Současné CCD kamery pro fotografování DSO, stručně

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Jasne chlapi. Ak by som za seba povedal racionálne dôvody, prečo je pre mňa lepší čip od Sony, tak bude u mňa víťazom aj kamera s týmto čipom. Ak ale vyhrá kamera s Kodak čipom, tak je jasné, že existuje silnejší dôvod, prečo je táto voľba lepšia. A rozhodne to nie je telom kamery ale práve tým snímačom.

Ja som sa rozhodol pre Kodak, pretože u mňa je preferovaná veľkosť snímača (žiaľ financie ďaleko zaostávajú za preferenciami ). A samozrejme uznávam, že každý má vlastné preferencie. ;)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

pokracovani a souvisejici tema novinek:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1330508731
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

clanek jsem doplnil timto clankem:
http://blog.astrofotky.cz/pavelpech/?p=864

zejmena tento obrazek od francouzskeho kolegy je moc pekny:
http://blog.astrofotky.cz/pavelpech/fil ... rnhard.jpg
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Sony se s chipem ICX694 docela pochlapila. Jen jeste pro lepsi predstavu, jaky vliv ma kvantova ucinnost na vysledny snimek. Zanedbame-li ostatni vlastnosti kamery (vycitaci sum a sum temneho proudu), pak s kamerou s dvojnasobnou kvantovou ucinnosti lze poridit snimek se stejnym odstupem signalu od sumu za polovinu dobu (mysleno samozrejme pres stejnou sestavu). Nebo jinak, pri stejne dlouhe expozici bude mit snimek s kamerou s 2x lepsi QE odstup signalu od sumu 1.4x vetsi. Nebo jeste jinak, 80mm dalekohled s kamerou s 2x lepsi QE da ekvivalentni snimek jako 113mm s horsi kamerou.

Faktor 2 v prodlouzeni v case je docela na vyslednem snimku znat. Rozdil v QE mezi popularni KAF8300 (nebo ICX285) a ICX694 je faktorem 1.5x. To je sice jeste porad na vysledne fotografii poznat, ale uz to neni tak markantni rozdil. Prevedeno do dosahu bude ten rozdil delat asi 0.2 magnitudy.

Jinak hraje vyssi kvantova ucinost positivni roli i v tom, ze relativne potlacuje vliv ostatnich vlastnosti kamery. Cim vyssi je QE tim vic tim vetsi bude sum pozadi oblohy a tim mensi bude vliv ostatnich sumu.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Vabra:
Ad ASA korektor - s jejich f/5 to f/2.8 nebude, ale "jen" f/3.65
Menší než 300-ka ne. Karell by byl zklamaný. Cesty zpět už není. Sám vidím, co přinese 250-ka proti 185-ce.
Nebyl bych tak skepticky, sam jsem aktualne u vytrzeni co leze z FLT 98/500 pri pouziti maleho pixelu Atika460 a uzkych astrodon filtru.
Nemluve o tom co leze Ogamimu z ED66mm. Ta F/3.65 by Karlovi a jeho nove kamere IMHO velmi slusela.

Prumer sice nicim nenahradis, ale v nasich podminkach jsou i jine cesty...

Sorry za off topic (oba jsete admini, tok to klidne uklidte :))
Pavel Vabrousek
Pavebo

Příspěvek od Pavebo »

Karell: Karle, je škoda, že jsi nešel raději do Atika 460, je podle mého daleko citlivější a mohl bys dělat krátké expozice (při takové díře v pohodě) a tím eliminovat nerovnoměrnost chodu montáže (tím vůbec nezavrhuji kameru, kterou sis pořídil, je určitě vynikající). Kdysi jsem s podobnou světelností na Atiku 314 dělal fotky i s jednotlivými expozicemí 1-3sec (Dobeš16") , tady určitě nebude taková nouze a klidně bude možné dělat 10 - 30 sec expozice s 10 - 20% propadem.
Pokud bys situaci chtěl řešit reduktorem ASA 0,73x, tak jenom doporučuji, je to seeing Keller->killer, dělá hvězdy jako nicky, absolutní kvalita!

Držím palce v dalším astrofocení!

Ahoj

Pavel  
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

QE o nějakých 15 -20% už zase takové zázraky nenadělá, zvláště , má li čip poloviční pole.Daleko většé rozdíl nadělá průzračnost vzduchu, kdy ty % rozdíly jsou daleko větší. A menší pixely při ohnisku 1500 mm nejsou zde rozhodně výhodou, ale naopak. Z čipu 8300 lze po binování 2x2 dostat ještě pškně velký snímek, z Atika už to zase není ono.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Karell: jak jsem Ti uz psal, na prvotinu moc pekny vysledek (az tedy na tu prehnanou redukci sumu, rozmazani pozadi) a vitej v klubu serioznich CCD foticu :-)

z mych prozatimnich zkusenosti s foceni Newtonem: zcela zasadni je mit tubus ze silneho karbonu. Zcela zasadni je mit spickovy focuser. Tecka. O montazi nemluvim, to je preci jasne, ale ty pry mas nejakou extra squelou EQ-6...

Z čipu8300 lze po binování 2x2 dostat ještě pškně velký snímek, z Atika už to zase není ono.  
tady jsem se zasmal uplne nejvice. Zaprve, o binningu 8300 vime sve, vsichni... za druhe, kdyz zbinuji Atika, tak mam 1.3 megapixelu (1375x1100 px). Jesteze je ta kamerka tak draha (2.500,- EUR), ze si ji nemuze dovolit uplne kazdy "jouda", protoze pak bysme MY nedelali tak pekne snimky, zejmena se mi libi Vabrovo nove vysledky, beru si ho jako dukazni material :D

jinak, kdo me zna vi, ze kazdymu rad poradim (nejcasteji telefonicky) podle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi a dle aktualnich znalosti a zkusenosti (zkusenosti pribyvaji kazdou foto seanci). Nejradeji radim tem, kteri chteji poradit, kteri maji zajem neco se dozvedet. Nejde mi vubec o to, abych ja byl nejlepsi na svete a ostatni delali osklive obrazky a ja si rikal, jaky jsem king. Jesitnost jde stranou a je to o cloveku, jaky je uvnitr, zda zavistivy egoista s ceskymi vlastnostmi, nebo "idiot a blazen" jako ja (fakt jsem jinej), ktery chce to lepsi pro blizneho sveho nez pro sebe sama. Naopak, kdyz ostatni delaji neco dobre, tak me to samotneho inspiruje ke zlepseni sebe sama.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

jinak sorry za delsi mozna OT prispevek, uz se jdu zase na delsi cas odmlcet howgh. Co jsem chtel rici jsem rekl a vice me vlastne nezajima. Kdo chce chte, kdo nechce necte.
Pavebo

Příspěvek od Pavebo »

Konihlav: Díky Pavle za reakci, přesně to jsem očekával a tak nejsem tvým příspěvkem vůbec překvapen.  ;) Nejde o to zda je lepší Sparta nebo Slávie (tedy vlastně Viktorka), ale objektivně aktuální schopnosti.

MilAn: Jenom jsem napsal svůj názor, který je podpořen dnes již rozumně dlouhou zkušeností. Karel si určitě udělá svůj názor sám.

Karell: Nicméně ASu v této situaci ještě jednou vřele doporučuji (alespoň vyzkoušet) - s ohniskem lehce nad metr, budeš v pohodě jak s rozlišením, tak věřím i s pointací.

Zdraví

Pavebo

Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Pěkná diskuse. Bez ironie! Jen zatím nějak nevím, kam ji přesunout. Musím ale připomenout, že naše pojetí astrofotografie z jednoho hlediska přece jen trochu vybočuje. Já nepovažuji fotografii prezentovanou na monitoru při rozlišení sto na sto px ( když to přeženu) za úplnou. To je pořád jen soubor jedniček a nul na disku počítače. Tím nejdůležitějším je pro mě možnost vytisknout každou fotku alespoň ve formátu A3. Tím ji vdechnout úplně jiný rozměr. Taky tomu vše podřizuji. Navíc doplním vrchol nejvyšší, alespoň z mého subjektivního pohledu, a tím je tvorba mozaiky. Nemusím vám určitě vysvětlovat, jak u mozaiky, jaké jsme třeba nafotili my, jde celá řada méně č více známých pouček stranou. Nenarazil jsem ještě na nikoho, kdo by u mozaiky 18 polí, při formátu tisku 80x60cm a jeho kvalitě 300dpi zkoumal kresbu dalekohledu, pointaci či dokonce jestli nám to nezprasil seeing. Doufám, že to, co jsem napsal, nezní příliš namyšleně. Pořád se učíme a vy to víte.
Kamera je kupována právě jako investice do našich budoucích záměrů. Pavel Vabroušek, půjčením svojí QHY9, nám dal možnost ověřit si, že ten chip je skoro přesně to, co potřebujeme. Moravské přístroje jako výrobce vyhrál z mnoha pochopitelných důvodů. No a že momentálně nemáme nejvhodnější montáž, optiku, filtry, ok. výtah a další? To je přece jen zanedbatelný detail!  ;D  
Edit: všem vám děkuji za jasně a srozumitelně formulované názory, ve všem se dá najít něco k ponaučení, pokud člověk čte skutečně pozorně.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Konihlav, PaveBo:
Ja bych to vubec tak nehrotil, mam obe kamery a zatim jsem se o pripadnem prodeji QHY9/KAF8300 nerozhodl.

Pro delsi ohnisko ma vetsi snimac vyhody, ktere IMHO vyrovnaji ne-li prebiji obecne lepsi sumove parametry novych Sonyho snimacu...
Pokud se nepletu tak maji Bunovci v oblibe spise sirsi zabery (casto mozaikuji) nez lov ultraprtavych planetarek a tak myslim, ze budou s vetsim snimacem spokojeni.
Nakonec by mozna byli nejspokojenejsi s Fulframe snimacem ktery Konihlav tak proklina za nejhorsi mozny pro astrofoto. I kdyz na to zase nemaji optiku... ;)

Pokud budou moci jeste investovat do naseho konicku, tak mohou jit jak cestou lepsi montaze (ale tam zeje za EQ6 dost velka cenova propast), tak cestou kratsiho ohniska (redukujiciho komakorektoru), ktera jim alespon trochu ulevi z naroku na presnost montaze. Idealne samozrejme obema cestami soucasne...

Stejne jsem porad v soku (od prvniho setkani pred 3mi lety) z toho jak je vubec mozne ten 300mm bojler na EQ6 provozovat :o

PS: Moralizovani na tema narodnich vlastnosti a kdo je ochotnejsi vice lepe poradit bych si zde uplne odpustil (tisice Milanovych prispevku zde na foru mluvi sami za sebe)

PS2: Myslim jsme uz dost daleko od tematu, zaroven si ale myslim ze pres vsechny vasne je to zajimava diskuse na tema cenove a vlastnostmi velmi porovnatelnych kamer/snimacu.
Moderatori neslo by to castecne naklonovat a presunout do dedikovaneho technickeho tematu porovnani CCD kamer/snimacu?
Pavel Vabrousek
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Karell: diky! je videt, ze vis co chces a proc to chces a to je sakra dobre. Je take dobre, ze si rad poslechnes cizi nazor a respektujes ho. Mam z tveho prispevku radost, je videt, ze proste vis proc a co a jak - presto si nech poradit treba tim ASA reduktorem (za sebe muzu rici, ze to je to nejlepsi z reduktoru co na trhu je a nema to konkurenci, fakt). Jinak ja prave mam 2 kamerky proto, ze jednu mam na siroky zabery (abych se nemusel mozaikovat, tak holt ziju s tim nejhorsim cipem na svete co existuje (KAI-11000) a fotim jen LRGB, kde to ze je "nejhorsi" tolik nevadi) a pak mam kamerku pro uzkopasmove snimky a pro zachyceni maleho detailu v malym objektu). Takze za sebe Ti uprimne preji at se Ti dari a tesim se na dalsi snimky!
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Pavle Vabro, proč nám chceš pořád něco zkracovat? Naopak....můj cíl je ještě o něco málo delší ohnisko, o něco málo větší průměr zrcadla a se zorným polem být tak na 20x15'. Je jasné, že to nepůjde ani s EQ6, ani se stávajícím bojlerem a ani se všemi zbylými doplňky. Jen kamera zůstane. A Martin, který bude připravený. :)

Pavle Koníhlavo, mě o kvalitách výrobků ASA nemusíš vůbec přesvědčovat, ta je jasná a nezpochybnitelná, ale nemá smysl redukovat ohnisko tohoto bojleru na montáži EQ6. ;)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Vabra: vsjo charaso :-)

Karell: kdyz ne reduktor, tak barlow, ja sam bych si moc rad koupil:
ASA 2" Barlow Corrector 1.8x (2 KORRB) http://www.astrosysteme.at/images/Corr_2Zoll_Barlow.pdf
jenze na nej nemam penize :-(

no a k tomu bych chtel tohle:
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... igung.html

a k tomu MMys made split-ring montaz, jenze MMys nez nam ji vyrobi tak bude rok 2020... kurnik prace... no vsak nam nic neutece.

jo a k tomu Andor CCD kameru, ted maji jednu novou asi 1.3megapixelovou, proste neskutecny... to bych chtel.

MilAN: asi bych se Ti mohl i castecne (uplne to nikdy nejde) omluvit za svuj mozna "agresivnejsi" predchozi prispevek. Proste ja rikam co si myslim. Verim, ze je lepsi problemy ihned resit, nez je tutlat, pretvarovat se, falesne se tvarit a buh-vi co...

koncim, musim do prace! :(
Odpovědět