V podstate mate vsetci pravdu, ja sa teraz trochu pokusim rozvinut asi najnarocnejsi typ zo spominanych akcii - Cesty za tmou vo velkom.
Osobne si myslim, ze stretnutie a pokec je super, ale iba raz vo mne zostal taky hlboky pocit, ze som na neho nemohol prestat mysliet snad niekolko tyzdnov. Ten pocit bol po akcii v Rakusku po pozorovani vo Weinsberger Wald, kde som zatial videl suverejne najlepsiu oblohu. Pocit ked sa na oblohe ukazovali veci o ktorych sme dovtedy vobec nevedeli, objekty v dalekohlade vyzerali neporovnatelne lepsie ako inokedy a ked pri predcasnom odchode pred koncom astronomickej noci bola Mliecna cesta v Labuti nad zapadnym obzorom vidiet z okienka auta lepsie ako u nas v zenite. Myslim si, ze kvalitnu akciu treba umocnit tmavou oblohou a bol by som rad, keby som si podobny pocit mohol niekedy vychutnat spolocne s viacerimi ludmi.
Ale hned narazam na niekolko problemov, mozem pritom pouzit napriklad kriteria planovania akcii podla Ceresa:
1. miesto – prvotnym faktorom je tmava obloha, ktora u nas neexistuje. Mame niekolko moznosti: Kolonica – ta je tak daleko, ze to vlastne uz ani nie je u nas. Su tam urcite kontakty, takze verim, ze je mozne vytvorit zazemie a ubytovanie pre viacerych ludi. Navyse je moznost vyrazit odtial do Polska alebo na Ukrajinu. Juhozapad alebo juhovychod Polska – malo obyvane oblasti, ktore nemame zatial preskumane. Moznost ubytovania je otazna. Alpy alebo Weinsberger Wald v Rakusku – moznost ubytovanie urcite je, problem moze byt s najdenim vhodneho pozorovacieho miesta, pretoze vela miest je sukromnych a tam sa niekedy tazko pozoruje.
Ako vidiet dostupnost a relativna blizkosti pre mnohych moze byt problem. Ak by sme to spriemerovali da sa napisat, ze spolocne by sme najviac kilometrov precestovali na Kolonicu a ludia zo zapadu CR by si tam uz radsej mohli kupit letenku. V tomto ohlade mi najlepsie vychadza Rakusko, potom juhozapad Polska.
2. cas – samozrejme pocas novu a idealne na tyzden. Pocasie je loteria a je tazke sa presne trafit (aj ked klub Hardcore deep-sky observers ma taku skusenost, ze ked vsetci v priaznive podmienky veria, tie sa nakoniec dostavia sami ;D). Predlzenim pobytu sa sance na jasnu oblohu zvysuju. Takisto sa neoplati cestovat niekolko sto kilometrov iba na vikend.
3. program – pozorovanie a fotenie je hlavnym cielom, cez den debaty a pokec takisto nie su ziadny problem. Zatazou moze byt pribaleny projektor s plachtou na premietanie a podobne veci.
4. zaujemcovia – ked som pred rokom na forum daval fotku pohladu zo Svistovky do Doliny Bieleho plesa a vyznacil trasu, ktorou pojdeme s dalekohladmi a batohmi na chrbtoch, moc som sa v Tatrach necudoval, ze nas je tam tak malo. ;D Podobne samozrejme nehrozi, pozorovalo by sa priamo na mieste ubytovania alebo by sa islo niekde blizko autom. Kazda akcia ma svoje renome, ja myslim, ze mnohi sa uz pozname, dovera a spolocensky kredit stupol, takze je vacsia sanca, ze sa mozeme dohodnut.
5. podmienky – najzlozitejsi faktor, pretoze ak si ich nekupite s letenkou na Kanare, organizatori ich inak nemozu zabezpecit. Nepriaznivym podmienkam sa vsak da trochu vyvarovat, ale vyzaduje to vysoku mobilitu vsetkych ucastnikov – podla priazniveho modelu pocasia sa jeden den zbalit a dalsi den vyrazit. Vyber miesta je tiez dolezity, osobne by som volil s nadmorskou vyskou okolo 1 000 metrov. Nemusi byt zle si zistit, nejake dlhorocne priemerne statistiky jasnych noci za mesiac na nejakom konkretnom mieste. Napriklad Weinsberger Wald sa nachadza v blizkosti Alp, moze mat vlastnu klimu a je pravdepodobne, ze moze mat viac priezracnych noci do roka.