ORBITER - The Space Flight Simulator

Rakety, sondy, mise....zkrátka dobývání vesmíru a vše kolem!
Odpovědět
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

A čo je to zač, to Glideslope MFD? Mimochodom, ja začínam pristátie z orbity presne tak isto, ale keď to zase zorientujem na PROGRADE, tak zdvihnem nos do 40° uhla a tam ho udržujem, podľa vzoru skutočneho raketoplánu. Po istom čase mi nos začne silno tlačiť dole a tak ho pustím dole, pretože keby som ho chcela silou - mocou dvíhať, tak mi z neznámich dôvodou začne prudko rásť výška a nebude sa to dať zastaviť. A tak pustím nos a nechám to letieť viac - menej voľným pádom a cca v 10 kilometroch to zase začnem riadiť, dvíhať nos a podobne. Samozrejme, takýmto spôsobom mi nehrozí, že by som sa dostala do blízkosti pristávacej dráhy. Na dráhe viem pristáť len vtedy, keď si dám tú scenériu, kde začínam 35 km nad KSC.

Mimochodom, kamarát to včera hral, nevedel absolútne nič o ovládaní. Odštartoval raketoplán, letel kolmo nahor (blbec :)) a vystúpal asi do 450 km výšky, kde mu došlo palivo. Asi nemusím opisovať, ako to skončilo...oddelená nádrž zamierila na Zem a raketoplán enormnou rýchlosťou tiež... :D
SpaceMan

Příspěvek od SpaceMan »

Glideslope MFD je dll-ka ktoru treba nahrat do adresara Modules a potom po spusteni Orbitera ju treba aktivovat v zalozke Modules. Tymto ukonom sa ti prida k existujucim displayom ktore si mozes zapnut dalsi, ktory sa vola Glideslope (Glideslope MFD = Glideslope Multifunction Display). Glideslope, volne prelozene, je zostupova draha a tento MFD zobrazuje graficky ako by mala vyzerat - jednoducho ti kresli pozadovany profil drahy, ktory musis dodrzat ak sa chces dostat na KSC a tiez aktualny profil ktory prave letis. Ide o to, aby krivka znazornujuca tvoj zostupovy profil kopirovala krivku reprezentujucu pozadovany zostupovy (Glideslope) profil. Toto ale funguje len s pridavkom Shuttle Fleet - co je cela flotila raketoplanov od Columbie az po Endeavour. Default raketoplan (Atlantis) nema implementovany dobry matematicky model a dost sa odchyluje od realu.

Raketoplan treba mat v PROGRADE orientacii a uhle AoA=40 st. vo vyske cca. 125km. Ako budes zostupovat nizsie, posobenim silnejucich aerodynamickych sil bude mat nos snahu padat dole - to je OK, ale v tejto chvili to musis zacat korigovat. Predovsetkym nos stale drzat na 40 st. Kym budes v hornych vrstvach atmosfery, tak to bezproblemov pojde, ale ako budes klesat nizsie, aj napriek maximalnej snahe nos naplno "tahat hore", to pojde na coraz mensi uhol a ustali sa to niekde na 16 st. (aj napriek plnemu natiahnutiu). To ze to zacne casom z "neznamych dovodov" stupat je tiez OK - zo zvysujucou sa hustotou luftu, rastie vztlak na kridlach, pricom vektor vztlaku smeruje kolmo nad raketoplan a to sposobi ze to zacne stupat (v pripade ze kridla su v "horizonte"). Treba sledovat vertikal speed (VS) na Surface MFD a ked sa to zacne priblizovat plusovym hodnotam, tak to treba preklopit na kridlo - vektor vztlaku bude smerovat (vzhladom na smer) letu na bok. Podla toho ako vyrazne chceme klesat, staci bud preklopenie na kridlo, alebo az na chrbat (pricom ale nos musi byt stale natiahnuty - v tomto ti pomoze prave Glideslope MFD, na ktorom ked zatlacis tlacitko STR, tak potrebna velkost uhla AoA sa bude udrziavat automaticky). Preklopenie na kridlo ale sposobi (kedze vztlak smeruje nabok) ze sa trajektoria letu bude odchylovat od pozadovaneho smeru letu (treba to sledovat na Map MFD) a ked "uletime" bokom (trajektoria sa bude vzdalovat od miesta pristatia), treba sa "prevalit" na druhu stranu a trajektoriu "tahat" naspat. Prelet raketoplanu atmosferou je vlastne akesi kluckovanie zo strany na stranu, pricom trajektoria letu na Map MFD "kmita" okolo bodu pristatia. Velkostou naklonu sa riadi rychlost klesania a smer letu.

Co sa tyka vzletu, samozrejme aj tu treba dodrzat vzletovy profil a azimut startu, ktory treba v hornej casti vzletovej trajektorie korigovat vybocenim nosu z kurzu letu (dolezite hlavne pri lete k ISS).
SpaceMan

Příspěvek od SpaceMan »

Komu nie je jasne ako vlastne Shuttle pristava, silne odporucam stiahnut si autopilot AFC 2.0 a pozerat ako to robi automatika (sledovat "budiky" a realizovane manevre) - potom uz bude jasne co a ako.

Odporucam nasledovnu konfiguraciu MFD:

Deorbit zazeh: lavy MFD - Map, pravy MFD - Orbit
Aerodynamicke Brzdenie: lavy MFD - Surface/Map, pravy MFD - Glideslope
Zaverecna faza pristatia: lavy MFD - Surface, pravy MFD - HSI
SpaceMan

Příspěvek od SpaceMan »

Slusne "zasobeny" archiv roznych pridavkov a vylepseni pre ORBITER je tu:

http://www.orbithangar.com
krejca85

Příspěvek od krejca85 »

zacal jsem tvorit stranky http://orbiter.kx.cz zatim tam je par tutorialu pro delta glider postupne zde bude pribyvat trocha teorie tutorialy na shuttle a apolo, pripadne dalsi zalezi jaky bude zajem :)
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

krejca85 napsal: zacal jsem tvorit stranky http://orbiter.kx.cz zatim tam je par tutorialu pro delta glider postupne zde bude pribyvat trocha teorie tutorialy na shuttle a apolo, pripadne dalsi zalezi jaky bude zajem  :)
Ja záujem rozhodne mám, naozaj ma potešilo, že je o tom písané aj niečo v češtine (i keď mi to akosi priveľmi dlho načítava).

Zatiaľ sa učím len za pomoci skúseností a logiky čo je dosť rozvláčny spôsob. Napríklad odšatrtovať s raketoplánom a na obežnú dráhu sa mi podarilo dostať až na tretí pokus. Moja prvá obežná dráha je však dosť šialená 2 500 - 260 km. Zatiaľ som spokojná aj s tým, teším sa, že ma to už zase nehodilo o Zem... Avšak zatiaľ nemám šajnu, ako budem z takejto dráhy pristávať. To by som totiž musela mať perigeum kdesi nad Austráliou, lenže ja tam mám apogeum. A ozaj, mení sa časom obežná dráha tak ako v skutočnosti? Nastáva tam postupné brzdenie odporom atmosféry, alebo stáčanie perigea?

Inak, ja mám radšej raketoplán ako Delta Glider, alebo ten ShuttleA (ktorému som dala meno "Lietajúca krava" :)). Delta Glidera dokáže riadiť každý blbec, navyše to ani nie je skutočná vesmírna loď. Pri Atlantise mám však dobrý pocit, že je to ako naozaj...s istými zjednodušeniami oproti reálu, samozrejme ;). Možno prejdem aj na Apollo, keď sa skončia tieto horory s maturitami, prijímačkami na výšku a absolventskými prácami.
SpaceMan

Příspěvek od SpaceMan »

Eryn: Pri pristati vobec nejde o to mat perigeum nad Australiou - nad Australiou treba zacat deorbit zazeh. Tymto zazehom docielis to, ze sa ti perigeum (nech bolo pred zazehom kdekolvek - samozrejme ak predpokladame priblizne kruhovu drahu s rozumnymi parametrami) dostane priblizne do miesta pristatia - t.j. KSC. Cim z vyssej drahy zostupujes, tym skor treba zacat zazeh.

Ak sa budes pobybovat po dostatocne nizkej obeznej drahe, pomerne v kratkom case sa prejavi aj efekt bzdenia "vysokou atmosferou". Orbiter simuluje aj "kolisanie" gravitacneho pola, takze simulovany objekt pohybujuci sa po obeznej drahe sa sprava naozaj realisticky.

Co sa tyka Deltaglideru, tak by som ho urcite nezavrhoval. Jeho ovladanie je sice jednoduche, ale o to autorovi slo - dat zaciatocnikom k dispozicii "poslusny stroj". A nie je mi jasne co myslis tym ze: "Deltaglider nie je ani skutocna vesmirna lod". Musim ta poopravit - DeltaGlider je plnohodnotna vesmirna lod. To ze nieco take zatial neexistuje, neznamena ze ide o "fantaziu". Predstava DeltaGlidera vychadza z realnych konceptov novych typov kozmickych dopravnych prostriedkov reprezentovanych takymi projektami realnej kozmonautiky ako boli (su ?) HOTOL, Sanger/Horus, X-33 atd.
SpaceMan

Příspěvek od SpaceMan »

Co sa tyka reality v ORBITER-y, tak prave koncept DeltaGlider-u je svojim spravanim (aerodynamickymi charakteristikami) na tom najlepsie.

Antlantis je na tom o poznanie horsie - najmarkantnejsie to je pri navrate z obeznej drahy do atmosfery. V tomto sa spravanie Atlantisu s realom znacne rozchadza. Ak vam naozaj zalezi na realite a chcete lietat Space Shuttle, potom si treba vybrat nieco z kolekcie Shuttle Fleet - su tu k dispozicii vsetky US raketoplany (nielen Atlantis) a ich matematicky model je excelentny - az potom to bude (v ramci moznosti) to "prave orechove".

A samozrejme - nesmiem zabudnut - na uplny skvost co do reality a to je Apollo.
krejca85

Příspěvek od krejca85 »

k tomu dg - je pravda ze je jednoduchy a proto sem zacal psat prave o nem, protoze pokud nekdo nezvladne dg tak nema cenu se pokouset o shuttle nebo o apolo a navic v manualu jsou uz zpracovany tutorialy coz mi trochu ulehcuje praci :)
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

S tým deorbit zážihom - čítala som, že skutočný raketoplán ho musí urobiť v perigeu. Preto som čakala, že aj tuto to tak bude. Mimochodom, na tej mojej divokej orbite ma to neustále otáča. Tá rotácia sa nedá zastaviť ani KILL ROT. Možno to bude súvisieť práve s výstrednosťou mojej obežnej dráhy, pretože na kruhovej mi to nerobí.

Čo sa týka Delta Glidera, musíte uznať, že nič také v skutočnosti neexistuje. Áno, aj ja som čítala o zabudnutom projekte jednomiestnych vesmírnych lodí v tvare klzáka. Tie lode však mala vynášať do vesmíru raketa. Ten štart Glidera je prvé, čo mi v porovnaní s realitou nesedí. Keby štartoval za pomoci rakety, tak by to bolo OK, ale to, že sa vznesie len za pomoci vlastných motorov bez vyditeľných veľkých zásob paliva, to je podľa mňa čistá fikcia.

Inak, všimla som si, že Atlantis sa chová pri pristávaní nejako divne (aj pri štarte - niekde som totiž čítala, že raketoplán sa nemôže vzdialiť na viac ako 1 000 km od Zeme, ale možno tých 1 00 km mysleli len najvyššiu kruhovú obežnú dráhu, akú by mohol dosiahnuť). Svojím laickým pohľadom som si všimla najmä jeden podstatný rozdiel. Zdá sa mi, že plazma sa zjavuje a mizne príliš neskoro oproti reálu.
krejca85

Příspěvek od krejca85 »

DG je urcite nerealna lod alespon se soucasnou technologii (motory a spotreba paliva) ale dobre se s nim uci zaklady letani ve vesmiru, neni potreba takova preciznost jako jinde
SpaceMan

Příspěvek od SpaceMan »

Eryn: S tym deorbit zazehom sa mi to nezda. Netvrdim ze to tak nie je (ze sa to tak nerobi), ale ked predpokladame pohyb po priblizne kruhovej LEO (Low Earth Orbit = Nizka obezna draha), deorbit zazeh sa nemusi nutne robit v perigeu.

A co sa tyka tej plazmy - zaujimalo by ma ako si prisla na to ze sa objavuje a mizne neskoro, ked ako tvrdis, este sa ti ziadny regularny zostup z orbity nepodaril (predpokladam riadeny let podla pozadovaneho profilu) ? Aj ked mas v tomto pravdu - realny raketoplan sa "opeka" na useku drahy priblizne od 5500km - 900km od miesta pristatia (co zodpoveda priblizne useku letu zo stratou spojenia). V ORBITERy je to o cosi inak - ale je to len graficky efekt, ktory (ako sa zda) uplne nesuvisi s matematicko-fyzikalnym modelom ktory je OK (aspon pre Shuttle Fleet).

A este k tomu DG - nemozem suhlasit s tvrdenim ze DG je nerealny. To ze nie je uplne realizovatelny sucasnou technologiou, este neznamena ze je nerealny. Samozrejme je to fikcia, ale fikcia nerovna sa nezmysel, hlavne ked vychadza z realnych predpokladov. V com je nerealnost DeltaGlidera ? A erodynamicka koncepcia je uplne OK. Vykon motorov a ich spotreba ? OK. Pozrite sa napr. na projekt X-33 Venture Star a o co v nom ide !!! Pohon Venture Star - linearny motor Aerospike. Je to jednoznacna snaha skonstruovat vysokovykonny motor z nizkou spotrebou. Aerospike spaluje vodik+kyslik a jeho efektivita (vyssi vykon, nizsia spotreba) je niekolkonasobna v porovnani s pohonom SSME ktory je v sucasnom raketoplane.

DG urcite nie je nezmysel !
krejca85

Příspěvek od krejca85 »

ja to myslel tak jak vlasne rikas, nechtel jsem rict ze je to nesmysl, dg je fyzikalne realny, ale ma trochu (no trochu vic lepsi parametry motoru nez je soucasnou technologii mozne dosahnout, nebo aspon ne v takovych meritkach jak je to prezentovano u DG
SpaceMan

Příspěvek od SpaceMan »

DG je stroj hlavne pre zaciatocnikov (na zbieranie skusenosti) a ako taky musi nutne vychadzat z isteho "nadhodnotenia" parametrov aby sa dali tolerovat (a hlavne opravovat) chyby v pilotazi. Je to dobry "vstup" do inych - narocnejsich - ORBITER fajnovosti ...
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

SpaceMan napsal: DG je stroj hlavne pre zaciatocnikov (na zbieranie skusenosti) a ako taky musi nutne vychadzat z isteho "nadhodnotenia" parametrov aby sa dali tolerovat (a hlavne opravovat) chyby v pilotazi. Je to dobry "vstup" do inych - narocnejsich - ORBITER fajnovosti ...  
Ja som sa nebabrala s Gliderom a hneď som začala s Atlantisom. A nesťažujem sa. Už pomaly začínam aj chápať, čo mi to tie obrazovky vlastne ukazujú... ::)

Motory SSME predsa tiež spaľujú vodík a kyslík, nie? Lenže toho vodíka a kyslíka potrebujú za celú veľkú 40-metrovú nádrž ET. Zaráža ma, že Glider nemá nikde nijaké viditeľné zásoby paliva, z ktorých čerpá. Veľmi sa mi to podobá na Armagedon a iné podradné sci-fi filmy. Tam vesmírne lode robia kopu úchvatných manévrov, ale kde majú tie zásoby paliva, to už tvorcovia nedomysleli.

A ešte k tej plazme - kým sme si nestiahli z internetu akúsi "opravu" súboru či čoho (neviem, ako sa tomu presne nadáva - skrátka keď niečo blbne, tak po stiahnutí tejto veci to už blbne menej), tak sa mi plazma zjavovala asi 5 km nad pristávacou dráhou. Pri pristávaní možno neletím podľa nejakého zostupového profilu, ale dosť divoko, väčšinou strmnšie. A čím strmší zostup, tým skôr bude plazma, nie? Možno je to zlá dedukcia, ale vychádzala som aj z meteorov. Ak začínajú svietiť v 90 km výške, výška, v ktorej sa zjaví plazma okolo raketoplánu nemôže byť príliš odlišná.

A len tak odveci: raketoplán Atlantis mám rada. Aj keď som sa nedávno kvôli nemu rozčuľovala, lebo až teraz som zistila, že meno Atlantis je v ženskom rode. :-[ Takže genitív je Atlantidy a nie Atlantisu, ako som to neohrabane doteraz skloňovala ja. Môžem prepisovať celý román... :-/
Odpovědět