seestar píše: ↑07. 04. 2025, 17:50
Je to RPi4 a když zvládá FF kamery ZWO, tak větší zvládne taky. Pokud v krátkém horizontu přejdou na platformu RPi5, bude to pohoda.
Řekl bych, že tady pro většinu případů je CM4 nebo RPi4 dostatečná na rozdíl od StellarMate zde žádný X-windows manager neběží, který by kradl vykon CPU - je to jen linux s příkazovou řádkou.
Na AA jsem zkoušel i RPi5 - žádnou vyhodu ani vyrazné zrychlení jsem nezaznamenal - pouze to přineslo problémy s aktualizací firmware na SD karte - který bylo možné provést pouze pomocí RPi4.
Tak jsem ten zázrak dnes rozbalil a trochu otestoval. Beru to tak, že je to ranní ptáče, tedy WIP, takže doufejme, že mnohé z mých výhrad časem zmizí. Co mě osobně nejvíc vadí je to, že přes Wifi nepřipojíte naprosto nic. SV zná zatím jen USB, takže montáž s OnStep s fokusérem přes Wifi ani omylem. Další rána je, že ani fokusér z OnStep nefunguje. V seznamu fokusérů není a tím to hasne. Stejně dopadnou i ostatní zařízení mající Wifi konekci. To je hrubý nedostatek. Wifi je u SV kapitola sama pro sebe. Oni neumí s interní Wifi režim stanice, takže jeden USB slot obsadí to prdítko o kterém tvrdí, že funguje na 20m. Zlatý voči. Zbudou jen 3 USB a to je pro 2 kamery, montáž a fokusér poněkud málo, takže je třeba USB HUB. Naštěstí SV neumí rotátor. Další podivnost je, že když použiji externí Wifi a aktivuji Wifi bridge, tak to vůbec nenajde žádnou domácí síť, ale nějakým zázrakem se do ní připojí, aniž bych zadal SSID a heslo.Čínské kouzlo, ze kterého vůbec nemám radost. Přes Ethernet se připojí, ale IP adresu musíte zadat ručně.
Zkusil jsem fokusér DeepSkyDad 3, ale nefunguje. Vůbec se nepřipojí. Jediný fokusér, který jsem připojil je Esato. Jestli vydrží počasí, tak to večer otestuji v provozu, ale zatím je to pro mě osobně naprosto zbytečná hračka, protože to, co mi s AA chybí nejvíc (fokusér v OnStep) tohle neumí taky, takže mohu jen doufat, že v časech budoucích to vývojáři napraví. Má planetárium, i když se leckde tvrdí, že nikoli.
Aktualizace byla horor. Dvě hodiny tam visela hláška, že aktualizuje INDI a nic se nedělo. Několikrát jsem to pak restartoval a najednou bylo všechno aktualizované. Do komerčního produktu to má ještě hodně daleko, takže nespěchejte, pokud vás nebaví být pokusným králíkem.
Vysvětli mi, proč všude píšou, že interní wifi je slabá a externí má dosah až 20m. Wireless bridge bez externí wifi ani nezaktivuješ, takže pokud nemáš ethernet, tak žádný update nestáhneš, protože přes SV AP se na internet vůbec nedostaneš. Ten wifi dongle rozhodně není do PC, to je nesmysl. Kdo má dneska PC, nebo tablet bez wifi? S interní wifi jedeš pouze v režimu AP, takže se bez toho dongle, nebo ethernetu neobejdeš, protože nestáhneš update. Je to tak popsané i v manuálu. Pro vlastní provoz můžeš jet v AP na interní, ale je fakt dost mizerná. Jedno okno a 5m a už je to na hraně. AA mi s externí anténou chodí o dost líp. Bohužel se zatáhlo, takže prd vyzkouším, ale zatím je to pro mě stejně k ničemu. Bez OnStep fokuseru jsem na tom stejné jako s AA. Wifi zatím mají mizerně zmáklou a nechápu proč. Každej SW umí připojovat zařízení přes wifi, jen tohle ne.Indi drivery to zaručeně umí. Stellarmate je toho jasným důkazem a tam chodí i OnStep fokuser. Sice mě to stálo dost úsilí autora přesvědčit, že tam má chyby, ale nakonec to všechno skvěle vyřešil, jenže jsou tam zase jiný mouchy a je jich pořádný hejno.
Ano je slabá připadá mi to že nemají přepnuto na externí anténu - tak slabý signál jsem měl když mi na AA+ odešel ten čip co to přepíná "just adding dtparam=ant2 to config.txt should switch to external antenna"
RomanHujer píše: ↑08. 04. 2025, 22:28
Ano je slabá připadá mi to že nemají přepnuto na externí anténu - tak slabý signál jsem měl když mi na AA+ odešel ten čip co to přepíná "just adding dtparam=ant2 to config.txt should switch to external antenna"
Oni mohou mít i špatně nastavený výkon wifi. Protože se wifi pere s USB3 a dělá to bordel, někteří výrobci výkon wifi snižují, aby se tomu vyhnuli.
V každém případě je u SV wifi naprosto nezvládnutá a s ohledem na shodný HW se ZWO pro to není jiný důvod, než neznalost. Je třeba na ně tlačit, aby to opravili a u interní wifi fungoval režim stanice tak, aby se zařízení, která mají wifi konekci dala přes wifi k SV připojit. Kdo má montáž, filtr kolo, fokusér a dvě kamery, nemá šanci to bez USB hubu připojit, což je naprostá kravina. Montáže a fokuséry mají Wifi zcela běžně a s tím musí výrobce počítat.Zatím SV bude odpočívat v regálu, než bu FW, který jí pro mě udělá použitelnou. Je to škoda, protože AA potřebuje konkurenci jako sůl.
seestar píše: ↑09. 04. 2025, 09:52
Kdo má montáž, filtr kolo, fokusér a dvě kamery, nemá šanci to bez USB hubu připojit, což je naprostá kravina.
Spousta kamer má zabudovaný USB hub, a tak můžeš minimálně filtrkolo připojit na něj. Já tak mám připojený i fokusér.
seestar píše: ↑09. 04. 2025, 09:52
Montáže a fokuséry mají Wifi zcela běžně a s tím musí výrobce počítat.
No nevím, populární EQ6-R ji nemá a těch fokusérů taky moc nebude.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby Astrofotky
USB hub na kameře můžeš použít jen někdy. U RASA a podobných systémů, kde je kamera vepředu je ti to k ničemu.
Pak jde o to, kolik montáží znáš. EQ6 wifi fakt nemá, ale snad všechny nové typy montáží wifi mají podobně jako kvalitní fokuséry.
Klasické šnekové montáže postupně odcházejí do propadliště dějin. Kam se podívám, tam vidím AM3, AM5, nebo jinou HD montáž a ty všechny wifi mají. Pokud jí nemají explicitně, výrobce k ní většinou nabízí wifi modul. Čím méně drátů, tím méně problémů.
Hlavně je to otázka principu. Když dávám na trh nový produkt, tak musí splňovat určité standardy své doby a wifi konektivita k nim rozhodně patří.
Připojovat montáž přes Wifi k tabletu a k SkySafry Ano ale k řídící jednotce je blbost - zaneseš do komunikace další nečekané latence způsobená např. zarušením wifi signálu protože wifi je zde v 99% jen v pásmu 2.4GHz a tak guiding bude nestabilní nebo bude mí opožděné reakce. Jediné použitelné bezdrátové řešení je nízko latenční BT jako má AM3 a AM5N ale to je funkční pouze u druhé generace AA+ s 256GB pamětí kde mají pro BT speciální čip.
PS
Pokud chceš spolehlivé řešení tak stále platí kabel je kabel
Já jedu přes wifi roky a nikdy jsem nepozoroval nějaké problémy s latencí. Zatímco po drátě jedeš 9600 tak wifi jede 115200, takže bych spíš očekával problém s latencí na USB. Navíc se přenášejí ASCI data směšné velikosti, takže při pointaci 0.5-2s je přenášený objem dat zanedbatelný.Pokud bys pointoval v řádech 0.01s, pak bych nějakou latenci řešil, ale při běžných časech je to o ničem. Na kvalitu pointace má největší vliv správná kalibrace a nastavení agresivity. Když to dobře trefím jedu pod 1" naprosto stabilně. Ani horší seeing to výrazně nezmrší. To spíš nárazový vítr, to je problém.
Někdy mám venku 2 teleskopy na dvou OnStep montážích přes wifi a navíc i seestar. Všechno jedu na jednom PC pod Bluestacks s AA a LDplayer, kde mám AA a SS SW. Nepamatuju, že by nastal problém s wifi, jen jednou si dvě instance AA vzali jednu montáž a to jsem se nestačil divit,co to dělalo za kouzla, ale to byla moje blbost. Jinak na wifi nedám dopustit.Používám RPi5 s externí anténou a až na výjimečné situace, kdy je anténa schovaná za kovovým tubusem a zpomalí se přenost fotek z AA do PC, to nemá chybu. Je pochopitelně třeba zásah do desky k připojení externí antény, ale výsledek rozhodně stojí na těch 10 minut práce.
nou píše: ↑09. 04. 2025, 13:04
Podľa mňa tam to WiFi pripojenie dajú. Vypustili do sveta minimal viable product a teraz to budu dorábať do naozaj použiteľného stavu.
seestar píše: ↑09. 04. 2025, 13:15
.Pokud bys pointoval v řádech 0.01s, pak bych nějakou latenci řešil,
Wi-Fi v pásmu 2.4GHz pokud je pásmo zarušené tak může mít latenci klině i 3000ms a ztrátovost paketů i 80% nebo se spojení úplně přeruší pak to už moc fungovat nebude Pro řízení čehokoliv v reálném čase je z principu WiFi naprosto nevhodná technologie.
Dobré vědět:
Kanálový rozestup v pásmu 2.4GHz je pouze 5MHz. A pokud není dodržen doporučený kanálový rozestup pro 802.11B které má šířku pásma 22Mhz tj. jsou kanály jsou 1,6,11 pokud se používá protokol 802.11G/N se šířkou pásma 20Mhz tak je možné alternativně používat kanály 1,5,9,13. a v případě, že je nastavena šířka pásma 40Mhz tak pouze kanály 1 a 9. U protokolu 802.11AX při nastavené šířce pásma 80Mhz pouze kanál 1 nebo 13(11 v USA) .
Komunikace na jiných než na zde uvedených nepřekryvných kanálech způsobuje všem zpomalení veškeré komunikace protože to nabourává standardní wifi mechanismy pro férové sdílení radiového spektra.
Dále dle ETSI normy také platí pokud wifi zachytí signál z radaru musí okamžitě přerušit komunikaci - radar má přednost. Venku se to může stát dost často projíždějící auta nebo letadla mohou krátkodobě způsobit přerušení komunikace.
Naposledy upravil(a) RomanHujer dne 09. 04. 2025, 17:11, celkem upraveno 1 x.
Nechci se stebou přít. Nikdy jsem tuto problematiku nestudoval do hloubky, takže pro mě je směrodatná jen moje několikaletá zkušenost. Ač jsem obklopen několika jinými wifinami od sousedů, nikdy jsem žádné výpadky nepozoroval. Co se občas stane, že někdy chvíli trvá, než se do sítě připojí montáž, ale to je tak vše. Já vycházim z toho, že USB není žádné průmyslové rohraní. Ani konektory, ani kabely nejsou určeny na pohyblivý provoz, takže se brzy přežužlají a v konektorech se nadělají vakly. Po roce zasouvám USB flash na tři pokusy, než se chytne a vůli tam má jak prase. Já a Marconi to máme rádi bez drátů .