VIXEN Lanthanum versus CELESTRON Ultima

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
zdenek
Věk: 56

Příspěvek od zdenek »

Achernar napsal: ... Je tedy ten rozdil u ty petky takoveho druhu, aby stalo za to koupit radeji ctyrku?Urcite 5mm neni toho druhu, ze by VixLV nesel pouzit. Jen je hlavne trosku mekci nez jeho napr. 6mm kolega. I tak ale uricte kresli kvalitne (urcite kvalitneji nez okularky "nizsi tridy"). Co se tyce konkretniho vjemu, to uz je na pozorovateli. Nekomu mekci kresba vadi (chce mit vse vyslovene "zarezane"), nekomu (napr. mne) naipak vyhovuje. nejlepe je to asi vyzkouset a sam uvidis.
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Dekuju za informaci, budu to tedy muset ozkouset. Potrebuju velky zvetseni na planety, tak aby mi to hlavne Jupitera ukazalo tak, jak bych potreboval...
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Mal som moznost pozerat na Mesiac cez Archenarov refraktor a okulare Vixen LV. Este sme porovnavali TAL UWA (24mm), TeleVue Panoptic (24mm) a Nagler (13mm).
Moje subjektivne pozorovanie:
LV - v porovnani s Panopticom viditelne mensia ostrost kresby (nie zas tak velmi ale vsimli by ste si to pri Panoptiku, hlavne na malych krateroch, to bolo vidno ako vystupili do popredia a val Tycha mal viditelnu strukturu, ktora bola pri LV trosicku rozostrena)
nepacil sa mi modry lem okolo svetlej strany mesiaca (ostatne test.okulare ho nemali)
okular ma viditelne mensie zorne pole (45st) ale na planety to nevadi

TAL - ostrost v strede obrazu (v 1/3 pola) sa mi javila miestami o chlp lepsia ako pri Panoptiku, naopak kontrast Pan. bol o chlp lepsi ako TALu (nieco za nieco ), TAL ma farebne podanie s jemnym nadychom zltej ("ruske sklo") pri DSO toto nevidno (akoby aj ked capiky spia )(v ziadnom pripade nie je mesiac zlty ako cez filter, je biely len ma taky jemny nadych do zlta - vyhodne napr. pre achromaticke refraktory)

Nagler - plati to co pre Panoptic, na mesiaci som si vyraznejsiu zmenu nevsimol ale na DSO to bolo dokonale (az na zbytkovu komu) korigovane pole odnevidim-donevidim (82st.) a kontrast obrazu bola ohromujuca (tazko popisovat- treba zazit- je to fakt zmena)

Ked uz to tu popisujem tak:
johnik mal zo sebou Baader Neodymium (mesacny a planetarny) filter,
porovnavali sme cez Panoptik s a bez filtra,
rozdiel: zmenu som si vsimol na mesacnych moriach a lucoch kraterov ako zvysenie kontrastu, nebolo to nic zavratne ale tu zmenu bolo vidiet, filter taktiez stlmil jas mesiaca
Achernar

Příspěvek od Achernar »

V zasade souhlasim, jen se mi subjektivne ten rozdil mezi panoptikem a vixenem nezdal v te ostrosti tak zretelny, uprimne receno nezdal se mi vubec, ovsem treba k memu hodnoceni pripocist dve skutecnosti: jednak s tim vixenem pozoruju dlouho a jsem s nim srostlej a druhak si precijen branim kvality toho, co sam vlastnim a pouzivam:-)
Co jsem videl, byl rozdil v tech zbytkovych barvach - zatimco vixen, jak psal ostatne Pavuk, akcentuje spis tu modrou, panoptic zas vic ukaze zlutou a malicko cervene. Rekl bych, ze ta zluta neprijde cloveku zvyklemu na bezbarvy obraz reflektoru tolik napadna, bude to z tohohle hlediska dost subjektivni. Zrejma a velmi prijemna vyhoda panoptiku je ovsem v tom zornem poli. U toho ohniska 24mm je to nadhera, u kratsich ohnisek, jak opet pise Pavuk, to uz potreba neni, tedy prinejmensim ne na planety, pro deep-sky je to jina.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Achernar

Příspěvek od Achernar »

P.S. - pardon, poplet jsem si ohledne toho zorneho pole panoptic s naglerem...

Jinak co se tyce filtru na planety - zkus se nekdy podivat zelenzm filtrem na Jupitera, budes zirat, jak ty pruhy najednou budou kontrasni a konkretni, s detaily a jasnymi predely. Obycejne koukam se zlutym filtrem, ovsem tohle je lepsi.
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Achernar napsal: V zasade souhlasim, jen se mi subjektivne ten rozdil mezi panoptikem a vixenem nezdal v te ostrosti tak zretelny, uprimne receno nezdal se mi vubec, ovsem treba k memu hodnoceni pripocist dve skutecnosti: jednak s tim vixenem pozoruju dlouho a jsem s nim srostlej a druhak si precijen branim kvality toho, co sam vlastnim a pouzivam:-)
Co jsem videl, byl rozdil v tech zbytkovych barvach - zatimco vixen, jak psal ostatne Pavuk, akcentuje spis tu modrou, panoptic zas vic ukaze zlutou a malicko cervene. Rekl bych, ze ta zluta neprijde cloveku zvyklemu na bezbarvy obraz reflektoru tolik napadna, bude to z tohohle hlediska dost subjektivni. Zrejma a velmi prijemna vyhoda panoptiku je ovsem v tom zornem poli. U toho ohniska 24mm je to nadhera, u kratsich ohnisek, jak opet pise Pavuk, to uz potreba neni, tedy prinejmensim ne na planety, pro deep-sky je to jina.to je pravda, ale aby som to trochu doplnil, tu zbytkovu farbenu vadu som videl iba na mesiaci, na jupiteri nie a ani na hviezdach nie a este jedna vec:
pokial poloha oka bola presne v strede okulara, chyba bola minimalna, ale ked som isiel okom mimo opt.os objavila sa a pri urcitom uhle bola rusiva

skratka LVcka su skvele okulare, ktorych kvalita zodpoveda ich cene, TV Pan a Nag su cenovo niekde inde a aj kvalita je vyssia, tot vsjo
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

johnik napsal: Prý by ten filtr měl znatelně zvyšovat kontrats na planetách, někdy to zkusím až bude dobrá tma.na to sa velmi tesim, ked nieco zistis, hned to sem napis.
Ten filter a jemu podobne "mi nedaju spat",
sorry offtopic: skusali ste niekto TeleVue Bandmate Mars alebo jemu podobne ? (opozicia sa blizi )
lefi
Věk: 50

Příspěvek od lefi »

mkcz napsal:

Děkuji za detailní info. Myslím, že asi zkusím BDP 5mm ORTHO GENUINE 1.25”. Pokud to bude O.K. zůstanu u těchto okulárů. Když "ulítnu", potom zkusím jeden Vixen LV. Ale konstrukci ortho věřím. Takže díky.

Chtěl bych se zeptat jak dopadl ten BDP ortho . Jak se do něj kouká? Nebo ještě není? Řeším stejný problém. Díky
"Muzika je tvůj vlastní prožitek, tvoje myšlenky, tvá moudrost. Pokud ji nežiješ, z trumpety ti nevyjde."  ( Charlie Parker )
mkcz
Věk: 59

Příspěvek od mkcz »

lefi napsal:

Chtěl bych se zeptat jak dopadl ten BDP ortho . Jak se do něj kouká? Nebo ještě není?  Řeším stejný problém. Díky
Přiznám se, že už jsem chtěl volat panu Zahajskému, ať mi jeden 5mm ortho pošle na dobírku. Ale rozhodl jsem se, že tam zajedu a chci zkusit porovnat jak Vixen tak BDP ortho na vlastní oči. Jakmile se tak stane, dám vědět (bude to co nejdříve, řeším pouze čas, kdy budu mít pár hodin volno do Prahy na otáčku zajet). Ozvu se.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
mkcz
Věk: 59

Příspěvek od mkcz »

Ještě malý dodatek, pro Vixen u mne hovoří velikost výstupní pupily (což v případě toho konkrétního 5mm ortho bude cca 4mm, což opravdu není mnoho ;)) a pro BDP ortho zase mluví ta konstrukce. Je to pro mne prostě tak trochu sázka do loterie. Co zvolit; komfort s výborným obrazem nebo namáhavější pozorování s ještě lepším obrazem ?
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
michal.b

Příspěvek od michal.b »

mkcz napsal: Ještě malý dodatek, pro Vixen u mne hovoří velikost výstupní pupily (což v případě toho konkrétního 5mm ortho bude cca 4mm, což opravdu není mnoho ;)) a pro BDP ortho zase mluví ta konstrukce. Je to pro mne prostě tak trochu sázka do loterie. Co zvolit; komfort s výborným obrazem nebo namáhavější pozorování s ještě lepším obrazem ?
Nebo si kup Takahashi LE ED 5mm ;D Tolik chvaly najednou se jen tak nevidi: http://www.excelsis.com/1.0/entryvotes. ... entryid=88
lefi
Věk: 50

Příspěvek od lefi »

mkcz napsal: Ještě malý dodatek, pro Vixen u mne hovoří velikost výstupní pupily (což v případě toho konkrétního 5mm ortho bude cca 4mm, což opravdu není mnoho ;)) a pro BDP ortho zase mluví ta konstrukce. Je to pro mne prostě tak trochu sázka do loterie. Co zvolit; komfort s výborným obrazem nebo namáhavější pozorování s ještě lepším obrazem ?
To je přesně i mé dilema,taky bych to radši viděl na vlastní bulvu. Jenom nevím kdy se dostat do Prahy.
Zatím díky.
"Muzika je tvůj vlastní prožitek, tvoje myšlenky, tvá moudrost. Pokud ji nežiješ, z trumpety ti nevyjde."  ( Charlie Parker )
Ila

Příspěvek od Ila »

lefi napsal:

To je přesně i mé dilema,taky bych to radši viděl na vlastní bulvu. Jenom nevím kdy se dostat do Prahy.
Zatím díky.
...;) jsem na tom úplně stejně, chystám se zítra na Lv vs ortho, případně ortho+barlow.
No uvidíme - fakt je, že zkusit si to v noci by bylo asi účelnější...
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Ila napsal: Vixen má skvělé rozlišení, oční reliéf je fakt paráda, celkově je výborně zpracovaný a jaksi "sexy" ulitý, takže je radost s ním pracovat, avšak žere poměrně dost světla a tak se pro mou světelnost f 12 fakt už moc nehodí. Takže kašlu na komfort a půjdu do jasné jedničky v obrazu - ortho 6mm.
...Ale to přeci nesouvisí se světelností ani většinou s výrobcem. Výsledná pupila pro 6 mm okulár bude vždy 0,5mm a moc Ti nepomůže změnit výrobce.Při pupile pod 0,7 mm to pro oko nebude nikdy nic moc
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
GaN

Příspěvek od GaN »

Měl jsem podobný Zeiss ortho - byl skvělý (velmi kontrastní a dobře kreslící i na kraji pole - refraktoru Zeiss 63/840), ale oko přibité na výstupní čočce takže jsem si řasami zaneřádil okulár a zorné pole ca 30°. Ortho se možná vyplatí více s f=15 mm u dlouhoohniskového přístroje.
Odpovědět