Extrémně blízká konjunkce Jupiter-Saturn

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Re: Extrémně blízká konjunkce Jupiter-Saturn

Příspěvek od MilAN »

Asi se na to je potřeba podívat i z druhé stránky. V 17 hodin = za nautického soumraku je Jupiter ve výšce zhraba 9°. Ani jedno není zrovna nějak ideální pro focení. Udělat si čímkoliv jenom památeční snímek ano, ale nějaké kouzlení s detaily a měsíci bude hodně fotomontáže, štěstí a hodně praxe. To je dobrý úkaz spíš na vizuální pozorování - a začít výrazně dříve, ve větší výšce nad obzorem a hlavně - vidět tenhle vyjímečný úkaz.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Nicholas

Příspěvek od Nicholas »

Orientační snímek kvůli velikosti a poloze a pak vyměnit ve photoshopu za kvalitní obrázky, na výběr je jich zde na fóru hodně :twisted:
Taky si myslím, že tohle je událost hlavně pro vizuální pozorování.
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
buno

Příspěvek od buno »

normalka ako ked sa foti hdr :) v plane mam 3 az 5 expoziicii (rozumej videi ktore nasledne zlozim do jednej fotky) od dmavsich po jasnejsie a potom to poskladam v PS tak aby som zachytil aj nejake tie mesiace
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Jasně, v 9°nad obzorem bude parádní obraz na detaily i dostatek světla na měsíce Saturnu :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
nosuh
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nosuh »

jj, tak spis jde o to pamatecni foto, spousta veci je lepsi si spis pamatovat, nez se pachtit u techniky a bejt pak zklamanej z vysledku.
Jen me zajimalo, jak by se tohle dalo resit za idealnejsich podminek..
dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
buno

Příspěvek od buno »

ale no ;) mne je jasne ze to nebude fotka na stenu robim to pre seba zo zalubi pokusim sa s toho vytiahnut co sa bude dat. radsej fotim ako pozorujem tak ze proste si tuto peknu udalost uzijem fotenim ;)
nosuh
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nosuh »

je jasny, ze to zkusi vetsina, neboj..nebudes v tom sam :D
dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

nosuh píše:Spis by me zajimala technika jak to nasnimat..rozdil v jasnostech objektu je natolik velkej, ze to jedna expozice nepobere..uz nad tim nekdo spekuloval?
Rozdíl v jasnostech je velký. Pokud ale půjde o snímek v ohnisku dostatečném pro zobrazení disků, podstatný bude povrchový jas. Ten je u Saturna 2,3x menší ne u Jupitera. Bude-li mít Jupiter na snímku histogram na devadesáti procentech, u Saturna to bude čtyřicet a to by mělo stačit. Pokud bude přát počasí, začnu snímat přes IR filtr už ve dne.
Karel
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

buno píše:chcel by som ak pocasie dovoli nieco skusit nafotit pocas tych par dni ked budu blizko seba moja vybava je sw200/1000 na eq5+ snad mi do vtedy dojde zwo asi 290 mc mam k tomu barlow celestron omini 2x no ten je nic moc podla chcelo by to nieco lepsie poradte co?
Na barlow zapomeňte. S kamerou ASI290 bude metrové ohnisko až až. S delším ohniskem by už bylo příliš malé zorné pole.
Karel
feromich
Věk: 64

Příspěvek od feromich »

Dnes to už vliezlo v ohnisku 1200 na jedno pole, takže snímok na pamiatku je už bez problémov. Otázkou je, čo tam kto chce mať.https://astronomia-je-moje-hoby.estrank ... -1200.html
Giedi Prime
Věk: 48

Příspěvek od Giedi Prime »

je tu někdo, kdo se domnívá, že stávající počasí umožní vůbec něco pozorovat? Za poslední měsíc jsem nezažil noc s vyloženě jasnou oblohou a podle předpovědí to ani na horách není lepší. Už neočekávám, že bych letos dalekohled vyvenčil. Přes víkend jsem chodil kontrolovat oblohu každou hodinu a hledal, kam by se dalo zajet alespoň na chvíli na Geminidy a bylo to stejně zbytečný. Planety sice nejsou DSO a obloha nemusí být úplně vymetená, ale od minimálně od listopadovýho novu je to děs, deka od soumraku do úsvitu, o mizerným seeingu ani nemluvě...
10" dobson (GSO 880), okuláry Baader Hyperion + Morpheus, hledáčky Rigel QuikFinder + Celestron 9x50 RACI, triedr Nikon Monarch HG 8x42
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Už se to řešilo asi v tématu Počasí. Já vkládám největší naděje v následující dva večery. Doufám, že bude stačit zajet na Frýdlantsko. Pokud to vyjde a půjde to technicky, pokusím se o online přenos od/z dalekohledu. Běžel by na Youtube iQLANDIA.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Slávek.M

Příspěvek od Slávek.M »

Na víkend odjíždím z HK za rodinou na Mnichovohradišťsko, takže bych měl Frýdlantsko blíž. Zatím to vypadá na jediné nepříliš daleké místo, kde je velká šance na jasnou oblohu. V posledních dnech to tam neustále docela vychází. V sobotu nebo neděli večer si nejspíš najdu čas na to tam zajet, jen to tam moc neznám :-( nějaký tip na místo, nebo mám zkusit najít nějaký flek obvyklou cestou přes mapy, fotky a streetview? :-)

Já měl zatím jen v pondělí jedinou šanci v okně na jih od HK - cca od Vysoké nad Labem směrem na Pardubice byla pěkná díra. Tak mám pár dokumentačních nad Opatovickou elektrárnou.
Pentax K-5 mod. & K-1...
výběr z bižuterie (10-17FE, 11-18/2.8, 14/2.8, 15-30/2.8, 31/1.8, 50/1.4, 85/1.4, 100/2.8, 135/2.0, 300/4, 150-450...)
SW NEQ-6 PRO SS, SW Star Adventurer
TH

Příspěvek od TH »

Dnes večer jsem se díval na kamery nad Frýdlantem a Hejnicema. Šance na příští dva až tři dny jsou reálné, pokud nenastane nějaká výrazná změna počasí. Podle Mapy.cz jsem si vytipoval dvě místa. Nad Frýdlantem pod rozhlednou a nebo na silnici mezi Dětřichovem a Kunraticema.
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Osel
Věk: 55

Příspěvek od Osel »

A co parkoviště u Obřího sudu v Lázních Libverda..... dobré parkování, velká louka a parádní výhled
Odpovědět