Kolimace u Sky-Watcher a Celestron

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Libor

Příspěvek od Libor »

Keramx napsal: A případně, jak ta nutnost kolimace závisí na velikosti dalekohledu. Protože pokud je to tak jak se mi to zatím jeví, tak velký Newton je veliká, ale opravdu VELIKÁ chyba... :DMyslim si, ze to nebude tak strasne a ze nezalezi ani tak na velikosti dalekohledu, jako na jeho provedeni a take na tom, jak casto a jak setrne se prevazi. Jen pro predstavu - dlouhodobejsi zkusenost mam s amatersky delanym Newtonem 355/1600. Bezne ho vynasim z garaze na dvorek a nekolikrat za rok ho vozim na zahradce auta. Kolimaci kontroluji cca 1x za rok a vetsinou s tim neni treba nic delat.
voko

Příspěvek od voko »

Froggy napsal: SW 254/1200 používám již rok a půl střídavě na paralaktické i dobsonově montáži a kolimoval jsem ho pouze 2x. A to dalekohled přenáším po zahradě i převážím autem, takže problém bude skutečně jen u tvého kusu...
Souhlas s Froggym. Já jsem (pro změnu zase SCT) kolimoval jen jednou, a to po transportu z USA, a i tehdy to bylo jen mírně ujeto. Od té doby drží stabilně (a pravidelně to kontroluji), a to má ostření pomocí posuvu hlavního zrcadla. Zobecňovat se to určitě nedá, závadu hledej spíš ve svém "přijímači".
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Keramx

Příspěvek od Keramx »

Tak to děkuju moc za ty povzbudivé zprávy. Určitě bude někde nějaká "nedotaženost". Já to prolezu šroub po šroubu a někde něco musí vyplavat. Ještě si vzpomínám, že ten centrální křížový šroub na sekundárním zrcátku má stržené hrany, jak ho někdo velikou silou utahoval. (Pokud nemá opačný závit..?). Zkoušel jsem s ním hnout (povolit), ale vůbec to nejde. (Ten drak pruží a neposkytuje pevnou oporu). Tak jsem to nechal, být. Musel bych asi rozebrat ten drak a držák zrcátka někde pevně uchytit a pak to zkusit znova. To jen na doplnění.
Taky respektuji ten návod, kde se píše, že se nic nemá dotahovat silou, tak třeba to přeháním. ???
KoMar
Věk: 55

Příspěvek od KoMar »

Keramx napsal: Tak to děkuju moc za ty povzbudivé zprávy. Určitě bude někde nějaká "nedotaženost". Já to prolezu šroub po šroubu a někde něco musí vyplavat. Ještě si vzpomínám, že ten centrální křížový šroub na sekundárním zrcátku má stržené hrany, jak ho někdo velikou silou utahoval. (Pokud nemá opačný závit..?). Zkoušel jsem s ním hnout (povolit), ale vůbec to nejde. (Ten drak pruží a neposkytuje pevnou oporu). Tak jsem to nechal, být. Musel bych asi rozebrat ten drak a držák zrcátka někde pevně uchytit a pak to zkusit znova. To jen na doplnění.
Taky respektuji ten návod, kde se píše, že se nic nemá dotahovat silou, tak třeba to přeháním. ???
Jestli je to standardní držák, tak ten šroub zcela lehce povolíš tím, že nejdříve trochu povolíš 3 červíkové šrouby po jeho stranách (co se s nima nastavuje sklon sekundárního zrcátka při kolimaci). Centrální šroub totiž přitahuje zrcátko proti nim a pokud jsou napnutý nadoraz tak s ním opravdu nejde jen tak lehce pohnout.
Keramx

Příspěvek od Keramx »

Byla to nějaká nečistota či špona v závitu u jednoho z těch tří šroubků na sek. zrcátku. Šroubek kladl odpor, tvářil se jako dotažený, ale nebyl. Takže to asi občas leželo na dvou šroubkách a při změně polohy si to lehlo jinak. Drak jsem taky našponoval víc a šlo to. Teď už se to chová dobře. Takže vyřízeno k denímu pořádku.
Děkuji za pomoc všem.
Kojaro

Příspěvek od Kojaro »

Stejný problém jsem měl i já,ale náprava spočívala v zabroušení konců těch tří šroubků a nasledném zabroušení dosedací plochy na držáku zrcátka,kde byly vymačkané drážky.
KOvář JAROslav
MP

Příspěvek od MP »

kojaro napsal: Stejný problém jsem měl i já,ale náprava spočívala v zabroušení konců těch tří šroubků a nasledném zabroušení dosedací plochy na držáku zrcátka,kde byly vymačkané drážky.
Jo, sroubky se do toho plastoveho drzaku postupne zarezavaji. Nalepil jsem pod ne kousky plechu a nastavovani je ted presnejsi a rychlejsi.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět