chyba při ustanovení aligmentu hvězd

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
IceBear

Příspěvek od IceBear »

zkusil jsme to potom zase zaparkovat ale dal opet na 3,ale na Sirius mi to najelo jeste vic pod horizont...mno souradnice dava podle gps z mobilu...to snad davam dobre:) east a potom na North...
TS astrograf TS 8" UNC, Mergez 72,HEQ-5 Pro Synscan - GoTo,Lacerta MII ,EOS1000Dm,QHY 5L-II
stZ

Příspěvek od stZ »

Asi bude nejlepsi, kdyz to ustaveni a zadavani parametru do ovladace napises detailne krok po kroku.... Treba nekdo nalezne, kde mozna delas chybu...
IceBear

Příspěvek od IceBear »

dobre rano to rozepisu krok po kroku...diky moc panove....
TS astrograf TS 8" UNC, Mergez 72,HEQ-5 Pro Synscan - GoTo,Lacerta MII ,EOS1000Dm,QHY 5L-II
mirman

Příspěvek od mirman »

...ja jsem dělal chybu ve tvaru datumu.Na CG5 je to po emericku měsíc/den/rok..
AZ3,Hyperion 6-24 MarkIII,
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

To je možné, ale ne dne 16.3. To se ti nepodaří vložit.

Větší problém bych viděl v zadání souřadnic. Ne v jejich přesnosti ( na té opravdu nijak moc nezáleží - a není potřeba žádná GPS) ale ve tvaru nebo pořadí. A startu ze správné parkovací polohy a její správné polohy ( zase není potřeba přehánět přesnost). Problém s 3 iniciačními hvězdami se tu kdysi řešil- jsou možné případy komplikací. Spolehlivější - pokud se vyskytuje nějaký problém - jsou 2 hvězdy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mirman

Příspěvek od mirman »

na CG 5ce se podaří i 16.3,to mě právě zmátlo...
AZ3,Hyperion 6-24 MarkIII,
Libcz

Příspěvek od Libcz »

já s tím taky bojuju (HEQ5), ale většinou jen s tou první hvězdou, často to najede i mmo dosah standardního hledáčku ED80ky. Takže na první hvězdu jsem si nakreslil sohvězdí a zakroužkoval na každém nějakou hvězdu a tu si pak vyberu na ovladači při alignmentu, aby na ní najel (většinou stejně začínám na Alioth což je první na ocase velké medvědice nebo Deneb, což je zobák labutě, tyhle poznám vždycky).
Ty další hvězdy už jsou buřt, protože - jak už zde zaznělo - se vždy vlezou do zorného pole hledáčku a tedy je to snadné.

Ten problém bych asi taky viděl v souřadnicích. Zkontroloval bych, jestli je skutečně zadáno xxxN a yyyE. Ale musím uznat, že se mi stávalo něco podobného, najíždělo to vždycky dost blbě na všechny tři hvězdy a následně i na objekty. Ale asi to bylo montáží a napájením - po vymezení vůli a vyčištění a hlavně zrušení napájení přes automobilový konektor už je to OK. Asi to vynechávalo kroky, protože montáž blikala na znamení slabé baterie. Po předělání konektoru už dioda napájení jen svítí a neblikne.

S tím 2-star alignment bych to dneska v noci moh zkusit, ale jelikož jsem to ustavil už včera a nehnul s montáží po zaparkování, tak to doufám bude brnkačka. Což mi připomíná, že jsem si chtěl udělat rysky :-)
IceBear

Příspěvek od IceBear »

tak diky moc, az se tu udela pekne zkusim to a zkusim i alighment jen na ty 2hvezdy...mno a s tema sourasdnicema naopak to splist nejde,protoze mi to na leve strane dava na vyber w, e a na prave N a S...
Libcz

Příspěvek od Libcz »

no právě, zadáš S místo N a je vymalováno ;)
IceBear

Příspěvek od IceBear »

ne zadavam N a E...
IceBear

Příspěvek od IceBear »

tak už jsem konečně přišel na chybu.Já blbec po ustanovení polarku v pol.hledáčku jsem nevrátil montáž do svislé polohy...Tak to byl můj problém.Teď už všechno pracuje jak má.Tak děkuji všem za pomoc i těm pomalu premyslicim;)
stZ

Příspěvek od stZ »

Jak ti psal Milan v #19 :)
IceBear

Příspěvek od IceBear »

jo no,ale trvalo mě to celkem dlouho než jsem na to přišel...;)Hlavně...jen mám teď problem,že s Mergezem 72 toho moc nevidím...Chce to silnější kalibr..
Odpovědět