astronómia a manželstvo

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
VK

astronómia a manželstvo

Příspěvek od VK »

Eryn napsal:

O jednej by som vedela... ;)
Tak v tom případě já už bych těď věděl o třech  ;D a dvou brunetkách a jedné zrzavé ... všechny svobodné, nezadané. Ale fakt! (Všechny ovšem také vysoce inteligentní a v některých případech pěkně náročné.)

(uvedl jsem jen ty, které znám osobně, jménem a tykám si s nimi)

Mimochodem: Leo Brenner, autor knihy Beobachtungs-Objekte für Amateur-Astronomen, Leipzig 1902 (vytištěno ve Švýcarsku) často pozoroval se svou ženou, kterou nechával kreslit mlhoviny a hvězdokupy, které viděl. A ona často viděla víc, než on. Zmiňovaná kniha je jeden z nejstarších přehledů deep-sky objektů u nás. Rozsahem je to něco mezi dnešním Karkoschkou a Burnham's Celestial Handbook.

V. K.
michal.b

astronómia a manželstvo

Příspěvek od michal.b »

to Eryn, VK

chudak Aquarius, urcite chtel uklidnit svoji drahou polovicku a vy mu to takhle sabotujete ;)
3J

astronómia a manželstvo

Příspěvek od 3J »

No to nevím které "KRÁSCE" bych dal přednost.
Té napravo , té nalevo nebo

ceres napsal: Takto treba zacinat  :D

jedné z těch tří uprostřed ?
Duk

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Duk »

No Pepo,
já nevím snad bych volil do pupíku, tedy tu v prostřed, ale nevím, nevím Tvoje mamka vypadala na lehátku spokojeně ;Dkdyž mi vysvětlovala polohy pro pozorování triedrem

P.S. Doufám, že to bereš s respektem, jinak nevím, nevím ::)
Abych nedopadl jak u pana PÁNA (ATC)- kluci dík!!!
brat

astronómia a manželstvo

Příspěvek od brat »

Ahoj, velmi děkuji za toto téma. Řeším jej teď velmi často Tedy hlavně tuto problematiku.

Podle toho co jsem zde již četl, tak se v mnohých z vás, kolegů poznávám:

Jsem ženatý 2 roky, máme půlročního synka a astronomii dělám už 14 let. Ovšem nyní ji mohu provozovat pouze tak, že při pozorování spím. To by se neobešlo bez CCD kamery a autograbbingu. Pozorování je mi totiž tolerováno pouze v případě, že nemá přes den vliv na mé pracovní výkony.
Abych nemusel v noci už vůbec vstávat, buduju právě pozorovací domek s odsuvnou střechou, kde bude dalekohled napevno instalován a dokonale ustaven. Celý jeho noční provoz - pojezdy dalekohledu + snímkování CCD kamerou - potom bude řídit software, na kterém pracuju. Já budu jenom nad ránem zpracovávat data. Tím dosáhnu ještě lepšího souladu mého koníčka s rodinným životem.

Ad finance - pořízení robotické montáže i výstavba domečku něco stojí. Ale dobrý diplomat to umí zdůvodnit pozitivním vlivem na rodinný život :-)

Čau Luboš

PS
Ale abych mé ženě nekřivdil, je pravda, že mi astronomii toleruje a někdy mě i podporuje. I ona ví, že je bezpečnější, když jsem na pozorovatelně a ne v hospodě.
Bc. Luboš Brát
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Bíba75 »

Mě osobně můj první dalekohled zakoupila má bývalá přítelkyně a pak paradoxně to byla zřejmě astronomie která nás rozdělila!! Ale i přesto své "bejvalce"moc děkuju za ten impuls(dalekohled)!!Díky ní mám supr koníčka!!Jo a sehnat přítelkyni astronomku je dost složitá věc!! Ještě jsem žádnou nepotkal!!Bohužel ???
Bíba75
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
VK

astronómia a manželstvo

Příspěvek od VK »

To Biba75:

Na konferenci IAU, která začne zítra, se jich sejde prý až 300.  ;D

http://www.astronomy2006.com

O částech programu, které jsou přístupné i nepřihlášeným, viz toto fórum, sekce Astronomická setkání / 26. KONGRES IAU. Poslední dva, poměrně dlouhé příspěvky.

Jinak pokud chceš najít nějakou přítelkyni astronomku, musíš hledat tam, kde se vyskytují. Závisí to trochu na věkové kategorii, o kterou máš zájem. Podle toho hledej buď na středních školách, na kterých se učí matematika a fyzika (gymnázia), buď mezi žákyněmi, nebo i (mladými) učitelkami těchto předmětů, jinak mezi studentkami vysokých škol. Na škodu není podívat se ani na http://www.asu.cas.cz . Ať už si zvolíš českou nebo anglickou verzi, klikni na "Telefonní seznam, e-maily", a tam mezi zaměstnanci jsou i ženy. A je jich tam dostatek. Potom lidové hvězdárny, astronomické kroužky ...

V. K.
voko

astronómia a manželstvo

Příspěvek od voko »

Pánové, na některé z Vás by se hodila replika výroku Vodňanského ve smyslu, že sice teoreticky Archimédův zákon ovládáte dobře, ale přesto se raději naučte plavat ;D
e-mail: vokope(at)cmail.cz
VK

astronómia a manželstvo

Příspěvek od VK »

voko napsal: Pánové, na některé z Vás by se hodila replika výroku Vodňanského ve smyslu, že sice teoreticky Archimédův zákon ovládáte dobře, ale přesto se raději naučte plavat  ;D
K tomu se připojuji. Některé z těch astronomek, zvláště ty inteligentní, bývají poměrně náročné.

V. K.
aquarius

astronómia a manželstvo

Příspěvek od aquarius »

Pro VK:
   Teda tak náročnou, jak myslíš, nechci.
Kromě běžných prací jako nákupy, luxování, žehlení,
bych jí musel ještě čistit zrcadlo a kolimovat
dalekohled.
Murphyho zákon seeingu:     Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Bíba75 »

VK napsal: To Biba75:

Na konferenci IAU, která začne zítra, se jich sejde prý až 300.  ;D

http://www.astronomy2006.com

O částech programu, které jsou přístupné i nepřihlášeným, viz toto fórum, sekce Astronomická setkání / 26. KONGRES IAU. Poslední dva, poměrně dlouhé příspěvky.

Jinak pokud chceš najít nějakou přítelkyni astronomku, musíš hledat tam, kde se vyskytují. Závisí to trochu na věkové kategorii, o kterou máš zájem. Podle toho hledej buď na středních školách, na kterých se učí matematika a fyzika (gymnázia), buď mezi žákyněmi, nebo i (mladými) učitelkami těchto předmětů, jinak mezi studentkami vysokých škol. Na škodu není podívat se ani na http://www.asu.cas.cz . Ať už si zvolíš českou nebo anglickou verzi, klikni na "Telefonní seznam, e-maily", a tam mezi zaměstnanci jsou i ženy. A je jich tam dostatek. Potom lidové hvězdárny, astronomické kroužky ...

V. K.Díky za tip ;D Ale zatím tomu nechávám volnej průběh!!A užívám si to!! 8)Jsem zvědavej kdo první tady založí téma "astro seznamka" ;D ::)
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
michal.b

astronómia a manželstvo

Příspěvek od michal.b »

VK napsal:

K tomu se připojuji. Některé z těch astronomek, zvláště ty inteligentní, bývají poměrně náročné.

V. K.
To ovsem plati i o leckerych astronomech ;)

Biba75 napsal:
Jsem zvědavej kdo první tady založí téma "astro seznamka" ;D ::)
Vzhledem k tomu, kolik je zde aktivnich prispevatelek by zrejme nejvic kvetla rubrika on hleda jeho ;)
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

Mám přítelkyni astronomku-amatérku...těch 5 let, co jsme spolu, jsme zažili spoustu krásných věcí pod hvězdami i mimo ně...je to ta nejúžasnější žena, kterou jsem kdy potkal, bohužel v poslední době je všechno špatně a já nemůžu najít recept na to, aby se to změnilo.... :'(

P.S.: je to ta slečna na tom obrázku v mém profilu, je to blondýnka, ale pro všechny zájemce...k ní se dostanete jenom přes mou mrtvolu...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
VK

astronómia a manželstvo

Příspěvek od VK »

To Aquarius: spíš počítej s trochu jiným "problémem". Vím o případech, kdy ona má představu, kdovíjak se bude mít dobře (i finančně), a chce bydlet ve vile se zahradou - ne v bytovce (protože její rodiče bydleli v paneláku).

To Algol77: To Ti samozřejmě nezávidím a přeju Ti, aby se to podařilo spravit. Vím, jak těžké a bolestné to je.

To michal.b: Samozřejmě, možné to je  ;D  ;D  ;D , ale situace tady na fóru je poněkud atypická. Ve skutečnosti tvoří ženy asi 30% (!) všech astronomů. Ty ženy jsou ale málokdy zaměřeny technicky (přístrojově). Mnohem častější jsou teoretické fyzičky a pozorovatelky. Nebo učitelky. Ženy bývají pracovité. Jistě známe případ Henriety Leavittové, která objevila spoustu proměnných hvězd.

V. K.
geminorum

astronómia a manželstvo

Příspěvek od geminorum »

To Biba75: S tymi astronomkami to nie je az take zle, ale tiez som si najprv myslel opak. Vediem astronomicky kruzok pri gymnaziu a som velmi prijemne prekvapeny ze zo siedmych pravidelnych ucastnikov stretnuti su 4 dievcata :)
Newton 300/1700; MEADE 90/1000; SkyMaster 25x100; HEQ-5 Pro SynScan
Odpovědět