Focení na Poncetově plošině

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

MaG napsal: ...To už zacházíš Tome moc daleko. On Martin hlavně nemusí a možná vlastně ani nemůže dělat expozice digitálem v délce třeba 90 minut....Ejha, zase začína niečo vyzerať zle. Ja som to netvrdil v nejakom zľahčujúcom tóne. Len som skonštatoval, že Martin nerobí tak dlhé expozície aké sa robia na film. Presne ako píšeš. Nemusí a podmienky mu to ani nedovolia. Nepochybujem o tom, že to technicky možné je, ale nie je to potrebné.
Pri použití toho dobsona na poncetovej plošine je cieľ rovnaký. Fotiť rovnako ako Martin na paralaktike. Skladať niekoľko minútové expozície. Viac netreba. Pri použití ďalekohľadu s priemerom 30 - 50cm to bude aj tak bombový výsledok.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Nikdy bych netvrdil, že to nejde.
Ale nemohu přijmout argument, že to tak dělají Američani ... Když se podívám ny ty jejich rozpohybované fotky, napadá mě jediné řešení : dát tam dalekohled s polovičním ohniskem a postavit ho na normální montáž.
Je to samozřejmě výzva, udělat to lepší a funkčnější, jenom si nejsem zcela jist, jestli to není příliš velké plýtvání energii.
.........
Nevím, s jakým ohniskem na Dobsonu bys počítal, ale pokud 1,5m , dopadnou snímky v lepším případě, jako ty americké. Nic moc.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ještě jedna připomínka k té poncetce (a pak vyberu z tohohle tématu příspěvky o poncetce, a řeknu Shodamovi, aby je přesunul ke mně do tématu jenom o ní)

Pokusy o pohyb v deklinaci zvedáním osy rotace (tedy vlastně polární osy) povedou k tomu, že si začneš zhoršovat ustavení montáže v elevaci. Při focení jinde než v meridiánu to začne způsobovat drift v deklianci, a stáčení pole pokud budeš pointovat. A tím pokusem o pointování si budeš ještě více rozlaďovat polární osu, a oba efekty se budou soustavně vzájemně posilovat. Pokud je můj předpoklad chybný, opravte mne. Ale minimálně na jedné polovině nebeské sféry buď nalevo nebo napravo od meridiánu půjdou tyto jevy tak, že se budou vzájemně posilovat. Tedy že korekce driftu pohybem polární osy v elevaci způsobí, že drift se ještě zvýší a tak pořád dokola. Na druhé straně se to bude naopak možná chovat obráceně, že korekce budou ustavení vylepšovat (za předpokladu, že je alespoň v azimutu ustaveno perfektně).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MP

Příspěvek od MP »

Kdyz tady ctu ty navrhy na superpresnou poncetku, pointovanou ve 2 osach a na ni dalsi 2 osy Dobsona, tak se musim zeptat : nemyslite, ze pokud chcete mermo moci paralaktiku, tak je lepsi zahodit Dobsonovu montaz a postavit "split ring" ? Treba takovato drevena konstrukce je vyrobitelna i doma na kolene a nemusi to byt presne na tisiciny milimetru, vzhledem k velkemu prumeru "lozisek".
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Asi by bylo i celkem dobře realizovatelné, mít jeden tubus, a k němu obojí. Klasickou Dobsonovu bedýnku na vizuální pozorování, a split-ring na focení, i když jsem k tomu focení Newtony takhle velkých průměrů a dlouhých ohnisek dosti skeptický a smysl tak velkého dalekohledu na paralaktice u nás mi asi nějak uniká.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
mkcz
Věk: 58

Příspěvek od mkcz »

Pánové, já nevím s jakým výsledkem to všechno dopadne a jestli se mi podaří to vyrobit tak, aby to bylo použitelné na astrofoto (CCD resp. CMOS) ale zatím tomu věřím. Jedná se přece o několikaminutové expozice. Včera jsem si na to koupil 300 Déčko, tak to musím dotáhnout do vítězného konce, ne ? ;)
No a pokud se tak nestane, tak asi budu muset přemýšlet o menším dalekohledu a paralaktice (což se mi vůbec, ale vůbec nechce). Pokud by to ohnisko 1200mm mého dalekohledu bylo na tu poncetku příliš, tak bych zkusil použít reduktor, který by to ohnisko zkrátil. Ale to je zatím čistá teorie, zatím jsem reduktor neměl možnost prakticky použít, takže nevím z vlastní zkušenosti, jaké záludnosti jeho používání eventuálně múže skrývat (tedy jestli jsou nějaké).
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

MMys napsal: ...Pokusy o pohyb v deklinaci zvedáním osy rotace (tedy vlastně polární osy) povedou k tomu, že si začneš zhoršovat ustavení montáže v elevaci....Ale páni, teraz vidím prečo vlastne vzniká tá pochybnosť. Veď tu vravíte o nakláňaní osy rotácie. Ja ale vravím o plošine, ktorá nakláňa samotný ďalekohľad. Polárna os má rovnaký sklon po celý čas ale v hornej platni je umiestnená podložka, ktorá dvíha ďalekohľad.

MP napsal: ...pointovanou ve 2 osach a na ni dalsi 2 osy Dobsona, tak se musim zeptat : nemyslite, ze pokud chcete mermo moci paralaktiku, tak je lepsi zahodit Dobsonovu montaz a postavit "split ring" ?...
NIE. Dve osy dobsona nemajú absolútne žiaden vplyv na pohyb či komplikovanosť poncetky.
Poncetova plošina je nízka a pomerne malá vec (vočí prístroju, ktorý nesie a voči adekvátnej paralaktike). Pochybujem, že podkovovú montáž na taký ďalekohľad budem schopný prenášať rovnako ľahko ako poncetku. Navyše to vyžaduje aj úpravu samotného ďalekohľadu, prípadne aj uchytenia jeho primáru. Naproti tomu na plošinu položíš neupravený dobson, ktorý v prípade vizuálneho pozorovania môžeš použiť aj bez plošiny.

To MKCZ: držím palec. Verím, že sa to dá a ak budem vedieť, rád pomôžem. Sám sa na také dačo chystám, ale až po zatmení Slnka.
vah

Příspěvek od vah »

Mě se strašně líbí, jak teoretici vyvracejí argumety praktikům, kteří pozorovali s poncetkou před 20 lety :)

Náklánět samotnou poncetku, zem pod poncetkou nebo dalekohled vede k naprosto ke stejnému výsledku a to ke změně polohy osy. Poncetka bude muset mít jiné parametry v Liberci a jiné v Hodoníně (např. poloměr výseče, nebo sklon pol. osy, dle typu poncetky), který se počítá dle polohy pozorování.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

vah napsal: Mě se strašně líbí, jak teoretici vyvracejí argumety praktikům, kteří pozorovali s poncetkou před 20 lety :)???

vah napsal: Náklánět samotnou poncetku, zem pod poncetkou nebo dalekohled vede k naprosto ke stejnému výsledku a to ke změně polohy osy...Toto je blud. Nakloniť ďalekohľad na poncetke je to isté ako by si ho otočil v jeho vlastných osiach. S polohou osi poncetovej plošiny to neurobí absolútne nič. Pozri si fotku
http://www.astronomy-mall.com/regular/p ... lumplt.jpg
alebo preštuduj stránku
http://astronomy-mall.com/regular/produ ... platforms/

vah napsal: Poncetka bude muset mít jiné parametry v Liberci a jiné v Hodoníně (např. poloměr výseče, nebo sklon pol. osy, dle typu poncetky), který se počítá dle polohy pozorování.Polomer výseče sa určuje na začiatku hlavne kvôli výške ťažiska dobsona. Samozrejme je to spojené aj so sklonom osi ale význam to má pri konštrukcii pre veľmi odlišné zemepisné šírky.
Ak už máš ale poncetku hotovú, tak s ňou môžeš pozorovať po celej republike. Budeš musieť zmeniť jedine náklon plošiny a to o taký nepatrný uhol, že to nemá vôbec vplyv na jej konštrukciu. Jednoducho podložíš južný koniec o pár milimetrov. Zmeniť polomer výseče nie je vôbec nutné.
vah

Příspěvek od vah »

Nebudu se hádat, nechme to na praktické testování, uvidíš sám. Já tvrdím, že poncetka je v tomto podobná jako azimutální montáž a budeš korigovat při pointaci všechny čtyři směry prakticky stále a ještě stejně nezabráníš mírnému stáčení pole. Prostě je určena pro vizuální pozorování, ale pro focení DSO je to hezký experiment. Pokud si zakoupíš poncetku kterou uvádíš, je to pěkný výrobek, i když bude stát jako dvě EQ-6 a podobnou si mohu nechat vyrobit do 10 tisíc. ;)
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

vah napsal: ...Já tvrdím, že poncetka je v tomto podobná jako azimutální montáž a budeš korigovat při pointaci všechny čtyři směry prakticky stále...Aké 4 smery?
Snáď len RA a DE, nie?

vah napsal: ...a podobnou si mohu nechat vyrobit do 10 tisíc.  ;)Tak to si jednu objednávam aj ja. Daj mi prosímťa kontakt na výrobcu.
vah

Příspěvek od vah »

FunTomas napsal:
Aké 4 smery?
Snáď len RA a DE, nie?

Tak to si jednu objednávam aj ja. Daj mi prosímťa kontakt na výrobcu.
+/- RA a +/- DE - dvě osy 4 směry

bohužel nevím, zda to mohu říci a je to silná podpultovka, nicméně jsem se doslechl že pan Lev jednu podobnou má ;)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

vah napsal: Nebudu se hádat, nechme to na praktické testování, uvidíš sám. Já tvrdím, že poncetka je v tomto podobná jako azimutální montáž To snad nemůžeš ani vyslovit.
Poncetka je regulérní paralaktická montáž( jednoosá sice bez možnosti jemného pohybu v deklinaci, dvouosá potom s jemným pohybem v obou osách) . Má jediné omezení a to rozsah pohybu při fotografování nebo pozorování. Přitom dostupnost celé oblohy je zachována.
Takže to není žádná azimutální montáž a ani nemusíš čekat na žádné testování. Fungují všechny, v čem vidíš problém ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ivanmsk

Příspěvek od ivanmsk »

MilAN napsal:
To snad nemůžeš ani vyslovit.
Poncetka je regulérní paralaktická montáž( jednoosá sice bez možnosti jemného pohybu v deklinaci, dvouosá potom s jemným pohybem v obou osách) . Má jediné omezení a to rozsah pohybu při fotografování mebo pozorování. Přitom dostupnost celé oblohy je zachována.
Takže to není žádná azimutální montáž a ani nemusíš čekat na žádné testování. Fungují všechny, v čem vidíš problém ?
Nie som sice ziaden priaznivec Dobsonovych montazi a Poncetovych plosin (skor naopak), ale mam dojem, ze ide vlastne o "orezanu" podkovovitu montaz, t.j. je to naozaj paralaktika.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

FunTomas napsal:
Ale páni, teraz vidím prečo vlastne vzniká tá pochybnosť. Veď tu vravíte o nakláňaní osy rotácie. Ja ale vravím o plošine, ktorá nakláňa samotný ďalekohľad. Polárna os má rovnaký sklon po celý čas ale v hornej platni je umiestnená podložka, ktorá dvíha ďalekohľad.

Díky za osvětlení. Já jsem evidentně ty návody neprohlédl tak dokonale, abych to odhalil, a žil jsem v představě, že se jemné korekce v DE dělají jakoby zdvihaním celé poncetky. Teď vidím, že ne, a pak je to regulérní DE osa, kolmá k ose RA, a fungovat by to mělo, bez stáčení.
Odpovědět