Tak v tomhle případě spíš koupit. Kupil jsem si v bazaru zde na fóru hlavu montáže EQ3-2 asi za pět stovek. Mám to přesně pro tenhle účel - focení foťákem s objektivem, nikoli přes dalekohled. Je to mini, a pár kilo to unese. Korekce jdou dělat v obou osách šneky a dodělat si motorek je bez problémů. Nebo je to rozhodně jednodušší, než to stavět celé.
A takováhle věc se určitě vejde do batohu. Upevnit by se dala na každý bytelnější fotostativ. Až to zprovozním, podělím se...
Mimochodem, tradičně v Lidlu prodávaný teleskop (zvaný Lidlskop ) na této montáži také moc nestojí. Za tu cenu dostaneš montáž se stativem, která po doplnění o jednoduchý pohon určitě splní tvoje nároky. A ještě budeš mít pointační dalekohled
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
P. S.: ....... Taky když jsem do toho nasypal 13 660 Kč, z toho 9 000 Fryšovi za ne právě vynikající práci ...
VK. Nezapomeň,že Stolek nebyl zcela hotov!!! Převod táhlem se mi nelíbil z důvodu nerovnoměrnoti pohybu. Taky tvých 9 tis. co jsi mi dal,nebylo jen za Stolík. Je v tom i návrh přestavby,placení externí práce ( horizontka,sváření,obrábění),celá přestavba konstrukce za podmínek zachování některých částí.Ikdyž jsem měl k nim výhrady.Nedošlo na doladění dorazů-případně předělávky táhla na šnekovej převod.
V těch penězích byl i návrh Newtona 200,koupě tubusu spiropotrubí,co mi leží ve sklepě a výpomoc s díly na jeho realizaci.Ti jsi Stolík odvezl v takovém stavu jaký byl.Tedy jen provozuschopný s N85/580,ale s nedodělanými,či nedořešenými problémy-táhlo.
Je pravdou,že některé technické řešení bych dnes volil trochu jinak,ale toho se žádný strojař nevyhne.Pořád je co vylepšovat a měnit.
Je to už několik let,ale překousnout to nedokážeš. Jak jsi daleko s N200,pořád je v krabici? Taky mě na tobě plno věcí štve,ale beru to jak to je a bylo.
:-/
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Vláďo, nechceš už toho nechat ? Proč skoro každé Tvé téma skončí u stolíku, a u toho, jak Ti bylo ukřivděno. Tak si za Kamilem dojeď , vyříkejte si to a vyřiďte osobně, a už to sem netahej. Stejně už to tady všichni vědí, a ty jsi se z toho měl poučit, že stavět unikátní zařízení je ve většině případů dražší než koupit hotové, když nemáš vybavení a musí to dělat někdo jiný.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys napsal: Tak v tomhle případě spíš koupit. Kupil jsem si v bazaru zde na fóru hlavu montáže EQ3-2 asi za pět stovek. Mám to přesně pro tenhle účel - focení foťákem s objektivem, nikoli přes dalekohled. Je to mini, a pár kilo to unese. Korekce jdou dělat v obou osách šneky a dodělat si motorek je bez problémů. Nebo je to rozhodně jednodušší, než to stavět celé.
A takováhle věc se určitě vejde do batohu. Upevnit by se dala na každý bytelnější fotostativ. Až to zprovozním, podělím se...
Tak jestli to jde sehnat za 500 Kč, tak to je skvělé! Jenomže se mi zdá, že za těch 500 Kč, to jsi měl nějaké štěstí, ne?
Co se týče stativu, tak ten mám - sice je trochu bytelnější, než je zvykem u fotostativů (taky váží 10 kg, ale vozík je na 90 kg, takže to nevadí).
Pokud se podělíš se zkušeností, budu jedině rád. Jak už jsem řekl, mám tu utkvělou myšlenku, že by něco takového mělo jít velmi snadno. Dnes mám ale úplně jiné astronomické priority. Dost mě uspokojí, když to třeba jen uvidím. Na realizaci potom dojde jen v případě, že vyzbyde čas.
Mimochodem, tradičně v Lidlu prodávaný teleskop (zvaný Lidlskop ) na této montáži také moc nestojí. Za tu cenu dostaneš montáž se stativem, která po doplnění o jednoduchý pohon určitě splní tvoje nároky. A ještě budeš mít pointační dalekohled
To už je něco jiného. To už je nákup dalšího vybavení. Samozřejmě, že to tu podmínku asi splní. Ale to už bychom mohli tvrdit, že tu podmínku splní i EQ-6, a byla by to pravda. To není můj cíl.
MMys napsal: Vláďo, nechceš už toho nechat ? Proč skoro každé Tvé téma skončí u stolíku, a u toho, jak Ti bylo ukřivděno. Tak si za Kamilem dojeď , vyříkejte si to a vyřiďte osobně, a už to sem netahej. Stejně už to tady všichni vědí, a ty jsi se z toho měl poučit, že stavět unikátní zařízení je ve většině případů dražší než koupit hotové, když nemáš vybavení a musí to dělat někdo jiný.
To MMys: Vážím si Tvé jistě dobře míněné snahy předcházet možným hádkám a nedorozuměním na fóru. V tomto případě si ale myslím, že Tvou pomoc nepotřebuji. Na tom P. S. z příspěvku č. 12
"P. S.: k těm vůlím. Já u toho nešťastného stolku, co mám, mám šroubový pohon s teleskopickým táhlem. Sice mi to funguje 75 minut, pro účely vizuálního pozorování mi to udrží v zorném poli hvězdu i při zv. 100x po dobu půl hodiny, udrží mi to se základním objektivem f = 50 mm exposici 15 minut, ale přesto s tím nejsem spokojen. Právě v tom prodlužování je vůle, která se siderickou rychlostí vyrovnává po dobu 75 sekund (1,25 otáčky šroubu; jedna otáčka za minutu). Taky když jsem do toho nasypal 13 660 Kč, z toho 9 000 Fryšovi za ne právě vynikající práci ..."
nevidím nic špatného. Prostě jsem aquariovi vysvětloval, o co mi jde. Že mi jde o vyřešení vůlí mechanismu. A když napíšu, že jsem tomu a tomu člověku dal tolik a tolik za to a to, je to jen moje věc.
Navíc do tohoto tématu píšu proto, abych dostal radu od někoho, kdo je schopen poradit. A všem, kteří mi radí, děkuji.
Ale když sem napíše příspěvek někdo, kdo evidentně neumí poradit ani sám sobě, a kdo pořád jakoby něco zdůvodňuje, je to něco jiného. Takový člověk mi nestojí ani za reakci. Však také na jeho polopravdivou invektivu nereaguji, jak sis určitě všiml.
V. K.
P. S.: Zajímavé je, že Ti nevadilo, když Paaja psal o lunkrovatých šnekových kolech. Ten byl přece také poškozen nesolidním výrobcem. Jen s tím rozdílem, že nakonec s reklamací uspěl - já nejenom že ne, ale ještě jsem obtěžován invektivou nesolidního výrobce.
Zpátky k věci. Ono to s těmi deskami a šroubem pro pohyb na nějakou omezenou dobu vypadá lákavě, ale uvědom si jeden problém pro Tvé účely - narozdíl od plošiny pro Dobsona.
Dobsona zamíříš pomocí jeho os v azimutu a elevaci kamkoli, plošina zajišťuje pouze pohyb.
Pokud máš ale mít možnost zamířit kamkoli na obloze foťák a k němu paralelně upevněnný dalekohled uvedených parametrů, musíš mít na horní desce buď nějakou velmi bytelnou fotografickou stativovou hlavu, či hlavu z azimutální montáže (pozor, taková může klidně stát pár tisícovek, anebo nutno projít bazary), nebo tamdát další otočnou vidlici. Tím se to dále komplikuje. Aby jsi ten půlmetrový Newton mohl i s foťákem zamířit kamkoli, bude to muset být dost rozměrné. Mimochodem, kolik ten malý Newton váží ? Jde o to, že objektiv 300mm není zrovna málo (mám Borga 308mm) A už jen trochu nepřesné ustavení montáže vůči k nebeskému pólu společně s pointací přináší při 10min expozici viditelné stáčení pole okolo oné pointační hvězdy. Také průhyby soustavy v důsledku působení změny polohy těžiště se při 300mm ohnisku už dokáží dost projevit. Podotýkám, že u mé EQ6 musím ustavit montáž precizně podle polárního hledáčku, aby nebylo při focení ohniskem 300mm a časy 10-15minut vidět stáčení pole. Tomu je třeba přizpůsobit řešení té věci.
Ono je něco jiného, jestli potřebuješ udržet v zorném poli Dobsona planetu nebo detail na Měsíci, který fotíš kratinkou expozicí, nebo udělat pointovaný snímek 300mm objektivem.
V tomto případě je podle mne malá paralaktická montáž adekvátní řešení. Zajistí jak přesné ustavení, zaměření objektu, tak jeho sledování.
Na stáčení pole jsem myslel už při přestavbě toho paralaktického stolku. Má dutou polární osu obsahující dalekohled 10 X 30, dokonce s achromatickým objektivem.
Ten malý Newton váží 2,5 kg.
Malá montáž samozřejmě řeší tu úlohu.
Je jasné, že než bych se do stavby nebo koupě čehokoli pustil, udělal bych si nejprve jasný rozbor všech pro a proti. Ostatně proto se také ptám v tomto tématu.
No a ten stolek tedy použít nemůžeš ? Neuvezeš ho tam ? Vždyť to musí těm nárokům vyhovět. Když vymezíš tu vůli, musí to fungovat. Ustavit by to také mělo jít, když je osa dutá s dalekohledem.
Ten stolek jsem viděl, a není to zase tak špatné. Pokud postavíš něco takového, co plánuješ, za minimum peněz a s minimem vybavení, bude to podle mne spíš horší a méně tuhé.
Preferoval bych použít to, co už máš. Pokud nevyhovuje elektronika pohonu, něco ti klidně ubastlím. Dokonce by mohla jít použít ta elektronika, co máte ode mne k větší montáži. Motory jdou odpojit (jsou na konektor), a celé bys to připojil ke stolku. Respektive mám tu dokonce ještě jednu hotovou (zbylou) elektroniku, bez toho ručního ovladače, takže bys přepojoval jen ten. A změna na jiný převod je přepsání jednoho či dvou konstant v menu.
Tu elektroniku bych ti věnoval za nějakou symbolickou částku, a krokových motorů se mi tu válí dost
Mám totiž takovou představu (někdo by možná řekl utkvělou představu), že by měla jít zcela amatérským způsobem vyrobit taková paralaktická montáž, která by dokázala 15 minut pohánět fotoaparát Praktica s teleobjektivem 4/300 a s pointačním (kontrolním) dalekohledem Newton 85/596 se zv. 100x. Jistěže jde koupit montáž, která tohle zvládne, ale já nechci něco kupovat, já to chci vyrobit a to levně vyrobit. A ještě to celé musí být natolik převozné, abych to mohl vozit v přívěsu za kolem 15 km na pozorovací stanoviště (a potom zpět). Abych se obešel bez auta.
Myslíš, že vyrobíš levně montáž s pohodem a zdrojem do 5 kg ? To je hmotnost třeba EQ5, bez nohou, které stejně pro Newton nepotřebuješ.
A na 300 mm objektiv bych slabší montáž nepoužil.
Máš pravdu, že Ti neporadím , jak stavět. Ale to je pro tebe stejně naprosto zbytečné, protože to nemáš jak a na čem udělat
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
To MMys: v zásadě to, co píšeš, není úplně vzdálené realitě. Jenomže to DoDo ("dodělej doma"), které vyprodukoval Fryš, je velmi rozsáhlé a komplexní. Část už jsem provedl, ale je tam jedna hrubá konstrukční vada, jejíž oprava by znamenala polovinu věcí udělat znovu.
Já to zkusím stručně popsat: myslíš, že je možné odříznout od vidlice montáže spodek a nahradit ho novým, bytelnějším, při zachování souososti děr realizujících deklinační osu? Podle mě by to mělo jít, mám dokonce nápad, jak to udělat, ale aby to nebylo něco příliš hororovitého.
To je ale spíš na soukromou diskusi.
A jen pro doplnění: není pravda, že jsem si to od Fryše odvezl nedokončené; Fryš mi to dovezl sám se slovy "Je to hotové". Ono těch úmyslných nepřesností, které napsal, je ještě víc. O tomhle se zmiňuji jen proto, že to souvisí se slůvkem DoDo, které jsem použil.
Scházejí mi k tomu spíš duševní, než jiné síly ("alergie na Fryše").
Ale jinak děkuji za nabídku pomoci s náhradou stejnosměrného pohonu za krokový.
To MilAN: kdybych došel k závěru, že to stejně nemá cenu, taky bych uvažoval o té HEQ-5. Zlevnili ji a docela se mi líbí (svými parametry).
aquarius napsal: Milí kolegové,
děkuji, že jste svými příspěvky pasovali toto téma na červený praporek.
Prosím, pište jen příspěvky k tématu.
Nejde mi o revitalizaci nějakého nepovedeného výtvoru. Nevidím to prostě dobře. MMys se mi sice snažil nabídnout pomoc a podporu, jak nejlépe umí, ale jak už jsem napsal: není to teď moje priorita.
Zajímalo mě pouze řešení vůlí, což jsi mi vysvětlil. A případné další parametry, o kterých jsi mi také napsal.
Pro vysvětlení proč jsem se ptal právě na to, jsem uvedl některé údaje o tom, co mám doma. Jak je vidět, tak to tady asi není možné normálně.
MilAN napsal:
Psal jsem o EQ 5, ta je za cenu ani ne poloviční jak HEQ 5. Ta by ti na to stačila a za tu cenu ti ji nikdo nevyrobí. A ty sám možnosti výroby nemáš.
Aha, přidal jsem omylem jedno písmenko , pardon.
[Mám totiž takovou představu (někdo by možná řekl utkvělou představu), že by měla jít zcela amatérským způsobem vyrobit taková paralaktická montáž, která by dokázala 15 minut pohánět fotoaparát Praktica s teleobjektivem 4/300 a s pointačním (kontrolním) dalekohledem Newton 85/596 se zv. 100x. Jistěže jde koupit montáž, která tohle zvládne, ale já nechci něco kupovat, já to chci vyrobit a to levně vyrobit. A ještě to celé musí být natolik převozné, abych to mohl vozit v přívěsu za kolem 15 km na pozorovací stanoviště (a potom zpět). Abych se obešel bez auta.]