Ach ta, gramatika !

Vaše náměty a připomínky k tomuto fóru.
Odpovědět
Jan

Ach ta, gramatika !

Příspěvek od Jan »

Podle mého názoru u příspěvků publikovaných v AstroForu má obsah prioritu před formou a chyby v pravopisu jednoduše pardonuji. Tento stupeň tolerance by asi nebyl na místě v případě beletrie čí poezie :-)

Obdiv a sympatie si však zaslouží autoři příspěvků, které mají hodnotný obsah i dokonalou formu (včetně pravopisu). Mám pocit, že těmto autorům záleží na tom, co si o nich čtenář pomyslí a proto věnují svým příspěvkům náležitou pozornost a péči.. Příspěvek je jejich osobní vizitkou po všech stránkách.    

Jan

Re: Ach ta, gramatika !!!
« Odpověď #7 : 06/29/06 - 23:26:02 »      
P.S.
S odstupem několika dní upřesňuji svůj příspěvek.

* Poznámka k citátu K tomuto příspěvku byla původně připojena i příliš osobní poznámka adresovaná To: Habl, která byla na žádost adresáta vymazána. Za tuto pasáž a nemístnou nadsázku se kolegovi Hablovi omlouvám. Nechtěl jsem nikoho urazit.

* Výzva ke korekci gramatických chyb by měla platit bez výjimky i pro autora této výzvy. Zakladatel tématu by měl jít příkladem a dodržovat zásady autocenzury, které doporučuje ostatním. Autor tak plamenné výzvy za správnou češtinu (se třemi !!!) by měl uhlídat chybu. která se mu vloudila do jeho výše citovaného příspěvku.

* Chyby děláme všichni a i v budoucnu je budeme dělat všichni bez výjimky. Proto je na  AstroFóru všeobecně oprávněna tolerance gramatických chyb a stylistických nedostatků. Měla by obecně platit zásada, že obsah má prioritu před formou.

Jan
Maros

Ach ta, gramatika !

Příspěvek od Maros »

Autor prispevku si moze po sebe aj kontrolovat,ale kedze ma nejake nedostatky v gramatike,tak po presvedceni ze takto je to spravne uverejni prispevok aj s chybami. :D
Habl

Ach ta, gramatika !

Příspěvek od Habl »

[quote author=Jan l

P.S. To: Habl :-)
Očekával jsem, že někdo jiný ze zanícených diskutérů doporučí i Tobě pozorné přečtení příspěvku po jeho napsání s cílem odstranit pravopisné chyby.. Pokud jsi svůj příspěvek po sobě skutečně četl, nezbývá než se zeptat, na které hodině čestiny jsi chyběl?
:-) Noo nic, bereme to sportovně a rozlišujeme, co je a co není důležité..

Očekával jsem též, že když máš adresnou připomínku, že dokážeš specifikovat moji chybu a ne jen ostentivně se odvolávat. Mohu ti jen sdělit, že je rozumnější řešit jinou formu komunikace a to osobní mail. Berme to, ale sportovně.
Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
FunTomas

Ach ta, gramatika !

Příspěvek od FunTomas »

Zdá sa, že to tu naberá rýchlosť. Klasicky sa začínajú objavovať útoky na diskutujúcich. Páni, načo vôbec otvárať také témy, ktoré nesúvisia s astronómiou a automaticky vedú do osobných sporov?
Držme sa prvého príspevku od Habla, ktorý radí prečítať si príspevok pred odoslaním. Ak niekomu vadia hrubky, nech láskavo upozorní autora súkromnou správou. To je všetko. Prosím žiadne verejné zosmiešňovanie alebo osočovanie.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
VK

Ach ta, gramatika !

Příspěvek od VK »

Souhlasím s tím, že to téma je ve své podstatě neastronomické a hádavé. Já bych se neodvážil ho založit, ale když už ho založil někdo jiný, napsal jsem také, co si myslím. Protože tady komunikujeme písemně, jsou chyby něco podobného, jako kdyby při slovní komunikaci někdo koktal, patlal apod. Proto má forma zde na fóru přece jen nějaký význam.

V. K.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Ach ta, gramatika !

Příspěvek od MaG »

Pokud by někdo koktal či patlal, ale mluvil o něčem zajímavém, budu jej tolerovat, jestliže jde navíc o vadu vrozenou. Horší gramatika je dle mého názoru svým způsobem také "vrozená". U dnešní generace dětí navíc zhoršená tím, že méně čtou a více smskujou.

Pokud se tu hodláte napadat kvůli byste a by jste nebo kvůli i a ý, je to v pohodě vaše věc, ale to hlavní, že bychom si po sobě mohli příspěvek aspoň přečíst, než jej odešlem tu zůstává. Já si jej ostatně čtu i po odeslání a používám funkci "uprav".

Snažme se psát co nejlépe, ale nikomu to nevnucujme, maximálně šiřme osvětu a to nejlépe soukromou poštou a ne okatou výtkou ;)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
VK

Ach ta, gramatika !

Příspěvek od VK »

Obě poruchy jsou kombinací vrozené dispozice a vývoje člověka. Tak jako se dá korigovat dětská mozková obrna, dá se do ovlivnit vada výslovnosti a v pravopise se lze zlepšit. Je to otázka priorit.

Jestliže někomu je 30 nebo 40 let, měl od - dejme tomu 25 let, kdy patrně dokončil školy - 5, resp. 15 let času, aby s tím něco udělal. A buď k tomu ten čas využil (protože chtěl) nebo nevyužil (protože nechtěl). Existují lidé, kterým to jde hůře nebo se to z nějakého jiného důvodů ve škole naučili jen zčásti. Ale jestliže to i ve vyšším věku stále neumějí (resp. nezlepšili se), znamená to, že ani později na tom nepracovali.

Takhle to vidím já. Sice to těm lidem nevyčítám, protože odpovědní jsou za to jen sami sobě, ale ani je nelituji.

Funkci "uprav" taky používám.

V. K.
Habl

Ach ta, gramatika !

Příspěvek od Habl »

příspěvek # 15 a 17
Rád vymažu svůj příspěvek, pokud autor vymaže své post scriptum. Mám za to, že obě věci k tématu nepatří.
Habl
VK

Ach ta, gramatika !

Příspěvek od VK »

Habl napsal:

Nevím jestli patří k tématu též metodicko -      psychologická poradna, ale autor příspěvku je odpovědný za jeho veřejné uveřejnění.

Rád vymažu svůj příspěvek, pokud autor vymaže své post scriptum. Mám za to, že obě věci k tématu nepatří.
Habl        

Podle mě - aspoň pokud jsem to pochopil - není situace tak vážná, aby se muselo něco mazat. (já jsem sice přistoupil k mazání v tématu "Olomoucká hvězdárna", ale k tomu jsem byl přemluven a trochu to bylo také kvůli tématu "Braňte Ondřejov", které tam bylo ve stejné sekci, aby až se někdo z televize na toto fórum podívá, aby neřekl, "oni nás poučují, jak máme dělat reportáže, ale hádají se mezi sebou"; tady to ale zdaleka není tak žhavé)

Nevím, které post scriptum kterého příspěvku máš na mysli.

V. K.
Duk

Ach ta, gramatika !

Příspěvek od Duk »

PER ASPERA AD ASTRA

Tak teď nevím, pamatuji si to asi 25 let.
Snad jsem to napsal správně, pokud ne, tak mě omluvte. Myslím však, že toto vystihuje dost.
Jsme astro-nomové nebo lektoři??
¨Chápu, některé výrazy nedají, ALE....
Opět mi připadá, že určitá témata vystihují zcela něco jiného.
Nemyslím však Habla.
Osobní útoky bych navrhl řešit po soukromé adrese.
Bral jsem toto fórum vždy tak, že mohu být nápomocen druhému aneb opačně.
Připadá mi však poslední dobou, že toto fórum někteří využívají k osobním útokům a šarvátkám.
Toť asi není to správné.
Ty, ty, ty, né, né, né !!!!
V případě, že se to sem nehodí, vymažu nebo přesuňte do jiné sekce.
D. :-/
Jan

Ach ta, gramatika !

Příspěvek od Jan »

* V osobním E-mailu jsem se kolegovi Hablovi omluvil a detailně vysvětlil své stanovisko.

* V mé odpovědi č.15 jsem na žádost kolegy Habla vymazal první P.S. a doplnil stávající P.S. ve kterém se mu veřejně omlouvám. Tamtéž upřesňuji a doplňuji svůj názor k diskutovanému tématu.

* Z mého hlediska tím považuji situaci opravdu - ale opravdu - za vyřešenou.

Zdraví
a za bezchybné příspěvky se přimlouvá :-)
Jan
Habl

Ach ta, gramatika !

Příspěvek od Habl »

V mém příspěvku # 17 jsem smazal poslední věty a upravil text.V osobním mailu jsem vysvětlil své stanovisko.Stále zastávám názor že ostentivní a vulgární
zprávy nepatří k veřejnému projevu.S formou úpravy nesouhlasím.
Habl
ceres

Ach ta, gramatika !

Příspěvek od ceres »

Zaujimave je, ze najviac prispevkov k tejto teme maju ti, co v podstate pisu velmi dobre az bezchybne... :-/

Este moj osobny nazor: pravopisne chyby mi vadia a vadi mi aj to, ked ich autor vo svojich prispevkoch ak nie ignoruje, tak prinajmensom toleruje. Myslim, ze kazdemu dospelemu cloveku by malo zalezat na tom, ako je druhymi posudzovany jeho prejav, ci uz verbalny, alebo neverbalny. Je to tu sice "len" forum, ale podla mna je v podstate jedno, na akej scene autor vystupuje. Mal by si dat zalezat vzdy >:(
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
ivanmsk

Ach ta, gramatika !

Příspěvek od ivanmsk »

Mne pripadaju hrube gramaticke chyby aspon tak vyznamne ako matematicke chyby, neviem ako by sa na mna ludia pozerali, keby som napisal napr. "2+2=5" alebo "dalekohlad otocime o pravy uhol t.j. 100stupnov"
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
TomasN

Ach ta, gramatika !

Příspěvek od TomasN »

Když už se tady vede debata o správné češtině, rád bych požádal členy malé vylepšení - kde začít, když ne u sebe?

Nedávno jsem docela intenzivně prohledával fórum a zarazilo mě běžné používání nesprávného spojení ...by jsi (kdyby jsi, aby jsi). Možná budete překvapeni, ale ...by jsi je nesmysl. Normální tvary jsou: já bych, ty bys, on by, my bychom, vy byste, oni by - nikde žádné by jsi nebo by jste.

Nechci nikoho buzerovat, jen upozornit na chybu (mě to teda rve oči) a požádat, abyste si dali bacha.

Dík. :o)

astrofoto.unas.cz

Na každou otázku existuje jednoduchá snadno pochopitelná nesprávná odpověď.
Odpovědět