Asi nejlepší by bylo to zkusit přímo na dané posteli. Třeba by šel nějak natočit nebo naklopit, popř. sundat páčky. Nebo podložit postel
Závaží u azimutální montáže a nároky na stativ
Re: Závaží u azimutální montáže a nároky na stativ
"Máte štěstí, že jdu právě kolem"
.
Asi nejlepší by bylo to zkusit přímo na dané posteli. Třeba by šel nějak natočit nebo naklopit, popř. sundat páčky. Nebo podložit postel
.
- Přílohy
-
- stativ2.jpg (215.6 KiB) Zobrazeno 2688 x
-
- stativ1.jpg (191.62 KiB) Zobrazeno 2688 x
Díky, no vypadá to fakt těsně 
Vanguard Endeavor ED II 10x42, Nikon Monarch 7 10x30, GSO 12 inch dobsonian deluxe, TS sd-apo 80/560, TS edt-apo 115/800, Spektiv Delta Optical 65 ED Titanium II, Rysova montáž, Skywatcher EQ5, Karbonový stativ s fluidní hlavou Gitzo
Mám Berlebach UNI se subtilnější hlavou a se zámky na nohy a do 20 cm se těsně nevejde. Potřebuje prostor aspoň 20,5 cm. I tak je potřeba jej vhodně natočit. Musíš si pořídit vyšší postel, nebo ho nechat stát 
Edit: Bez zámků to možná s odřenýma ušima vleze.
Edit: Bez zámků to možná s odřenýma ušima vleze.
Dobson 200/1200, SCT 127/1250, AC 120/600, 80/400, ED 72/420
15x70, 10x30, 6.5x32
15x70, 10x30, 6.5x32
Napíšu zkušenosti, jak jsem to nakonec vyřešil. Koupil jsem si ten prodlužovací tubusek 21 cm od Skywatcheru a azimutální montáž od Rysa. Nevím, jestli to je vlastnost všech T azimutálních montáží bez jemných pohybů, nebo jen téhle konkrétní, ale vibrace jsou na tom Reportu nesrovnatelně menší, než třeba u AZ4 a AZ5, které jsem taky zkoušel. Jako přenosný dalekohled jsem koupil TS SD APO 80/560, s ním to je úplně super, a protože se mi ED100 nevejde na délku do skříně, tak jsem ho upgradoval na TS EDT 115/800. Ten jsem počítal, že budu používat jen na EQ5, ale překvapivě jde docela uspokojivě i na té Rysově montáži na Reportu.
Vanguard Endeavor ED II 10x42, Nikon Monarch 7 10x30, GSO 12 inch dobsonian deluxe, TS sd-apo 80/560, TS edt-apo 115/800, Spektiv Delta Optical 65 ED Titanium II, Rysova montáž, Skywatcher EQ5, Karbonový stativ s fluidní hlavou Gitzo
Musím potvdiť slová kolegu mnauprsk.
Momentálne skúšam montáž RYS model 2 (odlahčená verzia)
a po niekoľkých pozorovaniach vonku a testovaní doma v interiéri môžem túto montáž porovnať priamo s montážami SW AZ4 a Vixen Porta II. Porovnával som plynulosť pohybov, ustálenie kmitov a hmotnosť celej zostavy aj so statívom, čiže pre mňa dôležité vlastnosti montáže.
1. Plynulosť pohybov bola u Rysovej montáže asi najlepšia, aj keď vďaka jemným pohybom je veľmi dobrá aj u Vixen Porta II. SW AZ4 skončila v tomto porovnávaní najhoršie z týchto montáži.
2. Ustálenie kmitov bolo jednoznačne najlepšie u Rysovej montáže, kde sa kmity ukľudnili asi o polovicu skôr ako u AZ4. Pri opatrnom posune sa u montáže Rys ukludnili kmity takmer okamžite. Vixen Porta II je v tomto ohľade asi najhoršia.
3. Hmotnosť zostavy u Vixen Porta II a AZ4 je veľmi podobná, okolo 6 kg. Zostava s Rysovou montážou je ťažšia ale iba z dôvodu vyváženia protizávažím (3,5kg), inak by dominovala aj v tejto oblasti. Samotná montáž Rys (odľahčená) váži okolo 2kg, AZ4 a Vixen Porta II okolo 2,5 až 3 kg.
K úplnosti treba dodať, že všetky 3 montáže boli používané s ľahkým hliníkovým statívom a testoval som ich s refraktorom SW ED100. Rysova montáž s ED100 fungovala celkom dobre aj bez protizávažia, ale po vyvážení protizávažím je to úplne iná káva. A to je tu ešte možnosť zavesenia 2 teleskopov. Za mňa jednoznačne vyhrala Rysova montáž. Možno toto porovnanie nie je úplne fér, pretože AZ4 a Vixen sú polovidlice a Rys je T-montáž, ale porovnal som to, čo mám doma k dispozícii.
Momentálne skúšam montáž RYS model 2 (odlahčená verzia)
1. Plynulosť pohybov bola u Rysovej montáže asi najlepšia, aj keď vďaka jemným pohybom je veľmi dobrá aj u Vixen Porta II. SW AZ4 skončila v tomto porovnávaní najhoršie z týchto montáži.
2. Ustálenie kmitov bolo jednoznačne najlepšie u Rysovej montáže, kde sa kmity ukľudnili asi o polovicu skôr ako u AZ4. Pri opatrnom posune sa u montáže Rys ukludnili kmity takmer okamžite. Vixen Porta II je v tomto ohľade asi najhoršia.
3. Hmotnosť zostavy u Vixen Porta II a AZ4 je veľmi podobná, okolo 6 kg. Zostava s Rysovou montážou je ťažšia ale iba z dôvodu vyváženia protizávažím (3,5kg), inak by dominovala aj v tejto oblasti. Samotná montáž Rys (odľahčená) váži okolo 2kg, AZ4 a Vixen Porta II okolo 2,5 až 3 kg.
K úplnosti treba dodať, že všetky 3 montáže boli používané s ľahkým hliníkovým statívom a testoval som ich s refraktorom SW ED100. Rysova montáž s ED100 fungovala celkom dobre aj bez protizávažia, ale po vyvážení protizávažím je to úplne iná káva. A to je tu ešte možnosť zavesenia 2 teleskopov. Za mňa jednoznačne vyhrala Rysova montáž. Možno toto porovnanie nie je úplne fér, pretože AZ4 a Vixen sú polovidlice a Rys je T-montáž, ale porovnal som to, čo mám doma k dispozícii.
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x