Upgrade HEQ-5
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Upgrade HEQ-5
Při zkoušení vůle si upni do montáže lištu nebo dalekohled. Pak ji poznáš výrazně lépe...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Upgrade HEQ-5
Spravne srouby uz jsi nasel, zbyva jeste jeden mozny zdroj vule : axialni pohyb sneku. Loziska se daji dotahnout maticemi kolem osy z obou stran.
Je fakt, ze snekova kola jsou trochu excentricka, takze vule nejde vymezit stejne po celem obvodu kola. Ja mam takovy problem ale jen s RA osou, DEC se da seridit tak, ze zadnou vuli nema ( ani v ozubenych prevodech ani na sneku ). Vypada to, ze to tak vyrobce dela schvalne - "povedenejsi" snekova kola pouzije pro DEC, protoze v RA pri pointaci vule nevadi.
Jeste bych trochu varoval pred vymezovanim vule v RA "na doraz". Tvar zubu je takovy, ze vule se moc nemeni, dokud se snek "nezakousne" do kola na doraz. V takove poloze ale vule neni prilis presne definovana - mala zmena polohy sneku vuci ose kola muze zpusobit velkou zmenu te vule. A tu malou zmenu snadno zpusobi zmena teploty, drobna necistota, opotrebeni nebo ta excentricita. Vule se pak dost meni a pohyb v RA je nepravidelny ( a nepravidelnosti nejsou moc opakovatelne ). Lepsi tedy je nejakou vuli v RA nechat, hlavne, aby byla vsude stejna.
Je fakt, ze snekova kola jsou trochu excentricka, takze vule nejde vymezit stejne po celem obvodu kola. Ja mam takovy problem ale jen s RA osou, DEC se da seridit tak, ze zadnou vuli nema ( ani v ozubenych prevodech ani na sneku ). Vypada to, ze to tak vyrobce dela schvalne - "povedenejsi" snekova kola pouzije pro DEC, protoze v RA pri pointaci vule nevadi.
Jeste bych trochu varoval pred vymezovanim vule v RA "na doraz". Tvar zubu je takovy, ze vule se moc nemeni, dokud se snek "nezakousne" do kola na doraz. V takove poloze ale vule neni prilis presne definovana - mala zmena polohy sneku vuci ose kola muze zpusobit velkou zmenu te vule. A tu malou zmenu snadno zpusobi zmena teploty, drobna necistota, opotrebeni nebo ta excentricita. Vule se pak dost meni a pohyb v RA je nepravidelny ( a nepravidelnosti nejsou moc opakovatelne ). Lepsi tedy je nejakou vuli v RA nechat, hlavne, aby byla vsude stejna.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- Alien_MasterMynd
Upgrade HEQ-5
Diky obema za prinosne informace, s RA jsem radsi nehybal (a tam vuli podle vseho nemam - zmena: pri detailnim pruzkumu tam je a je nepatrne vetsi nez v DEC po uprave, presne jak psal MP), DEC necham jak je ted. Doladeni provedu pri nejakem foceni s pointaci (musim jeste poridit pointacni dalekohled a nejakou jetou 350D, Sigma SD10 dovoli max 30s a na ISO1600 je to docela humac, ale mam diky prumerovani a upravam v PS zajimavou M42
), hlavne jsem byl nervozni z toho maleho hnuti pri stouchnuti do ostriciho krouzku na vytahu, castecne jsem to zlepsil a to mi ted staci 
Jen pro ukazku, co jsem z toho dostal:
http://img215.imageshack.us/img215/9497/m424swh2.jpg
1x30s@ISO100 a 5x30s@ISO1600 v primarnim ohnisku bez pointace, ustaveni polarnim hledackem.
Nasledne selektivni potlaceni modre a trochu zelene mimo oblast mlhoviny a slozeni dvou expozic.
Az bude lepsi pocasi, zkusim tak 20 expozic, aby se sum vic potlacil.
Jen pro ukazku, co jsem z toho dostal:
http://img215.imageshack.us/img215/9497/m424swh2.jpg
1x30s@ISO100 a 5x30s@ISO1600 v primarnim ohnisku bez pointace, ustaveni polarnim hledackem.
Nasledne selektivni potlaceni modre a trochu zelene mimo oblast mlhoviny a slozeni dvou expozic.
Az bude lepsi pocasi, zkusim tak 20 expozic, aby se sum vic potlacil.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
- astropintr
Upgrade HEQ-5
Včera jsem testoval nově upravený dalekohled na astrofotografii Newton 254/1200. Při testování na EQ - 6 jsem zjistil, že RA osa má při pointování vůle, chvilku trvá, než osa zabere při pointování. Také pohyb v RA ose není dokonalý, ale jsou tam místa, kde se pointační hvězda hodně vychýlí od kříže a pak se tam hned vrátí zpátky. S touto sestavou se takhle pointovat nedá. Chtěl jsem se proto zeptat, zda bych měl utáhnout vůle na mojí EQ - 6, popřípadě, zda není problém někde jinde. Pokud použiji ED 80, nemám s pointováním problémy. Ale i tak mi připadá, že jsou tam vůle.
Mám standartní EQ - 6 montáž neupgradovanou.
Díky za odpověď.
Mám standartní EQ - 6 montáž neupgradovanou.
Díky za odpověď.
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Upgrade HEQ-5
Pokud tou "standardni" montazi myslis puvodni verzi s malymi silne zprevodovanymi motorky ( ani SkyScan, ani SynScan, ani SynTrek ), tak to lepsi nebude. nevim, co myslis tim "utahnout vule", ale vule v prevodovkach motorku se nijak vymezit nedaji. Vule v RA ovsem nevadi, prece pri pointaci nemenis smer chodu pohonu.
Jinak ja osobne pochybuji, ze se s touto montazi da fotografovat Newtonem 254/1200. Na to neni dostatecne tuha. Ale nezkousel jsem to, tak jde skutecne jen o muj pocit.
Jinak ja osobne pochybuji, ze se s touto montazi da fotografovat Newtonem 254/1200. Na to neni dostatecne tuha. Ale nezkousel jsem to, tak jde skutecne jen o muj pocit.
- astropintr
Upgrade HEQ-5
TO MP:
ahoj,
to chci právě vyzkoušet. Vzhledem k tomu, že jsem viděl stránky borce, který fotil 254/1200 na HEQ - 5, a má krásné fotografie, tak to určitě půjde. Jen teď zápasím s nedokonalostí EQ - 6. Tou standardní myslím úplně původní, neupgradovanou. Přesně tu, kterou jsi popisoval.
Takže asi rozhodně mi doporučuješ jít do upgrade na Synscan?
ahoj,
to chci právě vyzkoušet. Vzhledem k tomu, že jsem viděl stránky borce, který fotil 254/1200 na HEQ - 5, a má krásné fotografie, tak to určitě půjde. Jen teď zápasím s nedokonalostí EQ - 6. Tou standardní myslím úplně původní, neupgradovanou. Přesně tu, kterou jsi popisoval.
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
- Alien_MasterMynd
Upgrade HEQ-5
astropintr napsal: TO MP:
ahoj,
Ahoj, v prvni rade to chce opravdu upgrade montaze, i MMys na svych strankach pise, ze ty puvodni prevody jsou nepouzitelne pro foceni a to foti tisicovkou. Akorat tech penez, co to stoji :-/ Ale zase budes mit GOTO SynScan
ahoj,
Ahoj, v prvni rade to chce opravdu upgrade montaze, i MMys na svych strankach pise, ze ty puvodni prevody jsou nepouzitelne pro foceni a to foti tisicovkou. Akorat tech penez, co to stoji :-/ Ale zase budes mit GOTO SynScan
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Tr. 8x30,10x50,20x50
Upgrade HEQ-5
astropintr napsal: Takže asi rozhodně mi doporučuješ jít do upgrade na Synscan? Nic takoveho jsem nepsal. Nemohu doporucit neco, co Ti podle meho nazoru prinese jen dalsi zklamani za spoustu penez. Stranky "toho borce" ze Slovinska jsem videl take a vetsinu fotek dela malym refraktorem od WO ( podobnym, jakym fotim ja, take z HEQ-5 ). Ze se mu obcas povede i nejaka fotka Newtonem jeste nerika, jak dlouho musel cekat na bezvetri a kolik expozic vyhodil. Navic foti z lokality, kde ma ( podle tech fotek ) perfektni atmosfericke podminky skoro porad, takze 1) tu potvoru vyuzije a 2) mu tolik nevadi, kdyz obcas musi par expozic zahodit.