Jak na zatmění Slunce?

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
sussudio

Jak na zatmění Slunce?

Příspěvek od sussudio »

zkušenost s p. holubcem je taková, že co sám neví na 100%, to nedoporučí. i když přijde o kšeft... asi má blbou zkušenost s reklamacemi ve smyslu "ono to nefunguje jak jsem myslel". podařilo se mu rozmluvit mi nákup, o kterém jsem zprvu vůbec nepochyboval:)
nedoporučuji obchodování s DUKem
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Jak na zatmění Slunce?

Příspěvek od MMys »

Tohle je celkem dobrá a užitečná myšlenka, většina věcí je dost drahá, a tohle dokáže někdy ušetřit dost peněz a případné dohadování se a vracení. Taky nerad dělám cizím lidem něco, o čem si nejsem jistý, že půjde.

Ale případ toho reduktoru je 100% jistota, že to nepůjde.

Ještě k té Sigmě, nechti ti do toho zase až tak mluvit, ale to kvantum ploch (zoom + telekonvertor) se značně podepíše na kontrastu. Aby ti pak z "efektu diamantového prstýnku" nezbyl bílý flek :-)

Tady by byl jednoduhý refraktor, nebo pevný objektiv, jistota. Mimochodem, nemůžeš si od někoho objektiv na to zatmění třeba půjčit ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Paaja

Jak na zatmění Slunce?

Příspěvek od Paaja »

2MMys: To je nabídka ;D? 500mm je lepších než 600 :D. Neznám nikoho kdo by disponoval dost kvalitním objektivem/dalekohledem krátkého ohniska. Známý má nějaké objektivy, z nich by možná šlo něco zbastlit, ale výsledek nebude nejspíš stát za řeč. Lze ze dvou identických lepených objektivů sestavit aplanát (nemá být druhý objektiv nelepený)?
Místo 0,66x mi pan Holubec nabídl reduktor od Borgu 0,85x se kterým by sestava v rozích vinětovala. Tím bych se dostal na 510mm a cca 1,7st, o moc lepší to není. Na Borgovi 500mm bych se dostal na 410mm a cca 2st, to je už lepší.
Taky by samozřejmě šlo koupit něco menšího, třeba Borga 45ED F6,6 s 300mm, ale je otázka co pak s tím, jak by to fotilo noční oblohu a tak. Nebo koupit jen objektiv od 77ED a zbytek udělat, nebo ...., nebo .... :-/.
Při diskusi s Drbohlavem na téma Slunce navrhl abych fotil seťákem 70-300mm, který mám k foťáku. No nevím, Slunce ani Měsíc z něj za moc nestojí.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
MMys
Kontaktovat uživatele:

Jak na zatmění Slunce?

Příspěvek od MMys »

Paaja napsal: 2MMys: To je nabídka ;D? 500mm je lepších než 600 :D.
Ne, to není nabídka. Borga s ED reduktorem Ti bohužel nepůjčím, to se na mě nezlob. Měl jsem jenom na mysli, jestli neznáš nějakého fotografa, který má vhodný objektiv...

Neznám nikoho kdo by disponoval dost kvalitním objektivem/dalekohledem krátkého ohniska. Známý má nějaké objektivy, z nich by možná šlo něco zbastlit, ale výsledek nebude nejspíš stát za řeč. Lze ze dvou identických lepených objektivů sestavit aplanát (nemá být druhý objektiv nelepený)?
Tohle bohužel nevím přesně a spekulovat nebudu. Myslím že z nějakých náhodně sebraných objektivů to nemá moc šanci...

Místo 0,66x mi pan Holubec nabídl reduktor od Borgu 0,85x se kterým by sestava v rozích vinětovala. Tím bych se dostal na 510mm a cca 1,7st, o moc lepší to není. Na Borgovi 500mm bych se dostal na 410mm a cca 2st, to je už lepší.
Tenhle reduktor mám, Sestava mi v rozích na Canonu EOS 300D nevinětuje ani s Borgem, tak by neměla ani se Skywatcherem. Zřejmě měl na mysli kinofilm, tam ano.

Jenom ten reduktor už při ohniskové vzdálenosti toho 80ED bude mít znatelnou aberaci v rozích formátu (relativně, pořád to tam bude možná i lepší než Rubinar), ale tohle tě pro focení zatmění absolutně nemusí trápit, protože tam nebude nic, na čem by to bylo vidět.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Paaja

Jak na zatmění Slunce?

Příspěvek od Paaja »

Nejlevnější a nejjednodušší řešení bude nejspíš pořídit SW ED80S a fotit se Sluncem uprostřed dokud je při dané expozici korona celá a pro delší expozice a tím větší koronu měnit kompozici (posunovat nebo pootáčet záběr) a následně skládat. Jinak to nevidím :-/.
Do Lybie (to jsem se zatím nezmínil) do těch podmínek mi nikdo nic nepůjčí, písek a bordel vlezou všude. MTO vedoucího hvězdárny je po expedici do Venezuely na zatmění neuvěřitelně zasviněné.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
MilAN
Věk: 76

Jak na zatmění Slunce?

Příspěvek od MilAN »

Na Tvém místě bnych se asi rozhodl mezi kvalitní 600 nebo 300-kou. Kazit slušný obraz reduktorem nebo telekonvertorem mi při padá dost scestmé., vzhledem k Tvým představám, co s tím chceš dělat. Zatím si myslíš, že 600-ka je moc dlouhá, ale pokud nebudou naprosto ideálnípodmínky, asi bude stačit. A vezmeš-li si 300ku , můžeš zjistit ( a to si můžeš odzkoušet klidně ihned na Slunci ) že tam těch detailů moc nebude - a přitom Ti o ty detaily jde. A pokud myslíš, že při úplném zatmění budeš měnit kompozici - radši bych to nedělal - toho času není opravdu nazbyt. Znám dost kamarádů, kterí na zatmění fotografovali, fotky nakonec nebyly nic moc, a pak se přiznali, že zatmění ani neviděli
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
wolfy

Jak na zatmění Slunce?

Příspěvek od wolfy »

No ja bych mozna volil tu 300 protoze na fotaku se ti z toho stane neco kolem 450 coz uz je solidni a asi nejlepsi vleze se ti tam hodne korony i pro delsich expozicich a co mam zkusenost tak tam je i dost detajlu.Pokud budes mit delsi ohnisko tak to bude tezzsi, budes potrebovat pevnejsi stativ atd. Kazdopadne bez do pevnych skel ktrere v pazaru poridis za celkem nizky peniz.
Paaja

Jak na zatmění Slunce?

Příspěvek od Paaja »

S teleobjektivem 300mm mám Slunce jen 340pix z 2000x3000, je to málo :-/. Měnit kompozici záběru budu muset neustále, protože Slunce putuje, ledaže bych měl pohon. Ten ED80 bude i slušný dalekohled (na expedice :o) a fotit tím v noci půjde snad taky. Koupím ho (stejně až v květnu) a zkusím natrénovat rychlé focení 8).
wolfy

Jak na zatmění Slunce?

Příspěvek od wolfy »

No jenomze nezapominej na to ze fotis koronu a ta je prece jenom vetsi nez samotne slunce. A co se tyce pohonu tak ho mit nemusis vezmi si ze zatmeni trava kolem 4-7 minut maximalne a za tu dobu se ti slunce moc nepohne. Ja fotil jedno zatmeni 500 na kinofilm a nemelo smysl kompozici menit a hlavne bych to ani nestihl. Pokud tam budes mit koronu tak nezapominej ze bude az nekolik prumeru slunce od nej aby se ti tam pak vubec vesla.Predpokladam samozrejme ze chces fotit uplne zatmeni a o castecne ti moc nejde tam by totiz situace byla trosku jina protoze cas je tam delsi ale fotky zase jedna jako druha.
MilAN

Jak na zatmění Slunce?

Příspěvek od MilAN »

Paaja napsal: . Měnit kompozici záběru budu muset neustále, protože Slunce putuje, ledaže bych měl pohon. To jsem netušil, že chceš jet bez paralaktické m ontáže.Buď slevíš ze vzdálenější koróny, nebo použiješ kratší ohnisko, nebo je nutná paralaktická montáž. Protože vyšší citlivost, vzhledem k předpokládanému náročnému zpracování, není možná.
wolfy

Jak na zatmění Slunce?

Příspěvek od wolfy »

NEchci ted nikoho urazet ale paralaktika je zbytecna kort u ohnisek do 1m. Expozicni casy jsou maximalne par sekund a pohyb slunce je za tu dobu zanedbatelny. Jinak je lepsi mit na cipu kraje volne kvuli kvalite ojektivu a kvuli veikosti korony abych potom doma nezplakal na tim ze kus korony mi tam proste chybi.
MilAN

Jak na zatmění Slunce?

Příspěvek od MilAN »

wolfy napsal: NEchci ted nikoho urazet ale paralaktika je zbytecna kort u ohnisek do 1m. Expozicni casy jsou maximalne par sekund a pohyb slunce je za tu dobu zanedbatelny. Jinak je lepsi mit na cipu kraje volne kvuli kvalite ojektivu a kvuli veikosti korony abych potom doma nezplakal na tim ze kus korony mi tam proste chybi. Chtěl bych tě ubezpečit, že maximální expozice u 1m ohniska  a digitálu  musí být pod 1/5 s. pokud tomu nevěříš,  a nevěříš ani jednoduchému výpočtu, zkus  vyfotit  hvězdu z pevného stativu ohniskem 1m a  měň expoziční časy od 0,2s  do 5 s a uvidíš.

---------------
Pohyb Slunce je možná zanedbatelný , ale oblohy ne
Chceš-ľi mít fotku Slunce o  průměru 15 cm,  pak 1mm odpovídá 12". A chceš-li se přiblížit seeingu a  velikosti pixlů  (rozlišení na 2 pixely), musíš jít výrazně níže , minimálně na 1/4  téhle hodnoty, a jsme  na 1/5 s. A to nemám žádné přehnané nároky

.............
Deklinace Slunce v okamžiku zatmění je +3°, takže se dá počítat pohyb 15"/sec
MMys
Kontaktovat uživatele:

Jak na zatmění Slunce?

Příspěvek od MMys »

Aha, takže bez montáže. Myslel jsem, že budeš mít nějakou přenosnou.

Tohle bude problém. Viděl jsem tu 80ED v reálu, a oproti Borgu je o dost těžší a delší. Nedokážu si představit, jak by jsi s ní na nějakém fotostativu manipuloval tak, aby se ti to moc nerozklepalo. Vem si, že pro tebou zamýšlené snímky korony se dělá sekvence postupně různými časy, to znamená, že prakticky stále s foťákem manipuluješ. A na čekání na uklidnění, případně na použití nějakého časovače+předsklopení zrcátka nebude čas. Zatmění jsem sice zatím nefotil, takže to nemůžu potvrdit z vlastní zkušenosti, ale možná by pro tebe bylo lepší se spojit s někým, kdo pojede, a má na to vybavení. Jinak to opravdu dopadne tak, jak píše Milan, fotky nanic a nic neuvidíš.

Na druhou stranu, jednou se začít musí... Já ještě s focením zatmění nemám zkušenot, takže ti to nebudu víc vymlouvat, ale zvaž výše uvedená fakta.

Ale potvrzuji ze snímání přechodu Merkura a Venuše přes Slunce - v takovýchto okamžicích běží čas neskutečně rychle, a jediná chyba, jediný zádrhel může znamenat, že nemáš nic :-[
MilAN

Jak na zatmění Slunce?

Příspěvek od MilAN »

to: MMys : kolik váží Tvůj Borg bez okulárového příslušenství, t.j. od rosnice po OV včetně ? Na stránkách Hutechu je údaj 4,4 kg a to mi připadá na základní sestavu dost.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Jak na zatmění Slunce?

Příspěvek od MMys »

To je Milane nesmysl, asi se spletli. Teď jsem to byl zvážit je to 1.4kg (bez třmenů, objektiv s rosnicí, tubus, výtah). V tomhle stavu to má jen takovou masivnější patku a závit na fotostativ. S třmeny a s lištou - rybinou to vyleze na rovné 2kg.

Kolik má 80ED od skywtcheru? Jen jsem ho viděl v Supře, ale přesně nevážil. Tipuju to tak 3.5-4kg.
----------------
Jestli myslíš tu váhu na stránce
http://www.sciencecenter.net/hutech/bor ... s/swii.htm
tak ta je asi pro komplet, i s tím stativem a příslušenstvím. Tomu bych věřil.
Odpovědět