Vada na dalekohledu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Vada na dalekohledu

Příspěvek od Psion »

Ani z Reichu ani z Německa, ale z Číny a kvalita zrovna taková, je to jenom o štěstí na konkrétní kus. Podle mě na astronomii jsou tyhle a podobné typy naprosto nevhodné.
mcsatek

Vada na dalekohledu

Příspěvek od mcsatek »

Ahoj, tak jsem ten vadny Celestron vymenil za novy kousek. Mezitim jsem jeste trochu experimentoval a vyzkousel i 25x70, ale zustanu nakonec u toho 15x.

Ale zpet k tematu. Na novem dalekohledu nejsou jiz zadne necistoty ani kazy, ale pohled pres pravou cocku je v leve casti cca z 25% rozmazany. Zkousel jsem jak dioptrickou korekci pres pravy okular, tak i pak celkove doostreni, ale bez vysledku. Jediny pripad, kdy je obraz pres tuto jinak rozmazanou cast ostry, je pohled na velmi blizky objekt do 20m. Pak se situace obrati - zaostrena vzdalena cast je rozmazana a ta rozmazana na blizko je ostra.

Prodavac mi poradil korekci pres servis, coz mozna je reseni, ale opet, proc do noveho dalekohledu zasahovat?

Jedna se opet o vadu, nebo je mozno dalekohled zkorigovat tak, aby byl pohled v prave cocce ostry po cele plose jako je v leve. Tam je to 100% ok.

Diky za info.
MilAN
Věk: 76

Vada na dalekohledu

Příspěvek od MilAN »

Tohle je jasně na výměnu. Že tyhle dalekohledy nekreslí nijak zázračně v okraji pole, je jasné - a je to i vyjádřené cenou. Ale tohle je jasná vada někde v sestavení optiky a určitě to reklamuj
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mcsatek

Vada na dalekohledu

Příspěvek od mcsatek »

Tohle je jasně na výměnu. Že tyhle dalekohledy nekreslí nijak zázračně v okraji pole, je jasné - a je to i vyjádřené cenou. Ale tohle je jasná vada někde v sestavení optiky a určitě to reklamuj
Ahoj Milane,

díky za odpověď, ikdyž ne příliš potěšující  :-[

Kurnik šopa, třetí kousek a třetí špatný. Už mi pomalu docházejí síly. Neznáte někdo na Moravě prodejnu, kde bych si mohl tento triedr osobně vyzkoušet a poté event. zakoupit?

V Ts Bohemii budu potřetí jako trapasák.

Díky.

M.
vla

Vada na dalekohledu

Příspěvek od vla »

Mě to přijde, že tam protáčejí několik zmetků kolem dokola, dokud se jich nezbaví. Vzal bych peníze a šel jinam. Prodejců jsou mraky.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Vada na dalekohledu

Příspěvek od Psion »

Já bych se na takový dalekohled vykašlal úplně, je to to nejhorší, co můžeš koupit na astronomii.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Vada na dalekohledu

Příspěvek od MMys »

Kup si to v nějaké prodejně s astrotechnikou (přes internet, třeba v Supře) a jen popros prodejce, jestli by se přes něj předtím nepodíval. Tam bude šance na výrazně lepší kousek.

A kdo ví, jestli do specializovaných astro-prodejen neposílá výrobce ty vybrané lepší, a do těchhle e-shopů se vším ten zbytek Vůbec bych se tomu nedivil.

Já mám tenhle Celestron 15x70 ze Supry (je fak, že už asi 6 let, třeba mezitím šla kvalita do háje), a kreslí úplně normálně, bez jakýchkoli nehomogenit v poli, bez bordelu na optice, jen s vadami odpovídajícími světelnému achromátu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Homer
Věk: 70

Vada na dalekohledu

Příspěvek od Homer »

Vla radí dobře - po několika reklamacích téhož odstoupit od smlouvy, vrátit zboží, sebrat peníze a jít jinam...
MM
Věk: 59

Vada na dalekohledu

Příspěvek od MM »

Nechat si ten šmejd by byla totální hovadina, navíc podle občanského zákoníku máš po 3. reklamaci nárok na vrácení peněz.

Už jsem to psal jinde, že na Celestron SkyMaster jsou dost často kritické recenze ohledně mizerné kvality zpracování, a proto jsem já osobně sáhl po variantě od TS. Buď si kup dalekohled osobně u pana Ing. Zahajského v Supra Praha, kde si ho můžeš bez problémů ihned vyzkoušet, anebo si připlať za vyšší poštovné a nech si ho poslat z Německa od Teleskop Service. Jednak (prý) každý prodaný kousek kontrolují a hlavně mají velmi ochotný zákaznický servis.

Martin
Spacewalk Telescopes 16" Infinity NL* ultralight Dobson + Poncetka, binar APM 120 ED 90°+ sada 100° APM/Luntů, binohlava Mark V + 2" GWK 1,7x, Celestron EdgeHD 9,25" + Hyperstar + Sony A7s + AZ-EQ6 GT Pro, Canon IS 15x50
haplo602

Vada na dalekohledu

Příspěvek od haplo602 »

Cel 15x70 je lacny kus, s tym nic nenarobis a tomu odpoveda aj kvalita (staci pozriet na pribaleny stativovy adapter).

Vyzera ze to je dost loteria. Ja som bud mal stastie alebo som na tieto vady slepy (a to som ho uz otrieskal o zem nechtiac).

Mozno lepsi bude pozriet nejaky bazarovy malokuk ?
Celestron 15x70 Skymaster, Bresser AR 102S/600, TS Individual 152/990
Celestron X-cel LX 25,18,7,5
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Vada na dalekohledu

Příspěvek od MMys »

mcsatek:
koukej to vrátit. Nárok na to jednoznačně máš.

Budeš si pak nadávat celou dobu, co do toho budeš koukat, proč sis nechal takovej šmejd.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
KEPLER2013

Vada na dalekohledu

Příspěvek od KEPLER2013 »

1. Pánové, se zájmem sleduji Vaši debatu ohledně vadného binokuláru. Považuji za normální, že za své peníze chci kvalitní výrobek. Dál si to přeberte sami.
2. Já jsem dostal při nákupu k výrobku zdarma bino 7x50 značka OXYGEN zorné pole 6,6° obraz je vcelku velice dobrý, střed obrazu bez barev, pak již barvy mírně nastupuji až k okraji, není to však nijak rušivé, poslední čtvrtina obrazu směrem k okraji se již mírně rozostřuje. Mechanicky i provedením je dalekohled velice zdařilý. Znovu připomínám, že byl "zadarmo" a považuji ho za docela kvalitní výrobek /samozřejmě je to Čína/
Bohužel po pádu dalekohledu na zem /šikmo k objektivu/ se objektiv zřejmě částečně vyklonil a dalekohled ukazuje obraz dvojitě /dva obrazy vzájemně posunuté/, s tímto si již nevím rady jak to napravit. Samozřejmě radu co s tím přivítám.
mcsatek

Vada na dalekohledu

Příspěvek od mcsatek »

Díky chlapi,

dalekohled vrátím. Ve středu mi končí 14-ti denní lhůta pro vrácení při zakoupení přes eshop, takže zboží prostě vrátím a hotovo.

S pánem ze Supry jsem již domluven, že se mi na to osobně podívá a zkontroluje než mi nějaký pošle. ;)

Díky za tip :)

mcsatek

Vada na dalekohledu

Příspěvek od mcsatek »

Zdarec chlapi,

tak jsem měl tu možnost vybrat si a koupit Celestron 15x70 přímo v Supra praha osobně.

Musím vyzdvihnout ochotu a znalosti pana Zahajského, který mi dal na výběr hned z několika kousků a společně je se mnou jeden po druhém procházel. Fakt super přístup ;)

Prošli jsme i veškeré vady, které tyto kousky mívají a je dost možné jak psal MMys, že kvalita těchto binokulárů šla za poslední dobu více do háje. Ostatně pan zahajský i říkal, že nějaká část se dělá nyní v plastu, dříve prý v kovu. Nevzpomenu si ale, o které tom mluvil.

Ikdyž jsme spolu v našem testu vybrali, domnívám se, ten nejlepší kousek, tak obraz u obou vnitřních krajů prostě rozmazaný je zhruba v rozmezí 10-15%. Není to tak rozmazané, že by nešel rozeznat objekt nebo tak nějak (mozek si to stejně přebere), tak ale např. nějaký nápis v zorném poli v kraji prostě nepřečtete. Na druhou stranu si toho všimnete pouze, když se díváte jedním nebo druhým okem a podíváte se do kraje. Při pohledu oběma očima to nezjistíte. To se pohledem soustředíte stejně na střed, kde je vše ostré. Tu kontrolu jedním nebo druhým okem jsem již zkoušel jen tak pro kontrolu s ostatními kousky.

Můj názor na tento dalekohled, sečteno podtrženo je, že z 15-ti kusů by prostě nešel najít lepší kousek, který by kreslil perfektně i v těch 15% vnitřního zorného pole. Pokud vy šťastní majitéle máte tento kousek, který kreslí dobře i v krajích, tiše závidím
Pro srovnání měl jsem možnost vyzkoušet kousek za 35 tis. kč a tam jsem teprve zjistil, že od dalekohledu za 2,5 tis. nemůžu čekat prostě víc, než to co mi nabízí.

Přesto Vám chci všem poděkovat za cenné rady a postřehy :)
Psion
Kontaktovat uživatele:

Vada na dalekohledu

Příspěvek od Psion »

Žádný takový kus tohoto modelu neexistuje, který by kreslil až do kraje, to není vada, ale vlastnost toho dalekohledu.
Odpovědět