Vybírám dalekohled

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
SKYMASTER

Vybírám dalekohled

Příspěvek od SKYMASTER »

Froggy napsal: Rád bych si pořídil druhý dalekohled menších rozměrů určený výhradně pro pozorování planet, Měsíce, Slunce a popřípadě i rozlišování dvojhvězd. Rozhoduji se mezi ED achromatický refraktor Sky-Watcher 80/600mm, kterým jsem měl možnost se podívat a obraz byl perfektní a SCT Maksutov-Cassegrain Sky-Watcher 127/1500mm. Kvůli většímu průměru a delšímu ohnisku, bych radši koupil SCT Maksutov-Cassegrain , ale zatím jsem neměl možnost se tímto systémem podívat, a tak nevím, jaký dává obraz. Je ostrost zobrazení při velkém zvětšení podobná ED achromatickému refraktoru, který zobrazuje hvězdy krásně ostře bodově a nebo je spíše podobná obrazu z Newtonu, který při velkém zvětšení dává rozmazanější chlupatý obraz hvězd? Díky za každou radu a doporučení.

Ahojky Frooggy, ED80 s BW 4x a ZOOM okularem 8-24 (tj s BW 2 -6mm) pro az 300x zvetseni bude k dispozici na SKYMASTERu v prvni polovine cervence.

Zdenkum MAK jsem nevidel ale fotka z nej je jak z obezne drahy (nahoda?), v kazdem pripade zalezi na co to skutecne je. MAK je jen jen na foceni planet, ED80 muze byt i na DEEPSKY. Uzitna hodnota ED80 je pro vetsinu uzivatelu vyssi.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
MP

Vybírám dalekohled

Příspěvek od MP »

SKYMASTER napsal: MAK je jen jen na foceni planet, ED80 muze byt i na DEEPSKY. Uzitna hodnota ED80 je pro vetsinu uzivatelu vyssi.
Take jsem si to myslel, nez jsem si to zkusil : http://fjfi.cce.cz/astro/mak/M57m.html. Ono tech 127mm je vic, nez 80mm ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
SKYMASTER

Vybírám dalekohled

Příspěvek od SKYMASTER »

:-) no samozrejme DEEPSKY se tim fotit da, ale ta M57 je skutecne spatna (aspon muj nazor)
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
SKYMASTER

Vybírám dalekohled

Příspěvek od SKYMASTER »

SKYMASTER napsal: no samozrejme DEEPSKY se tim fotit da, ale ta M57 je skutecne spatna (aspon muj nazor)
Popis u te M57 hovori za vse. Navic je to objekt, kde by MAK mohl byt na prvni pohled vyhodnejsi

Planetární mlhovina M57 v Lyře, 9.4 mag., rozměry 1'26" x 1'02"

SkyWatcher Mak 127/1500
Upravená černobílá CCTV kamera
Expozice :
bez filtru 10 x 8 sec.
R filtr 7 x 8 sec.
G filtr 6 x 8 sec.
B filtr 10 x 8 sec.
Čas : 29.5.2005, 00:30 - 01:15

Při ohniskové vzdálenosti 1.5m vychazí u kamery rozlišení zhruba 0.85" na pixel a zorné pole kolem 9 úhlových minut. Lehká montáž GS s nepravidelným průběhem periodické chyby v řádu desítek úhlových vteřin je pro takové rozlišení zcela nedostatečná. Obrázek vznikl nasnimáním přibližně stovky osmisekundových expozic a výběrem těch méně rozhýbaných.
MP

Vybírám dalekohled

Příspěvek od MP »

Tak se hned necerti, kdyz jsem si dovolil nesouhlasit ;)
Ja jsem to tu nedavno uvadel jako priklad, co clovek muze udelat z nouze, kdyz vidi cistou oblohu a ma s sebou jen Maka na GS montazi. Ale pochybuji, ze bys tu M57 tou 80kou vyfotil lepe - mel bys 2.5x mene svetla, takze o nejakem foceni bez pointace by sis mohl nechat jen zdat, pokud bys nepouzil mensi zvetseni ( a pak by toho bylo videt jeste mene ). A kdyz budes mit k dispozici pevnejsi a pointovanou montaz, tak i fotka z toho Maka bude vypadat jinak ( optimalni by byla tak 4x delsi expozice ).

Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Vybírám dalekohled

Příspěvek od Psion »

Já mám na MAKa reduktor 0.3-0.6, který na malý 1/3 CCD čip vyhoví a pak se s tím dá fotit docela slušně i něco většího :-)
MP

Vybírám dalekohled

Příspěvek od MP »

Psion napsal: Já mám na MAKa reduktor 0.3-0.6, který na malý 1/3 CCD čip vyhoví a pak se s tím dá fotit docela slušně i něco většího :-)
To jo, ale jen na ten maly chip. Vetsi pole to nevykresli. Take jsem zkousel na Maka primo nasroubovat EOS 20D a fungovalo to - Mesic se tam vejde cely a cele pole je vykreslene dostatecne ostre : http://fjfi.cce.cz/astro/Canon/MesMak.jpg. To uz ale zase neni konfigurace na planety a planetarky - kdo pak ma ty tecky hledat na fotce lupou :)
Psion
Kontaktovat uživatele:

Vybírám dalekohled

Příspěvek od Psion »

MP napsal:

To jo, ale jen na ten maly chip. Vetsi pole to nevykresli. Take jsem zkousel na Maka primo nasroubovat EOS 20D a fungovalo to - Mesic se tam vejde cely a cele pole je vykreslene dostatecne ostre : http://fjfi.cce.cz/astro/Canon/MesMak.jpg. To uz ale zase neni konfigurace na planety a planetarky - kdo pak ma ty tecky hledat na fotce lupou :)

Přesně na to reduktor je - malý čip 1/2-1/3". Obrázek Měsíce Ti vyšel pěkně. Mě se líbí, když mám všechno nádobíčko na louce a můžu chvíli koukat MAKem, chvíli Newtonem zatímco ED80 cvaká fotky Jenže to je tak na dovolenou, kdo se s tím má tahat na pár hodin :-)
Psion
Kontaktovat uživatele:

Vybírám dalekohled

Příspěvek od Psion »

SKYMASTER napsal:

Zdenkum MAK jsem nevidel ale fotka z nej je jak z obezne drahy (nahoda?), v kazdem pripade zalezi na co to skutecne je. MAK je jen jen na foceni planet, ED80 muze byt i na DEEPSKY. Uzitna hodnota ED80 je pro vetsinu uzivatelu vyssi.

Zdenek je optik - na to nezapomínat. Dokáže si vyladit dalekohled tak, že udělá fotku jako víno. Navíc jeho proslulé atmosferické filtry laděné v Matlabu - to je věc - odstranění vlivu atmosféry z fotky umí jen zdenek a pak adaptabilní optika ;D
MP

Vybírám dalekohled

Příspěvek od MP »

Psion napsal:

Mě se líbí, když mám všechno nádobíčko na louce a můžu chvíli koukat MAKem, chvíli Newtonem zatímco ED80 cvaká fotky Jenže to je tak na dovolenou, kdo se s tím má tahat na pár hodin :-)No a jsme konecne zase zpet u vyberu dalekohledu. A zaver ? Bereme vsechno ! Pokud dalekohled nebo objektiv neni opticky spatny ( a to z uvedenych zadny neni ), tak je to vzdycky dobra volba. Pro nejaky ucel. Rozhodovani zalezi na tom ucelu, ale casteji na osobnich sympatiich k urcitemu systemu nebo vyrobci. V danem pripade ( Froggy chce druhy dalekohled na planety, Mesic a Slunce, na pozorovani, ne foceni ) jde asi spis o ty sympatie - rozdil v ohniskove vzdalenosti se dozene okularem a rozdil v prumeru neni u planet ( krome Pluta ) tak dulezity. Snad jen ta barevna vada, ale EDcko ji ma dost malou ...

Vsechno nadobicko na louce - hezke, ale ja nemam dodavku. A navic casto ani predem nevim, ze budu nekde neco pozorovat a pak musi stacit to, co ze zrovna vali v kufru auta ( jako treba ten Mak a GS montaz ). Nevis o nejakem pozemku pro hvezdarnu, kam bychom to oba nemeli daleko a dalo se tam skladovat aspon 6 dalekohledu, 4 montaze, 10 dlouhych teleobjektivu a 3 kamery ? ;)
SKYMASTER

Vybírám dalekohled

Příspěvek od SKYMASTER »

Koupil jsem dalsich 1150m2 takze na SKYMASTERu je mista na skladovani dalekohledu dost ;D a ja se necertim. ;D potrebuju na ED80 delsi expozici, budu mit obrazek mensi, ale bude hezci

Samozrejme o korektorech jsem se nebavil ;D pokud se da ohnisko zmensit na 30% puvodniho pak by to mohlo byt OK ;D
SKYMASTER

Vybírám dalekohled

Příspěvek od SKYMASTER »

MP napsal:
No a jsme konecne zase zpet u vyberu dalekohledu. A zaver ? Bereme vsechno !  :)  Pokud dalekohled nebo objektiv neni opticky spatny ( a to z uvedenych zadny neni ), tak je to vzdycky dobra volba. Pro nejaky ucel. Rozhodovani zalezi na tom ucelu, ale casteji na osobnich sympatiich k urcitemu systemu nebo vyrobci. V danem pripade ( Froggy chce druhy dalekohled na planety, Mesic a Slunce, na pozorovani, ne foceni ) jde asi spis o ty sympatie - rozdil v ohniskove vzdalenosti se dozene okularem a rozdil v prumeru neni u planet ( krome Pluta  :) ) tak dulezity. Snad jen ta barevna vada, ale EDcko ji ma dost malou ...

Vsechno nadobicko na louce - hezke, ale ja nemam dodavku. A navic casto ani predem nevim, ze budu nekde neco pozorovat a pak musi stacit to, co ze zrovna vali v kufru auta ( jako treba ten Mak a GS montaz ). Nevis o nejakem pozemku pro hvezdarnu, kam bychom to oba nemeli daleko a dalo se tam skladovat aspon 6 dalekohledu, 4 montaze, 10 dlouhych teleobjektivu a 3 kamery ?  ;)

Myslim, ze ho chce i na foceni ;D aspon jak ho znam ;D
MP

Vybírám dalekohled

Příspěvek od MP »

SKYMASTER napsal:
Samozrejme o korektorech jsem se nebavil ;D pokud se da ohnisko zmensit na 30% puvodniho pak by to mohlo byt OK ;DAle tam asi uz bude nejaka ztrata kvality. Korektor - to jsou cocky a vyhoda Maku je prave v tom, ze mezi objektem a CCD chipem je jen meniskus, zbytek jsou zrcadla. Myslim, ze je lepsi pouzit vetsi chip ( treba tu zrcadlovku ) a ohnisko nechat, jak je. Vzdyt 1.5m neni zas tak moc, na foceni planet ho jeste prodluzuji Barlowem ...

Psion
Kontaktovat uživatele:

Vybírám dalekohled

Příspěvek od Psion »

MP napsal:
No a jsme konecne zase zpet u vyberu dalekohledu. A zaver ? Bereme vsechno ! Pokud dalekohled nebo objektiv neni opticky spatny ( a to z uvedenych zadny neni ), tak je to vzdycky dobra volba. Pro nejaky ucel. Rozhodovani zalezi na tom ucelu, ale casteji na osobnich sympatiich k urcitemu systemu nebo vyrobci. V danem pripade ( Froggy chce druhy dalekohled na planety, Mesic a Slunce, na pozorovani, ne foceni ) jde asi spis o ty sympatie - rozdil v ohniskove vzdalenosti se dozene okularem a rozdil v prumeru neni u planet ( krome Pluta ) tak dulezity. Snad jen ta barevna vada, ale EDcko ji ma dost malou ...

Vsechno nadobicko na louce - hezke, ale ja nemam dodavku. A navic casto ani predem nevim, ze budu nekde neco pozorovat a pak musi stacit to, co ze zrovna vali v kufru auta ( jako treba ten Mak a GS montaz ). Nevis o nejakem pozemku pro hvezdarnu, kam bychom to oba nemeli daleko a dalo se tam skladovat aspon 6 dalekohledu, 4 montaze, 10 dlouhych teleobjektivu a 3 kamery ? ;)

No a je to tady. Postavit soukromou pozorovatelnu, kam by jenom z Prahy jezdilo minimálně 8 lidí To by stálo za úvahu, taky mě nebaví pořád všechno tahat sem a tam. No pouvažujme o tom, stálo by to zato!!!
SKYMASTER

Vybírám dalekohled

Příspěvek od SKYMASTER »

Petrin, Dablice a co ja vim co jeste kolem Prahy. Tak neco proste vytunelujte a nebo zprivatizujte. ;D
Odpovědět