Newton 500/2500 včetně robustní montáže - PRODÁNO
Re: Newton 500/2500 včetně robustní montáže
To je málo, při 3D modelaci jsme to nacpali do 4m kopule, my jsme to měli v 4,5m
- re
- Věk: 60
- Kontaktovat uživatele:
No právě ... 

- HonzaStr
- Věk: 48
No, leda to trochu zkrátit. Pro naší hvězdárnu jsme uvažovali o tom, dát tam větší sekundár blíže k primáru a vytažený svazek ještě jednou zalomit. Sice by to pak mělo větší centrální zastínění, ale bylo by to o dost kratší a poskytovalo by to nesrovnatelně větší komfort při vizuálním pozorování (to třetí zrcátko se mělo dát naklápět podobně, jako zenitové zrcátko např. u refraktoru).
Mám toho dalekohledu vlastní virtuální 3D model (včetně montáže), pokud by měl někdo zájem, můžu mu ho poskytnout anebo udělat nějakou testovací úpravu... Samozřejmě zdarma, ten přístroj se mi taky moc líbí a budu rád, když nebude ležet ladem.
Mám toho dalekohledu vlastní virtuální 3D model (včetně montáže), pokud by měl někdo zájem, můžu mu ho poskytnout anebo udělat nějakou testovací úpravu... Samozřejmě zdarma, ten přístroj se mi taky moc líbí a budu rád, když nebude ležet ladem.
- HonzaStr
- Věk: 48
Tak, schválně jsem na to ještě hned kouknul. Na přiloženém obrázku je pohled, jak by to vypadalo v 3.5m kopuli...
A je jasné, že bez úprav by to nešlo. No ale s tím zkrácením, jak jsem psal, by to jít mohlo
.
Uvažovali jsme zkrácení o 30cm, čímž by byl potřeba nový sekundár o velikosti 17cm (modelováno pro vykreslení 5cm kruhu bez vinětace), jako třetí zrcátko by snad šel použít současný sekundár. Na obrázku je zobrazený (lehce natočený) výsledný výstupní svazek (taková ta divná šedivá věc pod původním okulárovým výtahem.
Sice by to bylo trochu zběsilé, ale vyjít by to mohlo. Teda za předpokladu, že je kopule dost vysoko nad sloupem (na obrázku je dokonce patka sloupu montáže ještě 22cm utopená pod podlahou) a že vnitřní průměr kopule není o moc menší než těch 3.5m...
Ale ne druhou stranu je to půlmetr, takže zběsilosti bych úplně nezatracoval
.
Obzvláště ne za tu cenu.
A je jasné, že bez úprav by to nešlo. No ale s tím zkrácením, jak jsem psal, by to jít mohlo

Uvažovali jsme zkrácení o 30cm, čímž by byl potřeba nový sekundár o velikosti 17cm (modelováno pro vykreslení 5cm kruhu bez vinětace), jako třetí zrcátko by snad šel použít současný sekundár. Na obrázku je zobrazený (lehce natočený) výsledný výstupní svazek (taková ta divná šedivá věc pod původním okulárovým výtahem.
Sice by to bylo trochu zběsilé, ale vyjít by to mohlo. Teda za předpokladu, že je kopule dost vysoko nad sloupem (na obrázku je dokonce patka sloupu montáže ještě 22cm utopená pod podlahou) a že vnitřní průměr kopule není o moc menší než těch 3.5m...
Ale ne druhou stranu je to půlmetr, takže zběsilosti bych úplně nezatracoval

Obzvláště ne za tu cenu.
Vidlicová montáž by to vyřeršila. Posunutá tak aby těžiště tubusu bylo ve středu kopule. Pak by se snesla i 3 metrová.
Jen ta cena montáže by převýšila současnou cenu kompletu. A ve výsledku by pak bylo lacinější koupit vidlicovou montáž a nový dalekohled
A klidně i 1:4

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
-
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
mozno poviem blbost ale keby sa to posunulo viac k tej postave muza cize by sa stratil prechod na tej strane ale ziskala by sa potreba vyska v strede kupoli na tym padom by sa dala pouzit aj 3,5m kupola za istu davku obmedzenia ale nie neriesitelna.
Dobson SW 305/1500, Bresser 152L+Exos2, C8+CG5, SW AZGTI + kopa okularov
Tab by to bylo výhodné pouze v té nakreslené poloze. Pokud nebude montáž mít křížení os ve středu kopule, tak bude dalekohled potřebovat ještě větší kopuli na druhé straně-o ten posuv. A zrovna tak když proložíš dalekohled.
Mozno tiez poviem hlupost, ale neslo by to dat pod odtahovaciu strechu (namiesto kupole). Neda sa parkovacia pozicia zmenit tak, aby bol dalekohlad nie vertikalne ale horizontalne?
pripadne nieco taketo

pripadne nieco taketo

276P/Vorobjov
NEO (8) 2011 EB7, 2011 HD63, 2011 PW6, 2013 EP41, 2013 FC11, 2014 FG33, 2014 GF45, 2014 QP362
TNO (6) 2012 HH2, 2014 FP43, 2014 GE45, 2014 QF433, 2014 UH192, 2014 WT69
MBA (>1000)
NEO (8) 2011 EB7, 2011 HD63, 2011 PW6, 2013 EP41, 2013 FC11, 2014 FG33, 2014 GF45, 2014 QP362
TNO (6) 2012 HH2, 2014 FP43, 2014 GE45, 2014 QF433, 2014 UH192, 2014 WT69
MBA (>1000)
Ale to všechno lze, jen je potřeba si říct. na co takový dalekohled chci. Na vizuální pozorování čeho ? Budu mít při tom okulár ve výšce 3m a většinou ještě v nepříznivé poloze pro dlouhodobé pozorování. Pro foto - skoro moc dlouhé ohnisko, leda pro kameru v ceně převyšující 100k. A zvládne tohle ohnisko montáž? A tubus ? A teplotní dilatace tubusu ? A nejsou tohle důvody, proč se dalekohledu zbavila Jíčínská hvězdárna a proč o něj není zájem ?
Nemelo by spis smysl uvazovat o použití jen montáže? Tedy za předpokladu ze je dobra, na pohled vypadá pekne, to je tak vše co poznam. Nevi třeba MMys vice?
Jičínská hvězdárna žádala o dotaci na rekonstrukci hvězdárny, kde byla možnost použít 2 mil. Kč na vybavení. Nábytek a všechno ostatní vybavení stálo 600 000 Kč. Byla by škoda nepořídit i dalekohledy. Když jsme s Městem Jičín řešili rekonstrukci vždy jsme tvrdili, že astrotechniku máme slušnou a chybí nám jen vhodné prostory, aby se tam vešla třída cca 35 osob. Proto se až na poslední chvíli před odevzdáním žádosti přidal i požadavek na montáž a dalekohledy. Byla zvolená polovidlicová montáž, Newton 500/2000 a APO nad 180 mm, právě pro lepší komfort při pozorování. Hvězdárna slouží hlavně pro vizuální pozorování s veřejností.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Montáž šlape co si pamatuji celkem pěkně, tyhle montáže od p. Drbohlava mívají díky velkému šnekovému kolu periodickou chybu většinou do 10", a většinou hladký průběh. Tenhle jičínský kousek jsem zrovna nikdy neměřil, ale měřil jsem Hradeckou (JST) a ještě další dvě a u všech to bylo zhruba stejné.
Na montáži je můj vlastní řídící systém, co mám v EQ6-ce, pouze posílený průmyslovými budiči velkých krokových motorů. Ta bedna, v které je, je sice ošklivá, a i ruční už ovladač notně ošahaný, ale dohodli jsme se, když se to nabízelo ke kupi, že případnému zájemci udělám kompletní generálku (řízení přestěhuji do nové hezké rozvaděčové skříňky, vyměním krabičku ručního ovladače) řekněme za cenu materiálu + nějakých drobných za tu práci s tím.
Jako bonus mám pro ten systém nový firmware, který je kompatibilní s ASCOM (LX-200 protokol). Na to už u Jičíňáků nedošlo, upgrade mají udělaný třeba v Pardubicích v DDM (tam je také původní Drbohlavův systém doplněný o tu moji desku zajišťující GO-TO řízení), provozují to s APT i ostatními SW. Dříve to chodilo pouze s CdC (cartes du Ciel).
Jinak elektronika by měla být v pořádku, do poslední chvíle se to normálně používalo. Akorát jsem jednou měnil display v ovladači (za ty léta nějak nepřežil podmínky v kopuli, a vynechávaly některé sloupce) a před hodně lety to opravoval (přehrával program v MCU, nějaký zbořený firmware, asi statika nebo po bouřce). Jinak to tam spolehlivě šlapalo od roku 2006, kdy jsem ten upgrade dělal. Tedy pokud to někdo koupí, autor stále existuje a má možnost se o to postarat
Na montáži je můj vlastní řídící systém, co mám v EQ6-ce, pouze posílený průmyslovými budiči velkých krokových motorů. Ta bedna, v které je, je sice ošklivá, a i ruční už ovladač notně ošahaný, ale dohodli jsme se, když se to nabízelo ke kupi, že případnému zájemci udělám kompletní generálku (řízení přestěhuji do nové hezké rozvaděčové skříňky, vyměním krabičku ručního ovladače) řekněme za cenu materiálu + nějakých drobných za tu práci s tím.
Jako bonus mám pro ten systém nový firmware, který je kompatibilní s ASCOM (LX-200 protokol). Na to už u Jičíňáků nedošlo, upgrade mají udělaný třeba v Pardubicích v DDM (tam je také původní Drbohlavův systém doplněný o tu moji desku zajišťující GO-TO řízení), provozují to s APT i ostatními SW. Dříve to chodilo pouze s CdC (cartes du Ciel).
Jinak elektronika by měla být v pořádku, do poslední chvíle se to normálně používalo. Akorát jsem jednou měnil display v ovladači (za ty léta nějak nepřežil podmínky v kopuli, a vynechávaly některé sloupce) a před hodně lety to opravoval (přehrával program v MCU, nějaký zbořený firmware, asi statika nebo po bouřce). Jinak to tam spolehlivě šlapalo od roku 2006, kdy jsem ten upgrade dělal. Tedy pokud to někdo koupí, autor stále existuje a má možnost se o to postarat

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Děkuji Martine za doplnění.
Ideální apertura pro měření binárních planetek a jejich vzájemných úkazů, fotometrii planetek, zákryty slabých hvězd, fotometrii eruptivních hvězd v B filtru, proměnky obecně atd. Je toho hodně užitečného, co lze s takovouto aperturou dělat... na vizuál moc ne, dnes z Jizerek ze stanoviště nad 1km jsem v 30ce viděl takové věci (PK, Minkowski, Abelly), které by z města neukázal ani půlmetr.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami