73P/Schwassmann-Wachmann 3
Přidávám odkaz na stránky - Společnost pro meziplanetární hmotu. Je tam zajímavý článek o kometě 73P/Swassman-Wachman 3
http://smph.astro.cz/cz/news/show.php?id=31
http://smph.astro.cz/cz/news/show.php?id=31
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Přeposílám pozorování J.J. Gonzalese:
73P/Schwassmann-Wachmann:
2006 Jan. 4.19 UT: m1=15.2, DC=9, 20 cm SCT (160x)
(Mountain location, very clear sky. Limiting stellar magnitude: 15.5.
Faint object, stellar appearance. Motion checked during a 90-min period).
(Alto del Trichero - Soto y Amío, alt. 1190 m., León, North Spain)
Toto pozorování je jistě pozoruhodné od tohoto zkušeného pozorovatele s ohledem na křivku jasu na Aerith.net.
Ještě je příliš brzy z toho něco vyvozovat, ale je to poměrně pozitivní, protože pokud vím Gonzales kouká očima. Dole též srovnání G. Sostera
for comparison I enclose my unfiltered CCD photometry of this comet, obtained a little earlier compared to the observation of J.J. Gonzales:
COMET 73P/SCHWASSMANN-WACHMANN
Total-magnitude and coma-diameter estimates:
2006
January 4.08, 16.2, 0'.5 (G. Sostero, Remanzacco, Italy, 0.25-m reflector + CCD);
The Afrho parameter range from 24 to 34 cm (according the aperture at the comet distance); at the end of November 2005, it was between 14 and 22 cm (total magnitude at that time was almost 18 ).
The comet show an obvious (little) coma that appears pretty concentrated, and a short tail some 0.7' long toward PA 300 deg. An image is available in the "Photos" section of this mailing-list homepage, within the "Remanzacco Observatory" forlder.
Cheers,
Giovanni Sostero (Remanzacco Obserbatory, Italy)
73P/Schwassmann-Wachmann:
2006 Jan. 4.19 UT: m1=15.2, DC=9, 20 cm SCT (160x)
(Mountain location, very clear sky. Limiting stellar magnitude: 15.5.
Faint object, stellar appearance. Motion checked during a 90-min period).
(Alto del Trichero - Soto y Amío, alt. 1190 m., León, North Spain)
Toto pozorování je jistě pozoruhodné od tohoto zkušeného pozorovatele s ohledem na křivku jasu na Aerith.net.
Ještě je příliš brzy z toho něco vyvozovat, ale je to poměrně pozitivní, protože pokud vím Gonzales kouká očima. Dole též srovnání G. Sostera
for comparison I enclose my unfiltered CCD photometry of this comet, obtained a little earlier compared to the observation of J.J. Gonzales:
COMET 73P/SCHWASSMANN-WACHMANN
Total-magnitude and coma-diameter estimates:
2006
January 4.08, 16.2, 0'.5 (G. Sostero, Remanzacco, Italy, 0.25-m reflector + CCD);
The Afrho parameter range from 24 to 34 cm (according the aperture at the comet distance); at the end of November 2005, it was between 14 and 22 cm (total magnitude at that time was almost 18 ).
The comet show an obvious (little) coma that appears pretty concentrated, and a short tail some 0.7' long toward PA 300 deg. An image is available in the "Photos" section of this mailing-list homepage, within the "Remanzacco Observatory" forlder.
Cheers,
Giovanni Sostero (Remanzacco Obserbatory, Italy)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
-
M.Adamovsky
no jasnost vypada hodne slusna vizualne, ale zajimalo by me, v jakych podminkach Gonzales pozoruje, protoze videt 15 mag kometu 200 mm, jeste k tomu takhle malo svetelnym pristrojem, to je teda narez...
M.Adamovsky napsal: no jasnost vypada hodne slusna vizualne, ale zajimalo by me, v jakych podminkach Gonzales pozoruje, protoze videt 15 mag kometu 200 mm, jeste k tomu takhle malo svetelnym pristrojem, to je teda narez...15.mag je v dosahu toho průměru při MHV lepší než 7.mag.
A světelnost s tím nemá opravdu co dělat - proč je nutné na astrofóru tyhle poznámky o světelnosti při vizuálním pozorování vidět tak 1x za týden ?.To je to opravdu tak zažitý nesmysl ?
A světelnost s tím nemá opravdu co dělat - proč je nutné na astrofóru tyhle poznámky o světelnosti při vizuálním pozorování vidět tak 1x za týden ?.To je to opravdu tak zažitý nesmysl ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
-
M.Adamovsky
no jo...vetsinou se to slycha od tech mladsich, ti jeste nejsou tak zkuseni.. 
ale dekuju za opravu..je jiste, ze zisk svetla je naprosto stejny, ale na tom, ze komety jsou lepe viditelne ve svetelnejsich pristrojich se snad shodneme
ale dekuju za opravu..je jiste, ze zisk svetla je naprosto stejny, ale na tom, ze komety jsou lepe viditelne ve svetelnejsich pristrojich se snad shodneme
No to se tedy určitě NESHODNEME.
-
M.Adamovsky
no asi mate pravdu..koneckoncu tedka na te komete si to doufam overim
Složka B komety 73P, byla objevena!!
Čekáme ještě na složku E, která se má podle předpovědi dostat nad 20mag. až v březnu.
Čekáme ještě na složku E, která se má podle předpovědi dostat nad 20mag. až v březnu.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jo a o složce C se vedou řeči že s každým návratem se její křivka jasu blíží křivce komponenty B, tedy že letos dosáhne nejspíš jen toho jasu, co je nyní na stejném webu k vidění.. a možná že už i jen taky těch 6 mag. To by mně zajímalo, jestli se ještě nemůže rozpadnout 
MilAN napsal: No to se tedy určitě NESHODNEME.
To MilAN, M.Adamovky:
Mám dobrou zprávu. Když se (oba) podíváte do
KLABAZŇA, Jiří: Vizuální optické soustavy III. - Dalekohledové optické soustavy, Univ. Palackého Olomouc 1991
a prostudujete ji, shodnete se.
Zmatek kolem slova "světelnost" není snad ani zažitý omyl, ale prostá neznalost mnoha lidí. Také skutečnost, že se slovo "světelnost" používalo ve významu "relativní otvor", a ještě vedle toho i ve svém skutečném významu, zmatku spíš napomáhá, než aby mu předcházela.
V záležitosti se světelností se vlastně geometrická optika prolíná s fotometrií. Fotometrie není úplně jednoduchá. (nechci tvrdit, že je "těžká", abych eventuálně někoho neurazil)
V. K.
To MilAN, M.Adamovky:
Mám dobrou zprávu. Když se (oba) podíváte do
KLABAZŇA, Jiří: Vizuální optické soustavy III. - Dalekohledové optické soustavy, Univ. Palackého Olomouc 1991
a prostudujete ji, shodnete se.
Zmatek kolem slova "světelnost" není snad ani zažitý omyl, ale prostá neznalost mnoha lidí. Také skutečnost, že se slovo "světelnost" používalo ve významu "relativní otvor", a ještě vedle toho i ve svém skutečném významu, zmatku spíš napomáhá, než aby mu předcházela.
V záležitosti se světelností se vlastně geometrická optika prolíná s fotometrií. Fotometrie není úplně jednoduchá. (nechci tvrdit, že je "těžká", abych eventuálně někoho neurazil)
V. K.
To máš sice pravdu , ale pokud někdo na fóru argumentuje světelností dalekohledu, dovolím si tvrdit, že v 99% myslí právě relativní otvor. (A pokud ne, hned by se ozval)
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Jádro komety C je nyní již poměrně jasné, vypadá to, že překročilo hranici 14 mag.
Jádro B je slabší ale již se blíží 16 mag.
Pokud se vývoj nějak nezmění, možná se C-čko přeci jen dostane na 3 mag v maximu a B kolem 5 - 6 mag.
Jádro B je slabší ale již se blíží 16 mag.
Pokud se vývoj nějak nezmění, možná se C-čko přeci jen dostane na 3 mag v maximu a B kolem 5 - 6 mag.
MilAN napsal: To máš sice pravdu , ale pokud někdo na fóru argumentuje světelností dalekohledu, dovolím si tvrdit, že v 99% myslí právě relativní otvor. (A pokud ne, hned by se ozval)
To je pravda, s tím souhlasím.
V. K.
To je pravda, s tím souhlasím.
V. K.
Hlásím se po pozorovací noci! V noci z 24. na 25.2.2005 bylo pěkně jasno, docela dobré podmínky. MHV v zenitu byla cca 6mag, Pozoroval jsem v Jablonci nad Nisou - o pozorovacím místě více zde
Doma před pozorováním jsem si připravil mapky pro vyhledání komety 73P s hvězdama do 15mag.
Kolem 2:00 SEČ jsem začal hledat kometu podle Arctura a okolních hvězd. Místo, kde se kometa nacházela jsem našel docela snadno.
Zde je obrázek zorného pole, jak jsem ho viděl v dobsonu 300/1700mm, 20mm okulár (zv. 85x, z. pole 0,5° ). Nejslabší hvězda viditelná v zorném poli měla 14,4mag (další slabší měla až 15,3mag - tu jsem již neviděl).
Na obrázku je popis, že jsem se nejdříve spletl a jednu hvězdu považoval za kometu i přes to, že byla od pozice komety vzdálena několik úhlových minut - to proto, že jsem tu hvězdu neměl v mapě! Ale později jsem v pozici komety několikrát zahlídl skoro neviditelný flíček (pouze bočním viděním)! Ta kometa má podle posledních údajů cca 12,5mag ,ale přesto byla huře viditelná, než hvězda 14,4mag nad kometou!
Nepokoušel jsem se odhadovat jasnost a velikost komety, neboť jsem byl dost vymrzlý a na odhadovací metody jsem neměl dost síly. Ohon žádný.
73P je mou čtvrtou pozorovanou kometou a první kometou periodickou!
Ještě otázka - chtěl bych vědět, zda ji už někdo z ČR viděl vizuálně, nebo jsem první?? Později doplněno: od Kamila Hornocha jsem se dozvěděl, že ji ještě z ČR nikdo přede mnou vizuálně nespatřil (platí pro letošní návrat).
Cassi
Doma před pozorováním jsem si připravil mapky pro vyhledání komety 73P s hvězdama do 15mag.
Kolem 2:00 SEČ jsem začal hledat kometu podle Arctura a okolních hvězd. Místo, kde se kometa nacházela jsem našel docela snadno.
Zde je obrázek zorného pole, jak jsem ho viděl v dobsonu 300/1700mm, 20mm okulár (zv. 85x, z. pole 0,5° ). Nejslabší hvězda viditelná v zorném poli měla 14,4mag (další slabší měla až 15,3mag - tu jsem již neviděl).
Na obrázku je popis, že jsem se nejdříve spletl a jednu hvězdu považoval za kometu i přes to, že byla od pozice komety vzdálena několik úhlových minut - to proto, že jsem tu hvězdu neměl v mapě! Ale později jsem v pozici komety několikrát zahlídl skoro neviditelný flíček (pouze bočním viděním)! Ta kometa má podle posledních údajů cca 12,5mag ,ale přesto byla huře viditelná, než hvězda 14,4mag nad kometou!
Nepokoušel jsem se odhadovat jasnost a velikost komety, neboť jsem byl dost vymrzlý a na odhadovací metody jsem neměl dost síly. Ohon žádný.
73P je mou čtvrtou pozorovanou kometou a první kometou periodickou!
Ještě otázka - chtěl bych vědět, zda ji už někdo z ČR viděl vizuálně, nebo jsem první?? Později doplněno: od Kamila Hornocha jsem se dozvěděl, že ji ještě z ČR nikdo přede mnou vizuálně nespatřil (platí pro letošní návrat).
Cassi
-
M.Adamovsky
Gratuluji Cassi 
Muzu se zeptat na jeji jasnost popripade uhlovou velikost ?..diky...taky se na ni uz chystam...
Muzu se zeptat na jeji jasnost popripade uhlovou velikost ?..diky...taky se na ni uz chystam...