armichael píše: ↑19. 07. 2024, 09:15
mike píše: ↑18. 07. 2024, 01:05
Nebo mi snad někdo chce tvrdit, že když vedle sebe pod stejnou oblohu postavím 127/1200 refrák, 155/1240 refrák a 254/1200 Newton a na všechny nasadím 30-31mm okulár, tak v tom Newtonu nebude pozadí (objektivně i subjektivně) nejsvětlejší?
Tak napr ja by som toto bol ochotný tvrdiť. Povedzme že rozdiel medzi tými dvomi refrákmi si ani nevšimneš, ale keď porovnáš s veľkým zrkadom Dobsonu tak v ňom to pozadie už bude podstatne jasnejšie. A taktiež to korešponduje s tým čo tvrdí MilAn
Sorry, ale tahle diskuse je čím dál absurdnější. Já se zeptám, jestli mi někdo chce tvrdit, že v tom Newtonu pozadí nebude světlejší. Ty v jedné větě řekneš, že bys byl ochotný to tvrdit - a pak hned v následující napíšeš, že bude podstatně jasnější (a že totéž tvrdil i Milan). Já už opravdu nevím, co si o tom mám myslet...
Takže ak použiješ 30mm okulár tak tu sú výstupné pupily pre jednotlivé ďalkohľady:
127/1270 (f 10): 3mm
155/1240 (f 8): 3.75mm
245/1200 (f 4.7): 6.4mm
A tu sa dostávame k minimálnemu použiteľnému zvňčšeniu o ktorom hovorí kuceraz:
Já přece vůbec nezpochybňuju, že existuje tzv. "minimální použitelné zvětšení". Ale snažím se celou dobu upozornit, že se tím označuje zvětšení, při kterém výstupní pupila dosáhne průměru zorničky, takže při menším zvětšení už se využije jen část světla. Takže to vůbec neznamená, že menší zvětšení je opravdu nepoužitelné, ale že pak "plýtvám světlem". A hlavně tvrdím, že v tomhle konkrétním případě to vlastně vůbec nevadí, jednak proto, že u velkých otevřenek nedostatek světla problém nebývá, jednak proto, že když už u 127mm/1200 s 31mm mám světla spíš moc a u 254/1200 s 30mm ho je ještě víc, tak pokud ho u 254/1200 s 40mm nebude ještě víc, bude to spíš dobře, než aby to vadilo.
Ja by som doplnil, že to minimálne zväčšenie je potom individuálne podľa toho ako sa komu otvorí zrenička, Moja ide myslím do 5mm, takže teoreticky efektívne využijem okulár max 24mm. Ale v praxi rád používam i 30mm za cenu straty svetla i svetlejšieho pozadia a to jendak preto, že sa mi ten pohľad páči a taktiež to pomáha pri vyhľadávaní. Skúšal som i 42mm a to už naozaj nemalo v mojom dobsone zmysel.
No a to je přesně to, o čem tu celou dobu mluvím. Jen mají různí lidé pořád potřebu my vysvětlovat, jak tomu vlastně vůbec nerozumím a píšu nesmysly - a pak vlastně dojít k úplně stejnému závěru.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah