Kdyz nebude privazan, nebude na nej pusobit DOstrediva sila, a bude pokracovat rovnomerne primocare, presne v duchu 1. newtonova zakona. (tj pravymi dvermi opusti vuz/kolotoc/kosmickou lod, ktera zahyba doleva) Stejne tak on nebude pusobit na to auto/kolotoc/kosmickou lod, nebo k cemu to nebude privazan, ODstredivou silou.
Uz si rozumime? Pokud ne, snad se objevi Honza Ebr, ten ma talent tyhle veci hezky vysvetlovat..

Tomu řikám efektivní metoda, jak mě přinutit někam něco napsat Na durhou stranu nevim, jak moc tady koho potěšim ...
Já osobně nemám vůbec rád pojem "dostředivá síla". Co to je - síla, která působí do nějakého středu? To už ale síly celkem rády dělávají, že působí nějakým směrem, ne?
Odstředivá síla na druhou stranu, to je úplně jasná věc. To je totiž síla, která působí na objekty, pokud jejich pohyb popisujeme v neinerciální soustavě. Tady si myslím, že je kámen úrazu - uvědomit si, že pro pojmy z Newtonovské mechaniky platí pouze tzv. Galileův princip ekvivalnce, který řiká, že popis mechanických jevů je stejný ve všech inerciálních soustavách - tedy těch, které se vůči sobě pojhybují rovnoměrně přímočaře. Důležité je, že neplatí pro soustavy neinerciální.
Když tedy přepíšeme jednoduché pohybová rovnice pro volný hmotný bod do neinerciální soustavy, najednou nám tak "vyskáčou" další dva členy - odstředivá a Coriolisova síla. Já si proto dovílm tvrdit, že na člověka, zatáčejícího v autě působí odstředivá síla, protože jeho přirozenou vztažnou soustavou je to zatáčející auto. Zdůrazňuje ale, že jde prostě o otázku popisu - pokud to někomu připadá neintuitivní, může problém klidně řešit z hlediska nějaké fixní soustavy a použití tohoto pojmu se zcela vyhnout.