Dobson GoTo - zkušenosti? (případně něco jiného)

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Dalekohled nemusel mířit přímo na Měsíc, světlá obloha je vidět i okolo, obzvlášť pokud se přidá oblačnost nebo opar. První krok je opravdu zaostřit, třeba i ve dne na hodně vzdálený objekt (nejlépe několik set metrů), za použití nejdelšího okuláru, a potom hned seřízení hledáčku. Na bližší objekty se nemusí podařit zaostřit, dalekohled je dělaný na nekonečno...

S okulárem s nejdelší ohniskovou vzdáleností by měl být na Měsíci vidět i při značném rozostření přechod Měsíc/obloha (tj. kraj měsíce), doporučuji dalekohled nastavit tak, aby ten kraj byl v zorném poli a pak ostřit (případně přechod vzdálený dům/nebe nebo tmavý horizont/nebe). U totálně rozostřeného dalekohledu kdy vůbec nevím kde jsem, kam dalekohled míří a v jaké poloze je zaostřeno a v okuláru vidím jen šedou obvykle přejíždím nahoru/dolů přes horizont dokud se odstín šedé skokově nezmění a pak pomalu najdu ten přechod. Pokud se to nepovede vyzkoušejte i další okuláry.

Pokud se to nepovede, vyfoťte dalekohled v sestaveném stavu, zejména výtah s okulárem a uvidíme.

Jo, a jestli je to FlexTube, tak se samozřejmě musí vysunout až na doraz!!! Jinak to nefunguje....

Automatické vyhledávání se dá řešit až když je v okuláru něco vidět, dříve to nastavit nejde.
Samson
Věk: 52

Příspěvek od Samson »

Souhlasím, co psal Peťa, jeden postřeh navíc:
Když jsem kupoval podobný stroj ve Foto Pazdera, byl údajně jednou použitý. Dle tvrzení pana Pazdery ho první majitel po koupi vrátil, řka, že v něm nic nevidí (dalekohledu naprosto nic nebylo a mám ho k velké spokojenosti).
Když jsem provedl ohledání příslušenství v krabici, zjistil jsem, že první majitel měl smontovány obě okulárové redukce v sobě, tedy napřed dvoupalcovou, v ní redukci na 1 1/4 a v tom měl setový okulár 25 mm, vše sestaveno a řádně zataženo a takto to nejspíše vkládal do okulárového výtahu (nešlo to skoro povolit). Domnívám se, že to byl ten důvod, proč první majitel nebyl schopen nic v dalekohledu vidět a proto ho vrátil do prodejny.. V tomto případě nelze totiž zaostřit! Je nezbytné mít v okulárovém výtahu pouze jednu redukci, dle typu okuláru (ve Vašem případě nejspíš redukci na 1 1/4, pač nejspíš používáte setový okulár). Možná se jedná o stejný problém...
Ale obecně, postupujte, prosím, podle instrukcí kolegy Peťi... Samson

Rada č. 2, v místě bydliště sežeňte někoho, kdo má s podobným strojem zkušenosti, domnívám se, že za 30 minut školení budete obsluhovat tento (dle mého názoru výtečný) stroj bez problémů...
Skládací truss tubus dobson v bedýnce 200/1000 (na cesty, home-made), ve výrobě skládací 305/1500 truss tubus...
hruskova

Příspěvek od hruskova »

Děkuji Vám kluci za rady, vyzkouším dle Vašich pokynů :)
hruskova

Příspěvek od hruskova »

Nejste někdo z okolí Litoměřic, Roudnice či Štětí?
Odpovědět