No tak já jsem to trochu zakřiknul, seeing se mi okolo 20:40 na cca čtvrthodinky uklidnil, tak jsem na radu Artabana zkusil v binu 2x baader 10mm ortho a ejhle, já se zblázním! Ze čtyř bílých flíčku se staly docela zřetelné jamky!! Po chvíli se začalo zase pomalu vlnit a jamkovitý vjem zmizel. Ale bylo to jasně tam!
Karle, měl jsi zase pravdu, on je ten obraz i při 314x v binu koukatelnej!! Už je tmavší, ono je to taky skoro 2.5D, ale naprosto koukatelnej. Plato jako kráva domácí... Chce to ale opravdu ty chvilky pěkného seeingu, jakmile se seeing trochu zhorší, tak obraz měkne a rychle degraduje. Taky hodně dělá ta paralaktika a pohodlný posez, můžu se pak soustředit jen na zírání do okuláru a pomalé dýchání bokem, abych si nenamlžil.
Je to ale paráda, když se zadaří!
vpadysak: ve středu Plata je kráter A, mapka třeba tady:
https://www.cloudynights.com/topic/1548 ... lets-good/ - odrolovat trochu níž.
Ale včera to u mě stálo za prd. Mě na ty malý kráterky pomáhá DSO technika brouzdání pohledem okolo, přímým zíráním do šedivý pláně toho tolik nevidím. A trpělivě čekat...
Jdu ještě mrznout.
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool