Cistenie okularov
Cistenie okularov
Vida co se ještě zajímavého nedovím. Je fakt že někdo propanol ředil éterem 1:1. Dříve se takto čistily objektivy foto. S novými vrstvami nemám skušenosti a proto i já děkuji za tuto radu.
S tím karcinogenem to už vůbec nevím a ani to nechci rozvádět při pomyšlení na dovoz určitých výrobků.
S tím karcinogenem to už vůbec nevím a ani to nechci rozvádět při pomyšlení na dovoz určitých výrobků.
Cistenie okularov
MIST napsal:
S tím karcinogenem to už vůbec nevím a ani to nechci rozvádět při pomyšlení na dovoz určitých výrobků. Isopropylalkohol je zatim bezne k sehnani napr. v prodejnach soucastek pro elektroniku. Na rozdil od lihu neni problem jej sehnat prakticky cisty, jeste se mi nestalo, ze by po nem zbyly nejake mapy apod. A neplati se z nej "lihova" spotrebni dan, takze je i levnejsi. Jen je treba dat pozor, aby v dosahu nebylo neco, co by mohl rozpustit ( ruzne natery apod. ), ale to je s cistym lihem podobne.
S "Hofmanskymi kapkami" bych byl opatrnejsi. Jednak opet zalezi na cistote a pak eter se vyparuje dost rychle, takze brzy vyprcha a navic zvysuje riziko, ze po oplachu nejake mapy zustanou.
S tím karcinogenem to už vůbec nevím a ani to nechci rozvádět při pomyšlení na dovoz určitých výrobků. Isopropylalkohol je zatim bezne k sehnani napr. v prodejnach soucastek pro elektroniku. Na rozdil od lihu neni problem jej sehnat prakticky cisty, jeste se mi nestalo, ze by po nem zbyly nejake mapy apod. A neplati se z nej "lihova" spotrebni dan, takze je i levnejsi. Jen je treba dat pozor, aby v dosahu nebylo neco, co by mohl rozpustit ( ruzne natery apod. ), ale to je s cistym lihem podobne.
S "Hofmanskymi kapkami" bych byl opatrnejsi. Jednak opet zalezi na cistote a pak eter se vyparuje dost rychle, takze brzy vyprcha a navic zvysuje riziko, ze po oplachu nejake mapy zustanou.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Cistenie okularov
Jenom na vysvětlení, jak je to s tou čistotou alkoholů a pod., vidím, že jsou v tom trochu zmatky.
Nelze zaměňovat čistotu s obsahem vody. Čistota souvisí s obsahem jiných látek podobné povahy nebo i nečistot, tam záleží na původu výroby. Obecně etanol vyráběný kvasným způsobem má více nečistot (t.j. podobných alkoholů - je to vlastně směs alkoholů s dominujícím etanolem) než syntetický etanol (ten bývá zase znečištěn malým množstvím solí např. těžkých kovů, pokud není speciálně přečištěn).
Co se týká obsahu vody, tak to je zase otázka existence azeotropických směsí dané látky s vodou pro určitý tlak a teplotu. To jsou směsi, které nelze odseparovat od sebe běžnou destilací.
Konkrétně etanol tvoří azeotropickou směs s obsahem 95,6 % alkoholu, izopropanol s obsahem 87,9 % alkoholu. Oba se dají získat i v bezvodém složení, ale nejsou takto běžně k dostání a v bezvodém stavu vyžadují i speciální uchovávání.
Nemyslím si, že obsah vody ve směsi (není-li zrovna alkohol ředěn tvrdou vodou) by mohl způsobit velké problémy při čištění optiky - vhodnější bude asi ten izopropanol, protože se vyrábí syntetickya bude tedy určitě méně znečištěný a je i běžnou součástí všech okna čistících prostředků. A není zatížen daní, jak už bylo psáno výše, takže je levnější než etanol.
A ono také záleží na původu samotného znečištění. Bude-li to mastnota (např. i otisk prstu), volil bych spíše ten koncentrovaný alkohol, bude-li to třeba zaschlé kapka vody (tvrdé, tzn, soli), tam bych spíše volil destilovanou vodu.
O kancerogenitě izopropanolu jsem teda neslyšel, ale je fakt, že seznamy těchto látek se dost rychle mění (resp. rozšiřují). Ale protože se nezvýšila statistika úmrtnosti na rakovinu mezi pijáky okeny, tak to bude spíš blábol.
Nelze zaměňovat čistotu s obsahem vody. Čistota souvisí s obsahem jiných látek podobné povahy nebo i nečistot, tam záleží na původu výroby. Obecně etanol vyráběný kvasným způsobem má více nečistot (t.j. podobných alkoholů - je to vlastně směs alkoholů s dominujícím etanolem) než syntetický etanol (ten bývá zase znečištěn malým množstvím solí např. těžkých kovů, pokud není speciálně přečištěn).
Co se týká obsahu vody, tak to je zase otázka existence azeotropických směsí dané látky s vodou pro určitý tlak a teplotu. To jsou směsi, které nelze odseparovat od sebe běžnou destilací.
Konkrétně etanol tvoří azeotropickou směs s obsahem 95,6 % alkoholu, izopropanol s obsahem 87,9 % alkoholu. Oba se dají získat i v bezvodém složení, ale nejsou takto běžně k dostání a v bezvodém stavu vyžadují i speciální uchovávání.
Nemyslím si, že obsah vody ve směsi (není-li zrovna alkohol ředěn tvrdou vodou) by mohl způsobit velké problémy při čištění optiky - vhodnější bude asi ten izopropanol, protože se vyrábí syntetickya bude tedy určitě méně znečištěný a je i běžnou součástí všech okna čistících prostředků. A není zatížen daní, jak už bylo psáno výše, takže je levnější než etanol.
A ono také záleží na původu samotného znečištění. Bude-li to mastnota (např. i otisk prstu), volil bych spíše ten koncentrovaný alkohol, bude-li to třeba zaschlé kapka vody (tvrdé, tzn, soli), tam bych spíše volil destilovanou vodu.
O kancerogenitě izopropanolu jsem teda neslyšel, ale je fakt, že seznamy těchto látek se dost rychle mění (resp. rozšiřují). Ale protože se nezvýšila statistika úmrtnosti na rakovinu mezi pijáky okeny, tak to bude spíš blábol.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Cistenie okularov
Já už leta čistím veškerou optiku (vyjma zrcadel) právě Hoffmanskými kapkami a to zcela bezpečně a úspěšně.
Používám mikrovláknové ubrousky a taky vlastní dech
1, ofoukat
2, oprášit jemným štětečkem
3, navlhčit mikrovlákno v Hoffmanovi
4, jemně setřít mastnotu či jiné znečištění
5, při neúspěchu opakovat dalším/nepoužitým kouskem se stejným postupem
6, případné nepatřičné zbytky na optice (už nikoli mastné) nadýchnu a jemně setřu suchým mikrovláknem
Výsledek: produkt jak z fabriky.

1, ofoukat
2, oprášit jemným štětečkem
3, navlhčit mikrovlákno v Hoffmanovi
4, jemně setřít mastnotu či jiné znečištění
5, při neúspěchu opakovat dalším/nepoužitým kouskem se stejným postupem
6, případné nepatřičné zbytky na optice (už nikoli mastné) nadýchnu a jemně setřu suchým mikrovláknem
Výsledek: produkt jak z fabriky.
Cistenie okularov
Ila napsal:
.
S tím dechem bych byl opatrný! Na mnoha místech jsem vyčetl, že lidský dech je poměrně agresivní a může optickým plochám uškodit.

.
S tím dechem bych byl opatrný! Na mnoha místech jsem vyčetl, že lidský dech je poměrně agresivní a může optickým plochám uškodit.
Cistenie okularov
Prave sa mi pri cisteni stala dost neprijemna vec. Cistil som okular Meade supeplossl 12.4 mm vatou namocenou v liehu (cisty 96%) a potom som to este isiel trochu vylestit cistou vatou. Pri tom sa mi vsak na tuto vatu a zrejme aj na sosovku okulara dostala dost cierna farba. Pochybujem ze by to mohla byt spina. Jedine co ma napadlo je, ze to je z ramu okulara (alebo ako to nazvat), proste to cierne co drzi sosovku:). Dalo mi celkom dost prace kym som to odtial dostal (pouzil som k tomu znovu lieh ale teraz uz opatrnejsie a destilovanu vodu z lekarne), ale pri krajoch aj tak nieco este zostalo. Aby som pravdu povedal uz sa s tym bojim aj nieco spravit a este ma aj dost hneva ze som si tymto mozno poskodil okular. Nestalo sa to este nikomu z Vas??. A ked ano, ako ste tuto situaciu riesili??
Cistenie okularov
Docela rád bych věděl, zda nelze použít ultrazvukové čištění, jaké mají v očních optikách. Má s tím někdo zkušenost?
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Cistenie okularov
Rozhodně ne ! Potopit celý okulár do vany nejde, nateče ti ta tekutina dovnitř. A rozebráním na čočky způsobíš pravděpodobně víc škody než užitku.
I ten líh nebo isopropyl není ideální, pokud ho použiješ víc, zatéká či zavzlíná dovnitř
Nevymýšlej zbytečně už dávno vyřešené, a kup si lens-pen.
http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... steni.html
I ten líh nebo isopropyl není ideální, pokud ho použiješ víc, zatéká či zavzlíná dovnitř
Nevymýšlej zbytečně už dávno vyřešené, a kup si lens-pen.
http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... steni.html
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Cistenie okularov
Ale ten lieh som musel pouzit preto lebo som chcel z okularu odstranit mastnotu (teda bol zachytany). A to lenspen asi nedokaze nie??
- Alien_MasterMynd
Cistenie okularov
Lenspen pouzivam na objektivy (kdyz si ho koupis ve fotoobchodu se znackou Hama a ne Celestron, tak te vyjde asi o stovku levneji
) a vycisti vsechno. Vcetne otisku prstu a vselikeho bordelu.

SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Cistenie okularov
Nedávno jsem zkusil čistit okulár vysavačem (přiblížením optické plochy k hubici) a funguje to skvěle. Je to použitelné pro všechno smetí (i trochu lepivé, přece jen to sání je docela silné), je to dostupné (ne každý má doma stlačený vzduch ve spreji) a dle mého názoru naprosto bezpečné (jen pozor na přímý dotyk a na vcucnutí menších objektů ;D ).
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
- marshalx
- Věk: 44
- Kontaktovat uživatele:
Cistenie okularov
Řeším teď pro případ, nákup čistících prostředků na okuláry. Co doporučíte?
Chtěl bych utěrku z mikrovláken, ale v obchodech jsem viděl vic druhů.
Např. v optice, pak v elektru na LCD apod... Je v nich nějaký rozdíl nebo všechny mikrovlaknove uterky neskrabou optiku?
Chtěl bych utěrku z mikrovláken, ale v obchodech jsem viděl vic druhů.
Např. v optice, pak v elektru na LCD apod... Je v nich nějaký rozdíl nebo všechny mikrovlaknove uterky neskrabou optiku?
Celestron XLT Newton 150/750mm / CG-4 s pohonem / Hyperion 25, 17, 8, 5 / UHC profi Astronomik / GSO moon filtr / Solar filtr
Cistenie okularov
Mám na ta skla lékárenský líh a tampóny-vatu na špejli..
A občas jen lehce otřu/ošmrdlám oční čočku..Ale fakt chodím kolem AF vrstev po špičkách...
A teda čistím jen občas...Zde platí čím míň, tím líp..
"brousit to Lens penem" mi nepřipadá až tak výhra..
Leda tak šmdlat seťáka, ale ne Ethoska...
Na ten čočkosuk si dávám spešl TIME a lehce otírám tampónem namočeným v lihu...
A občas jen lehce otřu/ošmrdlám oční čočku..Ale fakt chodím kolem AF vrstev po špičkách...

A teda čistím jen občas...Zde platí čím míň, tím líp..
"brousit to Lens penem" mi nepřipadá až tak výhra..
Leda tak šmdlat seťáka, ale ne Ethoska...
Na ten čočkosuk si dávám spešl TIME a lehce otírám tampónem namočeným v lihu...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- marshalx
- Věk: 44
- Kontaktovat uživatele:
Cistenie okularov
Vidím že jeden čistí mikrovlaknem, dalsi vatou, jiny zas houbickou. A nikdo zatim nic neposkrabal, takze to vypada, ze sklo i AF vrstvy jsou tvrde a poskodit je jen tak nejde. 

Celestron XLT Newton 150/750mm / CG-4 s pohonem / Hyperion 25, 17, 8, 5 / UHC profi Astronomik / GSO moon filtr / Solar filtr