Koronograf
- Miloš Hroch
Koronograf
S tou cenou to není zase tak hrozné. Viz. zde http://www.edmundoptics.com/onlinecatal ... uctid=1621. Nebo jak už jsem psal, dotázat se v laboratořích na vysloužilé přístroje. Mě se takto asi po půl roce shánění podařilo jednu mřížku vyžebrat.
- Miloš Hroch
Koronograf
Jo a ještě bych rád upozornil že pro první experimenty bohatě postačí mřížka vyrobená z DVD disku. Pomocí kousku DVD-čka a krabice od bot jsem fotografoval toto sluneční spektrum.
.
.
Koronograf
hroch napsal: S tou cenou to není zase tak hrozné. Viz. zde http://www.edmundoptics.com/onlinecatal ... uctid=1621. Nebo jak už jsem psal, dotázat se v laboratořích na vysloužilé přístroje. Mě se takto asi po půl roce shánění podařilo jednu mřížku vyžebrat.
Cena záleží na rozměru mřížky. Podle toho to není a nebo i je zas tak hrozné.
V. K.
V. K.
-
vah
Koronograf
VK napsal:
V. K.
5x5 cm za 250 USD mi přijde jako sranda proti deklarovaným 40 tisícům.
V. K.
5x5 cm za 250 USD mi přijde jako sranda proti deklarovaným 40 tisícům.
Koronograf
40 000 je cena ryté mřížky (kvalitnější). Uvedené ceny jsou ceny mřížek vyrobených holograficky.
Pro nenáročné aplikace, jako jsou tyto, stačí mřížky holografické.
V. K.
Pro nenáročné aplikace, jako jsou tyto, stačí mřížky holografické.
V. K.
Koronograf
hroch napsal: Jo a ještě bych rád upozornil že pro první experimenty bohatě postačí mřížka vyrobená z DVD disku. Pomocí kousku DVD-čka a krabice od bot jsem fotografoval toto sluneční spektrum.
. To spektrum sa mi celkom paci. Pozeram ze nieje ale dost kontrastne a neviem ci je to uvedenou metodou alebo fotkou s malym rozlisenim.
Vedel by si k tomu nieco povedat nieco podrobnejsie, pripadne poslat nejake foto ako si to fotil...
. To spektrum sa mi celkom paci. Pozeram ze nieje ale dost kontrastne a neviem ci je to uvedenou metodou alebo fotkou s malym rozlisenim.
Vedel by si k tomu nieco povedat nieco podrobnejsie, pripadne poslat nejake foto ako si to fotil...
Koronograf
pripajam sa k PPosovi. Tiez by ma zaujimalo ako si to tou krabicou od bot myslel. Dik vopred za info
io
io
Koronograf
Nieje to zrovna moje pozorovacie okno ale nieco na tuto temu som cital tu: http://navod.hvezdarna.cz/navod/spektraII.htm
Rudy BASE ( Bojnice Amateur Space Ear ) "To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison
- Miloš Hroch
Koronograf
Puvodni napad jsem cerpal odtud:http://astro.u-strasbg.fr/~koppen/spectro/simplee.html. Zde je obrazek vylepsene verze kterou jsem delal na podzim. Je lepsi na koukani okem, ale na foceni je lepsi ta "krabice od bot"
Je to v podstate obdoba verze s krabickou od pasty v Rudyho odkazu. Pracuji na webovych strankach, kde by ke spektroskopii melo byt vice podrobnosti. Casem bych se astrospektrografii chtel venovat. Postupne davam dokupy seriozni verzi spektrografu s profi konkavni mrizkou (1200 vr./mm). Jenze veci na dodelani je mnoho, casu malo a nekdy nejde vse jak by si clovek predstavoval. Na zaver jeste pridavam foto spektra zarivky
a jiskroveho spektra hliniku
To PPos: Urcite by se z toho dalo vytriskat vice. To usporadani bylo vicemene provizorium, kdy jsem zkousel jak to vubec dopadne. O nejakem "vyladeni" opticke soustavy nemohlo byt ani rec. Navic obrazek je dost zmenseny a zkomprimovany v PaintShopu. Rozhodne musim rici ze pohled pouhym okem je neprekonatelny. Mozna uz jsem to tu psal, ale okem je mozne ve sl. spektru rozlisit i sodikovy dublet . Navic pri pohledu na obrazek celeho spektra si clovek uvedomi jak jsou digitalem orezane barvy (nejsou zde skoro videt odstiny oranzove nebo zelenomodre barvy).
Je to v podstate obdoba verze s krabickou od pasty v Rudyho odkazu. Pracuji na webovych strankach, kde by ke spektroskopii melo byt vice podrobnosti. Casem bych se astrospektrografii chtel venovat. Postupne davam dokupy seriozni verzi spektrografu s profi konkavni mrizkou (1200 vr./mm). Jenze veci na dodelani je mnoho, casu malo a nekdy nejde vse jak by si clovek predstavoval. Na zaver jeste pridavam foto spektra zarivky
a jiskroveho spektra hliniku
To PPos: Urcite by se z toho dalo vytriskat vice. To usporadani bylo vicemene provizorium, kdy jsem zkousel jak to vubec dopadne. O nejakem "vyladeni" opticke soustavy nemohlo byt ani rec. Navic obrazek je dost zmenseny a zkomprimovany v PaintShopu. Rozhodne musim rici ze pohled pouhym okem je neprekonatelny. Mozna uz jsem to tu psal, ale okem je mozne ve sl. spektru rozlisit i sodikovy dublet . Navic pri pohledu na obrazek celeho spektra si clovek uvedomi jak jsou digitalem orezane barvy (nejsou zde skoro videt odstiny oranzove nebo zelenomodre barvy).
Koronograf
Rudy napsal: Nieje to zrovna moje pozorovacie okno ale nieco na tuto temu som cital tu: http://navod.hvezdarna.cz/navod/spektraII.htm
pacila sa mi hlavne predposledna veta: ;D
Koronograf
Ahoj,přesně tak to měli vloni na podzim udělané v Ondřejovské hvězdárně,když tam byl den otevřených dveří,akorád už nevím co měli za pastu 
Samozřjmě jsem to doma vyráběl taky,akorád jsem se jěště nedostal k tomu přes to zkusit fotit :-/
Pavuk_ napsal:
Samozřjmě jsem to doma vyráběl taky,akorád jsem se jěště nedostal k tomu přes to zkusit fotit :-/
Pavuk_ napsal:
49°43'9" N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Koronograf
PPos napsal: V Hurbanove maju maly spektrograf s rotacnymi hranolmi a tak stvrtina Slnka sa dala pozorovat v jednom spektre. Natacanim mriezky sa menilo pozorovane spektum a v pripade maleho natocenia v okoli H alfa sa dala zistovat jasnost erupcii. Krasne sa s nim daju pororovat protuberancie a filamenty. Pri prechode Merkura popred Slnecny disk som videl Merkur este pred tym ako sa dotkol slnecneho okraja v jeho chromosfere.
Vihoda bola v tom, ze nebolo potrebne pouzivat ziadne filtre.
Ja by som si to chcel urobit, ale bez rotacnych hranolov v mensej forme s mensou upravou.
Takže máš zájem si postavit spektrohelioskop a ne koronograf? Pravdou, že nemusíš míti vhodný sluneční úzkopásmový filtr a bude využito Andersonových hranolů před vstupní a za výstupní štěrbinou přístroje. Rovněž je potřebná difrakční mřížka cca s 1000 vrypy/mm. Je též dobré použít celeostat pro vodorovné umístění dalekohledu. Důležité je též synchronní rozkmitání štěrbin v levo a v pravo.
Pokud vím tak na observatoři v Ondřejově používali
spektroheliograf. Je zde též řada odborníků, kteří by mohli poradit. Myslím, že měli i spektroheliograf na hvězdárně v Úpici.
Habl
Vihoda bola v tom, ze nebolo potrebne pouzivat ziadne filtre.
Ja by som si to chcel urobit, ale bez rotacnych hranolov v mensej forme s mensou upravou.
Takže máš zájem si postavit spektrohelioskop a ne koronograf? Pravdou, že nemusíš míti vhodný sluneční úzkopásmový filtr a bude využito Andersonových hranolů před vstupní a za výstupní štěrbinou přístroje. Rovněž je potřebná difrakční mřížka cca s 1000 vrypy/mm. Je též dobré použít celeostat pro vodorovné umístění dalekohledu. Důležité je též synchronní rozkmitání štěrbin v levo a v pravo.
Pokud vím tak na observatoři v Ondřejově používali
spektroheliograf. Je zde též řada odborníků, kteří by mohli poradit. Myslím, že měli i spektroheliograf na hvězdárně v Úpici.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Koronograf
Rád by jsem ti to, ale rozmluvil, protože mám jěště v živé paměti, jak Dr.Vojtěch Letfus musel dost často seřizovat
právě synchronizaci štěrbin a naklápění mřížky. Byl jsem
totiž jako student na prázdninové briigádě na Ondřejově.
Habl
Habl
Koronograf
Habl napsal: Rád by jsem ti to, ale rozmluvil, protože mám jěště v živé paměti, jak Dr.Vojtěch Letfus musel dost často seřizovat
Habl
Dakujem za rady a aj za to na koho sa kontaktovat. Myslim, ze pred samotnou stavbou niekoho z hvezdarni oslovim.
Co sa tyka nastavovania hranolov a strbin, nemam strach ze by sa to nejako rozladovalo. V Hurbanove maju na hvezdarni pristroj ktory netrpel na rozladovanie. Problem bol iba v zatuhnutom mazani.
Habl
Dakujem za rady a aj za to na koho sa kontaktovat. Myslim, ze pred samotnou stavbou niekoho z hvezdarni oslovim.
Co sa tyka nastavovania hranolov a strbin, nemam strach ze by sa to nejako rozladovalo. V Hurbanove maju na hvezdarni pristroj ktory netrpel na rozladovanie. Problem bol iba v zatuhnutom mazani.
Koronograf
to: PPos
Sám jsem si pořídil malý chromosférický dalekohled Coronado P.S.T. a jsem s ním plně spokojen.
Stavět pro pozorování sluneční chromosféry poměrně již málo používaný přístroj, tě vyjde mnohem dráž?
Habl
Sám jsem si pořídil malý chromosférický dalekohled Coronado P.S.T. a jsem s ním plně spokojen.
Stavět pro pozorování sluneční chromosféry poměrně již málo používaný přístroj, tě vyjde mnohem dráž?
Habl