Vlastně většinou nějaký mám, ale nikdy jsem neměl potřebu ho vytahovat.
Pointační objímky (kruhy)
No on to má každý jinak. Mi přijde zbytečné mít na montáži něco, co potřebuju jenom 10 minut za celou noc a co má nějakou váhu, namrzá a má nějaký odpor větru. Ale já jezdím fotit "do přírody" a montuji to tam postupně - v okamžiku, kdy dělám ustavení montáže, tak pointer k ničemu nepotřebuju. Zaostření mám napevno na kameru už několik let a není třeba nic přeostřovat. Hledáček používám jenom pro nalezení první hvězdy - další už se trefí na čip kamery nebo foťáku. Hledáčků mám několik (3x50mm a 1x30mm), ale u té sestavy s ohniskovou délkou 300mm se mi ho nechce vozit 
M:736 750 113
Já jsem pořizoval pointační hledáček celý (vč. úchytu - takže odpověď pro planescape je totožná s tou, kterou podal Karell), protože jsem chtěl zahovat původní s osvětleným záměrným křížem. Takže jsem měl dva a proč se otravovat s přehazováním hledáčků, takhle mám všechno nasazené, seřízené a nemusím s ničím hýbat, nic šroubovat. Co se týče toho jezdění do přírody, tak v tomhle bych osobně právě 2x hledáček upřednostil víc - jednak to ušetří čas a druhak se nemusí nic v zimě v rukavicích (nebo ještě hůř bez nich) šroubovat. Dalo by se samozřejmě uvažovat o tom, že se pak normální hledáček následně na zbytek noci odšroubuje, ať tam zbytečně neotravuje. Plus ještě jeden důvod, proč mít pointační hledáček natrvalo - jak znám Murphyho zákony, určitě by se mi po neustálém rozpojování napájení vyhřívání někde ukroutil drátek a samozřejmě v tu nejblbější dobu