Cable management - uspořádání kabelů

Otázky, rady, tipy, návody...
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Re: Cable management - uspořádání kabelů

Příspěvek od biker.fm »

Martine, v cem byl problem ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No prostě systém nebyl schopný pracovat s tím objemem dat, bylo to hrozně pomalé, jakmile se stáhlo pár obrázků.
Ale bylo to s Windows, ne s Linuxem.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Pokud to má dělat jen řízení kamery a stažení snímku, task na to musí stačit Raspberry, jakmile se s tím má dál pracovat (prohlížení, skládání apod.), tak je potřeba minimálně Ryzen 5 a 16 GB RAM a to je nějakých 14 tis. Kč, to zase není tragédie. PrimaLuceLab dělá pěknou věc EAGLE 4(5), kde je vše, co astronom na focení potřebuje v jednom, ovšem cena šílená. Pokud chce člověk se snímky pracovat potřebuje vyšší verzi s i5 (Eagle 5 Pro) a cena 52 tis. Kč :) To už je lepší pořídit PegasusAstro Pocket Powerbox (nebo podobné) + NUC a vyjde to na polovinu.
Naposledy upravil(a) Psion dne 16. 05. 2023, 08:48, celkem upraveno 1 x.
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Tak mě se podařilo sehnat NUC s i5 za hubičku. A jsem přesvědčený, že by v pohodě zvládl i snímky z té Martinovi kamery. Mám v něm 8GB RAM
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
stmare
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

Přestávám se chytat, proč chtít venku lepší počítač než raspberry pi. Můj use case je takový, že tam chci provozovat phd2 a pak ještě Kstars a to kvůli tomu, že umí dávkovat focení a na alespoň první fotku se chci jen podívat (takže ještě prohlížeč fotek) abych věděl, jestli mám správnou kompozici a případně délku expozice.
Stažené fotky se uloží na flashku zasunutou do raspberry a skládání, úpravy, postprocesing pak dělám na jiném, výkonějším počítači doma.
SW 100ED APO, ATR2600C
https://astro.marencik.cz
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Třeba pro online pozorování, tedy skládání snímků s nějakou základní úpravou pro velké čipy.
hades

Příspěvek od hades »

Je několik důvodů, proč tam mít něco výkonnějšího než malinu, například:
1) Malina má pomalé stahování snímků, moje kamera dělá snímky o velikosti 22MB, malině trvá stažení 2-3 sekundy, NUC to má za desetinu tohoto času
2) na NUCu mi Ekos/INDI nikdy nespadlo, na malině to bylo téměř pravidlem, že to aspoň jednou za noc spadlo
3) platesolving je na NUC taky minimálně 10x rychlejší než na malině
Občas potřebuju vzdáleně udělat nějakou výpočetně náročnější operaci (třeba v ASTAPu) a tam se mi ten výkon hodí.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
stmare
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

Děkuji za info. Nicméně trochu to vnímám tak, že pro nás co jezdíme za tmou budou vždy nějaká omezení a hledáme proto "good enough" řešení. A ti co mají pevné stanoviště budou mít jiné nároky na komfort...
Co se týče raspberry pi, věřím že se bavíme o verzi 4 (a např. 4GB RAM). Verze 3 mi taky venku spadla, ale domnívám se, že kvůli malé paměti. U verze 4 pád neočekávám, pokud to nespouštím poprvé po upgrade driverů apod...
Trochu jsme odbočili od těch kabelů, ale asi je dobré si ujasnit, jak to kdo má a kam ty kabely vlastně vedou, že? ;)
SW 100ED APO, ATR2600C
https://astro.marencik.cz
hades

Příspěvek od hades »

Má zkušenost s RPi je s verzí 4, 4GB RAM. Za tmou jezdím a proto jsem si vyrobil vlastní verzi "Eaglu", která to má vše integrované, jen se suchými zipy přilepí na kruhy dalekohledu a zapojí se kabely.
Astrofotky
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Padani RPi vyresilo nastaveni SWAPu (at je rezerva, dal jsem 8GB). 4GB Ram je fakt malo. Padani RPi, to jsme uz docela daleko od puvodniho tematu tohoto vlakna.
Ja pouzivam Mele (Celestron, 8GB Ram, 256GB) a mam to umistene mezi dalekohled a listu . Od toho mi vede veskera kabelaz k fokuseru, ke kameram, rotator, vlregulace vyhrivani (pounter, sekundar) a chlazeni (primar). Zde neni zadny pohyb kabelu aby se nekde neco zadrhlo zasmodrchalo. Pak mi vede jeden kablik k montazi (USB). Napajeni je primo pod ten dalekohled. Lepe to snad uz nejde vyresit. Jestli dnes budu doma, vyfotim a dam sem obrazek. Na letosnim jarnim MHV jsem to mel na louce ;-)
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
mirkovacik
Věk: 54

Příspěvek od mirkovacik »

Prosím Vás, tí, ktorí máte kompjuter na dalekohľade alebo lište dalekohľadu, aký máte dlhý kábel od kompu do montáže? Prípadne aký dlhý ST4 kábel z guiding kamery do montáže? Ja mám strašne dlhé, treba to skrátiť, ale nechcem moc, aby sa to neutrhlo pri nejakej akcii montáže typu GoTo / Meridian Flip. Radšej presne v metroch, špecka typu "dlhý tak akurát snejakou rezervou" mi asi nepomôže.
hades

Příspěvek od hades »

mirkovacik píše: 19. 05. 2023, 11:56 ...špecka typu "dlhý tak akurát snejakou rezervou" mi asi nepomôže.
Ale na to se nedá jinak odpovědět :)
Já mám datový kabel (USB-RJ45) 106cm a napájení 67cm.
Astrofotky
Odpovědět