Dalekohled také pro manželku

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
MP

Příspěvek od MP »

MMys napsal:
Něco lze najít zde (a je to Makem jen 127mm):
http://fjfi.cce.cz/af.html
kdyžtak kontaktuj Marka. Mohu se vyjadrit i primo zde :

1. digitalni kompakty nejsou prilis vhodne na foceni DSO ( viz vyse )

2. katadioptricke dalekohledy s malou svetelnosti nejsou prilis vhodne na foceni DSO ( zduraznuji : na foceni, pozorovat se s tim da vsechno, co je videt danym prumerem )

Takze kombinaci obojiho sice dostaneme nejake obrazky, ale vysledek nebude odpovidat vynalozene namaze. S temi citlivymi CCD kamerami je to schudnejsi, v mem pripade ale jde spis o experimentovani nez o nejakou seriozni "umeleckou" cinnost. Priklady jsou zde

Na druhou stranu jde i s tim kompaktem o vybornou sestavu na foceni planet, Mesice, Slunce, zatmeni Slunce i Mesice, prechodu cehokoliv pres Slunce atd.

A hlavne - moc pekne se tim kouka.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
feliz_navidad

Příspěvek od feliz_navidad »

Díky všem za snahu, uvažuji o tom Maku 150, poslal jsem SZ mpe, tak uvidíme.
Jestli ještě můžu, tak by mě zajímalo, jak je to s kolimací u soustavy Maksutov-Cassegrain, tj. jak asi často (pokud vůbec) je nutno kolimovat? S tímto nemám zkušenosti, koukal jsem jen přes refraktor a nebo přístroje, které nebyly moje a nemusel jsem se tím o to starat.
mpe

Příspěvek od mpe »

feliz_navidad napsal: Díky všem za snahu, uvažuji o tom Maku 150, poslal jsem SZ mpe, tak uvidíme.
Jestli ještě můžu, tak by mě zajímalo, jak je to s kolimací u soustavy Maksutov-Cassegrain, tj. jak asi často (pokud vůbec) je nutno kolimovat? S tímto nemám zkušenosti, koukal jsem jen přes refraktor a nebo přístroje, které nebyly moje a nemusel jsem se tím o to starat.
Kolimace není u těchto dalekohledů kritická. U mého Maku jsem ji dělal asi dvakrát. Oproti newtonu je to jednodušší, neboť se hýbe pouze s primárním zrcadlem (sekundár je napevno napařen na menisku).
alex.sky

Příspěvek od alex.sky »

MMys napsal: Ano, tohle znám, a přesně jsem čekal, kdy se objeví ten link na to Ale ten foťák umí 64sec a je to asi absolutní maximum, co se z toho dá dostat. Navíc jsem na pochybách, jetsli se toto dá považovat za dobrou cestu k astrofotgrafii. To už na obyčejný film to dopadne několiknásobně lépe.

Já osobně to považuji jen za pokus a potvrzení toho, že na solidní astrofoto jsou (zatím) digi-kompakty nepoužitelné, a vzhledem ke strategii výrobců kompaktů (zmenšování pixelů a honbě za megapixely) se to asi jen tak nezmění.

Omlouvám se za off-topic a prosím neřešme to zde. Případnéou další diskuzi o focení kompakty prosím v tom uvedeném vlákně.
Viem, že je to off-topic, a chcem to len potvrdit:
ano, na DSO je ten foťák nevhodný!

Uvedené vlákno som založil ja, tak trošku pre srandu, ale hlavne preto, že - ano bol to pokus:

"pôvodne som chcel nacvičiť pointovanie, keďže s filmom mám veľmi zlé skúsenosti, a minul som už veľa filmu - a nič.
Až na tejto technike som zistil ako je náročné pointovanie. Myslím si, že touto precíznosťou by som mal vedieť zistiť všetky ostatné nepresnosti techniky...", t.j. hľadať rezervy v technike, u seba...!

Len by som chcel ešte upresniť jednu vec: Martin hovorí o tom, že obyčajný film dopadne oveľa lepšie - áno, podľa mňa čo do svetelnosti zaručene. Ale práve na uvedených stránkach sa môžete presvedčiť, že detailov (ostrosť) na tých záberoch je veľa, - a to som na filmoch zatiaľ nedokázal!

SUMAR: na DSO neodporúčam cez okulár a ešte objektívovú sústavu nejakého kompaktu! To sú veľké straty, šum... brrrrr!
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
Odpovědět