ceres napsal:
Tak to nie je celkom pravda, moja D200 toto vsetko dokaze, a este aj ine veci Velkou vyhodou je software Nikon Capture Control, ktory umoznuje z PC ovladat vsetko, co z fotaku... A ze CCD je horsie na astrofoto ??? Astrokameru s CMOS cipom som teda este nevidel, CCD ale maju vsetky (i ked vacsina trosku ine, ako su vo fotakoch)... Ono to bude asi tym, ze revoluciu sposobil Canon Rebel (teda 300), ktory bol prvym "lacnym" digitalom s odnimatelnym objektivom. Tak sa nan vrhli vsetci astrofotografi, ktori nemali dostatok financii na CCD kameru, a tento trend, teda orientacia na Canon, pretrvava. Je to paralela s OS - vacsina softov je pre OS z Redmontu, i ked situacia sa pomaly meni.
Aj na poli lacnych DSLR zacina byt pretlak, digitalnych zrkadloviek je dnes velmi vela a vela z nich pouziva podobne ci dokonca rovnake cipy, len to okolo sa lisi a Nikon s Canonom su predsa len o kusok dalej. Uvidime, ako sa ujmu tie nove "trojvrstvove" cipy Foveon X3,
ktore nemaju klasicku Bayerovu masku
ale funguju ako klasicky stary farebny film. Pre nas amaterov by mohlo byt vyhodou, ze pixely su vacsie (9,1 um) a vysledny obraz je cisty RAW,
Obraz netrpi digitalnymi artefaktami a moire a mal by umoznit pri spracovani rozne zoskupovanie pixelov vo vyslednom obraze (vylepseny bining). Velmi zaujimave citanie je na strankach vyrobcu spolu s ozaj fundovanymi porovnavaniami CMOS a X3:
http://www.foveon.com/article.php?a=74
Ak niekto zacne takyto cip (je napriklad v SLR Sigma SD10 ci SD14) testovat na astrofoto, rad si precitam vysledky - zatial som toho vela nenasiel nikde na nete, asi tam bude nejaky hacik alebo uz proste maju vsetci Canon ::)
Tak Foveon PRO10M ti klidne popisu z prvni ruky, neb mam na denni foceni SD10

. Denni foceni excelentni, pri casech v jednotkach sekund klesa efektivni rozliseni a vysoke citlivosti jsou humac. Proto mam na nocni foto 350D. Jsem zvedav na SD14, asi ji pristi rok, az spadne cena poridim. U SD10 mi vadi nizko nastavena komparacni uroven u AF, takze na kratke ohniska AF obcas zaostri vic na blizko (pod asi 30mm, ale zajimave je, ze to dela u 24-70/2,8, u setaku 18-50/3,5-5,6 se trefi - objektivem to ale neni, pozoroval jsem pri manualnim ostreni kdy se rozsviti kontrolka zaostreni a je to moc brzo).
Daval jsem foto M42, pokud mas silny zaludek, tak se koukni do astrosnimku do vlakna M42

.
Jinak X3 snimace nfunguji jako barevny film. Ony jsou vsechny tri vrstvy de facto "bile" s barevnym posunem. Spektralni citlivost dane vrstvy je totiz pravdepodobnost zachyceni fotonu dane vlnove delky v dane vrstve. Jsou to tri krivky, ktere maji nenulove pruniky. A navrch ze snimace lezou rozdilove signaly (rozdil mezi vrstvami). A jeste se vzdycky odcita dark frame.