vliv Měsíce na viditelnost jiných objektů
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Co se týká výpočtů mezní magnitudy, je to velmi ošidné. MilAn píše dosahuje jeho 400mm 15,5 mag. Ve výpočtech jsem vycházel z výst. oční pupily cca 3,5mm a MHV 6,5 což při součtu dosahu 13,4 mag. ED80 + 3,5 mag kamery je kolem 16,9 mag teoreticky a odpovídá to stejnému výsledku pro 400mm dalekohled (16.95).
Jsem opravdu zvědav, kam se ta kamera až dostane, protože pokud by se pohybovala v současných i o 1 mag vylepšených hodnotách, lze stejného výsledku dosáhnout např. 5s expozicí Canonem 300D,se všemi výhodami velkého a kvalitního čipu, a to jen s nepatrným časovým zpožděním proti CCTV kameře.
Pozn.:
Pokud jde o takhle krátké expozice , Měsíc ani soumrak moc neovlivní dosah kamery.
Pozn.:
Pokud jde o takhle krátké expozice , Měsíc ani soumrak moc neovlivní dosah kamery.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion napsal: Co se týká výpočtů mezní magnitudy, je to velmi ošidné. MilAn píše dosahuje jeho 400mm 15,5 mag. Ve výpočtech jsem vycházel z výst. oční pupily cca 3,5mm a MHV 6,5 což při součtu dosahu 13,4 mag. ED80 + 3,5 mag kamery je kolem 16,9 mag teoreticky a odpovídá to stejnému výsledku pro 400mm dalekohled (16.95).Rozdíl mezi ED 80 a 400 Newtonem bude asi bez diskuse těch 3,5 mag,ale těch teoretických vizuálních dosahů obou dalekohledů nedosahuji. U Dobsona 400-ky jsem se nikdy nedostatl přes zaručených 16,1 přímým viděním, duchařinu neuvádím, s tou nemůže počítat ani CCD-ko. Pokud se ta kamera skutečně dostane o 3,5 mag. dál, je to vynikající
lepší rada žádná než špatná
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Kameru co mám od MP tzv. MaPecKam, se dostane bezproblémů mnohem dále než Mintron. Ovšem výhoda Mintron kamery je zobrazení on-line na větším monitoru se zpožděním 2.5 sekundy a možnost pozorování prakticky bez zpoždění planet nebo Měsíce a Slunce. Hezké je, že v PC lze obrázek zastavit a zobrazit včetně dark frame - pěkná věcička.
Kameru budu mít především na pointaci a pak pro zábavu - sledování objektů přes monitor nebo PC. Canon 300D má úplně jinou kvalitu a takové kamery nemají šanci se mu vyrovnat.
Až se zastavím, můžeme se dostat přes Tvůj dalekohled 400mm na nějakou 18 mag, to by mohlo být zajímavé.
Kameru budu mít především na pointaci a pak pro zábavu - sledování objektů přes monitor nebo PC. Canon 300D má úplně jinou kvalitu a takové kamery nemají šanci se mu vyrovnat.
Až se zastavím, můžeme se dostat přes Tvůj dalekohled 400mm na nějakou 18 mag, to by mohlo být zajímavé.
Asi by to uz patrilo do astrofototechniky, ale strucne shrnu sve 2lete zkusenosti s 1/3" ExView HAD CCD :
Pri 0.32sec. expozici ( 16 pulsnimku ) a pri optimalne nastavenem zisku kamery a jasu i kontrastu prevodniku je toho videt zhruba stejne, jako "dobre serizenym" okem pri vyuziti vystupni pupily kolem 6mm. Z toho se da odvodit vse ostatni. Obraz kamery degraduji stejne vlivy, jako pohled okem - svetle pozadi, snizeni kontrastu neostrosti obrazu ( zaostreni, kolimace, seeing, zamlzena obloha ) atd. Jen je u delsich expozic a ohnisek navic nutna presna ( pripadne pointovana ) montaz.
Z toho plyne, ze pri akumulaci 128 pulsnimku ( expozice 2.56 sec. ) by se z toho melo dat vytahnout zhruba o 2.3 mag. vice, nez okem se stejnou optikou a minimalnim rozumnym zvetsenim. Pritom je zpravidla videt vice detailu, protoze rozliseni kamery s malym chipem je vetsi, nez rozliseni oka pri tom malem zvetseni. Minitron ma navic o neco vetsi chip ( 1/2" ), takze by to mohlo byt az kolem 3 mag.
S delsimi expozicemi to jde umerne dal a omezeni byva dano svetelnym pozadim, nebo pri mensi svetelnosti optiky ( delsich expozicich ) presnosti montaze ( pointace ). Pri f/4 bez filtru nema smysl delat delsi expozice, nez cca 15sec. ve meste nebo pri svitu Mesice a 30sec. v optimalnich podminkach ( v Cechach, ne na Mauna Kea ). Pri f/12 meho Maka by to sneslo pres 1 minutu, na takove casy jsem se ale jeste s tim ohniskem 1.5m zatim nedostal ( HEQ-5 + SynScan bez pointace mi dovoli tak 15sec. ).
Ten limit, dany svetelnym znecistenim, se da take celkem snadno odhadnout. Kdysi jsme tu trochu "zavodili", kdo vyfotil slabsi hvezdu. A ukazalo se, ze mame na fotkach nejslabsi hvezdy kolem 19.5mag. bez ohledu na to, jakou optiku jsme pouzili ( Elbiho 250ka x Sonnar 300/4 ). Dal to zkratka nejde, delsi expozice nebo vetsi prumer znamena nejen jasnejsi hvezdy, ale i svetlejsi pozadi, ve kterem se ty hvezdy ztraceji.
Pri 0.32sec. expozici ( 16 pulsnimku ) a pri optimalne nastavenem zisku kamery a jasu i kontrastu prevodniku je toho videt zhruba stejne, jako "dobre serizenym" okem pri vyuziti vystupni pupily kolem 6mm. Z toho se da odvodit vse ostatni. Obraz kamery degraduji stejne vlivy, jako pohled okem - svetle pozadi, snizeni kontrastu neostrosti obrazu ( zaostreni, kolimace, seeing, zamlzena obloha ) atd. Jen je u delsich expozic a ohnisek navic nutna presna ( pripadne pointovana ) montaz.
Z toho plyne, ze pri akumulaci 128 pulsnimku ( expozice 2.56 sec. ) by se z toho melo dat vytahnout zhruba o 2.3 mag. vice, nez okem se stejnou optikou a minimalnim rozumnym zvetsenim. Pritom je zpravidla videt vice detailu, protoze rozliseni kamery s malym chipem je vetsi, nez rozliseni oka pri tom malem zvetseni. Minitron ma navic o neco vetsi chip ( 1/2" ), takze by to mohlo byt az kolem 3 mag.
S delsimi expozicemi to jde umerne dal a omezeni byva dano svetelnym pozadim, nebo pri mensi svetelnosti optiky ( delsich expozicich ) presnosti montaze ( pointace ). Pri f/4 bez filtru nema smysl delat delsi expozice, nez cca 15sec. ve meste nebo pri svitu Mesice a 30sec. v optimalnich podminkach ( v Cechach, ne na Mauna Kea ). Pri f/12 meho Maka by to sneslo pres 1 minutu, na takove casy jsem se ale jeste s tim ohniskem 1.5m zatim nedostal ( HEQ-5 + SynScan bez pointace mi dovoli tak 15sec. ).
Ten limit, dany svetelnym znecistenim, se da take celkem snadno odhadnout. Kdysi jsme tu trochu "zavodili", kdo vyfotil slabsi hvezdu. A ukazalo se, ze mame na fotkach nejslabsi hvezdy kolem 19.5mag. bez ohledu na to, jakou optiku jsme pouzili ( Elbiho 250ka x Sonnar 300/4 ). Dal to zkratka nejde, delsi expozice nebo vetsi prumer znamena nejen jasnejsi hvezdy, ale i svetlejsi pozadi, ve kterem se ty hvezdy ztraceji.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Testoval jsem kameru Mintron při úplňku a MP má pravdu. Směrem k Měsíci je obloha pro kameru skoro neprůhledná, resp. vše je utopené v mlze. Celkem pěkný obraz je v nadhlavníku, nebo na opačné straně oblohy. Bylo skoro neuvěřitelné, že Mintron zobrazila hvězdu 15,23 mag za těchto podmínek v Newtonu 200/800. Pro představu předkládám jeden snímek z kamery - hvězda VEGA, který je pouze zbaven šumu programem Neat Image, jinak je přesně tak, jak jej zobrazila kamera kolem půlnoci za plného měsíčního světla.
Pro jeste lepsi predstavu vlivu mesice jsem udelal par fotografii M45, kdy byl mesic skoro v uplnku. Kazda fotografie je oznacena casem pocatku expozice. Atmosfericka vlhkost byla vysoka.
HonzaS
HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
MilAN napsal: To Psion : pokud se nemýlím, máš tam hvězdy cca 14,5 mag.Výsledek to je pěkný, ale je to zatím dost daleko od toho, co jsi psal při testech , že se kamera na ED 80 vyrovná dosahem se 400 Newtonem . S ED 80 bude za podobnách podmínek dosah někde kolem 12,5 mag, Newton 400 ukáže bez problémů vizuálně o 3 mag více
(Kamera Watec -120N podle mých informací dosáhne výrazně dále než Mintron)
Včera jsem testoval za Prahou kameru Mintron 12V1EX s SW ED80 za lepších podmínek a dosah je poměrně slušný i když obloha nebyla 100%. Nejslabší hvězdy na snímku kolem M27 jsou kolem 14,6 mag. Bohužel neměl jsem mapu s takovým dosahem, takže jsem nemohl vyhodnotit přínos oproti oku v okuláru, nicméně při dalších testech to udělám.
(Kamera Watec -120N podle mých informací dosáhne výrazně dále než Mintron)
Včera jsem testoval za Prahou kameru Mintron 12V1EX s SW ED80 za lepších podmínek a dosah je poměrně slušný i když obloha nebyla 100%. Nejslabší hvězdy na snímku kolem M27 jsou kolem 14,6 mag. Bohužel neměl jsem mapu s takovým dosahem, takže jsem nemohl vyhodnotit přínos oproti oku v okuláru, nicméně při dalších testech to udělám.