Úrazy astronomů a jejich techniky

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
astropintr

Ako som  (takmer) rozbil ďalekohľad

Příspěvek od astropintr »

Já se také přidám s jednou historkou. Asi před třičtvrtě rokem jsem si pořídil digitální zrcadlovku Canon EOS 350. Po nesmělém prvním fotografování Měsíce jsem byl nadšen výsledky a rozhodl jsem se, že si vyfotím i Slunce. Bylo zrovna jedno krásné jarní odpoledne a tak jsem chtěl vyrazit na zahradu a udělat pár fotek slunečních skrvrn. Bohužel jsem však špatně přidělal řemínek k fotoaparátu. Když jsem si ho dal na krk a vydal ze ze 3. patra, kde bydlíme k autu, cestou se mi vyvlékl z ok a celý fotoaparát i s objektivem mi spadl z výška cca 1 metru přímo na betonový schod! A samo se skutálel asi o 3 shody dolů na podlaží. Vrhl jsem se po něm, ale nebyl jsem dost rychlý. Myslel jsem, že je konec s fotoaparátem i focením!
Naštěstí vše dopadlo neuvěřitelně dobře. Fotoaparát není nikde poškozen, objektiv také ne, jen mám trochu špinavý hledáček. S digi zrcadlovkou fotím dodnes a pokaždé, když ho vezmu do ruky, tak si vzpomenu na tento neslavný okamžik!  ;D
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Risben

Příspěvek od Risben »

astropintr napsal: Já se také přidám s jednou historkou. Asi před třičtvrtě rokem jsem si pořídil digitální zrcadlovku Canon EOS 350. Po nesmělém prvním fotografování Měsíce jsem byl nadšen výsledky a rozhodl jsem se, že si vyfotím i Slunce. Bylo zrovna jedno krásné jarní odpoledne a tak jsem chtěl vyrazit na zahradu a udělat pár fotek slunečních skrvrn. Bohužel jsem však špatně přidělal řemínek k fotoaparátu. Když jsem si ho dal na krk a vydal ze ze 3. patra, kde bydlíme k autu, cestou se mi vyvlékl z ok a celý fotoaparát i s objektivem mi spadl z výška cca 1 metru přímo na betonový shod! A samo se skutálel asi o 3 shody dolů na podlaží. Vrhl jsem se po něm, ale nebyl jsem dost rychlý. Myslel jsem, že je konec s fotoaparátem i focením!
Naštěstí vše dopadlo neuvěřitelně dobře. Fotoaparát není nikde poškozen, objektiv také ne, jen mám trochu špinavý hledáček. S digi zrcadlovkou fotím dodnes a pokaždé, když ho vezmu do ruky, tak si vzpomenu na tento neslavný okamžik!  ;DJsem rád, že jsi dopadl lépe než-li já. Před cca. třema měsíci jsem ze svým Lumixem Z7 od Panasoniku, který jsem chtěl používat na afokálku, fotil z okna zajímavé útvary mraků. Po focení jsem si odložil nevypnutý fotoaparát na parapet (s vnitřní strany) abych zavřel okno. Z fotoaparátu zůstala dolů viset páska na zavěšení kolem krku a ta se velmi zalíbila mému kocourovi. Také jsem nebyl dost rychlí, co následovalo dále, nemusím ani popisovat. Fotoaparát spadl přímo na objektiv a hotovo. Moje neomluvitelná hloupost (soukromě si nadávám trochu vulgárněji), fotoaparát byl takřka nový. Ještě jsem s ním v opravně nebyl, kdyby náhodou měl někdo dobrý tip, kde mi ho v Praze spraví (jestli to vůbec půjde) a nepřijdu o záruku (autorizovaný servis) budu vděčen (na toto poškození mojí blbostí se mi bohužel záruka nevstahuje :-[)
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Medved

Příspěvek od Medved »

No, nejednalo se sice o přímo o dalekoheld, ale zmíním to tu. Mám Synťácký 254/1200 newton na vidlicové montáži a z nějakého důvodu (asi mlhoviny ve Střelci) jsem jej i s montáží přepravoval na dvoukoláku mezi řadové garáže opodál, kde jsou místa odstíněná od veřejného osvětlení. Pozoruji, pozoruji a najednou vyvstala potřeba přesunu jinam neb nebeský objekt byl stíněn objektem pozemským. Nuže naložím dalekohled i s motáží na dvoukolák, samozřejmě s 2" okulárem ve výtahu - kdo by se s tím vytahoval, a popojíždím. Štěrková cesta u garáží je již dlouho ve stavu více než neutěšeném a tak to i přes všechnu opatrnost drncalo a drncalo. Při jednom ráznějším drncu uvedl se tubus dalekohledu ve vildici do pohybu kol deklinační osy a narazil. Narazil do přesně nevím čeho (dno vidlice?), ale šlupka to byla pořádná včetně chrarakteristického zvuku čehosi rozbíjeného. Už už jsem viděl sekundární zrcátko ve stavu přinášejícím štěstí a přemýšlel kde schrastím nové, ale bylo v pohodě bez jakékoliv známky poškození. Po zevruvné prohlídce jsem zjistil, že to schytal okulár ve výtahu. Právě výtah možná svým prokluzem utlumil sílu nárazu a tak okulár vydržel bez poškození a na památku mi zbyl jen zásek v kovovém tělu okuláru. Od té doby převážím dalekohled jen ve stavu zaeretovaném v bezpečné poloze.
Toš tak na světě...
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Risben napsal:
Jsem rád, že jsi dopadl lépe než-li já. Před cca. třema měsíci jsem ze svým Lumixem Z7 od Panasoniku, který jsem chtěl používat na afokálku, fotil z okna zajímavé útvary mraků. Po focení jsem si odložil nevypnutý fotoaparát na parapet (s vnitřní strany) abych zavřel okno. Z fotoaparátu zůstala dolů viset páska na zavěšení kolem krku a ta se velmi zalíbila mému kocourovi. Také jsem nebyl dost rychlí, co následovalo dále, nemusím ani popisovat. Fotoaparát spadl přímo na objektiv a hotovo. Moje neomluvitelná hloupost (soukromě si nadávám trochu vulgárněji), fotoaparát byl takřka nový. Ještě jsem s ním v opravně nebyl, kdyby náhodou měl někdo dobrý tip, kde mi ho v Praze spraví (jestli to vůbec půjde) a nepřijdu o záruku (autorizovaný servis) budu vděčen (na toto poškození mojí blbostí se mi bohužel záruka nevstahuje :-[) Risben
Zkus AWH - www.awh.cz. Je to autorizovany servis, ale nevim, zda delaji i Panasoniky. Nekdo na ne nadava, ale ja tam mel 70-200 od Sigmy a v pohode.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
Risben

Příspěvek od Risben »

Alien_MasterMynd napsal:

Zkus AWH - www.awh.cz. Je to autorizovany servis, ale nevim, zda delaji i Panasoniky. Nekdo na ne nadava, ale ja tam mel 70-200 od Sigmy a v pohode.Díky za snahu, kontaktoval jsem je, ale bohužel Panasoniky nedělaj :-[.
Risben
P.S. Za každý odkaz na autorizovanou opravnu digi foťáků Panasonic v Praze budu rád a předem za něj dík :), jen mi ho prosím dejte soukromou zprávou, ať to tady zbytečně nemoříme ;).
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Jakub
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub »

třeba se to bude hodit i někomu jinému. Stačí mrknout na panasoní stránky a seznam tam je pro celou republiku. Tady http://www.panasonic.cz/servis_servisy.aspx máš pro Prahu
CANON EOS 5D, 70 - 200, Sky-Watcher Star Adventurer
Jakub
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub »

A tak soráč, musíš si z odkazu dohledat sám :-(
CANON EOS 5D, 70 - 200, Sky-Watcher Star Adventurer
Krupp

Příspěvek od Krupp »

Taky se mi jednou podařilo "málem"rozbít newton. Měl jsem ho zapůjčený z hvězdárny a pro jistotu jsem jej vždy schovával na půdu, aby ho náhodou nikdo nepoškodil. Během jednoho takového vynášení mi ale vyklouzl a spadl na kachlovou podlahu... Naštěstí zrcadla zůstala celá, odlomil se pouze plát epoxidu, kterým držel tubus na ose. Dalekohled si tak opravou (vyměněním za železné uchycení) vlastně polepšil. Kdo ví, kde je mu teď konec
------------------------
Pod refraktorem, kterým pozoruji nyní, se jednou přes zimu na hvězdárně "podlomil" stativ a dalekohled spadl přímo na zděnou podstavu kopule. Krom pár kousků, které neměly na funkci vliv, se naštěstí nic nestalo. (Bodejť by, když tubus je z 1,5 mm mosazi)
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Tohle je kvalitni tema ;D

Ja mam nejvetsi problem se stativy - trojnozkami. U sveho newtona jsem jednou pri pozorovani potreboval poradne roztahnout nohy stativu - proto jsem sundal trojuhelnik, ktery brani noham aby se rozjely od sebe. Venku to nebyl problem, protoze byly zapichle do zeme. Ovsem neuvedomil jsem si, ze na mokre dlazbe v komore uz to problem bude. Nozicky se rozjely a dalekohled se skacel k zemi, pricemz ze sebe vydal velmi nehezky zvuk. Tubus to nejakym zazrakem ustal bez ujmy, ovsem jedna noha stativu se odlomila :-/

Taky se mi podarilo podkopnout si nohu stativu pri pozorovani se Sometem. Bohuzel, bylo to na betonove plose a jeden z objektivu to odnesl nepeknym odstipnutim okraje cocky.

Jak na svoje zazitky s dalekohledy vzpominam, napadlo me, jestli by se uzivilo tema "Jak jsem se (skoro) zabil o dalekohled"... ;D
Risben

Příspěvek od Risben »

michal.b napsal: Tohle je kvalitni tema ;D

Jak na svoje zazitky s dalekohledy vzpominam, napadlo me, jestli by se uzivilo tema "Jak jsem se (skoro) zabil o dalekohled"...  ;D Tak takových historek by bylo opravdu také dost ;)
Jednou při návštěvě mého synovce na chalupě, jsem vytáhl dalekohled a on, že se rád podívá se mnou. Když jsem šteloval spodní nohy u montáže, aby byla v rovině, obdivoval synovec různá hýblata na jemné pohyby u mého dalekohledu a různě s nima pootáčel. Nenapadlo ho, že né všechny kolečka jsou jen na jemné pohyby a uvolnil mi tak i aretace os. To bylo poprvé co jsem dostal KO v prvním kole od vlastního dalekohledu. Mám totiž u svého Newtona docela těžký nerezový tubus, který navíc v ten okamžik nebyl vyvážen.
Risben
Miloš Žák
Věk: 45

Příspěvek od Miloš Žák »

Risben napsal:
Jsem rád, že jsi dopadl lépe než-li já. Před cca. třema měsíci jsem ze svým Lumixem Z7 od Panasoniku, který jsem chtěl používat na afokálku, fotil z okna zajímavé útvary mraků. Po focení jsem si odložil nevypnutý fotoaparát na parapet (s vnitřní strany) abych zavřel okno. Z fotoaparátu zůstala dolů viset páska na zavěšení kolem krku a ta se velmi zalíbila mému kocourovi. Také jsem nebyl dost rychlí, co následovalo dále, nemusím ani popisovat. Fotoaparát spadl přímo na objektiv a hotovo. Moje neomluvitelná hloupost (soukromě si nadávám trochu vulgárněji), fotoaparát byl takřka nový. Ještě jsem s ním v opravně nebyl, kdyby náhodou měl někdo dobrý tip, kde mi ho v Praze spraví (jestli to vůbec půjde) a nepřijdu o záruku (autorizovaný servis) budu vděčen (na toto poškození mojí blbostí se mi bohužel záruka nevstahuje :-[)
RisbenUdelal jsem uplne stejnou ptakovinu s Minoltou Z3. Nebyla jeste ani rok stara. Taky spadla zapnuta z parapetu. Jen jsem si do ni drbnul pri otvirani okna... Vymena objektivu 5500,- :). dneska uz se tomu smeju, ale tenkrat bych si nakopal, kdyby to slo...
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

Risben napsal:
Tak takových historek by bylo opravdu také dost ;)
Jednou při návštěvě mého synovce na chalupě, jsem vytáhl dalekohled a on, že se rád podívá se mnou. Když jsem šteloval spodní nohy u montáže, aby byla v rovině, obdivoval synovec různá hýblata na jemné pohyby u mého dalekohledu a různě s nima pootáčel. Nenapadlo ho, že né všechny kolečka jsou jen na jemné pohyby a uvolnil mi tak i aretace os. To bylo poprvé co jsem dostal KO v prvním kole od vlastního dalekohledu. Mám totiž u svého Newtona docela těžký nerezový tubus, který navíc v ten okamžik nebyl vyvážen.
Risben
Tak niečo podobné som zažila aj ja a viackrát. Ja sa totiž do ďalekohľadov vôbec nerozumiem a pri stavbe a skúmaní možností svojho ďalekohľadu som už aj ja dostala tubusom do brady! ;D

Vďaka mojím nedostatočným vedomostiam už bol môj ďalekohľad v ohrození viackrát. Keď som skúmala, čo presne drží tá-ktorá skrutka, rôzne časti ďalekohľadu boli na ceste k zemi, našťastie, reflexy pracovali pohotovo a vždy som padajúcu časť zachytila.

Aby sa na ZMAS-e predišlo takýmto prípadom, z tohoto dôvodu nám hneď v prvý deň ukazujú fotky všetkých ďalekohľadov, čo tam majú a upozorňujú nás, na čo presne v žiadnom prípade nemáme siahať. Ja a asi aj väčšina ostatných však takéto prednášky prespávam. Aj tak sú zbytočné - za tie dlhé roky, čo sa koná ZMAS "evolúciu" prežili len tie najsilnejšie, blbovzdorné ďalekohľady. :D
Kubajz

Příspěvek od Kubajz »

Eryn napsal:

Tak niečo podobné som zažila aj ja a viackrát. Ja sa totiž do ďalekohľadov vôbec nerozumiem a pri stavbe a skúmaní možností svojho ďalekohľadu som už aj ja dostala tubusom do brady! ;D

Vďaka mojím nedostatočným vedomostiam už bol môj ďalekohľad v ohrození viackrát. Keď som skúmala, čo presne drží tá-ktorá skrutka, rôzne časti ďalekohľadu boli na ceste k zemi, našťastie, reflexy pracovali pohotovo a vždy som padajúcu časť zachytila.

Aby sa na ZMAS-e predišlo takýmto prípadom, z tohoto dôvodu nám hneď v prvý deň ukazujú fotky všetkých ďalekohľadov, čo tam majú a upozorňujú nás, na čo presne v žiadnom prípade nemáme siahať. Ja a asi aj väčšina ostatných však takéto prednášky prespávam. Aj tak sú zbytočné - za tie dlhé roky, čo sa koná ZMAS "evolúciu" prežili len tie najsilnejšie, blbovzdorné ďalekohľady. :D
aneb není nad starou dobrou optiku především made in USSR co přežije všechno a kolimuje se dvoukilovým kladivem ;D
Jakub Kristek
Obrázek
tokarew

Příspěvek od tokarew »

Ja bych chtel jen upozornit na vec co me se stala ,nebo spis stacila stat protoze dalekohled mam od vanoc.Zatim koukam vetsinou z balkonu,vzdycky sem si rozvinul montaz a dalekohled zatim oprel o zabradli a zerpredu zajistil kvetinacem aby ho snad vitr neprevratil a otevrel sem krytku tubusu aby se mohlo chladit zrcadlo.No vcera sem jen tak letmo mrknul v jakem stavu zrcadlo je,nastal shock vsude byl bordel a nejake kaminky..no hruza.. vzal sem tubus a oprel jej o calounenou zidli na kterou sem dal jeste noviny zrcadlem vzhuru a jemne sem poklepaval abych to z toho tubusu aspon castecne dostal,vysledek me vazne dostal Z tubusu vypadlo pomerne velke mnozstvi hliny,nejake kaminky,par nejakych listku z kvetin a nejakej popel z cigaret.Nenapadlo me ze nekdo muze zrejme uklizet balkon ve 23:00 a to jeste tim stylem ze to smete z balkonu ven >:( zatim vubec nevim co s tim budu delat.. tubus sem uz pracne ocistil zevnitr ale na zrcadle je spousta zrnicek hliny,vypada to ze celej ten kovovej konec na kterem je zrcadlo drzi na trech sroubech,ale vydrzi mi kolimace kdyz to rozeberu?
newton bresser 150/1200 eq mon2,triedr 7x50
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tohle je celkem "normální", v paneláku. Už několikrát jsem v tubusu našel sbírku písku, vajglů a popela. A jednou mi tam dokonce natekla voda z přeteklých korýtek po zalití muškátů o patro výš. Nyní když zrovna nepozoruji obracím tubus otvorem dovnitř balkonu.

Se zrcadlem to není žádné neštěstí, odmontuj zadní objímku, omeť zrcadlo, vytři tubus a vrať to zpátky. Rozkolimování by mělo být minimální. A i kdyby, zkolimovat to znovu je nějaký problém ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět