Dalekohled nemusel mířit přímo na Měsíc, světlá obloha je vidět i okolo, obzvlášť pokud se přidá oblačnost nebo opar. První krok je opravdu zaostřit, třeba i ve dne na hodně vzdálený objekt (nejlépe několik set metrů), za použití nejdelšího okuláru, a potom hned seřízení hledáčku. Na bližší objekty se nemusí podařit zaostřit, dalekohled je dělaný na nekonečno...
S okulárem s nejdelší ohniskovou vzdáleností by měl být na Měsíci vidět i při značném rozostření přechod Měsíc/obloha (tj. kraj měsíce), doporučuji dalekohled nastavit tak, aby ten kraj byl v zorném poli a pak ostřit (případně přechod vzdálený dům/nebe nebo tmavý horizont/nebe). U totálně rozostřeného dalekohledu kdy vůbec nevím kde jsem, kam dalekohled míří a v jaké poloze je zaostřeno a v okuláru vidím jen šedou obvykle přejíždím nahoru/dolů přes horizont dokud se odstín šedé skokově nezmění a pak pomalu najdu ten přechod. Pokud se to nepovede vyzkoušejte i další okuláry.
Pokud se to nepovede, vyfoťte dalekohled v sestaveném stavu, zejména výtah s okulárem a uvidíme.
Jo, a jestli je to FlexTube, tak se samozřejmě musí vysunout až na doraz!!! Jinak to nefunguje....
Automatické vyhledávání se dá řešit až když je v okuláru něco vidět, dříve to nastavit nejde.
Dobson GoTo - zkušenosti? (případně něco jiného)
Souhlasím, co psal Peťa, jeden postřeh navíc:
Když jsem kupoval podobný stroj ve Foto Pazdera, byl údajně jednou použitý. Dle tvrzení pana Pazdery ho první majitel po koupi vrátil, řka, že v něm nic nevidí (dalekohledu naprosto nic nebylo a mám ho k velké spokojenosti).
Když jsem provedl ohledání příslušenství v krabici, zjistil jsem, že první majitel měl smontovány obě okulárové redukce v sobě, tedy napřed dvoupalcovou, v ní redukci na 1 1/4 a v tom měl setový okulár 25 mm, vše sestaveno a řádně zataženo a takto to nejspíše vkládal do okulárového výtahu (nešlo to skoro povolit). Domnívám se, že to byl ten důvod, proč první majitel nebyl schopen nic v dalekohledu vidět a proto ho vrátil do prodejny.. V tomto případě nelze totiž zaostřit! Je nezbytné mít v okulárovém výtahu pouze jednu redukci, dle typu okuláru (ve Vašem případě nejspíš redukci na 1 1/4, pač nejspíš používáte setový okulár). Možná se jedná o stejný problém...
Ale obecně, postupujte, prosím, podle instrukcí kolegy Peťi... Samson
Rada č. 2, v místě bydliště sežeňte někoho, kdo má s podobným strojem zkušenosti, domnívám se, že za 30 minut školení budete obsluhovat tento (dle mého názoru výtečný) stroj bez problémů...
Když jsem kupoval podobný stroj ve Foto Pazdera, byl údajně jednou použitý. Dle tvrzení pana Pazdery ho první majitel po koupi vrátil, řka, že v něm nic nevidí (dalekohledu naprosto nic nebylo a mám ho k velké spokojenosti).
Když jsem provedl ohledání příslušenství v krabici, zjistil jsem, že první majitel měl smontovány obě okulárové redukce v sobě, tedy napřed dvoupalcovou, v ní redukci na 1 1/4 a v tom měl setový okulár 25 mm, vše sestaveno a řádně zataženo a takto to nejspíše vkládal do okulárového výtahu (nešlo to skoro povolit). Domnívám se, že to byl ten důvod, proč první majitel nebyl schopen nic v dalekohledu vidět a proto ho vrátil do prodejny.. V tomto případě nelze totiž zaostřit! Je nezbytné mít v okulárovém výtahu pouze jednu redukci, dle typu okuláru (ve Vašem případě nejspíš redukci na 1 1/4, pač nejspíš používáte setový okulár). Možná se jedná o stejný problém...
Ale obecně, postupujte, prosím, podle instrukcí kolegy Peťi... Samson
Rada č. 2, v místě bydliště sežeňte někoho, kdo má s podobným strojem zkušenosti, domnívám se, že za 30 minut školení budete obsluhovat tento (dle mého názoru výtečný) stroj bez problémů...
Skládací truss tubus dobson v bedýnce 200/1000 (na cesty, home-made), ve výrobě skládací 305/1500 truss tubus...
Děkuji Vám kluci za rady, vyzkouším dle Vašich pokynů 

Nejste někdo z okolí Litoměřic, Roudnice či Štětí?