wo_gal/catalog ... Path=33_39

mkcz

Příspěvek od mkcz »

MilAN napsal: Když se ale podíváš na ukázkové snímky Petzvalu u WO, tak je to opravdu slabé. Za něco asi může i fotograf, ale zákadní vady optiky tam jsou ukázkově.   Ty snímky mě teda napřesvědčují o kvalitě.
Tak to je bohužel pravda. Jeden příklad za všechny:

http://williamoptics.com/wo_gal/catalog ... se1os5avk3

MP

Příspěvek od MP »

Ted jsi mi dal, Milane :)
Pokousel jsem se najit mezi temi 15 snimky na webu WO nejaky, podle ktereho by se dala kresba posoudit. To je dost zoufale, co tam lide posilaji. Takovy dalekohled za takovou cenu si holt asi profesionalove neporizuji ...

Nakonec jsem zustal u tohoto : http://williamoptics.com/wo_gal/catalog ... q6snbgllb3
Je to jedina pomerne kratka expozice EOS 300D, na tom se neda moc zkazit. A mas pravdu, ty kraje pole nejsou nic moc. WO asi vi, proc to vyprodava za babku. Na druhou stranu s prenosem kontrastu to vypada dost dobre, s kresbou uprostred take ( kdyz si odmyslim tu ujetou pointaci a zaostreni ) a ty rohy zase nejsou tak katastrofalni ( na 4cockovy objektiv s f/6 ), videl jsem i horsi. A barevna vada tam opravdu neni. Takze muj nazor : zadny zazrak, Petzval od WO neni Petzval od TeleVue, ale za ty penize je to slusne.
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No však jo, tam jsem koukal, a jsem nepříjemně zklamán. Možná ve dne by to asi fotilo dobře, při rozumných kontrastech, ale na hvězdách nic moc (i když pominu, že většina fotografů těch snímků je dost levých :-/). Ale vady to nezamaskuje. Je vidět že kratší expozice jsou docela OK, ale u dlouhých vyleze modré halo kolem jasných hvězd. Byly tam sice zmiňovány nějaké mraky, ale těmi toto určitě není.

Odvážím si spekulovat, že ten SCOPOS - ED dublet s f´=400mm s reduktorem/rovnačem od Borga bude kreslit lépe. Borg udává s jejich objektivem spot kolem 10um v poli o průměru 26mm. I kdyby to s tím SCOPOS-em bylo 2x-3x horší, stále to bude pěkné. A to myslím tak zlé nebude.

Skutečnost se dozvíme, až jestli mi ho Honza půjčí. Jsem zvědavý.
------------
To MP - a co to modrý halo kolem hvězd ??? Třeba u tohohle:
http://williamoptics.com/wo_gal/catalog ... _05aug.jpg
Jakmile se natáhne čas (4min) je to ještě horší. Těmi mraky to není. Ty nedělají takhle krásně sytě modré fleky.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MP

Příspěvek od MP »

MMys napsal:
To MP - a co to modrý halo kolem hvězd ??? Třeba u tohohle:
http://williamoptics.com/wo_gal/catalog ... _05aug.jpg
Jakmile se natáhne čas (4min) je to ještě horší. Těmi mraky to není. Ty nedělají takhle krásně sytě modré fleky.Mas pravdu, je to zoufalstvi. Ale kdyz fotim necim s barevnou vadou ( treba Megrez 80II SD nabo Sonnar 300/4 ), tak tam mam stridave modre, cervene a fialove halo podle spektra hvezd. Vyrobit takovehle obri modre ( a jenom modre ) fleky muselo dat praci. Nevim, jak se to dvojici dalekohled+fotograf povedlo, ale je to opravdu odstrasujici.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Stačí trochu přejet ostření k modré, a je to už všude . :D
Zlaté nevzhledné ED-ko od SW !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mkcz

Příspěvek od mkcz »

MilAN napsal: Stačí trochu přejet ostření k modré, a je to už všude . :D
Zlaté nevzhledné ED-ko od SW !
Ahoj Milane, mohl bych Tě poprosit o nějaký snímek z toho SkyWatcheru ? Děkuji mnohokrát.
ceres

Příspěvek od ceres »

Kedze som tu bol spominany, neda mi nezareagovat.
Ten Scopos som zatial skusal len tak na Nikon D200 s takou divokou redukciou, pretoze ohnisko to ma dost vonku a na pevne pripojenie este musim dokupit nejake stabilne redukcie. Farebne testy som vsak nejake spravil a modry lem okolo vetviciek vzdialenej jedle, ktoru pouzivam ako testovaci objekt som nezaznamenal. Co sa tyka kontrastu, zatial nemam tiadne vysledky, lebo je tu stale zle pocasie a to uchytenie fotaku nie je take, aby testy boli relevantne. Navyse, ukazalo sa, ze treba dotiahnut vole v trecom prevode, lebo vytah sa pri zatazeni samovolne vysuval... Napriek tomu tych par snimok s kamerou astropix a s Nikonom ukazuju, ze kresba je dostatocne ostra a farebna chyba mala az minimalna. Za tie peniaze to je naozaj nadstandardna kvalita. Jeden z tychto objektivov je podla mojich informacii na serioznych oprickych testoch, predpokladam, ze az budu hotove a vysledky spracovane, na posec sa test objavi. Prvy dojem je ale pozitivny, ostrenie po spominanej uprave velmi prijemne a pomer cena/vykon patri asi medzi spicku. Navyse, je to velmi skladne a lahko prenosne...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Odpovědět