vhodny 8mm okular pro pozorovani planet?
VK napsal:
Existuje jeden typ okuláru - jmenuje se okulár se vzdálenou výstupní pupilou. V základním provedení se skládá..
. a kde se daji sehnat?u VOD primo?
dekuji mistnimu bozstvu,jestli k temto okularum nikdo nic nema a jestli budou cenove dostupne tak ho prubnu mam radost i z toho ze je to Czech made
Existuje jeden typ okuláru - jmenuje se okulár se vzdálenou výstupní pupilou. V základním provedení se skládá..
. a kde se daji sehnat?u VOD primo?
dekuji mistnimu bozstvu,jestli k temto okularum nikdo nic nema a jestli budou cenove dostupne tak ho prubnu mam radost i z toho ze je to Czech made
newton bresser 150/1200 eq mon2,triedr 7x50
tokarew napsal: to ja prave nechci,chci ferovej okular,,ne klicove dirky.jake je tak rozdeleni ,nebo spis hodnota vzdalenosti vystupni pupily aby pozorovani bylo
a) luxusni
b)prijemne
c)klicova dirka
ja nemam z ceho porovnavat protoze sem se nikde nedocetl o hodnote ktere maji moje okulary.. koukal sem temi co dava skywatcher ke 130newton a bylo to taky za c)?dekuji
jinak momentalne bych se chtel uchylit k spis stredni tride techto okularu protoze budu potrebovat 2 ;D :oPodle toho co požaduješ, bych ti též doporučil ty okuláry řady LV od Vixenu. Kvalitou budou o dvě třídy víše než ty standartně dodávané k tomuto dalekohledu a komfortem při pozorování je to naprosto neporovnatelné v tom jsou špička. Sám mám z této řady 4, 6 a 9 a jsem s nimi velmi spokojen.
Risben
a) luxusni
b)prijemne
c)klicova dirka
ja nemam z ceho porovnavat protoze sem se nikde nedocetl o hodnote ktere maji moje okulary.. koukal sem temi co dava skywatcher ke 130newton a bylo to taky za c)?dekuji
jinak momentalne bych se chtel uchylit k spis stredni tride techto okularu protoze budu potrebovat 2 ;D :oPodle toho co požaduješ, bych ti též doporučil ty okuláry řady LV od Vixenu. Kvalitou budou o dvě třídy víše než ty standartně dodávané k tomuto dalekohledu a komfortem při pozorování je to naprosto neporovnatelné v tom jsou špička. Sám mám z této řady 4, 6 a 9 a jsem s nimi velmi spokojen.
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
tokarew napsal:
a kde se daji sehnat?u VOD primo?
dekuji mistnimu bozstvu,jestli k temto okularum nikdo nic nema a jestli budou cenove dostupne tak ho prubnu mam radost i z toho ze je to Czech madeNedělej si zbytečné iluze. VOD sériově nic takového nevyrábí, ale je schopna na objednávku vyrobit cokoliv dle návrhu.. Podívej se na jejich stránky a na ceny !
Jak píše Risben, krátká ohniska -Vixen LV a je to perfektní kombinace vlastností a ceny.U ohnisek přes 10 mm bych dal přednost Plösslu od Tele Vue.
Nevidím důvod, proč nepoužít na planety špičkové orthoskopické okuláry- Vše je celkem v příjemné cenové relaci
a kde se daji sehnat?u VOD primo?
dekuji mistnimu bozstvu,jestli k temto okularum nikdo nic nema a jestli budou cenove dostupne tak ho prubnu mam radost i z toho ze je to Czech madeNedělej si zbytečné iluze. VOD sériově nic takového nevyrábí, ale je schopna na objednávku vyrobit cokoliv dle návrhu.. Podívej se na jejich stránky a na ceny !
Jak píše Risben, krátká ohniska -Vixen LV a je to perfektní kombinace vlastností a ceny.U ohnisek přes 10 mm bych dal přednost Plösslu od Tele Vue.
Nevidím důvod, proč nepoužít na planety špičkové orthoskopické okuláry- Vše je celkem v příjemné cenové relaci
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilAN má pravdu, že se na planety dají použít orthoskopické okuláry. Já jsem mnohokrát pozoroval planety orthoskopickým okulárem 10 mm od Zeisse a neměl jsem přitom žádné problémy. V létě ani v zimě.
To tokarew: Pokud Ti opravdu jde o okuláry se vzdálenou výstupní pupilou, nic nebrání v oslovení VOD AV ČR, http://www.optikavod.cz . Tam se informuješ, event. s nimi se domluvíš.
V. K.
To tokarew: Pokud Ti opravdu jde o okuláry se vzdálenou výstupní pupilou, nic nebrání v oslovení VOD AV ČR, http://www.optikavod.cz . Tam se informuješ, event. s nimi se domluvíš.
V. K.
tokarew napsal: zdravim vas,
nedavno jsem si poridil dalekohled newton 150/1200 a nyni shanim vhodny okular 8mm pro nej na pozorovani planet,koukal sem po vebech na ruzne znacky ale je to zda se jeste tezsi nez vybrat samotny dalekohled.na cene mi ani tak nesejde ale nechci platit zbytecne moc za neco co nevyuziji.s okularem chci jen pozorovat..ne fotit,a nechci mit oko nalepene k pupile,vystup mam 2 palce i 1,25, je i pravdepodobne ze v budoucnu si budu porizovat jeste dalsi dalekohledy vetsiho prumeru,proto bych chtel neco na opravdu kvalitni a prijemne pokoukani pri velkych zvetsenich,a nemit oko prilepene u ,,, dekuji
Můj tip zní taktéž Vixen LV 4 - 6mm (i když u té čtyřky to bude v Tvém případě vzhledem k průměru primáru už možná příliš) a také Baader Ortho Genuine ale tady je třeba počítat s menším komfortem pozorování u těch krátkých ohnisek než u Vixenu LV. Ale kvalita obrazu to kompenzuje. Orthoskopické okuláry mají menší počet čoček a tím i ploch a proto je v nich více světla než v okulárech Vixen. Kdysi jsem tady psal, že je dobré mít oboje - časem jsem to udělal a nelituji. No a až se rozhodneš pro to, že si střední třídou okulárů už viděl dost a budeš ochoten platit za okulár 3x až 4x více než za střední třídu, potom bych pár konstrukcí přeskočil ;) a ochutnal bych archivní víno od pana Naglera a jeho stejnojmenné okuláry.
S pozdravem mkcz
nedavno jsem si poridil dalekohled newton 150/1200 a nyni shanim vhodny okular 8mm pro nej na pozorovani planet,koukal sem po vebech na ruzne znacky ale je to zda se jeste tezsi nez vybrat samotny dalekohled.na cene mi ani tak nesejde ale nechci platit zbytecne moc za neco co nevyuziji.s okularem chci jen pozorovat..ne fotit,a nechci mit oko nalepene k pupile,vystup mam 2 palce i 1,25, je i pravdepodobne ze v budoucnu si budu porizovat jeste dalsi dalekohledy vetsiho prumeru,proto bych chtel neco na opravdu kvalitni a prijemne pokoukani pri velkych zvetsenich,a nemit oko prilepene u ,,, dekuji
Můj tip zní taktéž Vixen LV 4 - 6mm (i když u té čtyřky to bude v Tvém případě vzhledem k průměru primáru už možná příliš) a také Baader Ortho Genuine ale tady je třeba počítat s menším komfortem pozorování u těch krátkých ohnisek než u Vixenu LV. Ale kvalita obrazu to kompenzuje. Orthoskopické okuláry mají menší počet čoček a tím i ploch a proto je v nich více světla než v okulárech Vixen. Kdysi jsem tady psal, že je dobré mít oboje - časem jsem to udělal a nelituji. No a až se rozhodneš pro to, že si střední třídou okulárů už viděl dost a budeš ochoten platit za okulár 3x až 4x více než za střední třídu, potom bych pár konstrukcí přeskočil ;) a ochutnal bych archivní víno od pana Naglera a jeho stejnojmenné okuláry.
S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
K okulárům bych chtěl ještě říci,že jsou tu opomíjené okuláry Baader. Vlastním 5mm a ikdyž konfort při pozorování není takový,jako s okuláry LV,pozoruje se s ním dobře.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Koukam, ze jsem tu o leccos prisel...Takze tedy k veci. Ja sam mam dalekohled takrka totoznych parametru, tedy 140/1200, ovsem refraktor, myslim ale, ze na tom tolik nezalezi. Koukam taky hlavne na Mesic a planety a mam proto ruzna zvetseni ke svemu dalekohledu - troufam si tvrdit - dobre ozkousene v praxi. Na Jupitera se mi nejvice osvedcuje zvetseni 120x, na Marta, nekdy Saturna a na Urana a Neptuna pak 240x. Myslim, ze na tom budes podobne, uvidis. Okulary mam vsechny Vixen LV a nemuzu si je vynachvalit, je to presne to, co potrebujes - pohodli a kvalita a to vse za slusnou cenu. Doporucuju tedy Vixen LV 10mm a 5mm.Tak asi tolik k tematu.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
je velka skoda ze VOD Turnov dela jen zakazkovou vyrobu, a ze nema aspon maly kousek sortimentu skladem.,nevim jak bych jim zadaval tu zakazku,asi bych musel poslat printscreen tohoto fora kdyz vlastne nedokazu presne formulovat to co chci,ale posledni prizpevek od Achernara me utvrdil v tom,ze Vixenem LV nic nezkazim.Dekuji vsem ,i za informace mimo tema 
newton bresser 150/1200 eq mon2,triedr 7x50
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
příspěvky netýkající se tohoto tématu byly smazány, držte se tématu. Děkuji.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Na planety by som skusil (ak sa berie do uvahy pomer cena/"vykon" a nebudeme sa zaoberat "specialitami" ako monocentricka konstrukcia) jednoznacne Vixen LV, Celestron X-Cel je tiez velmi dobra volba a nezavrhoval by som ani Hyperion.