Tak z výběru různých typů binokulárů utkvěl v mé hledací síti tento typ:
Celestron #71009 BINO 15x70 SKYMASTER
"Lomený (porro systém), systém BAK-4 (lepší propustnost), antireflexní úprava MC. Voděodolný. Zorné pole 4.4° (77m/1km), vzdálenost výst.pupily 18mm, nejbližší zaostření 13m, hmotnost 1.440g. Adaptér na fotografický stativ."
-přímo na stránkách Celestronu jsem našel toto "Long eye relief ideal for eyeglass wearers", což by mělo být právě něco pro mě (dokonce tam byla i message od někoho, kdo zkoušel tento typ právě s brýlemi a neměl s pozorováním problém)
-navíc tento typ zkoušel i pan Zahajský a z testu vyplynulo, že lze pozorovat celé zorné pole
-píšu to tady jednak proto, že by to mohlo pomoct někomu s podobným problémem jako já a navíc bych se vás zeptal, jestli tento typ binokuláru vlastníte a pokud ano, tak jaké s ním máte zkušenosti popř. co byste mi mohli ještě doporučit ? Díky.
Triedr + astigmatismus + prodejna
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Tento velký triedr mám. Pozorovat s brýlemi jde. Při doteku očnic o brýle je to tak, tak, možná spíš malinký kousek chybí (asi bude záležet na typu a tloušťce brýlí). Ale očnice se dají mírným zatlačením sklapnout - přehrnout, a pak je pozorování s brýlemi naprostá paráda, rezerva je dostatečná.
Jinak, na delší pokoukání to chce stativ (třeba normální fotografický), 1.5kg je dost a při delším pozorování bolí a klepou se ruce.
V krajích je sice znát zkreslení a mírná barevná vada, ale vzhledem k ceně triedru a průměru objektivů se to dá přejít a já jsem velmi spokojený.
Jinak, na delší pokoukání to chce stativ (třeba normální fotografický), 1.5kg je dost a při delším pozorování bolí a klepou se ruce.
V krajích je sice znát zkreslení a mírná barevná vada, ale vzhledem k ceně triedru a průměru objektivů se to dá přejít a já jsem velmi spokojený.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Celestron 15/70 mám a na 100% potvrzuji, co píše MMys. Prostoru pro brýle je dost. Za tu cenu perfektní koukání, ale stativ nebo alespoň teleskopická jednonožka je nutná, originální uchycení na stativ ale pruží a je na ..... . Chce to masivnější kov.
Takže Celestron 15x70 už je na cestě. Jsem teda fakt zvědavý, jaké to bude ::) Po vyzkoušení napíšu, jaké to s ním je. Třeba to pomůže někomu dalšímu, jako jsem já 

e-mail: athuin@seznam.cz
Tak zítra to bude zhruba týden, co jsem se stal majitelem binokuláru Celestron 15x70 a doplňuji tedy informace o jeho užívání. Počasí zas tolik nepřálo a tak jsem zkoušel až v minulých dvou dnech.
Hlavní věcí, kterou jsem zkoušel bylo pozorování v brýlích - po stažení gumových očnic se s brýlemi dá pozorovat dobře, vidím celé zorné pole, ačkoli je potřeba určitého "grifu" v posazení na oči. Taky je dobré si brýle před koukáním očistit Trochu trpí to, že pokud jsou očnice staženy, tak nevidím pouze do binokuláru, ale po stranách i mimo něj - pokud je však tma, tak to vůbec neruší. Je to spíše o zvyku.
Pokud tedy někdo máte podobný problém jako já tzn. nutnost pozorování přes brýle, tak vězte, že i přesto to jde.
Nevím, jestli se teď vyjádřím správně, ale na pravém objektivu je dioptrická korekce, která se při užívání binokuláru mírně otáčí a je nutné ji vždycky opravovat. Chybí mi možnost nějakým způsobem tuto korekci zaaretovat. Je to způsobeno právě brýlemi, jelikož se člověk musí na očnice s nimi "přilepit" a dochází k většímu kontaktu, narozdíl od pozorování bez brýlí. Není to však nijak na závadu a myslím, že to zaaretování se dá vyřešit "hand made" úpravou (izolepa apod.
)
Jinak bych ještě určitě doporučil stativ, jelikož ruce binokulár v naprostém klidu opravdu neudrží, ale to určitě všichni víte
Hlavní věcí, kterou jsem zkoušel bylo pozorování v brýlích - po stažení gumových očnic se s brýlemi dá pozorovat dobře, vidím celé zorné pole, ačkoli je potřeba určitého "grifu" v posazení na oči. Taky je dobré si brýle před koukáním očistit Trochu trpí to, že pokud jsou očnice staženy, tak nevidím pouze do binokuláru, ale po stranách i mimo něj - pokud je však tma, tak to vůbec neruší. Je to spíše o zvyku.
Pokud tedy někdo máte podobný problém jako já tzn. nutnost pozorování přes brýle, tak vězte, že i přesto to jde.
Nevím, jestli se teď vyjádřím správně, ale na pravém objektivu je dioptrická korekce, která se při užívání binokuláru mírně otáčí a je nutné ji vždycky opravovat. Chybí mi možnost nějakým způsobem tuto korekci zaaretovat. Je to způsobeno právě brýlemi, jelikož se člověk musí na očnice s nimi "přilepit" a dochází k většímu kontaktu, narozdíl od pozorování bez brýlí. Není to však nijak na závadu a myslím, že to zaaretování se dá vyřešit "hand made" úpravou (izolepa apod.

Jinak bych ještě určitě doporučil stativ, jelikož ruce binokulár v naprostém klidu opravdu neudrží, ale to určitě všichni víte

Mohol by si, prosim Ťa, popísať rozdiel medzi pozorovaním s 15x70 a menším napr. 10x50 (kométy, DSO).
Ďalší záujemca o kúpu Celestron 15x70. Dík.
PeterB napsal: Mohol by si, prosim Ťa, popísať rozdiel medzi pozorovaním s 15x70 a menším napr. 10x50 (kométy, DSO).
Toto je můj první "optický přístroj", který jsem zakoupil. Nemohu ti tedy bohužel napsat, jaký rozdíl je v pozorování mezi 15x70 a 10x50. Ale určitě někdo z čtenářů tohoto fóra bude mít s tímto zkušenosti a napíše rozdíly, že ano ?
Toto je můj první "optický přístroj", který jsem zakoupil. Nemohu ti tedy bohužel napsat, jaký rozdíl je v pozorování mezi 15x70 a 10x50. Ale určitě někdo z čtenářů tohoto fóra bude mít s tímto zkušenosti a napíše rozdíly, že ano ?