Cassi by Ti mohl pomoci ... on má 300 dobsona a ví moc dobře jaké rozdíly lze pozorovat 250 vs. 300. Ale opravdu to není tak dramatické. Takže klidně vem 250 a buď v pohodě.
rozdiel medzi 10 a 12 newtonom
beginner napsal: Dakujem Vam za Vase nazory. Asi najlepsie viete podla seba, ake je tazke sa rozhodnut. Skoda, ze si to nemozem niekde porovnat 
Cassi by Ti mohl pomoci ... on má 300 dobsona a ví moc dobře jaké rozdíly lze pozorovat 250 vs. 300. Ale opravdu to není tak dramatické. Takže klidně vem 250 a buď v pohodě.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
V rozmezí 8"-10"-12" ceny komerčních dobsonů rostou zhruba s druhou mocninou Váha při stejné světelnosti a konstrukci by měla růst se třetí mocninou (v praxi to tak není, protože např. síla překližky bývá stále stejná). Teoretická rozlišovací schopnost roste jen lineárně. Podobně je tomu i s dalšími parametry - např. MHV, kontrastem a pod. Při horších pozorovacích podmínkách jsou výhody větších průměrů nejspíš ještě menší. To vše je třeba vzít v úvahu.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
Riesite tu nieco co sa tu uz riesilo
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... tart=17#17
PS: vsimol som si, ze kedysi som to vyhodnotil, ze sa to oplati (z hladiska narastu plochy), avsak tych +10000 by som za ten "skok" nedal
------
aha a co sa tyka tej horucky na tuto stranku radsej neklikaj ;D http://www.obsessiontelescopes.com/
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... tart=17#17
PS: vsimol som si, ze kedysi som to vyhodnotil, ze sa to oplati (z hladiska narastu plochy), avsak tych +10000 by som za ten "skok" nedal
------
aha a co sa tyka tej horucky na tuto stranku radsej neklikaj ;D http://www.obsessiontelescopes.com/
Taky záleží jak jsi na tom finančně, jestli 10 tisíc je pro tebe moc nebo ne. Jestli se investice do průměru vyplatí je také zavádějící, dalekohled ti vydělávat nebude nikdy. Spíše jde o to jak velkou radost si chceš udělat.
Faktem je že třístovka je na manipulaci i skladování docela pořízek, ale koukání přes ní je paráda.
Faktem je že třístovka je na manipulaci i skladování docela pořízek, ale koukání přes ní je paráda.
Nějaké srovnání je i tady, ale končí to u 10". Ale nejlepší je to stejně in natura, zajet na astroparty nebo se domluvit s někým, kdo ho má (nejlépe oba dva).
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Měl jsem 250mm a teď mám třístovku a je to skutečně tak, jak zde většina píše, rozdíl je minimální, někdy mě snad i připadá, že jsem v té 250ce viděl některé věci lépe, než ve 300ce, ovšem těžko mohu už dnes posoudit, to se skutečně nejlépe dá, pokud máš oba vedle sebe a namířeno stejným směrem.
Výhoda v magnitůdě, nejakých 0, 4 není už taky rozhodující.
Pravdou je, že se s tou třístovkou pěkně nataháš, ta moje má plných 29kg a to prosím upozorňuji, že zrcadlo je žebrované. Bohudík dnes už má své místo.
Je to opravdu jen na Tobě, ale jak říkal Habl a já s ním souhlasí, že někdy míň je víc.
Výhoda v magnitůdě, nejakých 0, 4 není už taky rozhodující.
Pravdou je, že se s tou třístovkou pěkně nataháš, ta moje má plných 29kg a to prosím upozorňuji, že zrcadlo je žebrované. Bohudík dnes už má své místo.
Je to opravdu jen na Tobě, ale jak říkal Habl a já s ním souhlasí, že někdy míň je víc.
- JHA - Durko
Uvedom si jeden faktor - vzdy je lepsie mat o nieco mensi (10") dalekohlad a pozorovat nim mimo svetelneho znecistenia, ako vacsi (12") ale taky tazky a neskladny, ze ta prestane bavit ho prevazat a zostanes pri tom, ze budes pozorovat najma z blizkeho okolia doma na presvetlenenj oblohe. A ked rozdiel v oblohe doma a mimo mesta bude minimalne 1 mag, tak je jasne, o kolko vacsi dalekohlad by si potreboval, aby si to vykompenzoval. Navyse, 12" dalekohlad ma vacsie minimalne zvacsenie a teda mensie zorne pole, to pre zaciatocnika s vacsim dalekohladom tiez nie je nepodstatne - aby ta nepresla trpezlivost, ked budes hladat nejaky objekt. Priemer by sa dal zvysovat az neviem kam, ber to tak, ze ten rozdiel pri 10" oproti triedru bude priepastny. A cena specialne 10" dobsonov SW je taka vyhodna, ze nemozes urobit krok vedla. Navyse, 12" predava iba Celestron, nie SW a ten je uz sam o sebe o dost drahsi a niektori ucastnici fora moc nechvalili jeho montaz. Ten cenovy rozdiel 10 000 investuj do okularov a z pozorovania budes mat ovela lepsi pocit. Urcite si kup 10".
Jestli 12" má být jen od Celestronu tak musím potvrdit že jejich montáž je opravdu mizerná. To vychvalované valivé ložisko v azimutu funguje naprosto otřesně.
Ale myslím že na 12" nemá Celestron monopol
Ale myslím že na 12" nemá Celestron monopol
10 nebo 12.
Jestli nemáš exceletní podmínky a to asi nemáš,
jdi raději do 10 Dobsona a rozdíl investuj do kvalitních okulárů.
Zdravím Jirka
Jestli nemáš exceletní podmínky a to asi nemáš,
jdi raději do 10 Dobsona a rozdíl investuj do kvalitních okulárů.
Zdravím Jirka
Mel jsem kratce po sobe 8" a 10". Rozdil neni nijak extremni. Zalezi tedy hlavne na penezich. Nezapomen ze koupi dalekohledu investice zacinaji... UHC filtr se urcite vyplati.
Pokud nemas auto, zkus postavit trubkovy dobson. Neni to zas tak tezke a vyjde docela levne.
Pokud nemas auto, zkus postavit trubkovy dobson. Neni to zas tak tezke a vyjde docela levne.
Rozdil mezi 8" a 10" je pomerne maly, stejne jako rozdil mezi 10" a 12". Ovsem rozdil mezi 8" a 12" uz je docela velky. Pokud je problem velikost, jsou tu Meady Lightbridge, ktere se daji jednoduse rozebrat.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Mam 10" a kdyz jsem se podival cassiho 12" tak jsem nepozoroval rozdil, akorat ten muj houpnu do auta (sam) kdezto na jeho jsme musely byt dva a byl dost tezkej rekl bych.To jsme pozorovaly uran a neptun.
Musis volit s ohledem na tve prepravni moznosti.Nebo muzes jit do te 400 co ma Milan, ale to je home made ale skvely na pozorovani.Kdyz jsme koukali na planetarni mlhovinu myslim asi kocici oko tak v mem jsem sotva rozeznal barvu v jeho slusne struktury nadhera ;D ;D
Musis volit s ohledem na tve prepravni moznosti.Nebo muzes jit do te 400 co ma Milan, ale to je home made ale skvely na pozorovani.Kdyz jsme koukali na planetarni mlhovinu myslim asi kocici oko tak v mem jsem sotva rozeznal barvu v jeho slusne struktury nadhera ;D ;D
Dakujem Vam, kupim si 10" - potom dam vediet ci splnil moje ocakavania 
Určitě uděláš dobře. Rozdíl mezi 10 a 12" sice je viditelný, ale zásadní zlom v pozoerování DS obkjektů nastává až při průměru 35 cm. Není to dáno ani tak tím dalekohledem ale hlavně množstvím a jasností těch objektů. Velkých a jasných je hrstka, a potom je poměrně velká "díra" a potom následuje npřeberné množství těch slabších objektů
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilAN: jestli jsem diskuzi pochopil správně, tak mezi 8" a 10" není téměř pozorovatelný rozdíl, stejně tak mezi 10" a 12".
Ale mezi 12" a 14" je najednou zlom zcela zásadní, přestože relativní přírůstek plochy zrcadla je v tomto případě nejmenší?
Jinak 12 dobsona v pohodě přenáším sám. Jen jsem kolem něj upevnil popruh, který si hodím přes rameno a celou váhu dalekohledu tak nesu na rameni jako bych měl větší tašku. Jednu ruku mám přtom volnou a ani otvírání dveří nebo nakládání do auta nedělá žádné zásadní problémy.
Ale mezi 12" a 14" je najednou zlom zcela zásadní, přestože relativní přírůstek plochy zrcadla je v tomto případě nejmenší?
Jinak 12 dobsona v pohodě přenáším sám. Jen jsem kolem něj upevnil popruh, který si hodím přes rameno a celou váhu dalekohledu tak nesu na rameni jako bych měl větší tašku. Jednu ruku mám přtom volnou a ani otvírání dveří nebo nakládání do auta nedělá žádné zásadní problémy.