virtuálný teleskop
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
virtuálný teleskop
Ty obrázky jsou pěkné, sám jsem takto nedávno vymodeloval, včetně chodu paprsků, (v SolidWorks), v modelu odladil a následně vyrobil svůj fotografický Newton + 3" nízký okulárový výtah crayford. Tubus, objímky, držák sekundáru, paprsky jsem dělal sám s kolegy v práci, výtah vyrobil známý jednoho kolegy na CNC-čku. Celá akce trvala od první idey vycházející z nedostatků prvního dalekohledu uplácaného doma na koleně rok. Z 3D modelu byly následně vygenerované výkresy jednotlivých částí, a to byly vlastně jen objímky a poměrně složitý výtah. Abych pravdu řekl, nedokážu si představit, jak dlouho by trvala výroba prototypu takovéhoto kusu montáže + dalekohledu. Máš to perfektně provedené, muselo to dát dost práce, vím, co to obnáší (dělal jsem v práci 3D modely pro formy pro lisování z plastů pro naše výrobky a prostě i toto mě kromě elektroniky živí) Můžu tě ujistit, že takovýto, byť do posledního šroubku udělaný model, je pouhý začátek. Ideální jako podklady na schůzku s konstruktérem strojařem a nejlépe zároveň astronomem, který to podrobí kritice z hlediska vlastností, vyrobitelnosti, ceny za výrobu...
Ale kdo ví, třeba to někdy s někým dotáhneš do finále.
Pár dotazů nebo podnětných připomínek:
Z čeho bude vidlice, kloub podstavy, ta část ve které je pouzdro polární osy ? V CADu to je jednoduché, uděláš prostě plné těleso. V reálu to musí být duté, tzn. vidlice a pouzdro RA osy nejspíš svařené z plechu, s nějakými pouzdry pro ložiska. Nebo to snad máš i v modelu duté ? Dokážeš z toho modelu vygenerovat rozvin - tvary plechových výřezů pro následné naohýbání a svaření vidlice, podstavy ?
Můžeš zadat materiálové vlastnosti jednotlivých komponent a nechat určit hmotnost jednotlivých dílů, těžiště atd. ? Mě to v SW šlo, takže jsem stále věděl, na jaké hmotnosti jsem. Máš vůbec odhad, kolik to bude vážit ? Já osobně předpokládám, že to bude montáž napevno, nedokážu si představit, jak to transportovat.
Jak vysoko ti vychází okulárový výtah, když to míří do zenitu ? 2.5m bych tak hádal.
Máš vyřešené i takové věci jako spojky pro uvolnění na manuální pohyb ? Jaké jsou převody, mě to připadá podle konstrukce na přímé soukolí mezi pohony a hlavním kolem os RA a DE, nikoli šnek. Nemám tušení, jaká může být i u takového provedení chyba v převodech.
Jinak ovšem jako designová studie pěkné...
Ale kdo ví, třeba to někdy s někým dotáhneš do finále.
Pár dotazů nebo podnětných připomínek:
Z čeho bude vidlice, kloub podstavy, ta část ve které je pouzdro polární osy ? V CADu to je jednoduché, uděláš prostě plné těleso. V reálu to musí být duté, tzn. vidlice a pouzdro RA osy nejspíš svařené z plechu, s nějakými pouzdry pro ložiska. Nebo to snad máš i v modelu duté ? Dokážeš z toho modelu vygenerovat rozvin - tvary plechových výřezů pro následné naohýbání a svaření vidlice, podstavy ?
Můžeš zadat materiálové vlastnosti jednotlivých komponent a nechat určit hmotnost jednotlivých dílů, těžiště atd. ? Mě to v SW šlo, takže jsem stále věděl, na jaké hmotnosti jsem. Máš vůbec odhad, kolik to bude vážit ? Já osobně předpokládám, že to bude montáž napevno, nedokážu si představit, jak to transportovat.
Jak vysoko ti vychází okulárový výtah, když to míří do zenitu ? 2.5m bych tak hádal.
Máš vyřešené i takové věci jako spojky pro uvolnění na manuální pohyb ? Jaké jsou převody, mě to připadá podle konstrukce na přímé soukolí mezi pohony a hlavním kolem os RA a DE, nikoli šnek. Nemám tušení, jaká může být i u takového provedení chyba v převodech.
Jinak ovšem jako designová studie pěkné...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
virtuálný teleskop
Až do teď jsem se domníval, že vidlicová montáž je tužší, protože je dalekohled upevněn ve dvou bodech a těžiště je mezi nimi, jak čtu není tomu tak. Zajímalo by mně proč. Je to proto, že u vidlicové montáže musí být vidlice poměrně hluboká aby tama prošel dalekohled a tak se deklinační osa dostává poměrně daleko od hodinové a ten problém je v tom, že to rameno musí být dlouhé, kdežto u německé montáže žádné dlouhé rameno mezi deklinací a RA osou není. Je to tak? nebo je to v něčem jiném.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
virtuálný teleskop
Je to samozřejmě jeden z důvodů. Další problém je vzdálenost těžiště tubusu+vidlice od ložisek RA osy. Je podstatně dále, než u německé montáže. To klade vyšší nároky na tuhost uložení. V tom vidím slabinu Richitova řešení. Sice je to na pohled hezké, ale nejsem si jistý, co by to udělalo. Vlastní RA osa co drží vidlici je relativně krátká, a páka bude veliká. Takovéto řešení by podle mne vyžadovalo jedno ložisko velkého průměru, kuželíkové hned u RA kola, a druhé menší naproti, tam kde v obou variantách ale nic nekouká, s možností dotažení do mírného tlaku proti sobě. Vůbec nejlepší by bylo ale shlédnout pár profesionálních vidlic podobného typu, myslím samozřejmě demontovaných. Ono je spousta vidlic, ve kterých je krátký SCT, a RA osa je velmi krátká, ale momenty setrvačnosti vzhledem k osám jsou u 300mm newtona výrazně vyšší, než u 300mm SCT.
Já osobně bych neměl tu odvahu se do něčeho takového o těchto rozměrech pustit, a pokud někdo něco takového dotáhne do opravdu funkčního (bez kompromisů) stavu, tak smekám.
Já osobně bych neměl tu odvahu se do něčeho takového o těchto rozměrech pustit, a pokud někdo něco takového dotáhne do opravdu funkčního (bez kompromisů) stavu, tak smekám.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
virtuálný teleskop
to Listy :
V podstatě sis odpověděl.Nechal bych na odbornících detailní vysvětlení. Vidlice je vynikající v alt/az provedení, kdy je vše zatěžováno staticky a v ose. Na paralaktice je vidlice k RA ose uchycena letmo a na konci vidlice je potom vlastní zátěž - dalekohled. A při otáčení v RA je vidlice prohýbána v různém směru, podle otočení. Naproti tomu, u německé montáže může být křížení os velmi tuhé, jako celistvý blok, zakončený ložisky, z nichž v podstatě vyčnívá jek kousek osy k uchycení dalekohledu a na druhé straně závaží. Navíc , osy jako válce, se chovají jednoduše spočítatelně a shodně ve všech směrech zátěže, což u vidlice není, nebo není niíjak samozřejmé. Samozřejmě, že i tu vidlici lze nadimenzovat dostatečně tuhou pro danou zátěž, ale za cenu velké vlastní hmotnosti.
Svařenec vidlice není na výrobu zrovna příjemná věc, a odlitek v těchto dimenzích bude dost těžko realizovatelný v rozumné cenové úrovni. U německé montáže převažuje soustružení a frézování, což jsou běžné operace a výsledek lze prakticky vždy zajistit.
Nebudu komentovat Richitův návrh, to podstatné tu teď nastínil MMys.
V podstatě sis odpověděl.Nechal bych na odbornících detailní vysvětlení. Vidlice je vynikající v alt/az provedení, kdy je vše zatěžováno staticky a v ose. Na paralaktice je vidlice k RA ose uchycena letmo a na konci vidlice je potom vlastní zátěž - dalekohled. A při otáčení v RA je vidlice prohýbána v různém směru, podle otočení. Naproti tomu, u německé montáže může být křížení os velmi tuhé, jako celistvý blok, zakončený ložisky, z nichž v podstatě vyčnívá jek kousek osy k uchycení dalekohledu a na druhé straně závaží. Navíc , osy jako válce, se chovají jednoduše spočítatelně a shodně ve všech směrech zátěže, což u vidlice není, nebo není niíjak samozřejmé. Samozřejmě, že i tu vidlici lze nadimenzovat dostatečně tuhou pro danou zátěž, ale za cenu velké vlastní hmotnosti.
Svařenec vidlice není na výrobu zrovna příjemná věc, a odlitek v těchto dimenzích bude dost těžko realizovatelný v rozumné cenové úrovni. U německé montáže převažuje soustružení a frézování, což jsou běžné operace a výsledek lze prakticky vždy zajistit.
Nebudu komentovat Richitův návrh, to podstatné tu teď nastínil MMys.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
virtuálný teleskop
Milan i Martin vystihli výhody a nevýhody vidlice dobře.Záleží však na délce,či spíše těžišti tubusu s optikou.Když bude tubus krátký - světelnější optika a zároveň těžiště blízko primárního zrcadla-těžší zrcadlo s mísou,může být vidlice velmi krátká.Těžiště celku může být položeno níže,než u němky díky nepřetáčení tubusu,ale zase na úkor polohám okulárového výtahu,avšak vidlici lze též přetočit o 180st.Když prodloužíte hřídel na opačnou stranu od vidlice,můžete tam dát závaží a těžiště zase posunete níž a blíže ke středu.
Každý typ montáže má výhody a nevýhody,jde o to zda vadí nebo tolik ne.
Důležité je ,být se svojí montáží spokojen i přes nějaké kompromisy.
Každý typ montáže má výhody a nevýhody,jde o to zda vadí nebo tolik ne.
Důležité je ,být se svojí montáží spokojen i přes nějaké kompromisy.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
virtuálný teleskop
MilAN napsal: Ta montáž má být pevná nebo mobilní ?Určite pevná.
To MMys :
Zatiaľ mi naozaj ide iba o designovú štúdiu. Hľadám niečo čo by mi vyhovovalo po všetkých stránkach a až to bude "ideálne" môžem to rozpracovať dopodrobna. Momentálne je to iba hrubší model, takže vidlica naozaj nie je dutá ... Celé som to vymodeloval v priebehu týždňa, takže veľká námaha to nebola. 3D Studio je program hlavne pre design takže 2D výkresy z toho nevytiahnem (jeho sila spočíva v inom), ale ponúka možnost exportu do iných špecializovanejších SW. Čo sa týka určenia hmotnosti, ťažiska atď., tak takýto plugin mám ale v tomto štádiu ho nemá zmysel aplikovať. (ale až príde čas tak bude možné určiť i hmotnosť zvarov atď.) Vybral som si tak trochu neštastný postup : zvonka-dovnútra takže presne naopak ako postupujú dizajnéri.
A je tu jedna limita, pre mňa dosť zásadná - napríklad podrobne rozpracovaný okulárový výťah mi zahltil pol giga VRpamäte a manipulácia s takýmto modelom je dosť zdĺhavá. Keď som dával celý teleskop renderovať musel som všetko zložiť a to už je na môj komp proste priveľa (a to je zatiaľ iba hrubší model) Chcelo by to dual procesor a tak 2GB RAMky a hi-end grafárna ale to si proste dovoliť nemôžem.
Vzdialenosť okulár. výťahu v zenite od podlahy je približne 210 cm. Čo sa týka spojok pre manuálny pohyb a pohon tak to zatiaľ naozaj nemám rozpracované (ale odpočiatku som uvažoval o šneku...) Takže už je jasné, že sa zatiaľ o žiadne konštruktérske orgie nejedná ;D je to len začiatok.
Ak by to bolo možné, nazachovalo sa ti niečo z tvojich projektov čo si spomýnal ? (stačilo by "foto" toho newtona zo SolidWorksu. Potrebujem to s niečím porovnať a možno sa i trochu inšpirovať (na i-nete som modely teleskopou nenašiel (ak nerátam ilustračné ).
To MMys :
Zatiaľ mi naozaj ide iba o designovú štúdiu. Hľadám niečo čo by mi vyhovovalo po všetkých stránkach a až to bude "ideálne" môžem to rozpracovať dopodrobna. Momentálne je to iba hrubší model, takže vidlica naozaj nie je dutá ... Celé som to vymodeloval v priebehu týždňa, takže veľká námaha to nebola. 3D Studio je program hlavne pre design takže 2D výkresy z toho nevytiahnem (jeho sila spočíva v inom), ale ponúka možnost exportu do iných špecializovanejších SW. Čo sa týka určenia hmotnosti, ťažiska atď., tak takýto plugin mám ale v tomto štádiu ho nemá zmysel aplikovať. (ale až príde čas tak bude možné určiť i hmotnosť zvarov atď.) Vybral som si tak trochu neštastný postup : zvonka-dovnútra takže presne naopak ako postupujú dizajnéri.
A je tu jedna limita, pre mňa dosť zásadná - napríklad podrobne rozpracovaný okulárový výťah mi zahltil pol giga VRpamäte a manipulácia s takýmto modelom je dosť zdĺhavá. Keď som dával celý teleskop renderovať musel som všetko zložiť a to už je na môj komp proste priveľa (a to je zatiaľ iba hrubší model) Chcelo by to dual procesor a tak 2GB RAMky a hi-end grafárna ale to si proste dovoliť nemôžem.
Vzdialenosť okulár. výťahu v zenite od podlahy je približne 210 cm. Čo sa týka spojok pre manuálny pohyb a pohon tak to zatiaľ naozaj nemám rozpracované (ale odpočiatku som uvažoval o šneku...) Takže už je jasné, že sa zatiaľ o žiadne konštruktérske orgie nejedná ;D je to len začiatok.
Ak by to bolo možné, nazachovalo sa ti niečo z tvojich projektov čo si spomýnal ? (stačilo by "foto" toho newtona zo SolidWorksu. Potrebujem to s niečím porovnať a možno sa i trochu inšpirovať (na i-nete som modely teleskopou nenašiel (ak nerátam ilustračné ).
virtuálný teleskop
Nenašiel by sa tu niekto kto by mi poskytol webhosting ? (bez reklám). Díky.
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
virtuálný teleskop
Richit napsal: Nenašiel by sa tu niekto kto by mi poskytol webhosting ? (bez reklám). Díky.
www.pipni.cz
www.pipni.cz
virtuálný teleskop
Richit napsal: Nenašiel by sa tu niekto kto by mi poskytol webhosting ? (bez reklám). Díky.Nebo na http://www.forpsi.com/webhosting/ pokud si chceš zaregistrovat taky doménu, jsou tam levnější, .com tam stojí 158,-Kč za rok a na pipni stojí 200,- Kč za rok. Webhosting je ale lepší na pipni jak píše Psion. Máš tam větší prostor misto 100MB máš 500MB a taky větší trafik místo 2GB tam máš 5GB. Nicméně doménu můžeš registrovat u Forpsi a pokud Ti nebude vyhovovat jejich webhosing můžeš si ho převést na Pípni.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
virtuálný teleskop
To MMys : OK berem to ako NIE 8)
Ale až budeš niečo podobné v budúcnosti "kutiť" nezabudni mi odložiť pár screenov.
Ale až budeš niečo podobné v budúcnosti "kutiť" nezabudni mi odložiť pár screenov.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
virtuálný teleskop
Richit napsal: To MMys : OK berem to ako NIE 8)
Neboj, tak to není
já to klidně ukážu, jenomže potřebuju chvilku času abych se dokopal k dodělání dílů do renderovatelné podoby (přiřazení materiálů a povrchů), jinak je to šedivý flek a ten tu ukazovat nechci V mém případě šlo o technické výkresy, nikoli obrázek na efekt. Ten čas jsem od minulého týdne ještě neměl, ale určitě to tady ukážu (Tubus + OV Crayford).
Neboj, tak to není
já to klidně ukážu, jenomže potřebuju chvilku času abych se dokopal k dodělání dílů do renderovatelné podoby (přiřazení materiálů a povrchů), jinak je to šedivý flek a ten tu ukazovat nechci V mém případě šlo o technické výkresy, nikoli obrázek na efekt. Ten čas jsem od minulého týdne ještě neměl, ale určitě to tady ukážu (Tubus + OV Crayford).
virtuálný teleskop
MMys napsal:
Neboj, tak to není
OK. Som naozaj zvedavý čo z toho bude. 8)
Neboj, tak to není
OK. Som naozaj zvedavý čo z toho bude. 8)