Nejsou nebo alespoň nemají to být stesky a pláč nad nesprávným hrobem. Má to být konstatování skutečnosti.
Vláďo, ty mi snad chceš tvrdit, že dostupnost astronomického vybavení pro jednotlivce, který to má jako koníčka, je v dnešní době horší, než před rokem 89 ??? Převážná většina astronomů amatérů si dnes může dovolit za celkem přijatelný peníz (a vbec to nemusí být statisíce) dovolit koupit to, co jim umožní provozovat jejich zálibu na poměrně slušné úrovni, s minulými časy nesrovnatelné. Připadá mi, jako by jsi strašně rychle zapoměl, jak to tady vypadalo.
To přirovnání k autu zase tak moc nepokulhává. Slušná ojetina, do které naložím rodinu a dalekohled, pod nějakých 100 000,- stejně nepůjde (tedy pokud nemám za dva roky vysolit stejnou částku znovu). Nemluvím teď třeba o finanční situaci některých starších lidí a tak, ale naprostá většina lidí v produktivním věku, což je z nás astronomů amatérů opravdu asi většina, si podle mne může dnes dovolit koupit slušný dalekohled za rozumné peníze, aniž by to zruinovalo jejich rozpočet. Podívej se, jaké dalekohledy se tady občas prodávají třeba v sekci bazar, nebo na ceny našich prodejců.
Výběrový efekt není podle mne nijak výrazný. Znám astronomy-amatéry z dost širokého rozpětí majetkových poměrů, a nikdo si nestěžuje, že by nemohl astronomii provozovat z finančních důvodů, a hlavně v poslední době se již prakticky každý k nějakému slušnému vybavení dostal, pokud chtěl a skutečně o to stál a nedělal z toho vědu.
Pomíjím teď samozřejmě 15-leté kluky, kteří se shlédnou v krásných obrázcích v časopisech a podobně, a po roce je po zájmu (mimochodem, právě takoví jsou výborným zdrojem levných dalekohledů Nedávno tady někdo takový v bazaru prodával 20-ku dobsona s kompletním vybavením, a já mám ještě v živé paměti, jak jsme mu tenkrát pomáhali s výběrem).
Podle mne prostě ten, u koho zájem vytrvá, dosáhne po určité době svého vytouženého. Ceny jsou akorát takové, že každý, kdo skutečně u tohoto koníčka zůstane, tak většinou může do doby, kdy je pro dané vybavení zralý a ví co s ním, na něj bez problémů našetřit, nebo se k němu dostat jinak. Uvědom si, že tohle je koníček na celý život, a není to ve stylu, že si jako svůj první dalekohled půjdu koupit Takahashi BRC250 I když i takhle může občas někdo začít, ale asi se to moc často nestane, a skoro všichni, kdo dnes mají vybavení za statisíce (třeba ti zde jmenovaní), začínali od píky.
Podle mne je zásadní problém těch, co si dnes stěžují na nedostupnost, ten, že třeba chtějí na začátku moc. Chtějí prostě přeskočit ten postupný vývoj, který jim umožňuje proniknout více do hloubky a vstřebat a získat hromadu vědomostí. Pozor - ne teoretických - myslím praktických zkušeností, byť třeba s jednodušší technikou, a využít ji až na hranice jejích možností, a taprve pak si pořídit lepší.
A také si dávej pozor, co čteš a nevěř všemu. Hlavně po internetu, a samozřejmě i na tomhle fóru, se válí hromada informací, které už nejsou (a nebo dokonce ani nikdy nebyly) pravda. Dnes se všechno (a technika obzvlášt) vyvíjí velmi rychle, a fakta stará několik let již mohou být historií.
A nakonec sáhni si do svědomí, a poctivě si spočítej, kolik jsi již proinvestoval ty sám do svého vybavení (včetně všech výdajů na stavbu něčeho, co se třeba nakonec nepovedlo a podobně), a možná se budeš divit.
Teda, to se to zvrhlo, ale já si nemůžu pomoct, prostě mě vždycky nějakou tvou poznámkou tak nadzdvihneš, že se pak nedokážu krotit