Koronograf

Sluneční dalekohledy, filtry, spektroheliografy a vše ostatní k pozorování naší nejbližší hvězdy
Miloš Hroch

Koronograf

Příspěvek od Miloš Hroch »

S tou cenou to není zase tak hrozné. Viz. zde http://www.edmundoptics.com/onlinecatal ... uctid=1621. Nebo jak už jsem psal, dotázat se v laboratořích na vysloužilé přístroje. Mě se takto asi po půl roce shánění podařilo jednu mřížku vyžebrat.
Miloš Hroch

Koronograf

Jo a ještě bych rád upozornil že pro první experimenty bohatě postačí mřížka vyrobená z DVD disku. Pomocí kousku DVD-čka a krabice od bot jsem fotografoval toto sluneční spektrum.
.
VK

Koronograf

Příspěvek od VK »

hroch napsal: S tou cenou to není zase tak hrozné. Viz. zde http://www.edmundoptics.com/onlinecatal ... uctid=1621. Nebo jak už jsem psal, dotázat se v laboratořích na vysloužilé přístroje. Mě se takto asi po půl roce shánění podařilo jednu mřížku vyžebrat.
Cena záleží na rozměru mřížky. Podle toho to není a nebo i je zas tak hrozné.

V. K.
vah

Koronograf

Příspěvek od vah »

VK napsal:

Cena záleží na rozměru mřížky. Podle toho to není a nebo i je zas tak hrozné.

V. K.
5x5 cm za 250 USD mi přijde jako sranda proti deklarovaným 40 tisícům.
VK

Koronograf

Příspěvek od VK »

40 000 je cena ryté mřížky (kvalitnější). Uvedené ceny jsou ceny mřížek vyrobených holograficky.

Pro nenáročné aplikace, jako jsou tyto, stačí mřížky holografické.

V. K.
PPos

Koronograf

Příspěvek od PPos »

hroch napsal: Jo a ještě bych rád upozornil že pro první experimenty bohatě postačí mřížka vyrobená z DVD disku. Pomocí kousku DVD-čka a krabice od bot jsem fotografoval toto sluneční spektrum.
. To spektrum sa mi celkom paci. Pozeram ze nieje ale dost kontrastne a neviem ci je to uvedenou metodou alebo fotkou s malym rozlisenim.
Vedel by si k tomu nieco povedat nieco podrobnejsie, pripadne poslat nejake foto ako si to fotil...
turansk

Koronograf

Příspěvek od turansk »

pripajam sa k PPosovi. Tiez by ma zaujimalo ako si to tou krabicou od bot myslel. Dik vopred za info
io
Rudy

Koronograf

Příspěvek od Rudy »

Nieje to zrovna moje pozorovacie okno ale nieco na tuto temu som cital tu: http://navod.hvezdarna.cz/navod/spektraII.htm
Rudy BASE ( Bojnice Amateur Space Ear ) "To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison
Miloš Hroch

Koronograf

Puvodni napad jsem cerpal odtud:http://astro.u-strasbg.fr/~koppen/spectro/simplee.html. Zde je obrazek vylepsene verze kterou jsem delal na podzim. Je lepsi na koukani okem, ale na foceni je lepsi ta "krabice od bot"

Je to v podstate obdoba verze s krabickou od pasty v Rudyho odkazu. Pracuji na webovych strankach, kde by ke spektroskopii melo byt vice podrobnosti. Casem bych se astrospektrografii chtel venovat. Postupne davam dokupy seriozni verzi spektrografu s profi konkavni mrizkou (1200 vr./mm). Jenze veci na dodelani je mnoho, casu malo a nekdy nejde vse jak by si clovek predstavoval. Na zaver jeste pridavam foto spektra zarivky

a jiskroveho spektra hliniku

To PPos: Urcite by se z toho dalo vytriskat vice. To usporadani bylo vicemene provizorium, kdy jsem zkousel jak to vubec dopadne. O nejakem "vyladeni" opticke soustavy nemohlo byt ani rec. Navic obrazek je dost zmenseny a zkomprimovany v PaintShopu. Rozhodne musim rici ze pohled pouhym okem je neprekonatelny. Mozna uz jsem to tu psal, ale okem je mozne ve sl. spektru rozlisit i sodikovy dublet . Navic pri pohledu na obrazek celeho spektra si clovek uvedomi jak jsou digitalem orezane barvy (nejsou zde skoro videt odstiny oranzove nebo zelenomodre barvy).
Pavuk_

Koronograf

Příspěvek od Pavuk_ »

Rudy napsal: Nieje to zrovna moje pozorovacie okno ale nieco na tuto temu som cital tu: http://navod.hvezdarna.cz/navod/spektraII.htm
pacila sa mi hlavne predposledna veta: ;D

Frenk

Koronograf

Příspěvek od Frenk »

Ahoj,přesně tak to měli vloni na podzim udělané v Ondřejovské hvězdárně,když tam byl den otevřených dveří,akorád už nevím co měli za pastu :D
Samozřjmě jsem to doma vyráběl taky,akorád jsem se jěště nedostal k tomu přes to zkusit fotit :-/

Pavuk_ napsal:

pacila sa mi hlavne predposledna veta: ;D

49°43'9"   N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Habl

Koronograf

Příspěvek od Habl »

PPos napsal: V Hurbanove maju maly spektrograf s rotacnymi hranolmi a tak stvrtina Slnka sa dala pozorovat v jednom spektre. Natacanim mriezky sa menilo pozorovane spektum a v pripade maleho natocenia v okoli H alfa sa dala zistovat jasnost erupcii. Krasne sa s nim daju pororovat protuberancie a filamenty. Pri prechode Merkura popred Slnecny disk som videl Merkur este pred tym ako sa dotkol slnecneho okraja v jeho chromosfere.
Vihoda bola v tom, ze nebolo potrebne pouzivat ziadne filtre.
Ja by som si to chcel urobit, ale bez rotacnych hranolov v mensej forme s mensou upravou.
Takže máš zájem si postavit spektrohelioskop a ne koronograf? Pravdou, že nemusíš míti vhodný sluneční úzkopásmový filtr a bude využito Andersonových hranolů před vstupní a za výstupní štěrbinou přístroje. Rovněž je potřebná difrakční mřížka cca s 1000 vrypy/mm. Je též dobré použít celeostat pro vodorovné umístění dalekohledu. Důležité je též synchronní rozkmitání štěrbin v levo a v pravo.
Pokud vím tak na observatoři v Ondřejově používali
spektroheliograf. Je zde též řada odborníků, kteří by mohli poradit. Myslím, že měli i spektroheliograf na hvězdárně v Úpici.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Habl

Koronograf

Příspěvek od Habl »

Rád by jsem ti to, ale rozmluvil, protože mám jěště v živé paměti, jak Dr.Vojtěch Letfus musel dost často seřizovat
právě synchronizaci štěrbin a naklápění mřížky. Byl jsem
totiž jako student na prázdninové briigádě na Ondřejově.
Habl
PPos

Koronograf

Příspěvek od PPos »

Habl napsal: Rád by jsem ti to, ale rozmluvil, protože mám jěště v živé paměti, jak Dr.Vojtěch Letfus musel dost často seřizovat
právě synchronizaci štěrbin a naklápění mřížky. Byl jsem
totiž jako student na prázdninové briigádě na Ondřejově.
Habl
Dakujem za rady a aj za to na koho sa kontaktovat. Myslim, ze pred samotnou stavbou niekoho z hvezdarni oslovim.
Co sa tyka nastavovania hranolov a strbin, nemam strach ze by sa to nejako rozladovalo. V Hurbanove maju na hvezdarni pristroj ktory netrpel na rozladovanie. Problem bol iba v zatuhnutom mazani.
Habl

Koronograf

Příspěvek od Habl »

to: PPos

Sám jsem si pořídil malý chromosférický dalekohled Coronado P.S.T. a jsem s ním plně spokojen.
Stavět pro pozorování sluneční chromosféry poměrně již málo používaný přístroj, tě vyjde mnohem dráž?
Habl
Odpovědět