Periodická chyba EQ6 SkyScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Velice jednoduše, natočíš ji do deklinace 90 stupňů, tedy rovnoběžně s RA osou, a zaměříš osu na nějaký objekt. Ten dáš do středu zorného pole a dalkohled kolem RA osy překlopíš o 180 stupňů. Pokud je RA osa || s optickou, objekt zůstane ve středu pole. Pokud ne, bude uhnutý do strany. Korekce se dá udělat vypodložením třmenů, tak, aby se obraz přiblížil k původní ose o polovinu vzdálenosti, o kterou se posunul. Pak to zkus znova, už by to mělo být výrazně lepší. Postupně to vyladíš.

Poznámka - na fotografovaní to nemá ale žádný vliv, pouze na přesnost najíždění GO-TO systému, pokud je kalibrováno na jednu či dvě hvězdy. Pokud umí systém kalibraci i na tři hvězdy, měl by si již mechanické chyby montáže umět z toho určit a zaměření korigovat...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to: MMys:
Neviděl bych to tak jednoduše. Tímhle postupem zaručíš pouze to, že osa dalekohledu je kolmá k deklinační ose.To zaručí, že po proložení dalekohledu je hodinový úhel na stupnicích přesně + 12 hodin.
Pokud jde o deklinaci 90° je problém v kalibraci a seřízení té stupnice. Tam je nejjednodušší metodou co nejpřesněnji ustavit montáž, vycentrovat na hvězdu známé deklinace a podle toho seřídit stupnice. Kvůli nerovnoměrnosti stupnic je to nejlépe provést na Polárce.
Podle otázky Psiona bych předpokládal, že chce dalekohled popužít k přesnému ustavení montáže, takže tenhle postup moc nepomůže, zvlášť, když na montáži jsou mechanické stupnice pouze orientační, a elektronické v tenhle moment moc nepomůžou.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Díky za upřesnění, přesně tohle jsem měl na mysli, a pochopil, že se Psion ptá na tohle, tj. ověření uchycení dalekohledu kolmo k DE ose, tedy přesněji řečeno, aby rovina, kterou opisuje optická osa dalekohledu při otáčení v DE byla rovnoběžná s polární osou.

Vlastní přesné nastavní DE osy by již mělo zajistit zkalibrování GO-TO systému (respektive stupnic ) podle hvězdy.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

MMys napsal: Díky za upřesnění, přesně tohle jsem měl na mysli, a pochopil, že se Psion ptá na tohle, tj. ověření uchycení dalekohledu kolmo k DE ose, tedy přesněji řečeno, aby rovina, kterou opisuje optická osa dalekohledu při otáčení v DE byla rovnoběžná s polární osou.

Vlastní přesné nastavní DE osy by již mělo zajistit zkalibrování GO-TO systému (respektive stupnic ) podle hvězdy.
CG5 má ustavování na 3 hvězdy a 24 bit. řízení montáže, takže přesnost je vynikající. Jenom mě napadlo, jak zjistit tu rovnoběžnost os. Zřejmě to ale bude zbytečné, protože to nemá praktický význam.

To proložení montáže mě sice napadlo, ale na CG5 GT to není možné díky krytům motoru - tudíž na montáži jsou "slepá místa".
BiF
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Psion napsal:
Napadlo mě jen, jak rychle zjistit, zda RA osa montáže je rovnobežná s optickou osou dalekohledu? :-)
Vím, že se jedná o trošku něco jiného, ale přesto se zeptám tady.
Už se tu na astrofóru mluvilo o tom, jak je dúležité, aby hodinová a deklinační osa byly na sebe naprosto kolmé.
PROČ je to tak důležité, Co se stane (např. z hlediska astrofotografie), když osy nebudou dokonale kolmé?

Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Vždyť jsem o kousek výše psal, že z hlediska astrofotografie se nestane prakticky nic. Výrazný vliv to má na přesnost najíždění u GO-TO systému.
BiF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

MMys napsal: Vždyť jsem o kousek výše psal, že z hlediska astrofotografie se nestane prakticky nic. Výrazný vliv to má na přesnost najíždění u GO-TO systému.
No jo, ale ty jsi mluvil o rovnoběžnosti optické osy dalekohledu a osy RA a já se ptal na problém kolmosti os RA a DE. Ale ono to asi bude stejné, že ::) ?

Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nekolmost DE osy k RA ose způsobuje nerovnoběžnost optické osy s RA osou (při DE 90st., kdy by měly být ||) Nerovnoběžnost ale může způsobit i chybné uchycení tubusu, nebo optiky v tubusu, i když osy montáže budou na sebe kolmé.

Protože ale nemáš GO-TO systém, nemusíš to moc řešit.
BiF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

MMys napsal:
Protože ale nemáš GO-TO systém, nemusíš to moc řešit.To jsem potřeboval slyšet.

Já jsem se ptal hlavně proto, že se tu na Astrofóru párkrát psalo o tom, jak je důležité, aby osy RA a DE byly navzájem kolmé (psalo se o tom někde v souvislosti s amatérskou stavbou montáže). Ať jsem nad tím přemýšlel sebevíc, tak mě napadl pouze onen problém se systémem GO-TO, ale nemohl jsem přijít na to, kde jinde by to mohlo vadit. Proto jsem pokládal otázku?!

Fra
MilAN

Příspěvek od MilAN »

MMys napsal: Protože ale nemáš GO-TO systém, nemusíš to moc řešit.Martine, tohle je jediná věta , s kterou bych až tak moc nesouhlasil.dobrý GO-TO systém , při ustavení na 3 hvězdy, by si s tím právě mohl sám poradit a nemusil bus o tom ani vědět. Ale systémy, ustavované na 2 hvězdy, zrovna tak jako digitální i mechanické dělené kruhy a rovněž různé měřící (mikrometrické poziční ) přístroje- musí brát nekolmost v úvahu a počítat s ní, jak při směrování přístrojů podle souřadnic, tak i při měření.
Pro vizuání ani fotografické používání nemá ale nekolmost os vůbec žádný vliv.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tohle já Milane vím a zmiňoval jsem se o tom již v odpovědi #15. Ale protože jsem u Franty Bílka byl osobně, a vím co má za montáž, vím, že ho to nemusí trápit. Proto zjednodušená odpověď. Různé přesné stupnice a podobné mechanické záležitosti jsem pominul a paušalizoval to jen na GO-TO systémy, protože použitelných stupnic je na dostupných montážích jako šafránu.

Možná jen pro úplnost zopakuji, jak je to s tím ustavováním a zaměřováním objektů.

1) Nejjednosušší případ je ustavení na 1 hvězdu. Ke správné funkčnosti je nutná přesně ustavená paralaktická montáž (případně i azimutální postavená přesně svisle). Na paralaktice pak stačí stupnice nebo jednoduché odměřování úhlů na osách. Na azimutální je nutný přepočet AZ -> EQ nějakým elektronickým systémem na základě odměřených úhlu, znalosti času a zeměpisné polohy.

2) Ustavení na dvě hvězdy - zde lze ze soustavy rovnic spočítat polohu RA a DE osy a provádět následně přepočet mezi odměřenými úhly na osách a výpočet polohy v EQ souřadnicích. U tohoto systému je v principu jedno, jak "nakřivo" dalekohled stojí. Takže může být i našikomo postavený dobson, nebo nepřesně ustavená EQ montáž. Pro přesnou funkčnost je ale nutná kolmost RA a DE osy (a nebo ve firmware zadaná konstatnta udávající odchylky os konkrétní montáže, aby se s ní počítalo)

3) ustavení na 3 hvězdy - třetí "nadbytečná" rovnice v soustavě umožňuje při výpočtu určit onu nekolmost os montáže, takže ustavení na 3 hvězdy je asi nejlepší možná varianta. Dalekohled pak může být jakýkoli (i křivý) a stát jakkoli nakřivo

Všechny další výmysly co se občas vyskytují (ustavování na více než 3 hězdy) už slouží pouze ke zpřesnění výsledku a je to spíše statistická záležitost. Soustava rovnic pro jednotlivé hvězdy a parametry montáže je pak přeurčená, a na řešení takové soustavy existují speciální metody, které najdou hledané proměnné tak, že vyhovují daným naměřeným souřadnicím dle nějakého kritéria (obvykle metody nejmenší sumy kvadrátů odchylek) To jsme ale již lehce mimo téma, takže toho raději nechám...

SKYMASTER

Příspěvek od SKYMASTER »

Ahojky,

CGE ma ustanoveni na dve hvezdy jako maximum. Kde najdu pripadne to nastaveni konstanty a jak zjistim pripadne hodnotu, kterou zadat?

Jak velky vliv to muze mit? Meril jsi moji CGE, myslis, ze tam neco takoveho muze byt?
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Martine,je mi jasné, že to víš Ty,  ale jak vidíš, některé nesmysly  jsou již po několik generací takřka nesmrtelné.A protože se po internetu mají možnost neomezeně šířit, je občas nutné na ně upozornit.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

MilAN napsal:
Martine, tohle je jediná věta , s kterou bych až tak moc nesouhlasil.dobrý GO-TO systém , při ustavení na 3 hvězdy, by si s tím právě mohl sám poradit a nemusil bus o tom ani vědět. Ale systémy, ustavované na 2 hvězdy, zrovna tak jako digitální i mechanické dělené kruhy a rovněž různé měřící (mikrometrické poziční ) přístroje- musí brát nekolmost v úvahu a počítat s ní, jak při směrování přístrojů podle souřadnic, tak i při měření.
Pro vizuání ani fotografické používání nemá ale nekolmost os vůbec žádný vliv.

Ja jsem programoval řídící program pro Dobsony Uranus a tak jsem tuto problematiku řešil velice podrobně. Kolmost os je pro přesnost GOTO základem, jinak není "vyhledávání" objektů přesné. To jak stojí montáž celkově pak důležité není. Proto vymyslel pan Taki soustavu rovnic, kde zavádí parametry Z1,Z2 a Z3, které definují křivost montáže a jaksi ji narovnávají, většinou se to řeší vyhledávním 10-ti hvězd a z rozdílu jejich poloh se parametry vypočítají - toto umí nejen Uranus, ale i program pro PALM - Astromist. Většina systémů ustavuje na 2 hvězdy, Celestron nyní většinou na 3 hvězdy (CG-5, nebo nové montáže se systémem CPC)
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

SKYMASTER napsal: Ahojky,

CGE ma ustanoveni na dve hvezdy jako maximum. Kde najdu pripadne to nastaveni konstanty a jak zjistim pripadne hodnotu, kterou zadat?

Jak velky vliv to muze mit? Meril jsi moji CGE, myslis, ze tam neco takoveho muze byt?
Pokud mám správné informace, tak CGE vychází programově z CG-5 a tam je ustavení na 3 hvězdy. CGE má navíc i ustavení na 1,2 hvězdy a PEC viz :

Alignment Procedures: AutoAlign, 2-Star Align, Quick Align, 1-Star Align, Recall Last Alignment, 3-Star Align

Navíc Pavle existuje nový software na stránkách Celestronu, který umožňuje vylepšit funkci PEC.
Odpovědět