Levny UHC filtr?
Levny UHC filtr?
Já j si naopak myslím, že ten Baader je jediný, který jednu z emizí OIII ořeže
Jinak u emisních mlhovin obecně převládá čára H beta, kterou OIII filtry ořežou vždy
O problematic e záření mlhovin je dobrý přehled Zde :
http://www.astro.pef.zcu.cz/mlhoviny_hv ... ektra.html
Osobně si myslím, že OIII filtr Od Baaderů je zbytečně silný pro dalekohledy do 300 mm.
Jinak u emisních mlhovin obecně převládá čára H beta, kterou OIII filtry ořežou vždy
O problematic e záření mlhovin je dobrý přehled Zde :
http://www.astro.pef.zcu.cz/mlhoviny_hv ... ektra.html
Osobně si myslím, že OIII filtr Od Baaderů je zbytečně silný pro dalekohledy do 300 mm.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Levny UHC filtr?
Jo,už sem si vzpomněl,o Thousand oaks sem četl že také propouští jen onu jednu čáru OIII na 500,7nm.Ale děkuji za užitečné odkazy,asi pro tentokrát zvolím jen UHC,tím nic nezkazím,snad 
Jakub Kristek

Levny UHC filtr?
To máš pravdu, je to tady :
http://home.freeuk.com/m.gavin/grism2.htm
http://home.freeuk.com/m.gavin/grism2.htm
Levny UHC filtr?
jen krátká zkušenost s filtrem UHC-E v průměrných pozorovacích podmínkách(město 15km a nejbližší vesnice asi 3km daleko).Na dobsonu 254/1200 byl vliv poměrně výrazný a přínosný,navíc nevymazal hvězdy z oblohy.Např M42 vytáhl slušně,jevila se značně větší,obvzlášť nárůst jižních oblastí a jižního oblouku,kontrast také vzrostl.Na na M1 slušně vzrostl kontrast,Rosetu vytáhl ze tmy(či spíše světla)z řadou detailů.Atd atd...ale každý od filtru požaduje také něco jiného.Za sebe ale mohu říct že filtr UHC-E k zahození není a pomůže i u většího dalekohledu 
Jakub Kristek

Levny UHC filtr?
Uvažuju o tomto filtru (vzhledem k průměru objektivu kterým disponuju - 120mm by širší pásy propustnosti měly vyhovovat). Ale když jsem se díval na to spektrum (tuším propouší modro-zelenou a červenou) tak mě napadlo, jestli nezvětší barevnou vadu (vzhledem k tomu že oblíbenou barvou barevné vady je modrá ;D)? Asi je to blbost (stejně na DSO nepoužívám moc velká zvětšení) ale stejně mě to zajímá 
Díky
R
Díky
R
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Levny UHC filtr?
U dvoučočkového objektivu SW120/600 mm s f/5 je poměrně značné disperzní spektrum i když objektiv je navržen jako achromat. Použití UHC filtru samozřejmě potlačí pozadí a zvýrazní vlastní DSO.UHC filtr trochu též ořízne zbytkovou chromatickou aberaci.
Pro pozorování plošných mlhoviných objektů nepoužíváš vysoká zvětšení a barevná vada se ti tolik neprojeví jako při pozorování Měsíce (modrý lem) a jistě je vhodné použít na 1,25"okulár UHC filtr.
Používal jsem tento filtr u upraveného dalekohledu Monar 100/450 mm a M 57 jsem mohl s tímto dalekohledem pozorovat jako prstencovou planetární mlhovinu.
Habl
Pro pozorování plošných mlhoviných objektů nepoužíváš vysoká zvětšení a barevná vada se ti tolik neprojeví jako při pozorování Měsíce (modrý lem) a jistě je vhodné použít na 1,25"okulár UHC filtr.
Používal jsem tento filtr u upraveného dalekohledu Monar 100/450 mm a M 57 jsem mohl s tímto dalekohledem pozorovat jako prstencovou planetární mlhovinu.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Levny UHC filtr?
Habl napsal: U dvoučočkového objektivu SW120/600 mm s f/5 je poměrně značné disperzní spektrum i když objektiv je navržen jako achromat. Použití UHC filtru samozřejmě potlačí pozadí a zvýrazní vlastní DSO.UHC filtr trochu též ořízne zbytkovou chromatickou aberaci.
Habl
Mě šlo vyloženě o vztah mezi bar. vadou pri pouziti tohoto filtru, takze jestli tomu rozumim tak ji spis zmensi nez zvetsi.. No kazdopadne by to tedy asi nebyla spatna volba na DSO 8)
Díky
R
Habl
Mě šlo vyloženě o vztah mezi bar. vadou pri pouziti tohoto filtru, takze jestli tomu rozumim tak ji spis zmensi nez zvetsi.. No kazdopadne by to tedy asi nebyla spatna volba na DSO 8)
Díky
R
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Levny UHC filtr?
Mě to připadá podle toho , jak kladeš otázku, že netušíš, co ten filtr. dělá.
1/ Filtr žádnou barvu nezesiluje, takže nikdy nemůže barevnou vadu objektivu zvětšit.
2/To, co u achromatu při vizuálním pozorování dělá "barevnou vadu " je z největší čáasti fialová a modrofialová část spektra, s vlnovou délkou od 400 nm výše.
3/. Filtry propouštějí modrou a zelenou část spektra v okolí 500 nm, s poměrně malou pološířkou. Je to zároveň oblast, pro kterou jsou achromatické objektivy korigovány. Takže filtry barevnou vadu takřka eliminují. U Astronomiku zůstává H- alfa, kterou oko ještě vnímá a která dělá kolem modrozeleného bodového obrazu hvězd ( u jasných hvězd) ještě červený prstýnek, u Lumiconu je tato červená barva odříznuta.
1/ Filtr žádnou barvu nezesiluje, takže nikdy nemůže barevnou vadu objektivu zvětšit.
2/To, co u achromatu při vizuálním pozorování dělá "barevnou vadu " je z největší čáasti fialová a modrofialová část spektra, s vlnovou délkou od 400 nm výše.
3/. Filtry propouštějí modrou a zelenou část spektra v okolí 500 nm, s poměrně malou pološířkou. Je to zároveň oblast, pro kterou jsou achromatické objektivy korigovány. Takže filtry barevnou vadu takřka eliminují. U Astronomiku zůstává H- alfa, kterou oko ještě vnímá a která dělá kolem modrozeleného bodového obrazu hvězd ( u jasných hvězd) ještě červený prstýnek, u Lumiconu je tato červená barva odříznuta.
Levny UHC filtr?
MilAN napsal: Mě to připadá podle toho , jak kladeš otázku, že netušíš, co ten filtr. dělá.
Co ten filtr dělá vím, ale nevěděl jsem v jakých vlnových délkách se hlavně vyskytuje barevná vada, tj. jestli se nekryje s tím kde filtr hodně propouští. Pak by došlo k tomu "zesílení", které by spočívalo ve vyšší propustnosti pro tu modrou složku barevné vady než pro ostatní vlnové délky (tak to bylo myšleno, tj. spíše než zesílení jsem asi měl napsat "zvýraznění"). To že filtr b.v. takřka eliminuje je to na co jsem se ptal a jako odpověď postačuje
R
Co ten filtr dělá vím, ale nevěděl jsem v jakých vlnových délkách se hlavně vyskytuje barevná vada, tj. jestli se nekryje s tím kde filtr hodně propouští. Pak by došlo k tomu "zesílení", které by spočívalo ve vyšší propustnosti pro tu modrou složku barevné vady než pro ostatní vlnové délky (tak to bylo myšleno, tj. spíše než zesílení jsem asi měl napsat "zvýraznění"). To že filtr b.v. takřka eliminuje je to na co jsem se ptal a jako odpověď postačuje
R
Levny UHC filtr?
Ono je úplně jedno, kde ten filtr propouští, protože je tak úzkopásmový, že se jedná takřka o "monochromatické " světlo, takže i z bídného objektivu udělaá, pokud jde o ostrost , špičkový.
Levny UHC filtr?
Abych dostál názvu tématu "Levný UHC filtr", guru filtrů David Knisely zde píše, že ještě lepší než Lumicon nebo Astronomic UHC je DGM Optics NPB filter. Jeho popis je tady. A je navíc i o skoro čtvrtinu levnější. Máte s ním někdo nějaké zkušenosti?
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Levny UHC filtr?
MilAN napsal: Podle propustnosti je to dost podobné Deep Sky filtru od Lumiconu .
Ten je určen do poměrně slušných podmínek ( MHV > 5.5 mag ; ta MHV se ale běžně rozumí to, co je vidět přímým pohlůedem a to stále !)
Je to jediný filtrvhodný pro pozorování komet ( na rozdíl od UHC a OIII ) a na pozorování galaxiií. Jinak je hlavně vhodný na astrofotografii, včetně oblasti H-alfa. Umožňuje prodloužit expozici zhruba 6 - 7x , při stejně nasvíceném pozadí.
Tento filtr mám a jsem s ním na DS spokojen, ale napadlo mě ještě jiné využití když jsem četl výše uvedený příspěvek. Co kdybych chtěl při focení (klasická zrcadlovka na film) meteorů (Perseidy se blíží ) mít fotku odfiltrovanou od světelného znečištění a použil ktomu tento filtr? Šly by meteory vůbec vidět nebo mají pro tento účel "nevhodné spektrum" a byly by tím filtrem moc zeslabeny?
Ten je určen do poměrně slušných podmínek ( MHV > 5.5 mag ; ta MHV se ale běžně rozumí to, co je vidět přímým pohlůedem a to stále !)
Je to jediný filtrvhodný pro pozorování komet ( na rozdíl od UHC a OIII ) a na pozorování galaxiií. Jinak je hlavně vhodný na astrofotografii, včetně oblasti H-alfa. Umožňuje prodloužit expozici zhruba 6 - 7x , při stejně nasvíceném pozadí.
Tento filtr mám a jsem s ním na DS spokojen, ale napadlo mě ještě jiné využití když jsem četl výše uvedený příspěvek. Co kdybych chtěl při focení (klasická zrcadlovka na film) meteorů (Perseidy se blíží ) mít fotku odfiltrovanou od světelného znečištění a použil ktomu tento filtr? Šly by meteory vůbec vidět nebo mají pro tento účel "nevhodné spektrum" a byly by tím filtrem moc zeslabeny?
Levny UHC filtr?
Hlavně Ti při focení meteorů chybí světlo, takže jakýkoliv filtr působí obdobně jako snižování citlivosti. Takže , pokud Ti proletí zorným polem 1 fotografovatelný meteor za hodinu, můžeš být šťastný, Filtrem si tento počet snížíš několikrát.
Levny UHC filtr?
MilAN napsal: Hlavně Ti při focení meteorů chybí světlo, takže jakýkoliv filtr působí obdobně jako snižování citlivosti. Takže , pokud Ti proletí zorným polem 1 fotografovatelný meteor za hodinu, můžeš být šťastný, Filtrem si tento počet snížíš několikrát.
Hm tak nic, určitě to zkusím ale jinak je budu fotit normálně. Jinak fotografovatelné meteory se mi vyskytuji zásadně mimo zorné pole foťáku ;D Diky
Hm tak nic, určitě to zkusím ale jinak je budu fotit normálně. Jinak fotografovatelné meteory se mi vyskytuji zásadně mimo zorné pole foťáku ;D Diky