Podivný kopec u Moravské Třebové

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Cela reportaz je neskodna (je zajimave ze neukazali zadny sirsi zaber okoli), az na vystoupeni mistniho "fyzika ze ZS". Jestli tenhle clovek opravdu uci fyziku, tak je to dost smutne.
LbA

Příspěvek od LbA »

michal.b napsal: Cela reportaz je neskodna (je zajimave ze neukazali zadny sirsi zaber okoli), az na vystoupeni mistniho "fyzika ze ZS". Jestli tenhle clovek opravdu uci fyziku, tak je to dost smutne.
Offtopic: To by ste boli prekvapení, aké individuá učia fyziku :(
http://www.kosmo.cz/modules.php?op=modl ... =3&tid=671
napr. tento týpek učí fyziku a vypotí toto :(
http://drahoslav.szm.sk/vieraktf/viera/ ... aentro.htm

Tento tuná dokonca vyučuje na vysokej škole. Čo viac treba dodávať? :(
Ale aby som len nehanil a tak...
http://chaos.host.sk/

Toto je tiež stránka stredoškolského učiteľa fyziky.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Kdybys věděl, co někdy vypadne ze mně :D

Je fakt že v astronomických kruzích se snažím neprovokovat, ale o svých fyzikálních vědomostech a zkušenostech bych s klidem prohlásil, že mám ještě co dohánět..

Bavit se ale o věcech tebou odkázaných jako o seriózních bych nemohl.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pokud by měla existovat "gravitační anomálie", potom ji ani vodováha (jedno jaká) ani olovnice neodhalí, protože bude  tomutu "jevu" též podléhat. To GPS je nadějnější, ale při sklonu, kdy jede auto s kopce , tj.při sklonu tak 2% , by při citlivosti GPS tak 6m  bylo třeba " šiknou rovinku" dlouhou 200.
Já ale věřím nejobyčejnější  vodováze, položené na zem, což je  věc, kterou autoři reportáže nemohli  z pochopitelných důvodů ukázat.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
hadacek

Příspěvek od hadacek »

Ach jo ... jasně, místní fyzik působil velmi podivně, když pouštěl kopačák po silnici a pak tvrdil něco o magnetickém poli. Jasně.

Problém je, že ono to tam na člověka OPRAVDU působí tak, jako by se předměty pohybovaly DO KOPCE. Žádné triky s kamerou, upozorňuji z pozice toho, kdo tam byl a na vlastní oči se nechal omámit "optickým klamem".

Škoda, že se expedice mého kamaráda nekonala. Jjak se sám vyjádřil: "Žena mi řekla, že su blbé a na všechno skočím". Tak nejel.

Kdyby se našel někdo, kdo bydlí poblíž ... to by bylo něco. Moje expedice bude až po Novém roce.
koca

Příspěvek od koca »

hadacek napsal: Žádné triky s kamerou, upozorňuji z pozice toho, kdo tam byl a na vlastní oči se nechal omámit "optickým klamem".Můj osobní názor je, že nic jiného než optickým klam to není.
Mám osobní zkušenost z podobným úkazem, na zlatorudných mlýnech poblíž Zlatých hor na Jesenicku. Řeka Olešnice na které jsou mlýny vybudovány "opravdu" v jednom místě teče do kopce. Pokud tam budete, tak to odpřísáhnete na pionýrský šátek i na Bibli. Tento jev je zcela zřejmý a neoddiskutovatelný, že se vám veškeré fyzikální či jiné vědecké či pavědecké argumenty zhroutí jako domeček z karet.
Naštěstí jsem tam byl se svojí ženou, která tam s dalšími prováděla cvičné geologické mapování, takže provést test "anomálie" bylo pro ně hračkou.
Výsledek: řeka teče opravdu zkopce dolů. ;)
Nicméně doporučuji navštívit, nejen k vůli této anomálii, ale i pro krásu a působivost místní krajiny.
hadacek

Příspěvek od hadacek »

No, výborně Konečně příklad dalšího jevu tohoto druhu . Máte vysvětlení? Jako například šikovně komponovaná linie břehu s linií vody a s výškou stromů nebo tak?

Tohle je přesně to, co mě zajímá.

P.S.: jak měřili tu řeku?
koca

Příspěvek od koca »

hadacek napsal: No, výborně Konečně příklad dalšího jevu tohoto druhu . Máte vysvětlení? Jako například šikovně komponovaná linie břehu s linií vody a s výškou stromů nebo tak?

Tohle je přesně to, co mě zajímá.

P.S.: jak měřili tu řeku?No zcela jistě je to dáno modelací okolního terénu, a "jeho optického" umístění vzhledem k vodnímu korytu.
No nevím jak se všechny ty přístroje jmenují, ale jsou to klasické přístroje se kterými pracují geodeti. V tomto případě není nutné měřit absolutní nadmoř. výšku terénu, ale pouze relativní rozdíl mezi jedním koncem říčky a druhým koncem.
Navíc, jedním z kolegů je člověk, který se ve Zlatých horách narodil, žil a pracuje, takže to tam má důkladně zmapované a že je to fyzikálně v pořádku nám tvrdil hned na začátku, nicméně náš skepticismus nás donutil k "vědeckému" ověření :D
slavan

Příspěvek od slavan »

koca napsal:
Můj osobní názor je, že nic jiného než optickým klam to není.
Mám osobní zkušenost z podobným úkazem, na zlatorudných mlýnech poblíž Zlatých hor na Jesenicku. Řeka Olešnice na které jsou mlýny vybudovány "opravdu" v jednom místě teče do kopce. Pokud tam budete, tak to odpřísáhnete na pionýrský šátek i na Bibli.

Něco podobného je k vidění na pár místech i na Švarcemberském kanále na Šumavě. Tam také "teče voda do kopce"
hadacek

Příspěvek od hadacek »

slavan napsal:

Něco podobného je k vidění na pár místech i na Švarcemberském kanále na Šumavě. Tam také "teče voda do kopce"

No ... a funguje to taky tak, ze na jedné straně se vám to zdá s kopce a z druhé do kopce? Jen je to obráceně?

Protožr u té Třebové na jedné straně koukáte do údolí a na druhé na horizont. A auto jede k horizontu :)
slavan

Příspěvek od slavan »

hadacek napsal:

No ... a funguje to taky tak, ze na jedné straně se vám to zdá s kopce a z druhé do kopce? Jen je to obráceně?

Protožr u té Třebové na jedné straně koukáte do údolí a na druhé na horizont. A auto jede k horizontu :)
Je to několik let co mne to zaujalo, takže už si nepamatuji podrobnosti. Buď se zdály být oba směry (po proudu i proti proudu) do kopce, anebo z kopce, opravdu už nevím. Je to už dost dávno a podle vrstevnic na mapě jsem "věděl kudy je to z kopce". Vzhledem k mojí technické orientaci to byl zajímavý optický klam. Tím to skončilo a připoměla mi to až zdejší diskuze.
BiF
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

MilAN napsal: Já ale věřím nejobyčejnější vodováze, položené na zem, což je věc, kterou autoři reportáže nemohli z pochopitelných důvodů ukázat.
Nevím, možná jsem špatně pochopil, jak to myslíš, ale v té reportáži přece vodováhu ukazovali.
Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
hadacek

Příspěvek od hadacek »

Ukazovali, ale nebylo vidět, jak je orientovaná :-)
BiF
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

hadacek napsal: Ukazovali, ale nebylo vidět, jak je orientovaná :-)
To je sice pravda, ale zřejmě si najivně myslím, že by nás ta televize nevodila za nos a že ji položili v tom správném směru. ;)
Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
MP

Příspěvek od MP »

Je vcelku jasne, ze ve skutecnosti to vsechno jede z kopce a zabery jsou udelane tak, aby to vypadalo jinak. Stacil by jediny panoramaticky zaber, ze ktereho by bylo jasne zasazeni silnice do okolni krajiny, porovnani sklonu se vzdalenymi stromy apod. Ale takovy zaber se tam nenajde.

Je celkem normalni, ze kdyz jde silnice do prudkeho kopce, pak do mirneho kopce a zase do prudkeho kopce, tak ma ridic v tom mirnem kopci pocit, jakoby jel z kopce. Pak zastavi, odbrzdi a ono to jede zpet "do kopce". Podstatny je ten obzor za "vrcholem" kopce, ten mate nejvic. Krajina pod kopcem tedy musi byt o dost nize, aby pres ten zlom nebylo videt do udoli.

Podobny efekt drive pusobily tzv. "Andelske schody" na stare silnici z Prahy na Dobris. Tam mel clovek take obcas pocit, ze jede stridave z kopce a do kopce, ale ted, kdyz je tesne vedle stare silnice v zarezu rovna dalnice a je videt "prurez" profilem silnice, tak je zrejme, ze je prakticky cely usek z kopce jednim smerem ( od Kytina k Voznici ), jen v nekterych mistech vice a v jinych mene.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět