vliv Měsíce na viditelnost jiných objektů

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Co se týká výpočtů mezní magnitudy, je to velmi ošidné. MilAn píše dosahuje jeho 400mm 15,5 mag. Ve výpočtech jsem vycházel z výst. oční pupily cca 3,5mm a MHV 6,5 což při součtu dosahu 13,4 mag. ED80 + 3,5 mag kamery je kolem 16,9 mag teoreticky a odpovídá to stejnému výsledku pro 400mm dalekohled (16.95).
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Jsem opravdu zvědav, kam se ta kamera až dostane, protože pokud by se pohybovala v současných i  o 1 mag vylepšených hodnotách, lze stejného výsledku dosáhnout např. 5s expozicí Canonem 300D,se všemi výhodami velkého a kvalitního čipu, a to jen s nepatrným časovým zpožděním proti CCTV kameře.
Pozn.:
Pokud jde o takhle krátké expozice , Měsíc ani soumrak  moc neovlivní dosah kamery.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Psion napsal: Co se týká výpočtů mezní magnitudy, je to velmi ošidné. MilAn píše dosahuje jeho 400mm 15,5 mag. Ve výpočtech jsem vycházel z výst. oční pupily cca 3,5mm a MHV 6,5 což při součtu dosahu 13,4 mag. ED80 + 3,5 mag kamery je kolem 16,9 mag teoreticky a odpovídá to stejnému výsledku pro 400mm dalekohled (16.95).Rozdíl mezi ED 80 a 400 Newtonem bude asi bez diskuse těch 3,5 mag,ale těch teoretických vizuálních dosahů obou dalekohledů nedosahuji. U Dobsona 400-ky jsem se nikdy nedostatl přes zaručených 16,1 přímým viděním, duchařinu neuvádím, s tou nemůže počítat ani CCD-ko. Pokud se ta kamera skutečně dostane o 3,5 mag. dál, je to vynikající
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Kameru co mám od MP tzv. MaPecKam, se dostane bezproblémů mnohem dále než Mintron. Ovšem výhoda Mintron kamery je zobrazení on-line na větším monitoru se zpožděním 2.5 sekundy a možnost pozorování prakticky bez zpoždění planet nebo Měsíce a Slunce. Hezké je, že v PC lze obrázek zastavit a zobrazit včetně dark frame - pěkná věcička.

Kameru budu mít především na pointaci a pak pro zábavu - sledování objektů přes monitor nebo PC. Canon 300D má úplně jinou kvalitu a takové kamery nemají šanci se mu vyrovnat.

Až se zastavím, můžeme se dostat přes Tvůj dalekohled 400mm na nějakou 18 mag, to by mohlo být zajímavé.
MP

Příspěvek od MP »

Asi by to uz patrilo do astrofototechniky, ale strucne shrnu sve 2lete zkusenosti s 1/3" ExView HAD CCD :

Pri 0.32sec. expozici ( 16 pulsnimku ) a pri optimalne nastavenem zisku kamery a jasu i kontrastu prevodniku je toho videt zhruba stejne, jako "dobre serizenym" okem pri vyuziti vystupni pupily kolem 6mm. Z toho se da odvodit vse ostatni. Obraz kamery degraduji stejne vlivy, jako pohled okem - svetle pozadi, snizeni kontrastu neostrosti obrazu ( zaostreni, kolimace, seeing, zamlzena obloha ) atd. Jen je u delsich expozic a ohnisek navic nutna presna ( pripadne pointovana ) montaz.

Z toho plyne, ze pri akumulaci 128 pulsnimku ( expozice 2.56 sec. ) by se z toho melo dat vytahnout zhruba o 2.3 mag. vice, nez okem se stejnou optikou a minimalnim rozumnym zvetsenim. Pritom je zpravidla videt vice detailu, protoze rozliseni kamery s malym chipem je vetsi, nez rozliseni oka pri tom malem zvetseni. Minitron ma navic o neco vetsi chip ( 1/2" ), takze by to mohlo byt az kolem 3 mag.

S delsimi expozicemi to jde umerne dal a omezeni byva dano svetelnym pozadim, nebo pri mensi svetelnosti optiky ( delsich expozicich ) presnosti montaze ( pointace ). Pri f/4 bez filtru nema smysl delat delsi expozice, nez cca 15sec. ve meste nebo pri svitu Mesice a 30sec. v optimalnich podminkach ( v Cechach, ne na Mauna Kea ). Pri f/12 meho Maka by to sneslo pres 1 minutu, na takove casy jsem se ale jeste s tim ohniskem 1.5m zatim nedostal ( HEQ-5 + SynScan bez pointace mi dovoli tak 15sec. ).

Ten limit, dany svetelnym znecistenim, se da take celkem snadno odhadnout. Kdysi jsme tu trochu "zavodili", kdo vyfotil slabsi hvezdu. A ukazalo se, ze mame na fotkach nejslabsi hvezdy kolem 19.5mag. bez ohledu na to, jakou optiku jsme pouzili ( Elbiho 250ka x Sonnar 300/4 ). Dal to zkratka nejde, delsi expozice nebo vetsi prumer znamena nejen jasnejsi hvezdy, ale i svetlejsi pozadi, ve kterem se ty hvezdy ztraceji.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Testoval jsem kameru Mintron při úplňku a MP má pravdu. Směrem k Měsíci je obloha pro kameru skoro neprůhledná, resp. vše je utopené v mlze. Celkem pěkný obraz je v nadhlavníku, nebo na opačné straně oblohy. Bylo skoro neuvěřitelné, že Mintron zobrazila hvězdu 15,23 mag za těchto podmínek v Newtonu 200/800. Pro představu předkládám jeden snímek z kamery - hvězda VEGA, který je pouze zbaven šumu programem Neat Image, jinak je přesně tak, jak jej zobrazila kamera kolem půlnoci za plného měsíčního světla.

HonzaS

Příspěvek od HonzaS »

Pro jeste lepsi predstavu vlivu mesice jsem udelal par fotografii M45, kdy byl mesic skoro v uplnku. Kazda fotografie je oznacena casem pocatku expozice. Atmosfericka vlhkost byla vysoka.

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

MilAN napsal: To Psion : pokud se nemýlím, máš tam hvězdy cca 14,5 mag.Výsledek to je pěkný, ale je to zatím dost daleko od toho, co jsi psal při testech , že se kamera na ED 80 vyrovná dosahem se 400 Newtonem . S ED 80 bude za podobnách podmínek dosah někde kolem 12,5 mag, Newton 400 ukáže bez problémů vizuálně o 3 mag více
(Kamera Watec -120N podle mých informací dosáhne výrazně dále než Mintron)
Včera jsem testoval za Prahou kameru Mintron 12V1EX s SW ED80 za lepších podmínek a dosah je poměrně slušný i když obloha nebyla 100%. Nejslabší hvězdy na snímku kolem M27 jsou kolem 14,6 mag. Bohužel neměl jsem mapu s takovým dosahem, takže jsem nemohl vyhodnotit přínos oproti oku v okuláru, nicméně při dalších testech to udělám.
Odpovědět