deavi napsal:
No ja nevim Dobson by byl na me moc slozity, hledam neco co bych mohl lepe prenaset a rad bych byl kdyby tam byl Autostar s nejakou navigaci
Co je prosímtě na dobsonu složitého. Viděl jsi nějaký v reálu ? Na zem postavím vidlici či bedýnku, do ní posadím dalekohled a koukám se. Pokud máš na dobsonu navigaci, tak ještě zkalibruješ na dvě hvězdy.
Oproti tomu paralaktika: Nejdřív vytáhnu stativ a postavím ho na zem, k němu přišroubuji paralaktickou hlavu a zhruba ustavím její osu k pólu, pak nasadím do rybiny montáže dalekohled, na druhou stranu nasoukám protizávaží, vyvážím, případně ustavím montáž přesněji. Pro použití Autostaru musíš ještě montáž zkalibrovat. Tahle akce mi netrvá kratší dobu než 15-20min. Dobson je připravený klidně i za 2minuty i méně
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Z uvedených dalekohledů tvůj finanční limit splňuje pouze 6" Newton. Jenom nevím, jestli by to splňovalo tvoje představy. To musíš posoudit sám. Pokud již máš malý refraktor kolem nějakých 70mm, tak bych opravdu nešel s průměrem určitě pod 20cm. Sám jsem udělal krok z 60mm na 200mm a popravdě řečeno, čekal jsem od dvacítky víc, ne, nebyl jsem zklamaný, to v žádném případě. Ono taky dost záleží na pozorovacích podmínkách. Pokud jsi v oblasti, kde je hodně měst, a malá tma i mimo města, přijdou třeba časem ke slovu filtry, a tam se velký průměr hodí. Pokud máš auto, a můžeš s dalekohledem vyjíždět, kup si raději větší, pokud nemáš nějaký pádný důvod pro malý.
Mimochodem, v dubnu se koná akce MHV, http://www.astro.cz/index.php/akce/mhv/2005/tam máš možnost vidět v reálu všechny možné dalekohledy, tak se přihlaš a pojeď. Dá ti to víc, než tahle diskuze na fóru.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Listy napsal: K tomu odkazu, nádhera, třeba ten SN-10" LXD-75, Schmidt-Newton d 254/f 1016, (1:4) cena: 55 996,- Kč, ale to samé co uvidíš tímto dalekohledem uvidíš také dobsonem za třetinu ceny, a věz že například ten N-6" LXD-75, Newton d 152/f 762, (1:5) cena: 24 620,-Kč oproti třístovce dobsnu za podobnou cenu má čtyřikrát menší plochu zrcadla a to znamená čtyřikrát míň zachyceného světla a to je obrovský rozdíl. Záleží jen na tobě jestli chceš Autostar a při stejných pozorovacích podmínkách DSO vidět jako mlhavé obláčky a nebo dobsona a vydět vykreslené detaily.Kedysi som mal utkvelu predstavu, ze ked dalekohlad tak s go-to (Autostar), ale prakticke pozorovania ma utvrdili v tom, ze je to (pre prakticke pozorovanie) zbytocne. Mozete tvrdit nico ine, to to je moja skusenost. Skratka, pokial vies, kde ten objekt je na mape a kuknes sa na oblohu tak Ti garantujem, ze ho tam podla tej mapky najdes aj s RedDot finderom (ak samozrejme nie je na hranici viditelnosti pristroja a podmienok, ale potom sa nejedna o pozorovanie ale iba o detekciu objektu ).
Nevravim, ze ked clovek ma nejaky metrovy kolos alebo foti, tak to ulahci vyhladavanie, ale pre bezne pozorovanie (este k tomu s tak malymi dalekohladmi ako uvadzas) je to podla mojho nazoru zbytocny prepich. Radsej investuj do priemeru.
to MMys: myslim, ze je to dobra rada pre vsetkych, aby prisli na MHV (kdekolvek a kedykolvek) a vyskusali si v praxi "o co ide" a nekupovali "macku vo vreci"
Moje rada od začátečníka začatečnikovi -- Autostar je dobrá věc, nedej se nikým zviklat a kup si co se ti líbí - nebudeš pak litovat.
Moja rada je zase presne opacna. Predsa ked sa ocitam v oblasti, v ktorej sa nevyznam snad budem pocuvat tych skusenejsich, nie? Za akym ucelom potom existuje toto forum? Aby sme pisali taketo prispevky, ktore nemaju pre nikoho vyznam a su uplnym nezmyslom? >:(
to deavi: citanim prispevkov skusenych ludi, ktori uz nieco maju za sebou a su ochotni na tomto fore obetovat cas i nervy, mozes iba ziskat. Preto by som ich rady bral aspon trochu vazne. Ak mas cas precitaj si i niektore prispevky v astrotechnike a urob si obraz o problematike. Predsa 35 000 nie je malo a nekupoval by som za to nieco lahkovazne, co pre mna v buducnosti strati zmysel, ked este dnes presne neviem co vlastne chcem.
deavi napsal:
No ja nevim Dobson by byl na me moc slozity, hledam neco co bych mohl lepe prenaset a rad bych byl kdyby tam byl Autostar s nejakou navigaci, ja vim asi chci moc za ty penize ale jsem zacatecnik a nebudu koukat stim az na konec vesmiru, taky bych chtel skusit fotit mesic digitelm a rad bych skusil LPT kameru muzes se mi mrknou na tyhle dalekohledy http://web.quick.cz/atc-astro/Meade/Lxd75/-Cau, jakykoliv dalekohled na paralaktice je jednoznacne slozitejsi a casove narocnejsi na ruzné hmaty...nechci Te odrazovat od kupu - vlastni zkusenost je k nezaplaceni . digitalem jde Mesic fotit i pres dobson, o tom nepochybuj. Taky mi dlouho trvalo se rozhodnout a dobsny se mi zdaly velke nepekne roury, no a kdyz tam neni ta " magická technika" navigační montáže bude to asi neco pro chudáky atd... Než v dalekohledu, bych nakonec videl dulezitost v jeho vyuziti takovym zpusobem, aby tobe vyhovoval co nejvic - tzn. sezen maximum informací - velikost, hmotnost atd. Jo, mozna jeste - dobson je mnohem stabilnejsi nez se zda - me na vizualni pozorovani vyhovuje maximalne. Drzim tubus, zaroven se divam do okularu a krasne jemne brouzdam mezi hvezdami. Jestli Te bude vic bavit technika, elektronika a tak porid co chces, jestli chces hlavne koukat - dobson tak 200/1200 je "univerzalni" dalekohled, pravda do batohu uz ho asi nedas. ahoj
Myslím že nejlepší varianta pro Tebe je
842214 TSC/SKY NWT 10” DOBSON 2” výstup
Newton 254/1200, 10”, f/5, Dobsonova azimutální montáž, hledáček 9x50, výstup 2”, redukce na 1.25”, okulár 2” Apex 28mm.
Kusově omezený jarní výprodej skladových zásob. Parabolické zrcadlo z PYREXu.
nyní po slevě: 12.900 Kč (14%) http://www.celestron.cz/
(Takové GSO se zrcadlem z Pyrexu stojí 24900 http://www.dalekohledy.cz/katalog.asp?idk=85 )
A zbude Ti spousta peněz na příslušenství. Ono to totiž dalekohledem zdaleka nekončí, slušné příslušenství může být dražší než dalekohled.
Může mi někdo zkušenější prozradi proč je mezi tím GSO a SkyWatcher takový cenový rozdíl za podobný výrobek?
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
to: LISTY :
Jak tak sleduji Tvoje doporučování různých přístrojů, nebude už dlouho trvat a opíšeš postupně všechny katalogy. Věřím, že máš i jiné zkušenosti, než jen z Lidl teleskopu.
to: deavi :
Myslím, že v současné době pro Tebe bude nejdůležitější zvážit, co tě asi nejvíc zajímá pozorovat.Je mi jasné, že pokud nemáš zatím příliš zkušeností, nemůžeš to posoudit. Proto bych na Tvém místě nespěchal s rozhodnutím. Za tu sumu, kterou seš momentálně odhodlán do dalekohledu investovat, se dá pořídit poměrně dost velmi slušných přístrojů s různými vlastnostmi. Přitom se nemusíš příliš obávat o kvalitu. Pročítej dál katalogy prodejců ( ATC, Dalekohledy Matoušek, SUPRA Praha,) i výrobců ( ATC, MODR-Drbohlav i VOD Turnov) a pokus se vidět tyto přístroje v akci, a to např. u blízkého člena Astrofóra nebo na nějaké společné pozorovací akci.
Přeji Ti šťastnou ruku při výběru !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Po delší době jsem se opět začetl a začínám uvažovat o výměně mého 203/1000 na paralaktice za Dobsona. Je rychlejší to na montáž a fakt asi snáz ovladatelný. Montáž si nechám na focení záklaďákem a Dobsona na koukání. Máte někdo zkušenosti s posíláním dalekohledu poštou?
Maty napsal: Po delší době jsem se opět začetl a začínám uvažovat o výměně mého 203/1000 na paralaktice za Dobsona. Je rychlejší to na montáž a fakt asi snáz ovladatelný. Montáž si nechám na focení záklaďákem a Dobsona na koukání. Máte někdo zkušenosti s posíláním dalekohledu poštou?P. Zahajský běžně poštou posílá, ale pokud nechceš zvětšit průměr optiky tak mi to připadá zbytečné, pokud nefotíš je ustavení dalekohledu zhruba stejně náročné jako dobson, ovládání mi taky přijde stejné a paralakkt. montáž přeci jen lépe sleduje objekty v průběhu pozorování.
Moja rada je zase presne opacna. Predsa ked sa ocitam v oblasti, v ktorej sa nevyznam snad budem pocuvat tych skusenejsich, nie? Za akym ucelom potom existuje toto forum? Aby sme pisali taketo prispevky, ktore nemaju pre nikoho vyznam a su uplnym nezmyslom? >:(
to deavi: citanim prispevkov skusenych ludi, ktori uz nieco maju za sebou a su ochotni na tomto fore obetovat cas i nervy, mozes iba ziskat. Preto by som ich rady bral aspon trochu vazne. Ak mas cas precitaj si i niektore prispevky v astrotechnike a urob si obraz o problematike. Predsa 35 000 nie je malo a nekupoval by som za to nieco lahkovazne, co pre mna v buducnosti strati zmysel, ked este dnes presne neviem co vlastne chcem.
Mozna tomu nerozumim - proto ze toto zarizeni mam doma.
romi napsal:
Mozna tomu nerozumim - proto ze toto zarizeni mam doma.
Ja som nehovoril, ze tomu nerozumies, ale reagoval som na to co si napisal.
Ty si iste toto zarizeni vyberal s velkym prehladom, ujasnil si si svoje poziadavky a vedel si dopredu co od dalekohladu cakat, tak preco radis novacikovi takto: "Autostar je dobrá věc, nedej se nikým zviklat a kup si co se ti líbí - nebudeš pak litovat."
Odkial poznas jeho poziadavky? Ked bude chciet od dalekohladu viac myslis, ze s nim bude spokojny, ked zisti, ze to automaticke vyhladavanie nie je az taka super vec a ze v dalekohlade vidi len par objektov, ktore by skutocne stali zato. To asi litovat nebude, ako pises.
To je tak ako keby som sa nevyznal v robotnickych pracach a prisiel do obchodu kupit hrable namiesto lopaty s tym, ze vecer je mojim cielom odhadzat sneh.
To deavi:
Nedej na nikoho, pro které je ETX105 prdítko, jenom ve srovnání s Borgem 77 Martina má o cca 35% víc světla při stejném zvětšení. Autostar ušetří mnoho času s vyhledáním co potřebuješ a navíc dalekohled postavíš i na stůl a přeneseš hned kam chceš. Jak ti nezáleží na elektronice kup jiný.
No nezlob se na mě, ale porovnávat výše uvedený Mak ETX 105 se světelností f/14 s ED refraktorem se světelností f6/5 (nebo f/5.5 nebo f/4 s reduktory) je naprosto zcestné.
Samozřejmě, pro vizuální pozorování na světelnosti téměř nezáleží, ale Borg je určený hlavně na fotografování, kde je světelnost rozhodující. A aby tady nevzniknul omyl: Já jsem si Borga koupil téměř výhradně pro fotografické účely, na vizuální použítí mám 210-ku. Tím Borgem toho totiž bez ohledu na jeho cenu uvidíš prakticky stejně, jako levným 70mm achromátem. Rozdíl bude patrný jen u vysokých zvětšení, kde ti ED-čko umožní jít na větší zvětšení než achromát. Na vizuální pozorování průměr prostě nenahradí sebekvalitnější optika.
Podívej se výše, co tazatel chce pozorovat. Na to prostě ten Mak použitelný není, tím jsem si jistý.
Ještě si neodpustím jednu poznámku: Je to sice jen můj osobní názor, ale prostě chci říci, že každý astronom-amatér by měl umět najít ty nejznámější a nejjasnější objekty (a jiné tím dalekohledem vidět nejsou) bez jakékoli pomocné elektroniky, po paměti nebo podle mapky. Trochu jiný případ je velký dalekohled, v jehož dosahu je velké množství slabých objektů, které si nikdo ani při nejlepší vůli pamatovat nemůže, a i s mapkou je to někdy problém. Na takovémto dalekohledu pak má uvedený systém plné opodstatnění, ale k čemu ti je dalekohled s databází několik desítek tisíc objektů, když z nich tím dalekohledem uvidíš pár desítek nejjasnějších (když pominu hvězdy, na kterých toho moc ke koukání není). Podle mne to jsou prostě vyhozené peníze, které bych věnoval do většího průměru.
Vím že se mnou někteří nesuohlasí a mají jiný názor, ale to je jejich právo.
Od tych co nesuhlasia by som rad pocul aj nejake logicke zdovodnenie, nie iba vetu "kup to co se ti libi", "autostar usetri mnoho casu", "nedej se nikym zviklat", "nedej na nikoho".
Tak pani romi a Met, prosim vyjadrite svoj nazor, preco radite cloveku, ktory ma 35 000, chce pozorovat planety, mlhoviny ale i galaxie, komety, ma auto, chatu a nie este uplne zoradene myslienky, kupit hned diskutovany dalekohlad.
Jak vidím,Martin už stačil reagovat.Autostar je opravdu u tohoto průměru přepych.Bral bych to až tak u půlmetru na stabilní montáži.Tam by se plně osvědčil.Nějaké špičkování kolem průměrů do 150mm nemá smysl.Velké rozdíly ve výkonu moc nejsou,natož na městské obloze.
Ten autostar je jen pohodlnost,nic víc.Orientaci v souhvězdích vás to moc nenaučí.Během noci sice naflákáte objektů,ale nic vám to nedá.Daleko lepší je manuální hledání s pomocí map.To vám přinese daleko víc,než ,,vrrr´´ 1 objekt, ,,wrrr´´ 20 objekt.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.