pujcovna dalekohledu - existuje?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Smycka

Příspěvek od Smycka »

OT:
No kamarád vyprávěl ze když byl v Chile tak se tam člověk u kterého bydleli živil tím že pronajímal dalekohledy a měl na svém pozemku i dalekohledy dálkově řízené které patřili nějakým francouzum a za poplatky je hlídal a staral se o ně.
Maličký newton +EQ6 Sky Scan ve výrobě větší přístroj.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

No myslim ze pujcovna dalekohledu v Praze a astrolodge na pousti v Chile s moznosti pronajmu bungalovu, dalekohledu a pripadne celych kopuli i s dalkove ovladanymi dalekohledy, je prece jen uplne jiny podnik.

Mimochodem vloni touto doubou jsme na teto astrofarme pobliz San Pedra de Acatama take par dni pobyli s kolegou Konihlavem  ;)

Dalekohledy si tam pronajimaji nejen Francouzi (majitel je Francouz), ale lide z celeho sveta, nejvice snad Rusove...
Pavel Vabrousek
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Podle mě by služba půjčení techniky včetně pronájmu chaty v tmavém místě v ČR určitě nebylo špatné. Řada lidí tady skončila s focením, ale většinou asi všichni techniku rozprodají.
Na druhou stranu pronájem techniky za 200 tisíc by moc levné asi nebylo a je vidět, že i víkend za 550 Kč je pro většinu lidí velmi drahá záležitost.
Vím že o tom přemýšlel kdysi Honza Zahajský, ale je to prostě o penězích a většina z nás ví, že je sice poměrně nesmyslné kupovat drahou techniku a pak ji použít párkrát v roce, když klapne čas a počasí, ale zase když je počasí, tak by vše bylo rozpůjčované :)
Vabra

Příspěvek od Vabra »

IMHO CR nema podminky aby se mohlo neco jako astrolodge dlouhodobe uzivit. Ale takove jihodalmatske ostrovy to je jina.
S vyhledem na mnohem vyssi pocet astronomicky pouzitelnych noci (vcetne podstatne delsich noci okolo letniho slunovratu), na dosazitelnost autem z lokaci hlavnich evropskych astronadsencu (Nemci?) by to mohlo byt jiz mozna zajimave...
Pavel Vabrousek
Habl

Příspěvek od Habl »

Ano astrofotografie je pro řadu zemí západní, střední a severní Evropy mnohem nákladnější vzhledem ke klimatickým podmínkám (počet fotografických nocí), světelnému znečištění ale i k menší možnosti focení s rostoucí zeměpisnou šířkou...
Astronomové již jezdí za tmou do jižní Evropy ( Balkán, Španělsko, Kanárské ostrovy, ale i do jižní Ameriky a Afriky)
Jedná se především o Němce, Francouze, Holanďany, ale i další národnosti.
Dalekohledy pro astronomická pozorování nejsou tak nákladné a u nás se koná řada pozorovacích akcí MHV, DsD, astronomické expedice a podobné akce.
Prodejci astrotechniky u nás mohou jen potvrdit tento trend. Někteří prodejci prodávají i lukrativnější sortiment jako zbraně a další atraktivnější zboží...
Zavést jen půjčovnu astrotechniky je v naší malé zemi trochu zcestné a problematické...
Zrovna tak skoro zanikla u nás výroba amatérských dalekohledů, vzhledem k masivnímu dovozu této levné techniky převážně z Číny.

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
cocky

Příspěvek od cocky »

Podívejme se na to z praktického hlediska. Nevím jestli jste si někdy půjčili horské kolo. Bývají to většinou co nejlevnější kousky navíc po dvou třech zapůjčení v bídném technickém stavu. Záleží na tom, jak se půjčovna o kola stará, jak provádí přejímku vráceného kola atd. V každém případě ovšem je vidět, když uživatel přetrhne řetěz nebo ztratí brzdu.

A teď si to představte s dalekohledy. Když si ho půjčujete, jakou máte šanci poznat, že není rozkolimovaný, že nejsou okuláry zamatlané a poškrábané (a to víte že budou, když si je půjčí laici) a jakou šanci to má poznat pracovník půjčovny a zjednat nápravu. To si už spíš dovedu představit na Šumavě něco jako místo, kde na nějaké plošině je pár Dobsonů a někdo tam umožňuje laikům pozorovat, tj. ukáže jim zajímavé objekty. Čili jakási lidová hvězdárna.

A půjčování fotografických sestav to už si nedovedu vůbec představit. To je choulostivé zboží a uživatel se s ním musí napřed naučit pracovat.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
DavidU

Příspěvek od DavidU »

Jestli se mohu zeptat, co takový začátečník nebo váhající uvidí třeba SW 102/500 nebo dobsonem kolem 200 mm v Praze?

Budes se divit, ale nekteri lide maji auta! Takze clovek si treba v patek pujci dalekohled, na vikend s nim odjede do hor pozorovat a v pondeli ho vrati. Jeste neco ti neni jasneho? :))) boze muj! (a to jsem ateista)
DavidU

Příspěvek od DavidU »

Ale jo, to je samozřejmě asi pravda - ale já jen že ta samotná myšlenka možnosti půjčení si vybavení namísto jeho drahého nakupování mě zaujala
Vidim, ze se tu najdou i chapavi lide :)))
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Jak jsem již psal půjčení problém není, otázka je kdo to zaplatí. Ceník vám udělám hned, dle standardních podmínek na trhu z ceníku Supra Praha :

Pronájem 1-3 dny

Dobson 400 mm - 2.200,- Kč
APO FLUOROSTAR FLT-123 - 4.700,- Kč
C-11 EDGE včetně CGEM montáže - 4.000,- Kč
Nightscape kamera 11 Mpix - 1.700,- Kč
EQ montáž CGEM - 1.400,- Kč
Lacerta guider - 550,- Kč

Takže pokud chcete fotit vezmete APO, montáž, guider, kameru a jsme bratru na 8.350,- za víkend.

Ještě je to pro někoho zajímavé?
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Davide, vůbec netuším, proč volíš urážlivý tón příspěvků. Před nedávnem jsi se tady dotazoval na nějaké naprosto základní záležitosti kolem astronomie, dokonce jsi chtěl nesmyslně kvůli ceně vozit poměrně velký dalekohled z USA a trpělivě jsme ti vysvětlovali různá úskalí s tím spojená. Nikdo tě ani náznakem neurážel kvůli tomu, že ti spousta věcí uniká. Samozřejmě i já vím, že někteří lidé mají auta.  Někteří i víc. A co bys doporučil lidem, kteří by si chtěli v Praze v půjčovně půjčit dalekohled a auto nemají? A třeba zatím nemají ani právo ho řídit. Zkus se nad tím zamyslet v širších souvislostech, nejen úzce z vlastního pohledu, že zrovna ty si chceš půjčit dalekohled. Potom možná najdeš další důvody, proč taková půjčovna neexistuje.
DavidU

Příspěvek od DavidU »

Davide, vůbec netuším, proč volíš urážlivý tón příspěvků. Před nedávnem jsi se tady dotazoval na nějaké naprosto základní záležitosti kolem astronomie, dokonce jsi chtěl nesmyslně kvůli ceně vozit poměrně velký dalekohled z USA a trpělivě jsme ti vysvětlovali různá úskalí s tím spojená. Nikdo tě ani náznakem neurážel kvůli tomu, že ti spousta věcí uniká. Samozřejmě i já vím, že někteří lidé mají auta.Někteří i víc. A co bys doporučil lidem, kteří by si chtěli v Praze v půjčovně půjčit dalekohled a auto nemají? A třeba zatím nemají ani právo ho řídit. Zkus se nad tím zamyslet v širších souvislostech, nejen úzce z vlastního pohledu, že zrovna ty si chceš půjčit dalekohled. Potom možná najdeš další důvody, proč taková půjčovna neexistuje.
Karle, ja opravdu nevolim urazlivy ton, ale bavi me, jak kdyz clovek polozi jednoduchou otazku na kterou ceka jednoduchou odpoved, se mu od nekterych lidi dostane odpovedi, ktere jsou offtopic. Pokud bych zde psal otazku "myslite, ze je dobry business model, zalozit si pujcovnu?" tak bych na tve komentare ani nepipnul, ale na to jsem se neptal, proto mi ta tvoje omacka prisla ftipna.
A ano jsem zacatecnik a vubec se za to nestydim, prave naopak!

Dale co pises co bych doporucil lidem, kteri nemaji auto? Co bych jim mel doporucovat? To je jako by ses me zeptal co doporucim lidem, kteri nemaji penize a cheli by si koupit teleskop...

Pujcovny vseho mozneho i nemozneho existuji a jsou idealni prave pro lidi, kteri si danou vec nechteji hned draze kupovat nebo by ji proste nevyuzili tolik aby se jim ji vyplatilo koupit, na tom modelu nevidim nic spatneho. To ze, pro tenhle obor zrovna pujcovna neexistuje at uz z jakehokoliv duvodu je druha vec a mimochodem, vubec si nemyslim, ze by to byl zas tak blbej business model ;)

Kazdopadne, pokud mas dojem, ze jsem te nejak urazil, tak se omlouvam, to nebyl muj zamer.
DavidU

Příspěvek od DavidU »

Takže pokud chcete fotit vezmete APO, montáž, guider, kameru a jsme bratru na 8.350,- za víkend.

:)) pro pripadnou pujcovnu bude jiste mnohem zajimavejsi pujcovat zakladni pristroje pro zacatecniky a sirokou verejnost nez drahe speciality...
godzilka

Příspěvek od godzilka »

Nemůžu nereagovat... :-)

Pravdou je to, že mnoho lidí by se chtělo podívat na oblohu a pozorovat. Absolutní amatéři, kteří by byli ochotni si to jen půjčit, tak na tom mohou ztroskotat. Nemá smysl půjčovat 200mm dobsona a víc člověku, který to v životě neviděl, nevyhledával a nepozoroval. A menší? Uvidí, že to není barevné (hodně se s tím setkávám), nebo otázkami, to to jako není jako na fotce? atd. Budou zklamaní a nevrátí se.

Ten, kdo umí ustavit montáž, pozorovat něčím větším a příslušně se k tomu vybavení i chovat, tak asi nebude ochoten dát 8 tisíc za víkend za 12" SCT s montáží, pointačním atd., raději si našetří a za 2 roku koupí sám.

Nehledě na to, že ti nikdo asi nedá za 12" SCT s vhodnout montáží zálohu 200 tisíc. Co, pokud to rozbije, znehodnotí, poškrábe atd.? A pokud k tomu lidé nemají vztah, asi by se to stávalo dost často.

Podle mého je asi opravdu jediný model takovýto:
- zábavný víkend s pozorováním za X tisíc. Takový workshop s tutorem. 12 lidí, každý dostane 10" dobsona se zeleným laserem, kde jim člověk řekne co a jak a povede je za ručičku. To je ta přidaná hodnota, kdy by na tom šlo vydělávat. Samozřejmě, umístěné někde vhodně v horách. Pokud lidé jezdí za lyžemi, proč by nevyjeli za hvězdami?

Ale čistě půjčovna vybavení? Prohlídni forum, ideálně vlákno: fotky našich miláčků, pokud to spočítáš, jsou tam stovky přístrojů v celkové hodnotě, nebojím se říct X milionů. To jako základní kapitál na půjčovnu s nulovou vidinou návratnosti, se mi zdá jako nevhodný nápad.
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
mischu

Příspěvek od mischu »

Jak jsem již psal půjčení problém není, otázka je kdo to zaplatí. Ceník vám udělám hned, dle standardních podmínek na trhu z ceníku Supra Praha :

Pronájem 1-3 dny

Dobson 400 mm - 2.200,- Kč
APO FLUOROSTAR FLT-123 - 4.700,- Kč
C-11 EDGE včetně CGEM montáže - 4.000,- Kč
Nightscape kamera 11 Mpix - 1.700,- Kč
EQ montáž CGEM - 1.400,- Kč
Lacerta guider - 550,- Kč

No a to je právě ono - teď se podívej na ceny tebou uvedených komponent pokud by sis je chtěl kupovat nové (beru ceny za které prodává Supra):

APO FLUOROSTAR FLT-123: 118 000 Kč
Nightscape kamera 11 Mpix: 45 900 Kč
CGEM: 36 800 Kč
Lacerta Autoguider: 13 490 Kč
=======================
což máme dohromady bratru 214 190 Kč

Pokud by si bylo stejnou sestavu možné půjčit za 8350 Kč na víkend, pak bych si ji mohl půjčit zhruba 25x než by to dosáhlo ceny nákupu nové sestavy! Vzhledem k tomu, že já jedu fotit tak 5x za rok znamenalo by to pro mě, že teprve po 5 letech takovéhoto půjčování bych do toho nastrkal tolik, jako kdybych si to koupil vlastní! Navíc (jak už jsem psal) by mi to nezabíralo doma hromadu místa a taky bych si mohl vždycky půjčit konkrétně to, co zrovna potřebuji (např. když si koupím mega-dobson pak je to v pohodě na vizuální pozorování - jak chci fotit musím kupovat další rouru, montáž....takže další prachy v čudu, další hromada místa zaplácaná...atd). Takže závěrem - za sebe říkám, že třeba pro mě by to zajímavé rozhodně bylo.
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Davide, mně ta úvodní otázka od tebe přišla taky spíš jako vtip, proto jsem reagoval, jak reagoval. Já myslím, že dost přesně další neřešitelné problémy s tím spojené napsal správně godzilka. A navíc. Co by dělal ten, který by půjčoval, když by tam přišel David, že si chce půjčit zařízení za desítky až stovky tisíc korun, ale v životě neviděl hvězdnou oblohu. Přitom by čekal, že součástí zápůjčky bude i zaškolení. Jak mu efektivně vysvětlit základy pozorování třeba s 200/1200 na dobsonovské bedýnce, aby se nevrátil s tím, že zařízení nefunguje a chce vrátit půjčovné? Je to na hodinu, dvě či tři? Kdo to zaplatí?

Dale co pises co bych doporucil lidem, kteri nemaji auto? Co bych jim mel doporucovat? To je jako by ses me zeptal co doporucim lidem, kteri nemaji penize a cheli by si koupit teleskop...

Tohle je srovnání, které hodně pokulhává. Už mnohokrát jsem v podobných otázkách lidem tady radil. Chtějí zařízení a nemají na něj peníze. Samotného tě napadnou spousty možností. Co ale poradit někomu, kdo mně ( obrazně ! ) přijde do půjčovny, že si chce půjčit N200/1200 opět na té bedýnce, ale že nemá auto. Řeknu mu, bohužel, vám nepůjčím. Kolik procent z možných zákazníků tím odradím? Nebo risknu, že je větší možnost poškození, ale kšeft je kšeft a pošlu ho s tím do tramvaje/vlaku/autobusu? Davide, stejně jako s tím převozem dalekohledu z USA, o kterém jsi uvažoval, tento nápad vznikl jen proto, že s podobnými zařízeními nemáš zkušenost. Bez urážky.
Odpovědět