HEQ5 Syntrek a pripojeni k PC

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Příspěvky netýkající se probíraného tématu byly přesunuty [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... rt=120#134]SEM[/link] - MMys.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
brat

Příspěvek od brat »

Alien_MasterMynd napsal: Ahoj vsichni,
poridil jsem si dalekohled na montazi HEQ5 Syntrek (stejna jako Synscan, akorat ma jednoduchy ovladac) a je k ni kabel, co vypada jako (a podle promereni zrejme i je - jsou zapojene piny 2, 3 a 5) kabel pro RS232 pripojeni k PC. Na jedne strane je canon 9 a na druhe RJ11. RJ11 zasuvka je na montazi pro autoguider. Takze otazka zni - da se pripojit RS232 do autoguider portu, aniz bych ho odprasknul? Nekde jsem se docetl, ze u Synscan verze se zapina pripojeni k PC na ovladaci, takze je mozne, ze ma na autoguider vstupu nejake multiplexory, kterymi prepina bud RS232 nebo autoguider (koukal jsem na webu na pinout a tam u autoguideru byla GND tusim na pinu 5 u RJ11 a tenhle kabel ji ma bud na 3 nebo na 4, uz si presne nepamatuju a druha vec jsou napetove urovne).
Jestli se nemylim, tak ten kabel co tam mas slouzi na propojeni autoguideru (treba dvoucipove SBIG CCD kamery nebo SBIG ST-402E, ktera muze byt sama o sobe jen jako autoguider) a montaze. K tomu aby fungoval autoguiding rucku nepotrebujes. Elektroniku dodava CCD kamera. Tedy alespon ja tak mam mou EQ-6ku propojenou - z CCD kamery primo do montaze. Rucku k tomu netreba.
Hybat s dalekohledem pak muzes pres software ovladajici kameru (napr. CCDSoft). Ale jde jen o jemne pohyby - zadne go-to z toho asi neudelas.

S pozdravem
Lubos
Bc. Luboš Brát
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

brat napsal:

Jestli se nemylim, tak ten kabel co tam mas slouzi na propojeni autoguideru (treba dvoucipove SBIG CCD kamery nebo SBIG ST-402E, ktera muze byt sama o sobe jen jako autoguider) a montaze. K tomu aby fungoval autoguiding rucku nepotrebujes. Elektroniku dodava CCD kamera. Tedy alespon ja tak mam mou EQ-6ku propojenou - z CCD kamery primo do montaze. Rucku k tomu netreba.
Hybat s dalekohledem pak muzes pres software ovladajici kameru (napr. CCDSoft). Ale jde jen o jemne pohyby - zadne go-to z toho asi neudelas.

S pozdravem
Lubos

Ten kabel je podle vseho seriovy - jak jsem psal, tak to nesouhlasi se zapojenim autoguider portu a piny 2 a 3 na canonu 9 jsou RXD a TXD. Zrejme ho tam dali navic. Napsal jsem do skywatcheru, ale ani se neobtezovali mi odpovedet :-X
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
Mraza

Příspěvek od Mraza »

Zdravim,

sposob komunikacie medzi rucnym ovladacom a montazou je pekne popisany tu: http://www.freewebs.com/eq6mod/
Je tu tiez par programov, pomocou ktorych by si mohol montaz ovladat z PC aj bez rucneho ovladaca. (keby si si dorobil prevodnik z TTL na RS232 a pripojil PC priamo k montazi)

Mraza
Alien_MasterMynd

Mraza napsal: Zdravim,

sposob komunikacie medzi rucnym ovladacom a montazou je pekne popisany tu: http://www.freewebs.com/eq6mod/
Je tu tiez par programov, pomocou ktorych by si mohol montaz ovladat z PC aj bez rucneho ovladaca. (keby si si dorobil prevodnik z TTL na RS232 a pripojil PC priamo k montazi)

Mraza
Diky moc, to jsem presne hledal, zpusob komunikace mezi ovladacem a montazi! Chystal jsem se to nekdy ve volnem case odchytat a tohle mi usetrilo hrozne casu (mozna bych se do toho ani nepoustel).

Ovsem ten integrac narvany na procesoru je brutalni, kdyby tam aspon dal nejaky SMDcko :-)
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

Mraza

Příspěvek od Mraza »

Je to vlastne len prepinac, ktory umoznuje pouzitie prevodnika urovni, ktory je v rucnom ovladaci.
Ja som spravil modifikaciu ako je popisana na stranke, ale v konecnom dosledku spravim zrejme len jednoduchy kabel. Tym padom bude rucny ovladac nepotrebny.
Alien_MasterMynd

Mraza napsal: Je to vlastne len prepinac, ktory umoznuje pouzitie prevodnika urovni, ktory je v rucnom ovladaci.
Ja som spravil modifikaciu ako je popisana na stranke, ale v konecnom dosledku spravim zrejme len jednoduchy kabel. Tym padom bude rucny ovladac nepotrebny.
Koukal jsem, prepina signaly do procaku nebo na primo.

Uvazuju o tom GOTO ovladaci, ale s timhle se na nej vykaslu (navrch stoji 9000), protoze notebooka stejne budu tahat kvuli mapam, je to prece jen jednodussi nez papirove mapy. Akorat budu muset vymyslet nejakou svetlo tlumici folii na displej, i na nejnizsi jas ve tme dost sviti.
Tr. 8x30,10x50,20x50

MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Nechtěl bych Tě zrazovat, ale s GoTo mapy nepotřebuješ a s notebookem se zase moc nepodíváš na oblohu v dalekohledu. I když monitor zeslabíš fóliemi, stejně se to podepíše na adaptaci očí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Mraza

Příspěvek od Mraza »

Ak chces ovladac, mozem ti predat moj ja montaz neprenasam a planujem pouzivat toto riesenie s notebookom z viacerych dovodov:
1) nepotrebuje zakazdym nastavenie, vie si zapamatat svoju poslednu polohu
2) trvala PEC - nestrati po vypnuti
3) PEC zmenou rychlosti (myslim plynulou, nie pulznou)
4) volitelna parkovacia poloha
5) lepsia spolupraca programami na PC (sync na objekt)
Alien_MasterMynd

MilAN napsal: Nechtěl bych Tě zrazovat, ale s GoTo mapy nepotřebuješ a s notebookem se zase moc nepodíváš na oblohu v dalekohledu. I když monitor zeslabíš fóliemi, stejně se to podepíše na adaptaci očí.
V principu nepotrebujes, ale to je pak koukani na prd, na mape aspon vidis, kde se dany objekt nachazi a udelas si urcitou predstavu a neco se clovek nauci.
Mel jsem ETX-70 s GOTO a nemit uz nejakou mensi znalost oblohy, tak bych ted nevedel vubec nic. Clovek si rekne: aaa, kouknu se treba na M31, tak si ji vyberu ze seznamu, dalekohled se mi nekam nastavi a hotovo. Kdyz potrebuju najit neco slabeho, tak je GOTO neocenitelne, ale aspon predem kouknu na mapu, kde to asi ma byt a priste uz budu vedet a casem to najdu i bez GOTO. Nevim, jak ostatni, ale kdyz neco najdu sam (ted nemyslim notoricky zname veci jako Plejady a tak), tak z toho mam aspon dobry pocit, ze jsem neco nasel.

Ale ten displej je fakt problem, chtelo by to nejaky monochromaticky cervene svitici, musim prozkoumat, jestli CdC nebo nejaky jiny program neumi slabe cervene zobrazeni na cernem pozadi.
Tr. 8x30,10x50,20x50

Alien_MasterMynd

Mraza napsal: Ak chces ovladac, mozem ti predat moj ja montaz neprenasam a planujem pouzivat toto riesenie s notebookom z viacerych dovodov:
1) nepotrebuje zakazdym nastavenie, vie si zapamatat svoju poslednu polohu
2) trvala PEC - nestrati po vypnuti
3) PEC zmenou rychlosti (myslim plynulou, nie pulznou)
4) volitelna parkovacia poloha
5) lepsia spolupraca programami na PC (sync na objekt)
Jen informativne, kolik bys za nej chtel? Kdyz clovek nefoti v primarnim ohnisku, tak korekce PEC neni treba, a az se dopracuju do stadia foceni v PO, tak to pripojim k notebooku.

Ale stejne musim nejak promyslet ty mapy i v pripade GOTO.
Tr. 8x30,10x50,20x50

MP

Příspěvek od MP »

Alien_MasterMynd napsal: Kdyz clovek nefoti v primarnim ohnisku, tak korekce PEC neni treba, a az se dopracuju do stadia foceni v PO, tak to pripojim k notebooku.
Na foceni je stejne potreba pointace ( at uz rucni, nebo automaticka ). PEC podle mne neni vubec na nic ( ted mne asi spousta lidi setre ). Mam SynScan, fotim a jeste nikdy jsem nepouzil PEC. Vzdycky mam u montaze notebook ( kvuli prohlizeni testovacich snimku ) a jeste nikdy mne nenapadlo jej pripojit k te montazi - opravdu nevim, proc bych to delal, i kdyz SW na to v tom notebooku mam.

A k tomu cernemu pozadi - jine barvy, nez cernou a temne cervenou, na displeji nepouzivam, jas mam vzdycky stazeny na minimum, ale presto to pekne oslnuje. Je to uleva, kdyz nastavim kompozici, zaostrim, necham sestavu fotit, vypnu notebook a konecne vidim hvezdy ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Alien_MasterMynd

MP napsal:

Na foceni je stejne potreba pointace ( at uz rucni, nebo automaticka ). PEC podle mne neni vubec na nic ( ted mne asi spousta lidi setre ). Mam SynScan, fotim a jeste nikdy jsem nepouzil PEC. Vzdycky mam u montaze notebook ( kvuli prohlizeni testovacich snimku ) a jeste nikdy mne nenapadlo jej pripojit k te montazi - opravdu nevim, proc bych to delal, i kdyz SW na to v tom notebooku mam.

A k tomu cernemu pozadi - jine barvy, nez cernou a temne cervenou, na displeji nepouzivam, jas mam vzdycky stazeny na minimum, ale presto to pekne oslnuje. Je to uleva, kdyz nastavim kompozici, zaostrim, necham sestavu fotit, vypnu notebook a konecne vidim hvezdy ...

Pointaci jsem nezminoval jako samozrejmou Ale pri rucni pointaci by PEC mela snizit pocet nutnych zasahu (nejen pri rucni, ale pri automaticke to neunavuje pointujiciho cloveka :-)). Ale pochopitelne to nemam vyzkousene, tak nevim nakolik se to projevi.

Co se tyka toho displeje, proto jsem premyslel o nejake tmave folii, protoze ono i to cerne pozadi dost sviti. Koneckoncu se displej po prozkoumani mapy da vypnout, ale zase je otazka jak rychle si potom oci zvyknou zase na tmu. A nebo skoncim u papirovych map a notebooka budu mit pro nejaky nenadaly pripad potreby, pri rizeni montaze muze byt vypnuty displej, takze by nevadil.
Tr. 8x30,10x50,20x50

Mraza

Příspěvek od Mraza »

Alien_MasterMynd napsal:

Jen informativne, kolik bys za nej chtel? Kdyz clovek nefoti v primarnim ohnisku, tak korekce PEC neni treba, a az se dopracuju do stadia foceni v PO, tak to pripojim k notebooku.

Ale stejne musim nejak promyslet ty mapy i v pripade GOTO.
Poslal som ti sukromnu spravu, aby sme neboli presunuti.. :)

Co sa tyka pouzitia PEC, nemyslim si ze nahradi autoguider, ale mohla by znizit mnozstvo potrebnych korekcii.
Vyskusam, uvidim.. :)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Trochu k věci:

PEC je výborná věc, ale POUZE pokud je průběh PE velmi blízký periodickému. To ovšem dost často není, zvláště pokud je v soukolí více kol mezi šnekem a pastorkem motoru. Nejlepší z tohoto pohedu je krokový motor s jemným mikrokrokováním přímo na hřídel šneku.

Více kol způsobí, že se sčítají příspěvky odchylek od jednotlivých kol. Pokud ta kola nemají počty zubů v celočíselném podílu, dojde k tomu, že vznikají deformace průběhu PE, a celý průběh se znovu opakuje nikoli po jedné otočce šneku (s čímž počítá PEC) ale až po době kdy se kola opět sejdou v původní poloze. A to je několik (mnohdy mnoho) period. V tomto případě naučená průběh PE v určitém období vždy neodpovídá, či je dokonce přímo opačný, a PEC nefunguje. Zvláště u levnějších montáží je dost často tato věc k ničemu. Záleží na charakteru PE konkrétního kusu. U dražších montáží se stabilním průběhem PE to funguje velmi dobře a sníží míru zásahů. Nutnost pointace při focení dalekohledem to ale neodstraní (tedy nejde-li o nějakou montáž za půl milionu, která má PE bez korekce kolem 3")

Ten WEB s modifikací SkyScanu - koukal jsem na to dlouho, a nějak jsem nepochopil jeho účel. Pokud má ovladač možnost výběru takového množství objektů přímo, tak PC prakticky nepotřebuji. Jediný opodstatněný důvod, kdy tahat notebook, je astrofoto pomocí CCD kamery, případně pomocí DSLR, i když tam se to snažím úspěšně vyeliminovat.
Na 100% všechny zájemce ujišťuji, že pokud si myslí, že budou prohlížet mapy nebo zaměřovat dalekohled přes PC, tak opravdu z objektů moc neuvidí. Plocha LCD monitoru je tak velká, že i po ztlumení několika vrstvami červené folie, aby tam ještě bylo něco vidět, dost zruší adaptaci na tmu. Tu důkladně zruší i LCD foťáku. Návrat do původního stavu trvá (pod naší dost přesvětlenou oblohou) tak 15-20minut. Pod excelentně tmavou ještě déle, než je člověk schopný vidět maximum. Tedy pokud pozorovat, tak určitě bez notebooku.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět