Formy života ve vesmíru
Formy života ve vesmíru
dobre dekuji vam vsem za nazory a vysvetleni. a gunariodovi dekuji za tip na zajimavou knizku, hne dji zacnu schanet v knihovne.
Formy života ve vesmíru
Matematicky vzate, definovat sa da cokolvek akokolvek a potom z toho mozes vyvodzovat korektne zavery. Lenze to nie je vsetko. Chces najst zaujimave a pouzitelne zavery, a tomu treba prisposobit uvodne definicie. Nestaci veci definovat "nejak".
Ked ostaneme pri matematickom pohlade, ktory hlada vseobecne vlastnosti a abstrahuje od konkretnej realizacie: Co napr Von Neumannove reprodukujuce sa celularne automaty? Co napr Tierra, Avida? Co napr roboty, ktore vyrabaju dalsie rovnake roboty?
Vieme, ze na planete moze byt nieco ovela zaujimavejsie nez skaly a atmosfera. Mame len jeden taky priklad, preto nevieme dobre zovseobecnit a definovat. Nevieme, co by vlastne bolo dobre na inych planetach hladat. Ak najdem na marse vykastrovaneho chlapika, nerozmnozuje sa, je preto mrtvy a nezaujimavy?
Pri klasickom chemickom pohlade na vec to s uhlikom ide a so sirou nejde. Uhlik sa dokaze spajat 4 vazbami a preto vytvarat zlozite rozvetvene retazce. Sira 2 vazbami a preto vznikne iba rovna nitka alebo maximalne krystal. Odporucam vygooglit Langtonov lambda parameter. System potrebuje urcitu spravnu mieru neusporiadanosti a citlivosti na vznik zaujimaveho chovania. Na jednom extreme zamrzne, na druhom extreme je sum bez pravidelnosti.
Lenze staci sa na to pozriet z ineho uhla pohladu, vyrobit napr z mrtveho krystalu kremika procesor a Langtonov parameter je hned niekde uplne inde.
Ked ostaneme pri matematickom pohlade, ktory hlada vseobecne vlastnosti a abstrahuje od konkretnej realizacie: Co napr Von Neumannove reprodukujuce sa celularne automaty? Co napr Tierra, Avida? Co napr roboty, ktore vyrabaju dalsie rovnake roboty?
Vieme, ze na planete moze byt nieco ovela zaujimavejsie nez skaly a atmosfera. Mame len jeden taky priklad, preto nevieme dobre zovseobecnit a definovat. Nevieme, co by vlastne bolo dobre na inych planetach hladat. Ak najdem na marse vykastrovaneho chlapika, nerozmnozuje sa, je preto mrtvy a nezaujimavy?
Pri klasickom chemickom pohlade na vec to s uhlikom ide a so sirou nejde. Uhlik sa dokaze spajat 4 vazbami a preto vytvarat zlozite rozvetvene retazce. Sira 2 vazbami a preto vznikne iba rovna nitka alebo maximalne krystal. Odporucam vygooglit Langtonov lambda parameter. System potrebuje urcitu spravnu mieru neusporiadanosti a citlivosti na vznik zaujimaveho chovania. Na jednom extreme zamrzne, na druhom extreme je sum bez pravidelnosti.
Lenze staci sa na to pozriet z ineho uhla pohladu, vyrobit napr z mrtveho krystalu kremika procesor a Langtonov parameter je hned niekde uplne inde.
Formy života ve vesmíru
Nevieme, co by vlastne bolo dobre na inych planetach hladat. Ak najdem na marse vykastrovaneho chlapika, nerozmnozuje sa, je preto mrtvy a nezaujimavy?Myslím, že se obecně ví co na jiných tělesech hledat - určitě to nejsou roboty, celulární automaty, to bychom jistě nejdříve klopýtli o jejich tvůrce..
Edit : tvor, který se nerozmnožuje, nemusí být nutně mrtvý, natož kastrovaný
.
Edit : tvor, který se nerozmnožuje, nemusí být nutně mrtvý, natož kastrovaný
Formy života ve vesmíru
tvor, který se nerozmnožuje, nemusí být nutně mrtvý, natožkastrovaný
To si teda uplne zabil.
To si teda uplne zabil.
Formy života ve vesmíru
Daghtus : Tak to dovysvětlím, protože je někdy lépe nejdřív trochu myslet a potom psát. Například u lidí žena po menopauze, která rozhodně po cca 45 letech svého věku není ani mrtvá a obvykle ani kastrovaná, lidé v dobrovolném celibátu - obecně jakýkoliv tvor starší, omezený nemocí, s jinou sexuální orientací, vlastním rozhodnutím či z jakýchkoliv důvodů neschopen najít partnera. Jistě bychom našli i další důvody. Snad jsem to vysvětlil dostatečně...
Formy života ve vesmíru
V pohode, to si ani nemusel. Kazdopadne sa to tu asi uplne zbytocne zvrhlo na definiciu zivota ako takeho, nakolko toto je forum astronomicke a nie filozoficke. Howgh.
Formy života ve vesmíru
Myslím, že se obecně ví co na jiných tělesech hledat - určitě to nejsou roboty, celulární automaty, to bychom jistě nejdříve klopýtli o jejich tvůrce.Nie ze by som s tebou nesuhlasil, suhlasim, lenze... nesuhlasim
1. Ze sa vie, co na inych planetach hladat, tomu uverim, az sa toho najde viac ako desat kusov. Sucasne skore je nula.
2. Clovek je z urciteho uhla pohladu robot, z dalsieho uhla pohladu celularny automat. Zalezi od definicie a abstrakcie.
2b. Tvorcu cloveka som este nevidel, aby to nebol taktiez clovek. Hodne ludi tvrdi opak, hlavne v kostoloch, ale uverim az opakovanym zaznamom z kamery.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Formy života ve vesmíru
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 665861/0#0][splithere][/link][splithere_end]
Odstranil jsem OT příspěvek.
Odstranil jsem OT příspěvek.
Formy života ve vesmíru
Rád bych reagoval na článek První Trojan u planety Uran na stránkách ČAS.
Celý článek se jevil jako fantastický a byl jsem nadšen autorovým pojetím, až na poslední větu.
To jsou oblasti v okolí hvězd, kde podmínky umožňují existenci kapalné vody na povrchu
přítomných planet, což je nezbytnou podmínkou pro život.
To mne dostalo, jak si takový machr na astro může myslet, že bez vody není život v kosmu možný. Leda že by to odněkud opsal a tím neměl vlastní názor.
Pro příklady života nemusíme chodit daleko. Nedávno jsem viděl v pořadu Discovery science pořad o červech, žijících v ledovcích naší planety, kteří umírají pokud se dostanou k teplotám kde je voda tekutá. Pouze zmrzlá voda je udrží na živu.
Proč by tedy někde jinde při těch astronomických předpokladech nevznikl život v jiné formě, třeba i takové která nepodporuje naše chápání, ale prostě splňuje definici života.
Pravděpodobnost vzniku bych spíše otočil a uvažoval jaká malá je šance, že by někde jinde prostě nevznikl.
Byl bych rád kdyby jste reagovali a podpořili nebo vyvrátili můj názor.
Zmiňovaný článek:
http://www.astro.cz/clanek/5704?utm_sou ... ign=clanky
Celý článek se jevil jako fantastický a byl jsem nadšen autorovým pojetím, až na poslední větu.
To jsou oblasti v okolí hvězd, kde podmínky umožňují existenci kapalné vody na povrchu
přítomných planet, což je nezbytnou podmínkou pro život.
To mne dostalo, jak si takový machr na astro může myslet, že bez vody není život v kosmu možný. Leda že by to odněkud opsal a tím neměl vlastní názor.
Pro příklady života nemusíme chodit daleko. Nedávno jsem viděl v pořadu Discovery science pořad o červech, žijících v ledovcích naší planety, kteří umírají pokud se dostanou k teplotám kde je voda tekutá. Pouze zmrzlá voda je udrží na živu.
Proč by tedy někde jinde při těch astronomických předpokladech nevznikl život v jiné formě, třeba i takové která nepodporuje naše chápání, ale prostě splňuje definici života.
Pravděpodobnost vzniku bych spíše otočil a uvažoval jaká malá je šance, že by někde jinde prostě nevznikl.
Byl bych rád kdyby jste reagovali a podpořili nebo vyvrátili můj názor.
Zmiňovaný článek:
http://www.astro.cz/clanek/5704?utm_sou ... ign=clanky
Formy života ve vesmíru
Ten machr to spíš myslí, jako podmínky vhodnější k životu. To by se pak mohl život hledat skoro všude, jenže pak je menší pravděpodobnost, že někde např. na povrchu Měsíce život najdem. Proč pít z kaluže, když studánka je hned vedle, že? No on ten červ žije v ledu, ale led je vlastně voda Jsou i jiné příklady života za nepříznivých podmínek a každý asi nějaké zná.
Ten machr to spíš myslí, jako podmínky vhodnější k životu. To by se pak mohl život hledat skoro všude, jenže pak je menší pravděpodobnost, že někde např. na povrchu Měsíce život najdem. Proč pít z kaluže, když studánka je hned vedle, že? No on ten červ žije v ledu, ale led je vlastně voda Jsou i jiné příklady života za nepříznivých podmínek a každý asi nějaké zná.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Formy života ve vesmíru
Ta citovaná věta je klasickým příkladem mediální "tiché pošty." Každý další autor nebo překladatel si článek přizpůsobí k obrazu svému v domnění, že tak tomu jeho čtenáři lépe porozumí...
Co opravdu řekl citovaný Rudolf Dvorak bychom se dozvěděli snad jedině tak, že bychom se ho přímo zeptali.
Každopádně článek na astro.cz je volným překladem článku na NewScientist, a tam věta zní takto: "... perhaps even in the habitable zone, the region around a star in which a planet could support life." takže o vodě tam není ani zmínka.
Co opravdu řekl citovaný Rudolf Dvorak bychom se dozvěděli snad jedině tak, že bychom se ho přímo zeptali.
Každopádně článek na astro.cz je volným překladem článku na NewScientist, a tam věta zní takto: "... perhaps even in the habitable zone, the region around a star in which a planet could support life." takže o vodě tam není ani zmínka.
Formy života ve vesmíru
Tak potom čemu bychom měli věřit když i do odborného světa se vlivem překladu dostanou slova která tak ani nebyla. Vše dostává úplně jiný význam a pohled na věc. Asi to čtu moc pozorně.
Ono by stačilo kdyby napsal místo nezbytnou dobrou.
Ono by stačilo kdyby napsal místo nezbytnou dobrou.
Formy života ve vesmíru
Byl bych rád kdyby jste reagovali a podpořili nebo vyvrátili můj názor.Ono je zase pravda, že život tak jak ho známe na planetě Zemi, se vždy vyskytuje nebo spíše žije jen za přítomnosti vody. Takže ta věta není zas tak nepravdivá, i když je asi nevhodně formulovaná.
To jestli existuje život založený na něčem jiném než na vodě se dnes asi nedá ani vyvrátit ani potvrdit, pokut vím, tak nic takového neznáme.
Pak už se ale nabízí ta otázka, co vlastně život je.

To jestli existuje život založený na něčem jiném než na vodě se dnes asi nedá ani vyvrátit ani potvrdit, pokut vím, tak nic takového neznáme.
Pak už se ale nabízí ta otázka, co vlastně život je.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Formy života ve vesmíru
VODA je vůči člověku neutrální. Slouží jako nosné médiu. Nese krvinky, živiny, kyslík do těla. Odnáší oxid uhličitý a zbytky látkové přeměny, ale na samotných dějích se nepodílí. Přitlaku 100 kPa a teploty -30 až +50°C. V daných podmínká jediná možnost. Ale v jiných podmínkách?
Formy života ve vesmíru
Jsem opravdu rád, že jste mne někteří nepřímo podpořili i nepodpořili. Asi se té odpovědi nedočkám a to se mi ulevilo, co by jsme dělali po zbytek dne, že.
Maser se měl stát politikem, takovou odpověď by nezformuloval ani Zeman.
Ještě malou otázečku, co si myslíte o myšlence: Drakeova rovnice
http://cs.wikipedia.org/wiki/Drakeova_rovnice
Maser se měl stát politikem, takovou odpověď by nezformuloval ani Zeman.
Ještě malou otázečku, co si myslíte o myšlence: Drakeova rovnice
http://cs.wikipedia.org/wiki/Drakeova_rovnice